Home / Reisinformatie / Europa / Portugal / Een bezoek aan WOW met kinderen, de culturele wijk van Porto

Een bezoek aan WOW met kinderen, de culturele wijk van Porto

Ga je naar Porto met kinderen en zin om een dag cultuur te snuiven? Neem dan een kijkje bij de vrij nieuwe wijk WOW en bezoek daar één of meerdere musea. Gaan jullie voor het museum over chocolade of over kurk? Of toch het verrassende “Pink Palace”? Lees hier onze ervaringen voor een bezoek aan WOW met kinderen.

Wat is WOW?

WOW, wat een afkorting is voor ‘World of Wine’ bestaat sinds 2020 en heeft als motto ‘The best cultural district’. Wanneer je vanaf Porto de rivier de Douro te voet of per metro oversteekt via de beroemde Luis-I brug, bevind je je in Vila Nova de Gaia en dat is ook waar je de wijk WOW vindt. De wijk is gerenoveerd met als doel om de rijke historie van dit gebied met de toeristen te delen en te laten zien hoe mooi Porto en Vila Nova de Gaia zijn.

WOW porto

Wanneer je met het openbaar vervoer reist, kun je de gele metrolijn (lijn D) nemen naar de halte General Torres; vanaf daar is het nog een klein stukje lopen en klimmen. Je kunt ook bus nummer 901 of 906 nemen en uitstappen bij halte Choupelo. Met de auto kun je navigeren op Rua do Choupelo 39 in Villa Nova de Gaia en daar gebruikmaken van de parkeergarage.

De musea van WOW

Er zijn maar liefst zeven musea te vinden in WOW, die allemaal op een bepaalde manier een link hebben met Porto en deze regio. Met onze kinderen van 7 en 4 jaar bezochten wij alle musea om te onderzoeken welke musea wat ons betreft het meest kindvriendelijk zijn en niet mogen ontbreken wanneer je met kinderen op citytrip bent in Porto.

Planet Cork

We starten deze dag in Planet Cork, waar we meer te weten komen over kurk: hoe wordt dit eigenlijk gemaakt en waarvoor wordt het allemaal gebruikt?

WOW Kurk museum

Misschien verwacht je het niet meteen bij dit onderwerp, maar voor ons allemaal was dit echt een museum waarin we erg geboeid waren en veel nieuwe dingen gezien en geleerd hebben. Het museum laat het proces van schors van de speciale kurkeik naar een flessenkurk uitgebreid zien. 

WOW Kurk museum

Deze bijzondere boom waarvan de bast steeds opnieuw aangroeit, blijkt vooral in Portugal te groeien. Ook moderne toepassing van kurk in de mode (inclusief een heuse catwalk!), bouw en ruimtetechniek komt voorbij. Ondertussen konden onze kinderen van alles doen en zien.

 WOW Kurk museum

Vanaf een kurken krukje konden ze via verrekijkers op zoek naar dieren die leven in de omgeving van kurkbomen en met koptelefoons luisteren naar vogels.

WOW kurk museum

Ook weten we nu hoe zwaar we wegen in aantal kurken doppen en blijkt onze zoon het meeste talent te hebben in het spel waarbij je de juiste flessen een kurken dop moet geven.

WOW Kurk museum

En tegen een kleine betaling kun je je eigen gepersonaliseerde kurk kopen die ter plekke wordt gelaserd, een originele souvenir voor onze kinderen!

The Wine Experience

Na een heerlijk taartje bij Suspiro Café blijven we in hetzelfde gebouw en gaan we naar het museum The Wine Experience. Dit museum neemt ons helemaal mee in het proces vanaf de druif tot het uiteindelijke eindproduct: een fles wijn.

WOW wijn museum

We komen meer te weten over bijvoorbeeld de verschillen van de grond waarin de druiven wereldwijd groeien en het effect van verschillende houten vaten op de druivenpulp.

Wow wijn museum

Je kunt er door een nagebouwd dorpje lopen en een kijkje nemen in de huisjes uit verschillende streken van Portugal waarbij hun gewoontes met betrekking tot wijn maken en drinken, maar ook de regionale bouwstijl, muziek en klederdracht te zien zijn.

WOW wijn museum

Het leukst vinden onze kinderen het wanneer zij aan het einde van het museum zelf testen kunnen doen. Eerst gaan we ontdekken waarom je neus belangrijk is bij het proeven van smaak. Ietwat voorzichtig stoppen onze kinderen met dichtgeknepen neus een capsule in hun neus en proberen de smaak te proeven. Met neus open blijkt dit al snel veel makkelijker!

