Home / Reisinformatie / Europa / Servie / Wat te doen in Nis, Servië

Wat te doen in Nis, Servië

Weinig mensen zullen een idee hebben bij Niš in Servië. Even leek het of dit, dankzij goedkope lowcost vluchten vanuit Nederland, anders zou worden, maar de route naar de derde stad van Servië (na Belgrado en Novi Sad) werd al snel weer opgeheven. Wij maakten een rondreis door Servië met onze dochter. In dit blog kan je lezen over de verschillende bezienswaardigheden in Niš en een aantal tips speciaal voor gezinnen die Niš met kinderen bezoeken.

nis servie bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden Niš

Niš is net als veel andere steden in Servië een plek die al duizenden jaren bewoond is. Het is zelfs de geboorteplaats van Constantijn de Grote, maar ook andere culturen lieten hun stempel achter op deze stad aan de rivier.

Tinkers Alley

Het centrum van Niš is autovrij, wel zo fijn wanneer je Niš met kinderen bezoekt. De straat is breed en bestaat uit winkels en restaurantjes. Ook bekende merken zoals H&M hebben in Niš grote vestigingen. De stad is met ruim 250.000 inwoners veruit de grootste stad in dit deel van Servië. Een veel aangeprezen straatje is Tinkers Alley in Niš, net als haar tegenhanger Skadarska in Belgrado wellicht wel iets te ge-hyped. Het is een klein stukje historische stad. De brede straat maakt plaats voor klinkertjes en laagbouw. Je kunt hier prima en goedkoop eten bij diverse restaurantjes en later op de avond ook stappen.

nis servie uit eten
nis servie uit eten

Archeologisch museum Niš

In het centrum van de stad zit ook het archeologisch museum van Niš. Ik beschouw mijzelf al als een echte liefhebber maar zelfs ik was al snel uitgekeken in de ruimte met voorwerpen uit de pre-historie en uit de Mediana. Hoewel er in de vitrines wel enkele interessante voorwerpen liggen. Bij het museum werd ons bovendien een combinatieticket aangeboden voor het museum, de Skull Tower en het concentratiekamp. We hadden daar echter al losse entree betaald. Met een combinatieticket betaal je 300 (rond de 3,50) en bespaar je een a twee euro op losse entree.

Nis servie museum archeologie

Orthodoxe Kathedraal

Een van de andere bezienswaardigheden in het centrum van Niš is de orthodoxe kathedraal. Deze is vanbinnen uitbundig versierd met fresco’s. Wij kijken onze ogen uit en onze dochter wil bij alle verschillend plaatjes een verhaal horen. Het geheel ziet er van binnen vrij modern en nieuw uit. Dat is het ook, want de kerk en de fresco’s ging verloren in een brand maar ging na een reconstructie in 2010 weer open.

Orthodoxe Kathedraal nis bezienswaardighede
Orthodoxe Kathedraal nis bezienswaardighede

Fort van Niš

Aan de overzijde van de rivier Nišava ligt het fort, Tvrđava. Het fort van Niš werd gebouwd door de Turken en is inmiddels vooral in gebruik als een park. Verspreid door het park zijn nog diverse gebouwen te zien uit de Turkse tijd zoals een badhuis en munitiedepot. Ook zijn er op diverse plekken opgravingen gedaan en onder andere oude grafstenen te zien. Voor wie echt heel lui is kan je zelfs met een treintje, inclusief vrolijk deuntje, door het fort rijden.

Nis servie fort
Nis servie fort

Wij vonden het leuker om te lopen zeker vanwege de vele grote bomen die op een warme dag voor schaduw zorgen. Het Fort van Niš is ook de plek waar families samenkomen op te picknicken en stelletjes wat privacy zoeken op een warme zomerdag.

Er zijn een aantal restaurantjes aan het begin en daarnaast diverse kioskjes waar drinken wordt verkocht. Aan de rand van het park zit een kleine speeltuin en in een van de gebouwen wel een kleine kinderboerderij met een beetje zielige konijnen en kippen. Maar er zijn leukere speelplekken te vinden in Niš voor kids. Het fort van Niš wordt ook gebruikt voor diverse festivals.

Nis servie fort
Nis servie fort

Trampolines in Niš

Zoek je een leuke speelplek tijdens je bezoek aan Niš met kinderen aan de rivier? Aan de rechterkant van de ingang van het fort is er een betaalde speelplek. Met reguliere trampolines en trampolines waarmee je extra hoog kunt. De speelplek wordt elk jaar in de herfst afgebroken en in de lente weer opgebouwd.

