Home / Reisinformatie / Europa / Portugal / Ponte de Lima, historisch stadje in Noord-Portugal
Ponte de Lima

Ponte de Lima, historisch stadje in Noord-Portugal

Tijdens haar reis door Noord-Portugal bezocht Leonie Ponte de Lima en ontdekte dat dit een bijzonder leuk stadje is in een prachtige omgeving. Ben je op vakantie in Noord-Portugal met je gezin?

Maak dan zeker tijd om Ponte de Lima te bezoeken. Ponte de Lima is één van de oudste stadjes van Portugal. De stad is gesticht in 1125 en ademt een en al historie uit. Slenter door de oude straatjes, sta even stil bij het fontein uit 1603 op het grote plein of bij de toren van Cadeia Velha, die vroeger dienst deed als gevangenis. Het meest kenmerkend voor Ponte de Lima is de brug over de rivier de Lima. Aan deze rivier dankt de stad dan ook zijn naam. Een wandeling over deze historische brug mag dan ook zeker niet ontbreken tijdens je bezoek aan Ponte de Lima.

Ponte de Lima

Ponte de Lima

De legende over de rivier de Lima

Er bestaat een legende over de rivier de Lima. In de tijd dat de Romeinen grote delen van Europa veroverd hadden en ook Portugal belegerd werd, stuitte het Romeinse leger in Noord-Portugal op de rivier de Lima. De Romeinse soldaten weigerden de rivier over te steken. Zij vonden de omgeving en de rivier zo mooi dat ze dachten dat deze rivier de mythische Lethe was, een rivier uit de onderwereld. Volgens de legende stak de legerleider vervolgens als eerste de rivier over en volgden zijn soldaten hem pas na het roepen van hun naam. Aan de oever van de Lima staan beelden van Romeinse soldaten die herinneren aan deze legende.

Ponte de Lima

Portugese pelgrimsroute naar Santiago de Compostella

Ponte de Lima is al sinds lange tijd een belangrijke stad voor de pelgrims op weg naar Santiago de Compostella, gelegen in Spanje. In de Middeleeuwen begonnen pelgrims aan hun pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. En vanaf die tijd passeerden de Portugese pelgrims de stad Ponte de Lima. Ook tegenwoordig trekken er nog steeds elk jaar duizenden pelgrims door Ponte de Lima. Langs de hele route geven gele pijlen de richting aan naar Santiago de Compostella die de pelgrims kunnen volgen.

Ponte de Lima
v

Ponte de Lima met kinderen

Ponte de Lima is een overzichtelijke stad met kleine straatjes met winkeltjes, barretjes, oude woonhuizen, kerkjes en gezellige pleintjes. Aan de oever van de Lima vind je een aantal restaurants en terrasjes waar je wat kunt eten en drinken. Tijdens mijn wandeling door Ponte de Lima ontdekte ik dat er ook leuke dingen te doen zijn met kinderen.

Speelgoedmuseum, Museu do Brinquedo Portugues

Vlakbij de brug, in het opvallend roodgeschilderde Casa do Arnado, is het speelgoedmuseum, Museu do Brinquedo Portugues, gevestigd. Het museum beschikt over een uitgebreide collectie antiek en nieuw speelgoed, een grote maquette met bewegende treintjes en auto’s en er is een indoor speelgedeelte. Het museum heeft verder een kleine koffiebar en winkeltje.

Het museum is niet heel groot maar je kunt er prima een ochtend of middag doorbrengen met je kinderen. Tijdens mijn bezoek aan Ponte de Lima was het museum helaas gesloten. Erg jammer, ik had er graag zelf een kijkje willen nemen.

De entreeprijs is € 3,- per persoon. Kinderen onder de 6 jaar mogen gratis naar binnen.

Ponte de Lima

Spelen in Parque Do Arnado

Aan de Lima, rechts van de brug, vind je een mooi aangelegd park, Parque Do Arnado. In het park kun je een fijne wandeling maken en je vindt er, temidden tussen het groen, een leuke speeltuin. Voor sportieve ouders is er ook een gedeelte met fitnesstoestellen. De toegang tot het park is gratis.

Ponte de Lima

Ponte de Lima

Actief langs of op de Lima

Voor actieve gezinnen is een fietstocht langs de Lima van Porto de Lima naar de plaats Ponte de Barca een leuke optie tijdens je vakantie in Portugal met kinderen. De fietstocht naar Ponte de Barca is 18 kilometer lang en voert je langs de oever van de Lima. Ga je liever wandelen, dan is dat ook mogelijk. Er zijn diverse wandelpaden aangelegd langs de Lima waar je heerlijk kunt wandelen. Je kunt Ponte de Lima ook vanaf het water gaan bekijken. Op de Lima kun je prima kanoën en kajakken. Vanaf de brug zag ik de kano’s en kajaks voorbij varen.

Bezoek een van de grootste markten van Portugal

Twee keer per maand (op maandag) staat aan de oever van de Lima een markt. Deze markt is een van de grootste markten van heel Portugal en wordt al sinds de Middeleeuwen in Ponte de Lima gehouden. Er worden onder andere verse producten, (kinder)kleding, schoenen en huishoudelijke artikelen verkocht. Het is altijd leuk om te ontdekken wat er allemaal te koop is op een markt in het buitenland.

Waar overnachten in Ponte de Lima?

In Ponte de Lima kun je kiezen uit verschillende hotels, zoals bijvoorbeeld het golfhotel Axis Ponte de Lima Golf Resort Hotel of het romantische Carmo’s Boutique hotel. Rondom Ponte de Lima zijn ook diverse vakantiehuizen en villa’s te vinden die je kunt huren. Bij een kleiner budget kun je overnachten in het hostel in het centrum van Ponte de Lima. Er is zelfs ook een pelgrimshostel te vinden in Ponte de Lima, vlakbij de brug over de Lima.

Hoe kom je in Ponte de Lima?

Met TAP Portugal vlieg je rechtstreeks vanaf Amsterdam naar Porto. Met de auto is het vanaf het vliegveld van Porto een klein uur rijden naar Ponte de Lima. Er zijn ook busverbindingen vanaf Porto naar Ponte de Lima.

Gezinopreis.nl bezocht Ponte de Lima in samenwerking met Porto and Northern Portugal Tourism Board en visitportugal waar je nog meer tips kunt vinden over Portugal.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top