Home / Reisinformatie / Azie / Indonesie / Rondreis Java en Bali, tips en route in 3 weken

Rondreis Java en Bali, tips en route in 3 weken

We hebben twee keer een rondreis gemaakt op Java en Bali. In dit blog deel ik onze routes en vertel ik je hoe we dit georganiseerd hebben.

Het grote verschil tussen beide reizen was dat we de eerste keer startten in Bali en vanaf daar naar Java gingen tot Yogyakarta. Terwijl we voor de reis erna begonnen in Jakarta en vanaf daar naar Bali gingen. We hadden toen zelfs vijf weken en gingen na Bali nog verder naar Lombok en Flores, maar voor het overzicht neem ik hier alleen Java en Bali mee. Tijdens onze tweede reis was onze dochter mee, wat het uiteraard ook anders maakte. Omdat we een aantal bekende hoogtepunten al gezien hadden, sloegen we die nu over. De enige overlappende bestemming in beide reizen is dan ook Ubud.

Kawah ijen

Wij hebben onze reizen zelf georganiseerd en al het vervoer en activiteiten ter plekke geboekt. Voor de beklimming van de IJen deden we dit bijvoorbeeld via ons guesthouse, die we een dag of twee van te voren hadden gemaild. Wil je zelf ook een rondreis maken door Java en Bali, maar heb je geen zin om zelf te puzzelen? Djoser heeft een rondreis door Java en Bali die ontzettend vergelijkbaar is met de route die wij hebben gedaan. Ben je vooral geïnteresseerd in het eiland Bali en de Balinese gewoontes en tradities, kies dan voor een van de reizen van Tui naar Bali met rechtstreekse vlucht.

Ga je op reis met kinderen en vind je het wel leuk om samen met andere gezinnen op reis te gaan? Sawadee heeft het grootste aanbod van familiereizen in Java en Bali. 333travel biedt prachtige reizen naar Bali aan van groepsreizen tot privé familiereizen. Daarnaast kun je ook kiezen voor een reis op maat met alleen je eigen gezin, bijvoorbeeld met Kidsreizen of Local Hero Travel. Ben je meer op zoek naar een reis op maat, dan is Riskjafamily iets voor jou.

Route rondreis Java en Bali

Indonesië rondreis map
Voor een globaal idee van beide routes

Route Bali en Java rondreis in 3 weken (zonder kind)

 • Dag 0-1: Vertrek Nederland, aankomst in Sanur
 • Dag 2-4: Boot naar Nusa Lemognan (1 uur met de boot), paar dagen chillen en duiken
 • Dag 5-9: Naar Ubud (1 uur boot + 1 uur taxi), rondom Ubud ontdekken met scooter
 • Dag 10-11: Bus naar Lovina (2-3 uur), dolfijnen bekijken en een relax dagje
 • Dag 12: Minibus, boot en trein naar Kalibaru (Java) (5-6 uur maar vaak stuk langer omdat niet alles aansluit)
 • Dag 13: Kalibaru, excursie naar plantages
 • Dag 14: Trein en bus naar de Bromo (5-6 uur), vroeg naar bed
 • Dag 15: Zonsopkomst Bromo, dan bus naar Solo (5-6 uur)
 • Dag 16: Solo met de scooter op pad
 • Dag 17-20: Bus naar Yogyakarta (2 uur), stad verkennen en bezoeken aan o.a. Borobudur
 • Dag 21: Bus naar Solo (2 uur)
 • Dag 22: Van Solo via Singapore, Kuala Lumpur of Jakarta naar huis

We bleven wat langer in Ubud, omdat Marcel zich bezeerd had en in Yogja waren we een beetje reismoe. Je zou voor beide bestemmingen ook een dag minder kunnen bezoeken. Los daarvan waren we helemaal tevreden met deze route met veel afwisseling en bekende hoogtepunten van Java en Bali. Afhankelijk van je vliegtijd kan je ook vanaf Yogja naar het Adisumarmo International Airport gaan.

Java indonesie

Route Java en Bali in 3 weken (met kind)

Indonesië rondreis map
 • Dag 0-1: Vertrek Nederland, aankomst in Jakarta
 • Dag 2: Jakarta
 • Dag 3: Naar Jepara (5 uur met de trein + 2-3 uur met de taxi)
 • Dag 4: Boot naar de Karimunjawa eilanden (snelle boot 2,5 uur of langzame boot 5,5 uur)
 • Dag 5-6: Karimunjawa ontdekken met scooter, duiken en snorkel trip
 • Dag 7: Karimunjawa via Jepara naar Semarang (boot 2,5 of 5,5 uur en dan nog 2-3 uur taxi), bij de snelle boot heb je nog een middagje in Semarang
 • Dag 8: trein Semarang naar Surabaya (4 uur), middagje in Surabaya
 • Dag 9-12: Bus naar Malang (2 uur), vanuit hier dagtrip naar Sewu waterval en een dag met de scooter op pad, pretpark by night en dierentuin
 • Dag 13: Naar Banyuwangi (eerst 2 uur met de bus naar Probolinggo, dan nog 4 uur met de trein. Op de kaart lijkt dit niet logisch maar je alternatief is een busrit van meer dan 8 uur hoewel dat minder kilometers zijn)
 • Dag 14: heel vroeg op voor beklimmen Ijen vulkaan, rest van de dag chillen
 • Dag 15-16: Boot naar Bali en dan naar Pemuteran (1 uur met de boot, 1 uur met een taxi), zwemmen en duiken
 • Dag 17: Naar Ubud via het waterpaleis (3 uur met privétaxi waarbij je onderweg mooie stops kunt maken)
 • Dag 18 -19: Ubud en omgeving verkennen met de scooter
 • Dag 20: Van Ubud via Singapore of Kuala Lumpur naar huis

