Home / Reisinformatie / Europa / Albanie / Wat te doen in Berat, Albanië

Wat te doen in Berat, Albanië

Berat is een stad in Albanië, het historische gedeelte met Ottomaanse huizen en een groot fort is heel charmant. Berat staat ook wel bekend als de stad van de duizend ramen. Berat staat op de Unesco werelderfgoedlijst en het is een van de populairste bestemmingen voor toeristen in Albanië. Een paar tips vooraf: zorg dat je goede schoenen draagt en neem voldoende water mee. Berat kent flink wat hoogteverschil en de klinkers lenen zich ook niet echt voor slippers. Het fort en de straatjes hier zijn zeker niet buggyproof. Ga je naar Berat met jonge kinderen, kies dan voor een babydrager.

berat met kinderen kasteel

Berat bestaat uit diverse delen. Er ligt een fort of kasteel, hoewel die naam wat vertekend is. Ik zou het meer omschrijven als een ommuurde wijk, aangezien er binnen de muren ook nog bewoonde huizen, kerkjes en winkels te vinden zijn. Dit deel ligt hoog op de rots. Dan zijn er nog twee lager gelegen historische stadsdelen. Een gedeelte direct aan de voet van het fort en een gedeelte aan de overkant van de rivier. Beide delen zijn met een voetgangersbrug aan elkaar verbonden. Het deel aan de voet van het fort grenst aan een stadsdeel met groot plein, moskee en langs de rivier een groen park met speeltuintje. Verder van het oude centrum is ook nog een modern gedeelte, maar hier ben ik zelf niet geweest.

Berat met kinderen

Tip: boek een rondreis TUI met Albanië, als fly-drive of georganiseerde rondreis.

Het kasteel van Berat

De grootste bezienswaardigheid van Berat is natuurlijk het kasteel. Lokaal ook vaak ‘Kala Berat’ genoemd. Het is niet zomaar een kasteel, want er wonen nog steeds mensen binnen de kasteelmuren. Ga vroeg of juist laat op de dag zodat alle dagjesmensen weg zijn. Er zijn ook een aantal bars en restaurants binnen de kasteelmuren en genoeg souvenirwinkels. Voor een rondwandeling door het kasteel heb je toch wel 2 à 3 uur nodig. Het kasteelcomplex is namelijk vrij groot.

berat met kinderen kasteel

Wanneer je de stadsmuren volgt, kom je verschillende uitzichtpunten tegen op de lager gelegen stad en rivier. Ben je in Berat met kinderen, houd ze dan wel in de gaten want er zijn lang niet overal hekken.

berat met kinderen kasteel

Binnen de muren van het Kasteel van Berat bevindt zich het Onufri National Iconographic Museum, genoemd naar de 16e-eeuwse Albanese kunstenaar Onufri. Onufri was beroemd om zijn iconen en in het museum kun je dan ook veel iconen en religieuze kunst zien.

berat met kinderen kasteel
Berat

Binnen de muren zijn verschillende kerkjes te vinden. De Kerk van de Heilige Drie-eenheid met Byzantijnse architectuur is vooral van buiten fotogeniek. Terwijl de Kerk van Sint-Maria van Blachernae van buiten niks bijzonders lijkt, maar van binnen goed bewaard gebleven fresco’s heeft. Wanneer je ervoor kiest om vanuit het kasteel terug te lopen naar de oude stad kom je ook nog langs de kleine St. Michael’s kerk.

berat met kinderen kasteel
Berat met kinderen

Wat is er nog meer te doen in Berat met kinderen?

Naast de woningen in het kasteel heeft Berat nog twee historische wijken. Gorica, het christelijke kwartier, en Mangalem, het islamitische kwartier. Deze wijken zijn gescheiden door de rivier en verbonden door de Gorica-brug, een stenen brug met zeven bogen uit 1780 en door de moderne Varur-brug. Je kunt gemakkelijk een paar uur doorbrengen met het verkennen van de smalle straatjes tussen de Ottomaanse huizen. Mangalem is toeristischer met een ruimere keuze aan restaurants en winkels, terwijl je in Gorica vooral woonhuizen aantreft.

Berat speeltuin

De Bulevardi Republika is een lange voetgangersstraat die vanaf de Mangalem-wijk lang het water loopt. Aan een kan van de straat is een park met een speeltuin. Een prima plek in Berat om met kinderen even te relaxen, vooral ook omdat de grote bomen voor schaduw zorgen. Langs de staat bevinden zich ook veel cafés en winkels. Het is een leuke plek om te gaan zitten en om mensen te kijken.

Brat winkelstraat

Kindvriendelijk hotel in Berat

Je hebt aan een halve dag voldoende om Berat te ontdekken. Toch is het leuk hier te overnachten. Zo kun je de stad in alle rust ontdekken nadat alle dagjes mensen weg zijn gegaan. Berat is in de avond extra fotogeniek. In het moderne gedeelte van Berat zijn enkele grotere moderne hotels. Wat mij betreft is het veel leuker om in de oude stad in de buurt van de belangrijkste bezienswaardigheden van Berat te overnachten. Er zijn verschillende oude Ottomaanse huizen die zijn omgebouwd tot hostel, guesthouses en boutique hotels, zoals Hotel Ansel of Berati Castle Hotel.

Berat

Meer tips nodig voor je vakantie in Albanië? Lees ook ons blog over Tirana met kinderen of ga juist naar de kust en lees over Saranda in Albanië.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top