Het preHistorisch Dorp in Eindhoven is een openluchtmuseum waar je kinderen mee terug neemt in de tijd. Hier staan niet alleen oude woningen en winkels maar je ontmoet ook historische bewoners van de prehistorie tot de late middeleeuwen.
Er zijn in Nederland veel leuke openluchtmusea voor kinderen. Het preHistorisch Dorp is wat betreft oppervlakte niet al te groot maar er is wel veel afwisseling en er is vooral ook veel zelf te doen. Je hoeft niet alleen te kijken maar bent ook lekker veel zelf aan het doen. Zoals een voorwerp maken van klein, boogschieten of je eigen broodje bakken. Vooral dat zelf doen maakt het preHistorisch Dorp leuk met kinderen.
Het maakt ook dat je prima een halve dag kunt uittrekken voor een bezoek aan het preHistorisch Dorp. Benieuwd vanaf welke leeftijd het preHistorisch Dorpdorp leuk is? Ik zou dit openluchtmuseum in Eindhoven aanraden vanaf een jaar of drie. Op het moment dat je kinderen het ook echt leuk vinden om zelf wat te doen en ook het geduld hebben om te luisteren naar een van de verhalen vertellers in het dorp. Tot welke leeftijd je kinderen er plezier zullen hebben hangt ook een beetje af van hun interesses. Het is wel vooral gericht op kinderen in de bassischoolleeftijd, onze dochter van toen negen heeft zich dan ook uitstekend vermaakt.
Wat is er te doen in het preHistorisch Dorp
Het centrale plein
Wanneer je het openluchtmuseum in Eindhoven binnenloop kom je direct op het centrale plein. Hier staan een aantal gebouwen uit de vroegmoderne tijd. Ik loop binnen bij wat een stoffen winkel lijkt te zijn en wordt verrast door de dames in traditionele kledij. Ik snap nu ook direct de slogan van het museum “echte historie met echte mensen”. Terwijl de dames druk bezig zijn om stoffen te maken nemen ze ook de tijd om uit te leggen hoe bijvoorbeeld een weefgetouw werkt.
Aan het centrale plein kan je ook de enige horecagelegenheid van het museum vinden. In Herberg Den Bonten staan gewoon moderne gerechten op de menukaart. Ze hebben er voor kinderen bijvoorbeeld ook poffertjes. Er staan een aantal lange tafels en we kunnen zowel binnen al buiten zitten. Bestellen vraagt wat moeite en we moeten op een gerecht wel heel lang wachten, nou werken hier ook veel mensen die hier werkervaring moeten opdoen. Wacht alleen met bijvoorbeeld de lunch niet tot het laatste moment als je kinderen al honger hebben.
Je mag ook je eigen picknick lunch meenemen naar het preHistorisch Dorp. Er zijn diverse plekken waar je kunt zitten.
Terwijl je wachten op het eten kunnen je kinderen gelukkig wel wat doen. Op het centrale plein staat een schandpaal. Erbij liggen allemaal stoffen etenswaren. Natuurlijk moeten er even tomaten naar papa gegooid worden. Ook liggen er wat oudere spelletjes zoals ring gooien en met een stok achter een hoepel aanrennen.
Op het plein staan ook al enkele kraampjes waar wat gedaan kan worden. Zoals met klei een eigen beeldje maken. Die kan dan eventueel later ook nog in de met hout gestookte oven gedaan worden zodat er ook wat van gebakken kan worden. Op een warme dag als vandaag wordt de klei uit zichzelf al snel hard.
Poppenkast in het griezelige bos
Een stadsoproeper loopt rond meld een bel en met dat er om 12:00 een poppenkast zal zijn. Vanwege het warme weer niet in de poppenkast die we al zagen staan naast het centrale plein maar in het griezelige bos waar meer schaduw is. De spelers doen het hartstikke leuk en een grote groep kinderen kijkt een half uur naar het verhaal van een stoute draak.
Verschillende tijdperken door elkaar heen
Mijn dochter zit lekker te luisteren dus ik besluit zelf even een rondje te lopen. Hier in het bos lopen de tijdperken wel een beetje door elkaar heen. Een jagerskamp uit de steentijd, een kruidentuin uit de romeinse tijd en daarnaast een schapenboerderij uit de brons en ijzertijd. Er lopen ook wat dieren in het preHistorisch Dorp. Het varken ruik ik al van verre en dan te bedenken dat mensen vroeger veel dichter op de dieren leefden dan wij nu.
Het leuke van het preHistorisch Dorp is dat je overal naar binnen mag lopen. Sommige historische bewoners lijken een vaste rol te hebben en zijn bezig kinderen te helpen. Weer anderen zijn kunstenaar die het preHistorisch Dorp gebruiken om op traditionele manier voorwerpen te maken. Terwijl anderen het gewoon leuk vinden om zelf te leven in hun preHistorisch fantasie en het park verkleed te bezoeken.
