Home / Reisinformatie / Europa / Spanje / San Sebastian met kinderen: strand, pretpark en lekker eten

San Sebastian met kinderen: strand, pretpark en lekker eten

Een stad met een strand, een pretpark en het lekkerste eten van Spanje. Dat klinkt toch perfect voor een stedentrip met je gezin? San Sebastian met kinderen heeft het allemaal! Esmeralda en haar gezin bezochten de stad tijdens hun roadtrip door Spanje en in dit blog vertelt ze je wat je niet mag missen in de leukste stad van Spaans Baskenland. 

San Sebastian

San Sebastian is, naast Bilbao, de bekendste stad van Spaans Baskenland. Vanuit Nederland is het ongeveer 1300 kilometer rijden en wanneer je de grens met Frankrijk passeert en de regio binnenrijdt, is het de eerste stad die je tegenkomt. En wat voor één!  

Als er een wedstrijd bestond voor steden met de mooiste ligging, dan gooide San Sebastian hoge ogen. Tussen twee bergen en aan de Golf van Biskaje, met een goudgeel strand en een kilometerslange boulevard: wij snappen wel waarom de leden van het Spaanse Koningshuis hier al in de 19e eeuw hun zomerpaleizen bouwden.

Beste reistijd San Sebastian met kinderen

De zomers zijn niet al te warm in Spaans Baskenland, de gemiddelde dagtemperatuur ligt rond de 24 graden en daarom is San Sebastian met kinderen prima te bezoeken in onze zomervakantie. Houd er wel rekening mee dat Baskenland één van de natste regio’s van Spanje is, ook in de zomermaanden valt er geregeld een bui. In de winter en het voor- en najaar kan het flink stormen en onstuimig zijn in San Sebastian.

San Sebastian of Donostia: de Baskische taal

Laat je niet in de war brengen door de verkeersborden, waar je naast San Sebastian ook Donostia op ziet staan. In Baskenland worden alle plaatsnamen zowel in het Spaans als het Baskisch aangeduid en Donostia is de naam die de 200.000 inwoners gebruiken voor hun stad.

Dat het Baskisch overigens een taal apart is, zal je snel genoeg merken. Het lijkt op geen enkele taal ter wereld en sommige woorden zijn echte tongbrekers, probeer het maar eens uit te spreken. We waren dan ook blij dat er overal ook Spaans wordt gepraat en vooral de jongere inwoners spreken redelijk Engels. De Donostiarras (inwoners van San Sebastian) zijn vriendelijke mensen die graag een praatje aanknopen en vooral als je over voetbal begint, zijn ze niet te stoppen. 

Wat te doen in San Sebastian met kinderen?

Stadswandeling door La Parte Vieja 

La Parte Vieja is het oude stadscentrum van San Sebastian. Je wandelt er door smalle straatjes, langs oude huizen met kleine balkonnetjes en prachtig bewerkte houten deuren. Er zijn talloze kleine winkeltjes waar ze souvenirs verkopen, bijvoorbeeld houtsnijwerk en de typisch Baskische baretten. 

Het centrale plein is de Plaza de la Constitution. Vroeger werden hier stierengevechten gehouden, waarbij de genummerde balkons van de gebouwen dienstdeden als tribunes. Cas vond het maar een naar idee dat hier stieren rondrenden die het meestal niet overleefden, gelukkig is het nu vooral een gezellig plein om rond te slenteren en mensen te kijken.  

San Sebastian heeft twee belangrijke kerken die het bezoeken waard zijn: de Iglesia San Vicente en de Santa Maria del Coro. De Iglesia San Vicente is de oudste kerk van de stad en werd gebouwd in de zestiende eeuw. Helaas was de kerk gesloten omdat er een processie bezig was, dus we konden niet naar binnen. 

De basiliek Santa Maria del Coro ontdekten we eigenlijk per toeval. De kerk ligt een beetje verscholen in een zijstraatje, maar het is zeker de moeite waard om naar op zoek te gaan, want zowel de voorgevel als de binnenkant van de kerk is prachtig. Voor drie euro entree mag je de kerk bezoeken en krijg je ook toegang tot het kleine museum met schilderijen en religieuze voorwerpen. 

Pintxos eten in San Sebastian 

Ben je in San Sebastian met kinderen, dan moet je pintxos gaan eten. Omdat ze in Baskenland alles nét iets anders doen dan in de rest van Spanje, hebben ze hier ook een eigen variant op tapas. Pintxos zijn eigenlijk sneetjes stokbrood met daarop een topping.  

