Home / Reisinformatie / Latijns Amerika / Colombia / Meer dan standbeelden, San Augustin Colombia
paardrijden san augustin

Meer dan standbeelden, San Augustin Colombia

Na Bogota was San Augustin onze 2e bestemming in Colombia. Een lange rit vanaf de hoofdstad van meer dan 10 uur. Mijn man vroeg ze af waarom we hier eigenlijk naar toe gingen. Het verre zuidwesten van Colombia is nou eenmaal best een uithoek. Zeker wanneer je zoals wij Colombia met kind bezoekt en de afstanden eigenlijk een beetje behapbaar wil houden.

Bezienswaardigheden San Augustin

Ik mompelde wat over de standbeelden van San Augustin. Een unesco world heritage site en een van drie belangrijke archeologische plekken in Colombia (de andere zijn Tierradentro en de Ciudad Perdido). Ik ben een van die mensen die echt een zwak heeft voor historische plekken en ik wist zeker dat ik spijt zou krijgen als ik niet naar San Augustin zou gaan. We kwamen er achter dat er naast de standbeelden nog veel meer te doen is in San Augustin wat dit een hele gave bestemming maakt.

San augustin colombia

Raften in San Augustin

Raften in Colombia is mogelijk op verschillende plekken in het land. Zo kan je raften in San Gil maar dus ook in San Augustin. Er wordt geraft op de rio magdalena een prachtige route door de natuur. Met om je heen voornamelijk bergen en bomen en heel weinig bebouwing. Alleen voor de natuur moet je deze tocht al maken.

De route  is uitdagend genoeg om echt leuk te zijn. Maar je zit niet billenknijpend op je raft. Er zijn wat rustigere stukken maar die duren niet te lang. Het tempo zit er dus goed in en de tijd vliegt voorbij. Tijdens mijn tocht stond het water vrij laag maar hadden we maar 4 mensen op de boot. Bij Marcel tocht stond het water een halve meter hoger en zat de raft vol met 8 mensen plus gids.

Raften san augustin
Raften san augustin

Het raften is klasse I tot III met bij hoogwater een klasse IV rapid. Je bent ongeveer  1 tot  1:30 op het water wederom afhankelijk van de waterstand. Bezoek je San Augustin met kinderen dan kan je deze ook meenemen. Kinderen vanaf 10 jaar mogen mee onder begeleiding van de ouders, maar dit is wel afhankelijk van het gewicht van je kind en de waterstand. Wij maakten mee dat enkele kinderen op die dag toch niet mee mochten omdat de gids het te gevaarlijk vond. Vanaf 12 jaar is een veiligere leeftijd om aan te houden.

Wij gingen raften met Magalena rafting de kosten zijn 53.000 per persoon.

Dit bedrijf beidt ook de optie voor extreme rafting waarbij je 3 uur gaat raften op een stuk waar de rivier smaller is en je dus meerderen klasse IV rapids tegen komt.

Archeologisch Park San Augustin

De grootste concentratie beelden, tombes en grafheuvels kan je vinden in het parque arquelogico 2,5 kilometer van de stad. Heen ga je flink omhoog dus kan je het beste een bus of een taxi nemen. Terug kan je lopen.

Het is niet bekend wie de beelden maakte. Toen de Spanjaarden kwamen waren ze al verdwenen en er is ook geen volksoverlevering die meer informatie geeft. We weten niet eens hoe ze zichzelf noemden. Een klein deel van de beelden stonden ook maar in het zicht de rest bevond zich in grafheuvels.  Deze hier zijn opgegraven en zo kan je de beelden zien in de oorspronkelijke vorm. Er is een wandelroute te volgen door het park die naar 3 verschillende concentraties van beelden en tombes gaat. Het zijn niet alleen mensfiguren maar ook dieren zoals een kikker en vogel.

San Augustin colombia archeoligsch park beelden
San Augustin colombia archeoligsch park beelden

Maar er is meer te zien. Zo kan je een heuvel beklimmen waar bovenop ook een aantal beelden staan maar waar je vooral een fantastisch uitzicht hebt over de omgeving. 80-100 meter klimmen over een steile trap.

Ook heel bijzonder is een stukje rivier dat is omgeleid en nu over uitgehouwen stenen gaat. Het is een van de weinige overblijfselen van de steenhouwkust van dit volk die niks met beelden of graven te maken hebben. Waar het voor gebruikt werd is onduidelijk.

San augustin rivier

In het park is ook een museum waar je meer informatie kunt lezen over de San Augustin cultuur en waar diverse kleinere beelden en aardewerk  te zien is.

Tenslotte is er nog een beeldenroute die naast het museum start, we maakte de fout deze bijna over te slaan. Maar eigenlijk staan hier enkele van de mooiste beelden zoals een fluitspeler.  Je kunt er hier ook heel dichtbij komen en zelf een selfie maken met de beelden. Dit zijn beelden waarvan de oorspronkelijke plek niet bekend is en die afgepakt zijn van grafrovers of bij mensen op het erf stonden.

san augustin met kinderen
San Augustin colombia archeoligsch park beelden

Voor het complete park hadden wij 2,5 uur nodig.

Paardrijden in San Augustin Colombia

Een populaire activiteit in San Augustin is paardrijden. Maak je geen zorgen je hoeft geen ervaring te hebben. De paarden weten de weg. Bovendien gaat er een gids te paard mee. De paarden in San Augustin zijn gewend aan toeristen en goed doorvoed. De meest populaire route duurt ongeveer drie a vier uur en gaat langs verschillende archeologische sited en watervallen.