Zelf een broodje bakken
De voorstelling is inmiddels afgelopen, tijd om zelf wat te gaan doen. Mijn dochter vind het altijd leuk om een broodje te bakken boven een vuurtje. In het preHistorisch dorp moet je hiervoor echter eerst nog flink aan de slag. Met een steen zelf het graan vermalen tot mail. Dat is hard werken zeg en dan ook nog voor een klein broodje. “Vroeger deden kinderen dit zo’n 4 tot 5 uur per dag” verteld de mevrouw die erbij staat. “Dan ga ik toch liever naar school” aldus onze dochter.
Varen met een kano
Na het broodje bakken kijken we wat er nog meer te doen is. Het preHistorisch dorp ligt aan een watertje. Met een trekpontje kunnen we over het water gaan of we kunnen varen in een houten kano. Daarvoor moet je wel verplicht een zwemvest aandoen. Niet helemaal in stijl dus maar wel tof om een stukje te varen in zo’n uitgeholde boomstam.
We bekijken nog een aantal andere plekken in dit deel van het park. Sommige huizen zijn leeg bij andere zitten mensen te werken of gewoon te kletsen. Een stelletje maakt muziek op een luit en een snaarinstrument. Niet alle plekken waar je zelf wat kunt doen hebben altijd begeleiding. Zo komen we hier later op de dag nog even terug en dan is de leemkuil open. Hier kan je zelf met je blote benen in het leem stampen en leren hoe huizen werden gemaakt. Lekker vies, maar misschien niet zo handig als je geen schoon setje kleding bij je hebt.
Boogschieten en zwaard vechten
We lopen weer terug naar het centrale plein en ontdekken nu de andere kant van het preHistorisch Dorp. Ik weet niet of het bewust zo gedaan is maar eerder kwamen we allemaal ambachten tegen hier is een arena, een adellijke hoeve en een boogschietbaan. Ook is hier een smid druk aan het werk, deze keer worden er geen zwaarden gemaakt maar sieraden. Er zijn verschillende ambachtsmensen aan het werk in het park en de dingen die ze maken kan je ook kopen. Dat gaat allemaal heel gemoedelijk en totaal niet opdringerig. Je kunt ook gewoon kijken wat ze gemaakt hebben zonder een verkooppraatje te krijgen.
In de adellijke hoeve wordt een verhaal verteld. De hele dag door zijn hier verschillende vertellingen. Op een bord bij de ingang staat precies hoe laat welke vertelling start. De boogschietbaan is de enige plek in het preHistorisch Dorp waar we echt wat langer moeten wachten voor we wat kunnen doen. In de adellijke hoeve staan ook allemaal spullen om jezelf mee te verkleden als ridder of gewoon als bewoner uit de middeleeuwen. Dit verkleden eindigt natuurlijk in een spontaan riddergevecht.
Helemaal moe ploffen ze daarna neer op een bankje. Tijd om nog wat te gaan drinken en dan zit onze tijd in het preHistorisch dorp erop.
Praktische informatie preHistorisch Dorp
Wij vonden het preHistorisch Dorp een erg leuk doe-museum voor kinderen die op de basisschool zitten. Trek ongeveer een halve dag uit voor het museum bezoek. Wij hadden tijdens ons bezoek prachtig weer. Er zijn wel een paar dingen die je binnen kunt doen zoals luisteren naar een vertelling in de adellijke hoeve, maar je bent wel voornamelijk buiten. Ik denk dat dit museum daarom wel hel leukste is om te bezoeken als het droog is.
In de weekenden en in de schoolvakanties is er meer te doen dan op een doordeweekse dag. Er zijn door het jaar heen ook speciale evenementen zoals Heksia een festival waarbij het preHistorisch Dorp in het teken staat van magie.
Tijdens ons bezoek aan het museum waren er erg veel lokale bewoners. Die vertelden al allemaal dingen over alles wat we tegen kwamen. Ook beantwoorden die gedetailleerd de vragen die onze dochter beantwoorden. Ik kan me echter voorstellen dat dit op een doordeweekse dag misschien wat minder is. Het preHistorisch Dorp geeft je ook de mogelijkheid om voor een klein bedrag een audiotour of een (digitale) museumgids te huren. Die geeft je dan op een aantal plekken extra informatie over het leven in de prehistories.
Het museum is geopend van dinsdag t/m zondag tussen eind maart en eind oktober. Tijdens landelijke schoolvakanties en op feestdagen gelden aangepaste openingstijden. Volwassenen betalen meer dan kinderen (bekijk de website voor actuele tarieven), maar met een museumkaart kun je gratis naar binnen. Bij het museum zijn gratis parkeerplekken, wel kan op drukke dagen de parkeerplaats snel vol zijn waardoor je dan wat verder weg moet parkeren.
Meer tips nodig? Lees ook ons blog met leuke uitjes in Brabant met kinderen.