Dit is de route zoals we die daadwerkelijk hebben gedaan, eigenlijk zouden we een dag extra hebben op de Karimunjawa eilanden. Door problemen met de heenvlucht kwamen we alleen pas een dag later aan in Indonesië. Heb je meer tijd, dan is een dag extra daar wel fijn. Mocht je hele lange reisdagen geen probleem vinden, dan zou je ook rechtstreeks van Karimunjawa naar Surabaya kunnen reizen en daar een dagje winnen.

Dit is dit een originele route over Java en Bali waarbij je een aantal bekende highlights overslaat maar wel de geweldige Sewu waterval bezoekt, echte bounty strandjes hebt en de fantastische mooie IJen beklimt. Wat hebben bewust een route gemaakt met diverse treintrajecten, omdat dit juist met kinderen zo’n fijne manier van reizen is.

Karimunjawa

Hoeveel dagen heb je nodig voor een reis Java en Bali?

Hoeveel dagen heb je nodig voor een rondreis op Java en Bali? Heel veel mensen hebben nu eenmaal maar drie weken vakantie en het is dan ook heel gewoon om Java en Bali te combineren in die drie weken. Ik zou je zeker afraden om te proberen om ook nog Lombok of de Gili eilanden hieraan toe te voegen.

Ubud Bali

Als je Java en Bali wil bezoeken in drie weken, dan heb je echt al meer dan genoeg lange reisdagen ertussen zit. Verkijk je niet op de afstanden, want die zijn flink. Zeker wanneer je, zoals wij, Indonesië met een kind bezoekt. Dan wil je niet onnodig in de bus of trein zitten.

Vervelen is ook geen optie. Zoals je kunt zien, zijn we twee keer drie weken op Java en Bali geweest en hebben beide routes (op Ubud na) geen overlap. Ik zou zo nog een derde route kunnen verzinnen, want met name op west-Java en op Bali is er nog genoeg wat we niet gezien hebben. Ook wanneer je 4 of 5 weken gaat, kun je dus prima kiezen voor een rondreis over Bali en Java.

Wil je weten wat je exact kunt doen op beide eilanden? Lees dan onze blogs over Bali met kinderen en die over Java met kinderen.

Tumpak Sewu

Waar begin en eindig je je reis over Java en Bali?

Het makkelijkst is natuurlijk als je jullie reis over Java en Bali kunt starten op Java en eindigen op Bali. Dan start je met meer avontuur en eindig je met strand. Je hoeft dan ook verder niet onnodig te vliegen. Je kunt dan in Jakarta of Surabaya starten. Bali heeft maar één vliegveld in het zuiden van het eiland.

Veel mensen starten echter liever in Yogja. Je slaat dan een groot deel van Java over en je hebt meer tijd voor het interessantste gedeelte. Een andere optie is Solo city, slechts een uur vanaf Yogja. Ook hier is een vliegveld.

watertempel bali

Met de bus, boot, trein, scooter of vliegtuig reizen op Java en Bali

Op Java heb je uitstekende treinverbindingen die je snel, comfortabel en op tijd naar je bestemming brengen. Wel even reserveren van tevoren! Er zijn ook bussen, maar dan doe je er een stuk langer over.

java trein

Op Bali is het openbaar vervoer helaas een stuk slechter geregeld. Er zijn op sommige routes wel Bemo’s (een soort minibusjes), maar je komt toch al heel snel uit op het huren van een taxi of scooter.

Taxi’s zijn over het algemeen goedkoper als je deze boekt via een app, zoals Grab of Go-Jek. Vooral op Bali kun je deze helaas niet overal gebruiken, omdat de lokale taxi chauffeurs de concurrentie niet willen. Op Java kun je deze apps niet overal gebruiken, omdat er op het platteland geen bereik is. Voor dagexcursies kom je dan ook al snel terecht bij de georganiseerde tours of huur een auto met chauffeur voor een dag. Zeker met een gezin is dat vaak goedkoper en makkelijker dan een excursie.

Kuta

Tenslotte kun je ook nog zelf een scooter huren. Wij vinden dat een hele fijne manier van reizen in Indonesië. Je kunt dan op eigen gelegenheid op pad. Het is goedkoop en je bent echt buiten. Besef je alleen wel dat je als je geen motorrijbewijs hebt, je niet verzekerd bent. Dit heeft ermee te maken dat de scooters in Indonesië te veel PK hebben om hier in Europa als scooter te mogen gelden en voor ons dus motoren zijn.

Meer weten over de verschillende bestemmingen? Ga naar al onze blogs over Indonesië met kinderen.

2 gedachten over “Rondreis Java en Bali, tips en route in 3 weken”

 1. Dag Tikva,

  In Welke maand hebben jullie de rondreis
  Java – Bali gemaakt?
  Dank voor respons en groet , Ineke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top