Home / Reisinformatie / Europa / Italie / Bologna met kinderen, originele stedentrip

Bologna met kinderen, originele stedentrip

Wat is er te doen in Bologna met kinderen? Genoeg! Vier dagen lang ontdekten we Bologna en haar bezienswaardigheden. Van tevoren vond ik het lastig om een voorstelling te maken van de stad. Veel informatie spreekt over het historische karakter van de stad en de vele kerken, maar is het ook gezellig? Bovendien ging ik niet alleen naar Bologna maar bezocht de stad met mijn 2 jaar oude dochter. 

Gelukkig had ik me geen zorgen hoeven te maken. Bologna is een mooie stad met portico’s die maar doorlopen. Als studentenstad hangt er een levendige sfeer. Ondanks de goedkope vluchten naar Bologna hoefden we de attracties in Bologna niet te delen met veel andere toeristen.

Bologna met kinderen

Veel mensen reizen namelijk direct door naar bekendere bestemming zoals Florence, Venetië of Lucca, maar ik hoop dat deze tips je overtuigen om wat tijd door te brengen in Bologna. Over het algemeen is vliegen naar Bologna erg goedkoop, Vergelijk de prijzen vanaf Amsterdam, Eindhoven en andere plaatsen via skyscanner.

Bologna bezienswaardigheden

Piazza Maggiore

Het centrale en belangrijkste plein in Bologna de Piazza Maggiore. Een enorme plek met langs de randen verschillende belangrijke gebouwen zoals de Basilica di San Petronio. Bologna is stad met naar mijn smaak wat te weinig groen, al is er buiten het oude centrum wel een stadspark.

Piazza Maggiore

Het centrale plein heeft hierdoor een beetje een parkfunctie gekregen met voetballende kinderen en luierende studenten.Een goede plek om een ijsje te eten en mensen te kijken. Op het naastgelegen plein Piazza del Nuttuno staat de fontein van Neptunus, een belangrijk herkenningspunt in de stad.

Bologna met kinderen

bezienswaardigheden bologna

Doe een pasta-workshop

Samen pasta maken was de highlight van onze korte vakantie. Als je Bologna met kinderen bezoekt, is dit dan ook een activiteit die je absoluut moet doen. Zo leuk om samen een typisch Italiaans gerecht te maken, en omdat het relatief eenvoudig is kunnen zelfs jonge kinderen echt helemaal mee doen. Waar andere Italiaanse steden beroemd zijn om hun pizza is Bologna de stad van de pasta en dan met name de tagliatelle, tortellini en natuurlijk de beroemde saus.

Bologna pasta

Alhoewel Bolognaise saus genoemd is naar Bologna, noemen ze het zelf niet zo, Het wordt zelfs gezien als een belediging om dit te bestellen. In Bologna bestel je een “ragu” een saus die veel meer vlees en minder tomaat heeft dan wat wij gewend zijn. Tijdens onze workshop van 1,5 uur maakten we alleen de pasta maar je kunt ook langere pasta workshops doen in Bologna waarbij je ook saus en bijgerechten maakt. Wij deden deze pasta workshop bij  “Uova e Farina” maar inmiddels zijn ze helaas gesloten. Bekijk hier andere kooklessen en pasta workshops in Bologna.

Bologna pasta
Bologna pasta

Beklim de Torre degli Asinelli

De blikvangers van Bologna de twee scheve torens. De hoogste, de Torre degli Assinelli is 97,6 meter hoog en kan je beklimmen. Via een houten doorkijktrap ga je omhoog, af en toe zijn er plateaus om even te rusten. Onze peuter klom de helft zelf en daarna heb ik haar meegenomen in de rugdrager. Gelukkig hadden we een zonnige dag en bovenop was het uitzicht over Bologna en de bergen in de verte prachtig.

Bologna met kinderen
Bologna uitzicht

Doe een (kindvriendelijke) stadswandeling met gids of ga fietsen in Bologna

Rondom het plein staan een aantal interessante gebouwen zoals de Basilica di San Petronio, één van de grootste kerken ter wereld. Bologna is een stad met veel historie maar ook veel leuke lokale plekjes die je net moet kennen, zoals de straatjes waar verse vis en groenten worden verkocht. 

Bologna stadswandeling

Wij kozen voor een kindvriendelijke stadswandeling die begon bij de Abbazia di Santo Stefano. Onze gids Micol maakte de wandeling interessant door telkens weer nieuwe verassingen uit haar tas te toveren. Zoals een zaklamp waarmee we op een donker plekje in de kerk op zoek konden naar een beeld van een zeemeermin. Ook stonden er leuke stops op de route zoals een chocoladewinkel (Majani chocolates. Via de’ Carbonesi 5)  waar chocolade nog volgens een heel oud recept gemaakt wordt. Waar iedereen bij Bologna wel de associatie met pasta heeft is de rol die de stad speelde in de ontwikkeling van chocolade minder bekend.

Sinds 1796 zat er al een chocolade winkel (Majani) in de stad. Toen was het nog een exclusief product voor de rijken en aristocratie die het uitsluitend in vloeibare vorm kenden. Pas veel later werd het de chocolade zoals wij die kennen. Het traditionele recept smelt op je tong en is veel rijker van smaak. 

Bologna gids

Wat ik ook heel fijn vond aan deze kindvriendelijke stadswandeling Bologna is dat de route zich aanpaste aan onze eigen interesses en er dus geen strak parcours gevolgd hoefde te worden. Je kunt deze kindvriendelijke stadswandeling boeken via mama cult, die ook in andere steden in Italië familievriendelijke wandelingen organiseren.