Trampolines in Niš
Trampolines in Niš

Mediana

De meeste attracties in Niš liggen buiten het centrum. Zoals de archeologische vindplaats Mediana waar nog de restanten te zien zijn uit de tijd van keizer Constantijn. Jammer genoeg is Mediana al een aantal jaar gesloten, zo ook tijdens ons bezoek. Bekijk de site van Nis toerisme om te zien of er al wat bekend is over opening.

Skull Tower Niš

De Skull Tower in Niš is een lugubere herinnering aan de strijd tussen de Serven en de Turken. De Serven kwamen regelmatig in opstand tegen de bezetting van de Turken die tussen 1386 en 1877 de baas waren in Niš. Tijdens een van deze veldslagen in 1809 zag de Servische commandant dat ze echt niet meer konden winnen. Hij schoot met een kogel op het munitiedepot waarbij niet alleen hij en zijn medestrijders omkwamen maar naar schatting ook zo’n 3000 Turkse soldaten.

De Turken onthoofden de lichamen van de Servische strijders en van 952 schedels bouwden ze een toren als waarschuwing voor toekomstige opstandelingen. Nu zijn er nog maar 58 schedels te zien. Waarschijnlijk omdat veel schedels door familieleden werden gestolen om alsnog te bewaren. De toren staat niet meer in de buitenlucht maar in een kapelletje. In een nabijgelegen gebouwtje koop je kaartjes en hier zijn diverse Engelstalige filmpjes te zien over de historie van het bouwwerk en de Servische vrijheidsstrijd.

nis servie skulltower
nis servie skulltower

Speeltuin in Niš

Ga je naar Niš met kinderen, dan is het natuurlijk fijn om even lekker te kunnen klimmen en klauteren in een speeltuin. We kwamen verschillende kleintjes tegen, bijvoorbeeld langs de rivier, maar veruit de grootste speeltuin in Niš vonden wij bij de de kerk van de heilige keizer Constantijn en keizerin Helen. Deze zeer moderne kerk werd in 1999 geopend.

nis servie bezienswaardigheden kerk
nis servie bezienswaardigheden kerk

Rondom de kerk is er een park met aan een kant meerdere restaurantjes met terras. Wel zo relaxt, want zo kan je zelf wat drinken terwijl je kind lekker kan spelen. Er zijn meerdere speeltuintjes die in elkaar overlopen, sommige voor wat oudere kinderen en andere gericht op peuters. Tip: neem de bus heen naar de Skull Tower en loop dan terug via de speeltuinen.

nis met kinderen speeltuinen
nis met kinderen speeltuinen

Concentratiekamp Niš

We hebben even getwijfeld of we het concentratie in Niš moesten bezoeken met onze toen vijf jaar oude dochter. Maar ze weet al best veel van de oorlog en bovendien is dit een klein kamp waar we dus het idee hadden dat we zelf konden bepalen wat we bekeken en wat niet. Dat klopte inderdaad, want er zijn hier ook geen gruwelijke filmpjes en weinig foto’s. Behalve de foto’s van de mensen op het moment dat ze opgepakt werden. Honderden pasfoto’s van gewone mensen zoals jij en ik die nooit terugkeerden.

De informatie op de borden is in het Engels en erg uitgebreid. In dit kleine kamp werden in eerste instantie de prominenten van Niš vastgezet. Als er onrust was in de stad of Duitse soldaten kwamen om, dan waren dit de gijzelaars die voor straf ook werden omgebracht. Later werd het kamp ook gebruikt voor Joden, Roma en iedereen anders waar de Duitsers vanaf wilden. Een aantal van deze persoonlijke verhalen zijn te lezen in het kamp en juist omdat het zo klein blijft komt dit echt wel even binnen. Bijzondere aandacht is er ook voor de ontsnappingspoging in 1942 waarbij een groep van 147 gevangen die wisten te ontsnappen.

We vertellen onze dochter de informatie die we gepast vonden om te vertellen. Dat mensen hier gevangen werden genomen door stoute meneren die hier de baas waren en ook eerlijk dat ze dan doodgeschoten werden. Maar het is goed mogelijk om details die wij echt nog niet geschikt vinden weg te laten.

