Home / Reisinformatie / Latijns Amerika / Colombia / #4 Chillen in de caribbean en terugblik op 4 weken Colombia

#4 Chillen in de caribbean en terugblik op 4 weken Colombia

Reisverslag Colombia #4: We reizen met onze driejarige dochter twee maanden door Zuid-Amerika, door Colombia, Peru, Bolivia en Chili. Lees hier het verslag van week 1week 2 en week 3.

Dag 21 t/m 25 Isla Grande, Rosario Eilanden

We nemen een boot vanuit Cartagena naar een van de Rosario eilanden, Isla Grande. De komende 5 dagen en 4 nachten hebben we hier echt het vakantiegevoel. Vakantie, wat maar weer eens blijkt toch echt wat anders is dan reizen waarbij je constant aan het regelen bent.

We beginnen de dagen vroeg: elke ochtend zijn er twee duiken en dan hebben we de rest van de middag samen.  We wisselen elkaar af zodat we beiden twee dagen gaan duiken.  Het zijn ontspannen duiken met leuk koraal en grote scholen kleine vissen. Vanaf de boot zien we dolfijnen.

Onze dochter is helemaal gek op het zwembad en met haar zwembandjes om gaat het zelf zwemmen ook steeds beter. We liggen er dus al vroeg in en hebben veel plezier.

duiken colombia
Rosario eilanden colombia

Het resort waar we zitten is super rustig behalve tussen 10 en 15 uur, dan komen de gasten die vanuit Cartagena een dagtripje maken. De muziek gaat aan, in het zwembad is het voller en er worden cocktails gedronken. De afwisseling tussen rust en gezellige drukte bevalt ons prima.

Het eiland Isla Grande is niet heel groot: in 2,5 uur kan je eromheen lopen. Er is geen gemotoriseerd vervoer alleen wandelpaden waar je ook kunt fietsen. Er zijn vooral mangroven en weinig strand maar de doorkijkjes naar de zee zijn prachtig. We letten goed op en spotten enorme leguanen in de bomen.  De paar dorpjes op het eiland zijn best basic en in de winkeltjes zijn basisbehoeften te koop. Wij vinden het leuker om niet op het resort te eten maar dat bij de lokale bevolking te doen. Verse langoest (soort kreeft) zo uit de zee, klaargemaakt op een hout vuurtje en eten aan een plastiek tafeltje op iemands erf.

Rosario eilanden colombia

Dag 26 t/m 27 Cartagena

We hebben nog twee volle dagen in Cartagena en hebben hier al een dag veel gezien. We overwegen nog wel een dagtripje te maken bijvoorbeeld naar het strand van Playa Blanca maar besluiten toch rustig aan te doen. Onze dame mist het zwembad en luistert slecht, ze wil het liefst de hele dag met klei spelen in de hotelkamer. Dat doen we natuurlijk niet, maar kiezen de iets minder warme momenten om erop uit te gaan.

Cartagena is een gezellige stad. Bijna elk straatje is fotogeniek. Gekleurde huizen, dikke stadsmuren. Gezellige pleintjes waar straatdansers optreden. Cartagena is supertoeristisch maar de verkopers dringen niet aan. Waarom zouden ze? Elke dag leggen hier cruiseschepen aan met dikke Amerikanen die veel meer te besteden hebben.

Dag 28 Bogota

Een vroege vlucht brengt ons terug naar Bogota. Inmiddels de derde keer in de reis dat we hier zijn. Nog even de botanische tuinen in, maar vooral niet te veel doen. Morgen om 5:34 vliegen we naar Lima, en vervolgens door naar Cusco. Deel 2 van de reis, dag groene natuur, hallo Inca’s.. wij hebben er zin in.

botanische tuin bogota

Colombia na 4 weken..

Onze 4 weken in Colombia zitten erop, bedankt voor het meelezen! De vraag is dan natuurlijk altijd wat vonden we ervan? Raden we het aan of juist af? De verwachtingen waren (te) hooggespannen. Met zoveel reisbloggers die lyrisch zijn over Colombia, het zelfs hun favoriete land noemen.

Colombia is mooi, we hebben het fijn gehad en we zijn blij er geweest te zijn. Dat gezegd hebben Colombia haalt het het niet bij onze huidige top 5 bestemmingen. Dat zijn landen waar we constant een prettige sfeer hebben zoals Thailand of juist met spectaculaire natuur zoals Nepal.

