Rab Town het leukste stadje op het zonnigste eiland van Kroatië

0

Het Kroatische eiland Rab is verrassend: het biedt je een Mediterraanse beleving met z’n eeuwenoude stadjes, heldere wateren en vriendelijke bevolking. Graag vertel ik je meer over de mogelijkheden op dit zonnigste eiland van Kroatië. In dit blog schrijf ik over Rab Town, een prachtig Middeleeuws dorpje op het eiland.

Wandel door de oude stad Rab 

Er is maar één manier om de oude stad van Rab te verkennen: te voet. Het straatbeeld bestaat uit eeuwenoudekerken, prachtige huizen, middeleeuwse kronkelpaden, her-en-der verdwaalde ornamenten (vaak verwerkt in een later bijgebouwd huis) en uitzichten op zee. Tussendoor kun je uitrusten, in één van de vele verscholen stadstuinen of tussenliggende parken. Het is overigens, met kleine kinderen, aan te raden om een buggy of draagzak mee te nemen. Vanwege de warmte, tijdens mijn bezoek 35 graden, zou mijn voorkeur uitgaan naar een buggy. Laat je dan wel goed informeren over de route, want er zijn overal paden met trappen (die je ook gedeeltelijk kunt vermijden).

Rab Oude stas rab kroatie rab kroatieKlokkentorens Rab

De oude stad van Rab staat bekend om haar 4 klokkentorens: St Mary, St. John, St. Andrew en St. Justine. Volgens de legende staan deze 4 klokkentorens voor de 4 seizoenen, en de tussenliggende 12 straten voor de maanden van het jaar. De gedraaide stenen op de straten zijn er 365, inderdaad exact het aantal dagen in een jaar.

De hoogstetoren is de St. Mary. Deze klokkentoren bereik je via het Dorka Park waar je eerst nog de prachtige 12e eeuwse kerk van St. Mary tegenkomt. Vergeet daar vooral niet in de kelder te kijken bij de enkele indrukwekkende relieken die hier worden tentoongesteld. De ingang van de klokkentoren bevindt zich aan de hoofdweg bij een héle kleine deur, je zou er zo voorbij lopen. Let op: alleen oudere kinderen (waaghalzen) kunnen mee tot aan de top. Ik zou met jongere kinderen wel de toren beklimmen, maar rond level 5 stoppen waar je al een prachtig uitzicht hebt. Vanaf dat punt gaan de houten trappen namelijk over in stalen trappen die letterlijk verticaal omhoog gaan. Op het bovenste punt kun je genieten van een adembenemend panorama over het lappendeken van rode daken en de azuurblauwe zee erachter. Je hebt ook goed zicht op de drie andere klokkentorens, de tuin van het St. Andrew-klooster en het strand waar een verkoelende duik in de zee lonkt.

rab Kroatierab Kroatie

Entree van de St Mary Church is gratis. Het beklimmen van de klokkentoren kost 15 Kuna per persoon (ongeveer 2), kinderen zijn gratis. Let op: de toren is enkel ’s ochtends en ’s avonds geopend (09.30-13.00 uur en 19.30-22.00 uur, op zondag 11.00-13.00 uur en 19.45-22.00 uur).

Lokale lekkernijen

Via de St. Andrew kerk en een kleine kunstgalerie kun je doorsteken naar Rab Cake House, een lekkere aanrader voor een korte stop. De bakkerij bevindt zich in een oud middeleeuws huis met een prachtige stadstuin. Ze verkopen hier uiteraard de beroemde ‘Rab Cake’, een lekkernij gemaakt van amandelmeel. De vriendelijk geprijsde kaart biedt een keur aan (koekjes)specialiteiten, zoals mediterrane koekjes met lavendel, sinaasappel en rozemarijn, of de lokale lekkernijen mustqconi en baskotini (voor slechts 19 kuna, ongeveer € 2,50). Ook kun je hier terecht voor diverse verfrissende limonades met smaken als vlierbloesem, lavendel of salie. De locatie is ook leuk om ’s avonds te bezoeken. De sfeervolle binnentuin is dan romantisch verlicht en je kunt er bruschetta eten, wijn drinken of je tegoed doen aan de heerlijke toetjes. Natuurlijk heb ik even voor je getest: een absolute aanrader!

Rab Kroatie

Stadstuinen en speeltuinen

Het stadje Rab kent drie parken, namelijk Dorka, Komrcar en Boskopini. Daarbij is de eerste het kleinst (eerder een tuin) en de laatste het grootst (klein bos). De parken zijn heerlijk koel en bieden een goede picknickplek voor de wandeling door de oude stad. Bij Boskopini is zelfs een grote (gratis) speeltuin aanwezig! De oude stad kent overigens ook een hoop verborgen stadstuinen, waaronder bij de St. Justine Kerk. Direct daarnaast is een lokale muziekschool en galerie waarbij de tuin (met uitzicht op zee) openbaar toegankelijk is.

rab kroatie rab oude stadrab kroatie strand

Middeleeuws evenement Rab Kroatië

De inwoners van Rab zijn (heel begrijpelijk) trots op hun bevlogen geschiedenis. Vol verveen met grote gebaren vertelt onze lokale gids dat óók hij lid is van de enige echte ‘Kruisboogvereniging’. Vier keer per jaar is de stad in rep en roer voor een middeleeuws evenement. Honderden vrijwilligers zijn verkleed en er is een parade van vlagdragers, trommelaars, edellieden en dansgroepen die je leiden naar het belangrijkste onderdeel: het afschieten van de gigantische kruisbogen. De moeite waard om je verblijf op af te stemmen!

De middeleeuwse evenementen zijn altijd op de volgende vaste data: 9 mei, 25 juni, 25-27 juli en 15 augustus.

rab kroatie

Flaneer ’s avonds door het stadje Rab

’s Avonds komt de stad pas écht tot leven. Zowel locals als toeristen zijn te vinden op de pleinen in en rond het centrum en op de boulevards langs de zee. Laat je niet afschrikken door de drukte van toeristen in de hoofdstraat, de stad behoudt zijn charme. Voor meer rust wandel je bijvoorbeeld naar de boulevard langs de kust en het openbare strand. Je hebt hier uitzicht op de verlichte kerktorens en er is een érg leuk cafeetje genaamd Banova Villa Beachbar, waar je het straatleven heerlijk in je op kunt nemen. Een andere tip voor de avond: Rab kent een openluchtbioscoop aan zee met plek voor 400 personen. Alle films worden in het Engels vertoond (met Kroatische ondertiteling).

Rab Town is een uitstekende uitvalsbasis voor een bezoek en verblijf op het eiland Rab. Ik wens je heel veel plezier in dit bijzonder mooie Middeleeuwse stadje!

rab kroatie rab kroatie rab kroatie

Gezin op Reis bezocht Rab op uitnodiging van Tourist Community of the Town of Rab, www.rab-visit.com

Dit blog is geschreven door Mirella Doss – eventmanager – reislustig & Azië-gek – ashtanga yoga – vega & koken – moeder van Jonah

Share.

About Author

Mirella heeft een eigen evenementenbureau, beoefent (ashtanga) yoga en is moeder van een zoon (2014). Ze heeft een passie voor landen in het Midden Oosten en in Azië.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.