Dat kan van alles zijn, van iets eenvoudigs zoals een plakje rauwe ham of een stukje tortilla, tot minigerechtjes van vis, vlees, groenten of alle drie bij elkaar. Het geheel wordt vaak bij elkaar gehouden met een prikker (de pintxo), vandaar de naam. 

In het oude centrum van de stad wemelt het van de pintxosrestaurantjes. Het concept is eenvoudig: met een bordje ga je langs de bar, waar tientallen pintxos uitgestald staan en je vertelt de barman wat je wil hebben. Of als, zoals in ons geval, je Baskisch en je Spaans je in de steek laat, wijs je gewoon aan wat je wil hebben. Vervolgens bestel je bij de volgende barman je drankje en reken je af bij de kassa aan het eind van de bar. 

Voor Cas was dit echt het walhalla, aanwijzen wat je wil eten en zoveel mogelijk proberen. Inktvis, ansjovis en gerookte zalm gingen er goed in, maar van de bloedworst werden we alle drie niet blij. Zijn je kinderen wat moeilijkere eters, dan staat er vaak ook wel iets gangbaars op het menu, zoals tortilla, patatas bravas of kroketjes. Wil je echt frietjes of een bordje pasta, dan kies je beter niet voor een pintxosrestaurant. 
 

Onze tip als je pintxos wil eten in San Sebastian met kinderen: Meson Portaletas aan de rand van het oude centrum, bij de poort naar de haven. Het eten is hier heerlijk, met bijzondere combinaties op je pintxos. Wat het vooral zo leuk maakte, waren de enthousiaste obers die, ondanks de drukte, alle tijd voor ons namen bij het bestellen en grapjes maakten met Cas.  

Monte Igueldo: authentiek pretpark op een berg

San Sebastian ligt tussen twee bergen en de drukstbezochte daarvan is de Monte Igueldo. Dat heeft twee redenen: het adembenemende uitzicht over de stad en de baai én het authentieke pretpark dat bovenop de berg ligt. Daarom reden we met de auto tot aan de parkeerplek, waarna we het laatste (best steile) stuk de berg op klommen. Helaas ontdekten we pas toen we boven waren dat er ook een ouderwetse kabelbaan naar boven ging (4 euro vanaf de onderkant van de berg). 

We wisten niet zo goed wat we konden verwachten en eerlijk is eerlijk, het is geen flitsend pretpark met spannende achtbanen of hypermoderne 3D attracties. Er zijn dus leukere pretparken in Spanje, maar de sfeer en het authentieke gevoel maakt dat zeker goed. Eigenlijk is het Parque de Atracciones Monte Igueldo, zoals het officieel heet, meer een ouderwetse kermis met alle bekende attracties. 

Antieke botsauto’s, een spookhuis wat zijn beste tijd gehad heeft maar daardoor juist weer leuk is, en een stalen achtbaan die al zoveel rondjes gedraaid heeft dat hij niet zou misstaan in een museum. Je moet ervan houden, maar wij vonden het erg leuk. En mocht je daar anders over denken, dan zou ik alsnog de klim wagen of de kabelbaan instappen, want het uitzicht is fenomenaal. 

Parque de Atracciones Monte Igueldo is alleen op feestdagen gesloten en in de zomermaanden tot in de avond geopend. Je betaalt geen entree, maar per attractie een paar euro. Er zijn een restaurant en een aantal foodtrucks waar je snacks kunt halen. Beklim ook zeker de oude vuurtoren voor een nog hoger uitzichtpunt en om meer te leren over de geschiedenis van de Monte Igueldo. 

Monte Urgull

Aan de andere kant van de baai, tegenover Monte Igueldo, ligt Monte Urgull. Op deze groene heuvel vallen twee dingen op: het opvallende Christusbeeld van bijna 30 meter hoog en de restanten van een kasteel, het Castillo de Santa Cruz de la Mota. Dit kasteel werd in de 12e eeuw gebouwd ter verdediging van de stad. Toen wij er waren, was het kasteel niet open om te bezoeken. 
 
Het is een behoorlijke klim om de top van de Monte Urgull te bereiken en met een buggy of jonge kinderen lijkt het me niet praktisch. Het uitzicht is wel prachtig vanaf het kasteel en je kunt over de hele berg een rondje lopen over een recent aangelegd wandelpad. Wat ons betreft is de Monte Urgull leuk als je wat tijd over hebt, maar meer ook niet. 

