Home / Reisinformatie / Latijns Amerika / Colombia / Popayan; een witte stad in Colombia
Popayan colombia piramide

Popayan; een witte stad in Colombia

Popayan heeft als bijnaam ‘de witte stad’ vanwege de vele witgeverfde huizen die je er vindt. Je kunt lastig om deze stad heen, zo kom je er langs onderweg naar Ecuador of San Augustin of wanneer je in het zuiden van Colombia op reis bent. Er is niet veel te doen in Popayan, maar toch heeft de stad een soort natuurlijke charme en gezelligheid waardoor je hier prima een dagje doorbrengt.

Popayan colombia piramide
Popayan colombia piramide
Popayan colombia piramide

Bezienswaardigheden Popayan Colombia

Popayan is de uitvalsbasis van dagtrips naar de markt van Silvia, hier is elke dinsdag een markt waar bewoners in traditionele kleding hun waren verkopen. Boven Popayan ligt het dorpje Coconuco met verschillende warme baden. Als je de misselijkmakende weg met de fiets of bus hebt overleefd, verdien je het wel om een paar uur te bubbelen!

Wandel door het koloniale centrum

Het beste wat je kunt doen in Popayan, is lekker op eigen gelegenheid door het koloniale centrum wandelen. Stop bij het centrale plein en bekijk de kathedraal. Koop een ijsje of verse aardbeien bij één van de straatverkopers en laat op een bankje het leven aan je voorbij trekken. Wij waren rond kerst in Popayan, erg leuk want het centrale plein is dan uitbundig in de verlichting gezet.

Popayan colombia piramide
Popayan colombia piramide
Popayan colombia piramide
Popayan colombia piramide

Bezoek de musea van Popayan Colombia

Natural History Museum

In Popayan zijn verschillende musea gevestigd in de mooie witte, koloniale panden. Het Natural History Museum is het enige dat voor kinderen nog een beetje interessant is. Daarom wisselden wij elkaar af met museumbezoekjes, terwijl onze dochter zich vermaakte met andere kinderen in het hostel.

Museum Nacional Guillermo Valencia

Het museum Nacional Guillermo Valencia, is gelegen in een groot koloniaal huis direct naast de oude, stenen brug in Popayan. Helaas alleen te bezoeken met een tour, die wel een beetje langdradig is zeker wanneer je Spaans matig is of je gewoon geen zin hebt in een opsomming van weetjes. Halverwege skipte ik de tour om zelf rond te kijken, ook dan krijg je een prima indruk van dit mooie huis.

Guillermo Leon Valencia

Ook het religieuze museum en het museum Guillermo Leon Valencia zitten in een mooi oud pand. Zelfs als de kunst je niet zo aanspreekt, is het door zijn looks toch een kort bezoekje waard.

Popayan colombia piramide
Popayan colombia piramide
Popayan colombia piramide
Popayan colombia piramide

Beklim de piramide van Popayan

Direct naast het koloniale centrum van Popayan ligt een piramide. Een piramide die om mij totaal onduidelijke redenen nog steeds verstopt zit onder het zand. De Colombiaanse overheid zal vast een reden hebben om geen opgravingen te doen bij de el Morro del Tulcan, maar ik ben toch wel heel nieuwsgierig naar wat er binnen in te vinden zou zijn. Misschien wel helemaal niks meer! Tot 1937 waren er op de top in ieder geval nog de resten te zien van nog pre-Colombiaanse gebouwen. Maar die werden met een bulldozer gesloopt, om de bovenkant van de piramide plat te maken.

Popayan colombia piramide

Nu is het gewoon een heuvel met een in 1937 geplaatst standbeeld van de conquistador Sebastian de Belalcazár, de stichter van de stad. Het is ook een mooi uitzichtpunt over Popayan. Tijdens ons bezoek was het voor de Colombianen vakantie en waren er veel mensen op de top met daarom ook politie, maar de Lonely Planet waarschuwt wel om de heuvel te beklimmen op een rustig tijdstip vanwege kans op berovingen.

Op zoek naar een fijn hotel? Check ons blog met kindvriendelijk hotels in Colombia.

Popayan colombia piramide
Popayan colombia piramide

Ook naar Latijns-Amerika op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars, want dan scheelt gedoe met verzekeren. Voor accommodaties kijken we vaak op booking.com.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top