We krijgen rustig de tijd aan de paardjes te wennen en rijden stapvoets naar El Tablon. Hier staan een aantal verschillende beelden bij elkaar die gevonden zijn in de omliggende heuvels. Bijzonder is dat het allemaal vrouwelijke beelden zijn terwijl 90% van de menselijke beelden in San Augustin mannelijk zijn.

paardrijden san augustin

Na deze stop zetten we het tempo erin en gaan over in draf. De volgende stop is La Chaquira. Hier laten we de paarden achter en lopen een flink eind omlaag. De beloning twee hoge watervallen die vanaf de rotsen de magdalena rivier instorten. Op de rotsen is een sjamaan figuur uitgehouwen. De klim terug naar boven is in de hitte heel erg pittig. Wat ben ik blij dat de paarden het meeste van de route lopen. Gelukkig kunnen we eenmaal boven koud drinken kopen.

La Chaquira
La Chaquira

We gaan verder en wisselen gallop, draf en stapvoets rijden af. Het is een prachtige route door de het groene heuvellandschap van San Augustin. De uitzichten vervelen geen moment en we voelen ons midden in de natuur.

Af en toe maakt het pad ruimte voor een dorpje en zijn er velden met bebouwing om even later weer over te gaan is graslanden en heuvels. We genieten vollop.

De meest interessante stop van de hele tocht wat betreft archeologie is El Purutal. Er staan hier maar twee beelden maar deze hebben de best bewaarde kleuren van alle beelden in San Augustin. De kleuren geven het geheel een angstaanjagend beeld. Onze dochter ontdekt de kind figuurtjes die worden vast gehouden. Gelukkig snapt ze het Spaans van de gids niet die verteld dat de beelden waarschijnlijk kindoffers voorstellen. Op de weg hier naar toe loop je via een kort wandelpad dat eerst langs een groepje simpele (niet gekleurde) beelden komt met de naam La Pelota.  Voordat we aan de terug weg beginnen is er nog een koffiestop.

 El Purutal colombia

Tips voor paardrijden in Colombia met kinderen

Wij gingen rijden met onze drie jaar oude dochter die voorrop het paard zat bij papa. Ze vond het geweldig en had hele verhalen tegen en over haar paardje. Alleen de eerste keer gallop was even spannend. Hoe groter je kind hoe vermoeiender het zal zijn deze voorrop te hebben omdat je zelf meer om moet vangen met je benen en het zadel eigenlijk voor een persoon is. Heb je net die lastige leeftijd dat je kind al best groot is maar nog niet zelfstandig kan rijden dan je ook kiezen voor een kortere tour van 2 uur en dan stapvoets rijden.

Wij betaalden 55.000 per persoon voor deze rit. Kinderen die geen eigen paard hebben zijn gratis.

Hotel San Augustin

Het dorpje San Augustin is heel erg mooi gelegen tussen de heuvels met enkele charmante straatjes. Maar ook een nogal lawaaierig. Muziek staat op vol volume en dan nog een beetje extra aan. Er zijn constant scooters  en auto’s die door de straatjes scheuren. Feestjes in de avond en kraaiende hanen in de ochtend. Heb je wat tijd over dan is er een zwembad om een paar uur door te brengen.

zwembad san augustin
san augustin colombia

Logisch dat de meest populaire hostels en hotels niet in het dorp San Augustin liggen maar aan de randen op loopafstand van het dorp. Wij verbleven in casa de Francois een kilometer en 80 meter klimmen boven het dorp. Dichtbij genoeg om op en neer te lopen maar ver genoeg weg om de herrie te doen veranderen in een achtergrond geluid. In plaats daarvan is er het gekwetter van de vele vogels en de geur van bloemen. Vanuit mijn hangmat kijk ik uit op het dorpje en de prachtige omgeving. San Augustin met een heerlijk klimaat is ook een prima plek om tijdens je vakantie in Colombia een dagje een goed boek te lezen.

hotel san augustin

Er zijn verschillende type accommodatie van dorms, en basic kamers (voor 2 of 3 personen met gedeelde badkamer) tot vrijstaande witte huisjes met eigen badkamer. Aan hangmaten en lekker zithoekjes geen gebrek. Gezinnen zijn van hart welkom in Casa de Francois.

hotel san augustin
hotel san augustin

Andere goede hostels rondom San Augustin zijn o.a. Casa de Nelly wat heel populair is onder backpackers maar waar kinderen niet welkom zijn.  Ga voor Huaka-Yo als je wat meer luxe wil overnachten met kinderen.

Check ook ons blog met kindvriendelijke hotels in Colombia.

Hoe kom je in San Agustín?

San Augustin ligt voor veel reizigers die naar Colombia gaan niet direct op de route. Omdat die vaak kiezen voor het noorden en midden van het land.

Wij namen de nachtbus vanuit Bogoto en dat was best pittig. De bus rijdt een groot deel van de route niet over een snelweg maar door klein dorpjes en remt dus regelmatig hard. Onze bus ging tot Pitalito daar moesten we overstappen op een andere bus voor het laatste stukje naar San Agustín. Heb je tijd genoeg neem dan een dagbus.

Vanuit San Augustin reisden we door naar Popayan. Op deze route rijden minibusjes maar ook snellere taxi’s. Een groot deel van de route gaat door Parque Nacional Natural de Puracé en is onverhard. Heb je snel last van wagenziekte neem dan een pilletje want deze weg slingert flink.

San Augustin

Dit blog is in 2019 geüpdatet

Ook naar Latijns-Amerika op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars, want dan scheelt gedoe met verzekeren. Voor accommodaties kijken we vaak op booking.com.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top