WOW wijn museum

In een volgende zaal kan er nog veel meer geroken worden. Wat moeilijk om goed te raden wat je ruikt! Wanneer je eenmaal weet wat je lekker vindt ruiken, kun je hier een test maken om erachter te komen wat voor een wijntype je bent. En dat vinden onze kinderen, ondanks het onderwerp, ook leuk om te doen.

Wow wijn museum

Aan het einde van het museum is het voor volwassenen mogelijk om deel te nemen aan een kleine, persoonlijke wijnproeverij. Wanneer je nog meer wilt weten over wijn en een uitgebreide proeverij, een workshop of zelfs een masterclass wilt volgen, kun je terecht bij The Wine School op het terrein van WOW.

Pink Palace

Vervolgens lopen we naar buiten en via een groot plein met prachtig uitzicht op Porto gaan we richting The Pink Palace. We wisten vooraf niet zo goed wat we konden verwachten, maar het bleek dan ook al snel geen standaard museum te zijn. Dit museum gaat helemaal over Rosé en dan vooral over het proeven ervan. 

WOW pink palace

Bij de entree krijgen we een armbandje met muntjes en een glas. Het roze decor en de gezellige feestmuziek komt ons meteen tegemoet als we binnenkomen.  Dit museum is speels ingericht met allerlei fotogenieke, roze decors waar de kinderen zich kunnen uitleven, terwijl wij in het museum 5 verschillende soorten rosé en 1 portrosé met chocolade kunnen proeven.

WOW pink palace

Voor de kinderen is er op het einde roze limonade. De kinderen pakken alle mogelijkheden om op de foto te gaan aan zoals in het roze ballenbad, in de roze vintage Cadillac en in een enorme roséfles.

WOW pink palace

Vandaag is er ook een knutselactiviteit en maken we allemaal een bloementiara. Wij vonden Pink Palace echt een verrassende, hilarische ervaring!

The Atkinson Museum

De kunstliefhebber zal aan zijn trekken komen in het Atkinson museum in de wijk WOW. In dit museum vinden wisselende kunstexposities plaats.

WOW atkinson

Tijdens ons bezoek was het onderwerp ‘The Dynamic Eye’ en zagen we allerlei vormen van kinetische en optische kunst. Ondertussen keken we ook naar het mooie, oude gebouw waarin deze expositieruimte zit.

WOW atkinson

The Chocolate Story

Wist je dat de wijk WOW ook zijn eigen chocoladefabriek heeft? Aan het einde van het museum The Chocolate Story loop je door de fabriek, maar dit museum begint met een informatief gedeelte over de geschiedenis van cacao.

WOW chocolade museum

Op een interactieve manier neemt het de bezoeker vervolgens mee door het proces van cacaoboom naar cacao tot uiteindelijk chocolade.

WOW chocolade museum

Ondertussen proeven we wat van de heerlijke chocolade die we bij de entree hebben gekregen. In het museum kun je ook een pure cacaoboon proeven, ruiken aan verschillende soorten cacao en een test maken om te weten te komen welk chocolade-type je bent.

WOW chocolade museum

In de fabriek zie je achter ramen de verschillende stappen om tot chocolade te komen en kun je echt even een kijkje nemen in de fabriek. Regelmatig worden hier ook chocolade workshops gegeven, maar vandaag helaas niet. Het museum eindigt in de winkel en vervolgens het café.

WOW chocolade museum

Porto Region Across the Ages

Het museum ‘Porto Region Across the Ages’ neemt je mee door de geschiedenis van Porto en de regio en begint in de tijd van de ontdekkingsreizigers. Het is een mooi museum en er zijn genoeg elementen in het museum die onze kinderen leuk vinden, zoals een kleine bioscoop met een film en een huiskamer met een videoprojectie show.

WOW port across the ages

Ook is er een oud geel Portugees trammetje waarin gespeeld kan worden, maar toch merken we dat onze kinderen wat minder geboeid zijn door het onderwerp van de geschiedenis van Porto. Veel is in het Engels, wat het ook moeilijker maakt om te volgen.

WOW port across the ages

The Bridge Collection

In tegenstelling tot de andere musea, is dit een vrij statisch museum waar voornamelijk gekeken kan worden en geen doe-museum.

WOW bridges 9000

Het museum The Bridge Collection gaat namelijk over 9000 jaar van drinken, waarbij vooral te zien is in wat voor kommen, mokken, bekers, glazen er door de tijd heen gedronken werd.

WOW bridges 9000

Restaurants in WOW

Naast alle musea vind je ook verschillende restaurants in WOW. Er zijn er in totaal 9! Een reservering vooraf lijkt niet noodzakelijk, omdat er in principe keuze genoeg is.

WOW pip restaurant

Wij hebben geluncht in restaurant Pip, gelegen naast de Pink Palace. Hier kun je zowel binnen naast grote portvaten zitten of buiten op het terras met uitzicht op rivier de Douro en Porto.