De stranden van San Sebastian 

Een stad aan het strand, wij houden ervan! En de Donostiarras zelf blijkbaar ook, want zelfs op de doordeweekse dagen was het er aardig druk. Vooral op het grootste en populairste strand, Playa de la Concha, was het aanschuiven.  

Bezoek je San Sebastian met kinderen, dan kies je beter voor het strand ernaast, Playa da Ondarreta. Dit strand was een stuk rustiger, maar net zo breed en ook voorzien van toiletten en douches. Het strand loopt langzaam af, waardoor kleine kinderen ook makkelijk het water in kunnen.  

Als afwisseling van het slenteren door de stad of het bezoeken van een museum is een middagje strand een aanrader met kinderen in San Sebastian. Wil je echt genieten van de uitgestrekte stranden van Spaans Baskenland, dan zou ik kiezen om het buiten de stad te zoeken, bijvoorbeeld in Hondarribia. 

Santa Clara

In de baai voor Playa de la Concha ligt een klein, groen eilandje met op de top een witte vuurtoren: Isla Santa Clara. In de 19e eeuw werden hier inwoners van San Sebastian die aan de pest leden naar toe verbannen, maar tegenwoordig is het een plek om te picknicken en te zwemmen. Het strandje is alleen toegankelijk bij eb, maar bij vloed kun je wel het eiland bezoeken.

Vanaf het strand Ondarreta is het eiland met een kano te bereiken, maar je kunt ook de boot nemen vanuit de haven van San Sebastian. Er is geen horeca op het eilandje, maar je vindt er wel picknickplekken en toiletten.

Aquarium van San Sebastian 

In de haven van San Sebastian ligt het bijna honderd jaar oude aquarium van de stad. Hoogtepunt hier is het enorme bassin met 1,8 miljoen liter water waar je doorheen kunt lopen via een tunnel, terwijl de roggen en haaien boven je hoofd zwemmen. Maar ook de kleinere aquaria met zeldzame zeesterren en zeepaardjes zijn leuk om te zien.  

Het aquarium speelt een belangrijke rol in het behoud van het zeeleven en in de educatie daarover. Helaas is de meeste uitleg in het Spaans en Baskisch, maar het blijft fantastisch om te zien. Voor actuele openingstijden en entreeprijzen kijk je op de website van het aquarium

Tip: Naast het aquarium ligt het Museo Naval (het Scheepvaartmuseum), met wisselende tentoonstellingen waar je alles leert over de geschiedenis van de scheepvaart in San Sebastian. De twee musea zijn goed te combineren met een bezoekje aan de oude stad en een ijsje aan de haven. 

Sciencemuseum Eureka! Zientzia Museoa

Vraag je ons zoontje wat het allerleukst was van ons bezoek aan San Sebastian, dan zal hij waarschijnlijk dit geweldige museum noemen. En ik ben het met hem eens, want het Eureka! Zientzia Museoa is met stip het beste science museum waar we zijn geweest. 

Omdat we tijdens onze vakantie in Spaans Baskenland ook twee dagen regenachtig weer hadden, bedachten we dat we onszelf hier wel een uur of twee konden vermaken. Uiteindelijk bleven we de hele dag, werden we tegen sluitingstijd nog net niet naar buiten geveegd en toen hadden we nog niet alles gezien en gedaan. 

Het museum ligt zo’n vijf kilometer buiten San Sebastian, op het Science Park van de stad. Toen wij er waren op een zondagochtend in augustus, was het heerlijk rustig, maar dat had wellicht ook met de geldende maatregelen te maken. We hadden wel van tevoren kaartjes gekocht via de website, zeker als je ook het Planetarium wil bezoeken, zou ik dat aanraden. 

Het museum bestaat uit vijf verschillende themagebieden. Volgens de website zijn er 160 verschillende proefjes om te doen, ik denk dat Cas ze bijna allemaal heeft geprobeerd. Alles is interactief en eenvoudig van opzet, zodat kinderen veel zelf kunnen proberen.  

Heel indrukwekkend is de bovenste verdieping over het menselijk lichaam. Je leert daar meer over de werking van je hersens en je zintuigen. Er is ook een gedeelte met lichamen van echte mensen. Wel een beetje griezelig, maar ook reuze interessant, aldus Cas. Ook leuk: de simulator die je ouder maakt en je laat zien hoe je er over 50 jaar uitziet.  