Zeker een plek die interessant is te bezoeken tijdens een stedentrip in Niš. Wat dit kamp ook anders maakt dan anderen die we bezochten zoals Auschwitz is dat het echt midden in de stad lag en dat het ook nog een hele tijd mogelijk was om je gevangen genomen bekenden te bezoeken. Het werd zelfs een tijd aangemoedigd dat familie pakjes met eten kwam brengen. Totdat iemand dan opeens weg was, op transport of doodgeschoten op een nabijgelegen heuvel. Het lot dat zo’n 10.000 mensen ten deel viel.

nis concentratiekamp
nis concentratiekamp

Kindvriendelijk hotel in Niš

Op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Niš? Servie is een hele betaalbare vakantiebestemming en Niš is nog zeker weer een stukje goedkoper dan Belgrado. Er zijn ook gewoon minder dingen om je geld aan uit te geven. Ga je naar Belgrado met kinderen dan heb je nog een dierentuin en mini-pretparkje.

Ook accommodaties zijn in Niš heel vriendelijk van prijs. Wij verbleven in een ruim appartement in het centrum met een slaapkamer en voor onze dochter en bedbank in de woonkamer. Een prima keuken en een fijne badkamer. De vriendelijke eigenaresse had een heleboel handige tips en belde zelfs voor ons het treinstation. Niet voor niks een een goede beoordeling op Booking.com

Neem je genoegen met wat minder ruimte en een minder centrale locatie, dan kun je goedkoop verblijven in een hotel met familiekamer. Bekijk hier de beschikbaarheid en actuele prijs van onze keuze in Nis en andere opties.

nis servie hotel
nis servie hotel

Praktische tips voor een bezoek aan Niš

Niš ligt zo’n 250 kilometer ten zuid-oosten van Belgrado. Er zijn goede busverbindingen tussen Belgrado en Niš. Er is ook een trein maar die doet er een stuk langer over en bovendien is het treinstation in Belgrado in 2018 verplaatst en daardoor een stuk minder centraal gelegen. Vanaf Niš kan je doorreizen naar diverse andere landen, zoals Bulgarije, Macedonië en Kosovo. Ondanks dat de hoofdstad van Bulgarije Sofia hemelsbreed maar 170km verderop ligt, gaat er op het moment dat wij er waren nog maar een reguliere bus per dag in de middag (dit waren er twee op onhandige tijden 4:00 en 16:00). Deze bussen zijn dan ook snel uitverkocht en dankzij de wachttijd aan de grens ben je ongeveer vijf uur onderweg. Het busstation is een kleine 10 minuten lopen vanaf het centrum van de stad.

Naar Skopje, de hoofdstad van Macedonië, gaan wel negen bussen per dag. Heb je dus genoeg tijd en maak je een rondreis door de regio dan is het handiger door te naar Macedonië. Vanuit Niš kan je ook naar Pristina, de hoofdstad van Kosovo. De bus gaat naar Graçanicë maar stopt onderweg in Pristina. Uiteraard is deze route nog steeds enigszins problematisch aangezien Servië Kosovo niet als land erkent, dus lees je even goed in.

nis servie fort

Niš heeft ook een vliegveld, maar de Wizzair Niš- Eindhoven route is helaas na een seizoen alweer opgeheven. Enige tijd gingen er nog wel twee wekelijks vluchten vanaf Weeze naar Niš met Ryanair maar die zijn ook opgeheven. Elke jaar is het dus weer een verassing of je makkelijk kan vliegen of toch gewoon naar Belgrado moet.

Twee dagen is genoeg voor de bezienswaardigheden in Niš. Meer tijd, huur een auto of bezoek plekken zoals Niska Banskja (warme baden) die met de bus bereikbaar zijn. Wij hadden het plan twee dagen in Niš te besteden maar doordat de bus op die datum uitverkocht was werd dit uiteindelijk 24 uur. Nu zijn we actieve reizigers maar zelfs met zo weinig tijd konden we uitgebreid lunchen en hadden we niet het idee enorm te hoeven haasten om alles te zien.

Een deel van de bezienswaardigheden in Niš is goed bereikbaar te voet, anderen zoals de Skull Tower liggen wat verder buiten het centrum maar er gaan regelmatige bussen. Het tourisme office in Niš en misschien je hotel ook wel heeft goede kaarten waar de bezienswaardigheden en buslijnen op aangegeven staan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top