In plaats van een wandeling kan je ook kiezen voor een 2 uur durende fietstour door Bologna waarbij je verschillende hoogtepunten bezoekt.

Bologna kerk

Museo della Storia di Bologna

Het Museo della Storia di Bologna is wat ons betreft het beste museum van de stad. Het museum vertelt je over de historie van de stad in verschillende interactieve tentoonstellingen. Dit museum is ook leuk wanneer je Bologna met kinderen bezoekt: er zijn namelijk verschillende displays en spellen speciaal voor jonge museumbezoekers.

Museum Bologna

Onze dochter kon bijvoorbeeld geen genoeg krijgen van het poppenspel. Bij binnenkomst kan je kiezen voor een audioguide (engels), wij hebben dit niet gedaan en zijn toch ruim 2 uur binnen geweest. Met audioguide moet je dus zeker een halve dag uittrekken voor het Museum van de geschiedenis van Bologna.

Museo-della-Storia-di-Bologna
Museo-della-Storia-di-Bologna

Fondazione Golinelli

Bonustip: bezoek je Bologna met kinderen? In oktober 2015 is er een nieuw sciencemuseum geopend, het Fondazione Golinelli. Het sciencemuseum in Bologna is een project van een rijke particulier en ligt buiten het centrum. We hadden zelf niet de tijd te gaan kijken maar het is met de bus in ongeveer 20 minuten bereikbaar moeten zijn. Het museum is op doordeweekse dagen alleen open voor schoolklassen maar in het weekend ook voor toeristen. Voor meer informatie bezoek de website (alleen in het Italiaans)

Loop tegen een van de vele festivals aan

Bologna is een stad waar door het jaar heen heel veel festivals worden gehouden. Grote kans dus dat je jouw bezoek kunt matchen met een leuk event. Zo waren wij er tijdens MortadellaBO, een festival ter ere van de lokale trots: de hele smakelijke Mortadella-worst.

MortadellaBO

Deze worst met vlees en vet gemixt heeft wel wat weg van enorme boterhamworst maar smaakt honderden keren beter. Vroeger, zonder stroom, was het echt een kunst van de slagers om deze worst aan alle kanten even gaar te krijgen. Tijdens MortadellaBo kan je Leuke roze wagentjes verwachten in de stad. Hier konden we de worst proeven (en kopen), en een deel van de stad werd s’ avonds roze gekleurd.

Bologna

Abbazia di Santo Stefano

In Bologna Italië stikt het van de kerken en dit is er één die net even anders is dan de rest. Het is ook niet een gebouw maar een complex van 7 middeleeuws kerken die telkens aan elkaar gebouwd zijn. Er zijn allerlei verschillende dingen te zien die het een interessant bezoek maken.

Abbazia di Santo Stefano

Neem de San Luca Express

Vanaf het  Piazza Maggiore gaat er meerdere keren per dag een treintje naar de Basilica San Luca. Toeristisch? Ja absoluut, maar wel de makkelijkste manier om naar deze hooggelegen bezienswaardigheid van Bologna te gaan. Je kunt vanaf het centrum van de stad de galerijen met bogen helemaal volgen tot bovenop de berg of je kunt vanaf de trein zwaaien naar alle zwoegende mensen.

Basilica of San Luca
Basilica of San Luca

Palazzo dell’Archiginnasio

Dit paleis was de thuisbasis van de universiteit van de stad tussen 1563 en 1805 en tegenwoordig zit hier de bibliotheek en het Teatro Anatomico. Bepaalde ruimtes zijn alleen tegen betaling te bekijken maar in grote delen van het complex kan je gratis rondlopen. Dat moet je ook zeker doen want er zijn overal geweldige kleurrijke muurschilderingen te zien.

Palazzo dell’Archiginnasio

Pallazo Poggi

Eén van de vreemdere bezienswaardigheden Bologna is de collectie van dit museum in één van ’s werelds oudste universiteiten.

Dit museum is ook leuk ook wanneer je Bologna met kinderen bezoekt, onze dochter vond alle opgezette dieren fascinerend. Ze was ook niet bang voor de wassen beelden van mensen. Helemaal apart is de verloskunde-expositie met heel veel modellen van van verschillende foetale posities. Hiermee leerden artsen en verloskundige vroeger wat er allemaal mis kon zijn bij de foetus waardoor een makkelijke bevalling geen optie was.

Pallazo Poggi
Pallazo Poggi

Praktische informatie Bologna met kinderen

Bologna is vanuit Nederland makkelijk en goedkoop bereikbaar per vliegtuig. Verschillende maatschappijen zoals Transavia vliegen op Bologna. Vanaf het vliegveld kan je de airport bus nemen (6 euro p.p.) naar het treinstation of afhankelijk van waar je accommodatie ligt kan je ook een taxi nemen (20 euro). Vanuit Bologna kan je prima de regio Emilia Romagna verkennen. Zo maakten wij een dagtrip naar Ferrara een bestemming die we van harte aanbevelen. Je kunt met de snelle trein ook zo naar Florence of ontdek Lucca met kinderen en zelf Venetie is mogelijk al adviseren we je dan daar te verblijven.

Er zijn veel hotels in Bologna, bekijk leuke hotels hier. Wij kozen zelf uiteindelijk voor een Airbnb in Bologna.

airbnb bologna
Bologna gangen

Scroll to Top