WOW pip restaurant

Dit restaurant heeft een knutselhoek en tijdens een bezoek was er zelfs een au pair aanwezig, die samen met onze kinderen ging kleien. Op de menukaart van Pip vind je zowel grotere als kleinere gerechten zoals bijvoorbeeld soep, salade en pizza.

Wow golden catch

In de avond hebben we gedineerd bij visrestaurant Golden Catch, gelegen aan het centrale, grote plein met het al eerder genoemde mooie uitzicht over de stad. We smullen hier van verse vis zoals heek, kabeljauw en zwaardvis.

Wow golden catch

Zoals op veel plekken in Portugal, gaat de keuken van dit restaurant pas open om 19u; wel iets om rekening mee te houden met jonge kinderen. De prijzen van de horeca lijken wat hoger te liggen dan op een gemiddelde andere plek in Porto en zijn meer vergelijkbaar met de prijzen in de Nederlandse horeca.

WOW evenement

Elke dag rond 21u vindt er op de gebouwen aan dit plein een videoprojectieshow plaats.

Evenementen bij WOW

Naast de musea organiseert WOW ook allerlei culturele evenementen. Tijdens ons bezoek in augustus maakten wij het festival WOWtȇntico mee, waarbij we allerlei traditionele dans- en muziekoptredens zagen.

WOW chocolade museum

Door het jaar heen zijn er allerlei evenementen zoals het Chocolade Festival. Ook wordt er uitgebreid stilgestaan bij feestdagen zoals Halloween en Kerstmis. De volledige culturele agenda vind je hier.

Wat kost een bezoek aan WOW?

De wijk is gratis toegankelijk en ook zeker de moeite waard om vanaf het hoofdplein te genieten van het uitzicht over de oude binnenstad van Porto, de Douro en de Luis-I brug. Wanneer je slechts één museum bezoekt, is dit vrij prijzig (met een entree van €45 voor je gezin, prijspeil 2023). Aantrekkelijker is het om een ticket te kopen voor meerdere musea, waarbij je kunt kiezen uit een 2-museumpakket (met een geldigheidsduur van 1 maand) of het 3- of 5-museumpakket (die allebei 3 maanden geldig zijn). De prijzen voor een familieticket voor 2 volwassenen en 2 kinderen zijn voor een 2-, 3- en 5-museumpakket respectievelijk € 72, € 95 en €135 (prijspeil 2023). Kinderen tot 3 jaar hebben gratis entree. Meer informatie over de actuele ticketprijzen vind je hier.

Met de Porto kaart van Visit Porto krijg je 10 procent korting bij WOW op 2 musea. In dit blog vind je meer tips over Porto met kinderen en tips voor activiteiten met korting met de Porto kaart.

De favoriete musea van onze kinderen

Nadat we alle musea bezocht hadden, waren onze kinderen van 7 en 4 jaar oud er al snel over eens: zij vonden Chocolate Story, Planet Cork en Pink Palace de drie leukste musea van WOW. Dit kwam volgens hen omdat dit de musea waren waar ze zelf dingen konden doen of uitproberen. Specifiek bij de Chocolate Story vonden ze het leuk om meer te weten te komen over chocolade, terwijl zij bij Pink Palace het gevoel hadden dat ze even konden spelen en de meeste lol hadden.

WOW wijn museum

Wij vonden de musea van WOW en de hele omgeving erg mooi vormgegeven; alles was erg verzorgd en tot in detail ingericht rondom elk thema. Het maakte een nieuwe indruk, maar tegelijkertijd was de sfeer van de oude, historische gebouwen bewaard gebleven en waren overal mooie doorkijkjes en uitzichten gecreëerd. Leuk om te doen dus tijdens een vakantie in Portugal met kinderen.

WOW porto

Tijdens ons bezoek was het op alle plekken erg rustig maar soms voelde het wel vrij toeristisch aan doordat vrijwel alles in het Engels is (wat het natuurlijk wel erg begrijpelijk maakt) en omdat ieder museum een exit through the gift shop heeft.

WOW porto

Alle musea zijn binnen, wat het een goede activiteit maakt bij slecht weer of juist bij extreem heet weer. De kinderen werden zeer gastvrij ontvangen en hebben zich enorm vermaakt op een dag vol met musea. Wanneer je van musea houdt en graag wat meer wilt weten over de historie van een stad (en bijvoorbeeld de rol van kurk, wijn en cacao voor Porto) is het wat ons betreft echt een aanrader om WOW met je hele gezin te bezoeken tijdens een vakantie met kinderen in Porto.

We bezochten Porto op eigen iniatief en kosten, ons bezoek aan de verschillende musea was een samenwerking met WOW

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top