De wegen in Colombia waren voor ons echt een domper op het reisplezier. Op 80% van de busritten van langer dan 3 uur moest onze dochter overgeven. Ondanks Primatour pilletjes, wat ook al een gevecht was om erin te krijgen. Twee keer lukte het overgeven ook niet in een zakje en zat alles, inclusief wijzelf, dus onder. Bah.. Op een gegeven moment gingen we echt opzien tegen de bus en dat is wel een probleem als je op reis bent. Het landschap is echt prachtig, enorme groene heuvels en bergen maar als je ondertussen zit te kijken hoe je kind steeds misselijker wordt, dan is genieten lastig. Hier hebben de Colombianen zelf overigens ook veel ‘last’van en wij hebben dan ook geen enkel Colombiaans gezin gesproken waarvan de kinderen niet wagenziek werden.

Wat betreft sfeertje vonden we Colombia nog het meest lijken op Mexico, redelijk modern. De meeste Colombianen die we spraken waren middenklasse. Ze konden reizen binnen het eigen land. Ze zijn vergeleken bij bijvoorbeeld Birmezen best gereserveerd. Ze willen graag met je praten maar ze dringen zich niet op.

Hoogtepunten van Colombia voor ons waren de Cocora Vallei met het bijzondere landschap van enorme palmbomen. San Augustin vond ik als archeologieliefhebber ook interessant om te zien en de omgeving is door heel erg mooi. Voor onze dame waren het zwembad en paardrijden het leukst. De beklimming van de Alto de Letras was voor Marcel erg bijzonder.

Er is nog steeds heel veel dat we niet gezien hebben. Marcel had twee wensen voor de reis, de Alto de Letras beklimmen en niet op ons gebruikelijke snelle tempo reizen maar een stukje rustiger. We gingen dus niet naar Villa de Leye, San Gin, Medellin en het Tayrona National Park.

De voorzieningen voor kinderen zijn prima, dus daarvoor hoef je Colombia niet te mijden. Ook voor kleine kinderen als onze dochter is er genoeg te doen. Met oudere kinderen vanaf een jaar of 10 die geen wagenziekte meer hebben en zelf kunnen paardrijden, raften etc lijkt Colombia mij een fijne relaxte vakantiebestemming. Over het algemeen voelde we ons veilig genoeg, met uitzondering van de beetje crappy wijk waar we de eerste dagen in Cartagena overnachtten. Wij zaten vast aan deze periode van het jaar maar als je kunt kiezen dan is januari met kinderen minder geschikt. Het klimaat is heerlijk maar de de Colombianen hebben  zelf schoolvakanties dus de goede lange afstandsbussen en leuke betaalbare kindvriendelijk hotels zitten vol.

Meer tips volgen uiteraard nog, zo hebben we weer een gedetailleerd budget bijgehouden en leuke tips voor wat te doen met kinderen in Colombia.

Deze reisverslagen schrijven we tijdens onze reis van 2 maanden door Zuid-Amerika met onze dochter. We schrijven ze om jullie op de hoogte te houden maar net zo goed voor onszelf. Ze gaan dus net zoveel over hoe we ons voelen als over wat we meemaken. Ben je op zoek naar meer praktische tips en bestemmingsinformatie dan verwijzen we je graag naar onze Colombia met kinderen pagina: hier zullen deze artikelen te zijner tijd verschijnen.

Ook naar Latijns-Amerika op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars, want dan scheelt gedoe met verzekeren. Voor accommodaties kijken we vaak op booking.com.

3 gedachten over “#4 Chillen in de caribbean en terugblik op 4 weken Colombia”

  1. Wij zijn met twee jongens van 5 en 7 in Colombia, en ik heb veel aan je informatie, tips en ervaringen gehad. Bedankt!

  2. Wat fijn dat jullie een goede tijd hebben gehad in Colombia. Op de busritten na dan, het zijn inderdaad misselijkmakende ritten.. Wat rot dat Isis zo vaak ziek is geworden! Hopelijk gaat het de rest van de reis wat beter. Ik vond de Colombianen overigens juist helemaal niet gereserveerd, maar het is misschien ook anders als je alleen reist hoe de mensen op je reageren.

  3. Wat zijn die 4 weken snel gegaan zeg! Leuk om af en toe een foto voorbij te zien komen. Maar wat naar van dat overgeven zeg. Zo sneu voor Isis en ook lastig voor jullie. (Ik moet meteen weer denken aan die keer dat ik met de kinderen op pad was naar een berberdorpje op een berg in Tunesië en ineens zowel links als rechts een kind had dat ineens begon te spugen…)
    Hoe dan ook, zelf hoop ik ook een keer naar Colombia toe te gaan. Toen ik een jaar of 2 geleden voor het eerst een foto van de Valle de Cocora zag wist ik dat ik er naartoe wilde. Wel denk ik dat het inderdaad qua sfeer heel anders is dan Thailand en Nepal, maar dat is ook gewoon een verschil tussen Azië en Midden/Zuid-Amerika is mijn ervaring. Azië heeft echt een apart sfeertje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top