Het museum heeft twee onderdelen die beperkt open zijn: de afdeling Animalia is alleen in het weekend geopend en hier kun je reptielen en insecten bekijken. En het Planetarium, een grote ronde bioscoop met 140 zitplaatsen waar verschillende voorstellingen getoond worden. Wij zagen er een over het heelal en de planeten. Helaas was ook hier geen Engelstalig commentaar, maar de film zelf was erg indrukwekkend. Op de website vind je het programma, er zijn bijvoorbeeld ook voorstellingen over dinosaurussen en de oceaan. 

Het science museum in San Sebastian is was ons betreft echt iets wat je niet mag overslaan. Houden je kinderen van interactieve musea, dan kun je hier met gemak een hele dag doorbrengen. Tussendoor kun je lunchen in het restaurant van het museum, waar ze een prima dagmenu hebben en waar we ook nog de lekkerste cheesecake ooit aten! Check de website voor alle informatie over Eureka! Zientzia Museoa.  

Tips in de omgeving van San Sebastian 

Tijdens onze vakantie in Spaans Baskenland verbleven we in de buurt van San Sebastian. Zowel in de stad als in de omgeving is meer dan genoeg te doen om je één of twee weken te vermaken. We geven je nog een drietal tips buiten de stad.

Surfles in Spaans Baskenland met kinderen 

Zarautz, op steenworp afstand van San Sebastian, is één van de beste plekken om te surfen in Spaans Baskenland. Je vindt hier verschillende surfscholen die ook lessen voor kinderen en gezinnen aanbieden. Ideaal dus om uit te vinden of surfen iets voor jullie is. Naast een toffe surfspot is Zarautz ook een levendig stadje met een lange boulevard waar altijd wat te beleven valt en het is een goede uitvalsbasis om San Sebastian en het binnenland te ontdekken. 

Roadtrip naar San Juan de Gaztelugatxe 

Zijn jij en je gezin fans van de serie Game of Thrones? Dan is er in Spaans Baskenland één plek die je absoluut moet bezoeken, namelijk San Juan de Gaztelugatxe. Probeer het maar niet uit te spreken, maar ga er gewoon heen, want het is een magische plek. De rit ernaartoe duurt ongeveer 2 uur vanaf San Sebastian en voert je langs de prachtige, ruige kust van Spaans Baskenland. Een huurauto is hier een must. Heb je die niet tot je beschikking, dan is het verstandig een excursie te boeken. 

San Juan de Gaztelugatxe is een klein eiland voor de kust van het plaatsje Bermeo. Het eilandje is verbonden met het vasteland door middel van een stenen brug en op de top ligt een klein klooster met een klokkentoren. De Game Of Thrones fans zullen het gebouw niet herkennen, maar wel het eiland, want daarop ligt in de serie het kasteel Dragonstone. 

Wij bezochten San Juan de Gaztelugatxe in augustus 2021 en helaas konden we toen niet helemaal tot aan het klooster lopen, omdat de weg door hevige regenval was beschadigd. Inmiddels is het pad hersteld en kun je de 241 treden weer beklimmen en de bel in de toren luiden. Zeker doen, want de wens die je erbij uitspreekt komt volgens de mythe uit. 

Met kleine kinderen is het overigens geen aanrader om de wandeling naar San Juan de Gaztelugatxe te maken, want de route is zes kilometer lang met vooral een pittige terugweg. Vanaf het terras van het restaurant aan het begin van de route zie je het eiland ook liggen en wellicht is dat voor de kleinsten een betere optie. Waag je het er toch op, trek dan stevige schoenen aan en neem voldoende water mee, want het kan erg warm zijn onderweg. 

En het belangrijkste: reserveer je entree. Werd San Juan de Gaztelugatxe voor de filmopnames voor Game Of Thrones nog nauwelijks door toeristen bezocht, tegenwoordig is het ontzettend populair. Er is daarom een maximum gesteld aan het aantal bezoekers per dag en je moet vooraf reserveren via deze website. Wij waren er in de zomer en konden nog welgeteld één tijdstip kiezen in een hele week, boek dus ruim van tevoren je tijdslot! 

Wandelen in Nacedero de Urederra 

Wanneer je naast San Sebastian ook de regio Navarra (onder Spaans Baskenland) bezoekt of een mooie dagtrip zoekt vanuit de stad, kunnen we je Parque Natural Urbasa y Andia aanraden. In zo’n anderhalf uur rijd je vanaf San Sebastian het binnenland in door de bergen naar dit uitgestrekte natuurpark.  
 
Een absoluut hoogtepunt hier is het sprookjesachtige gebied Nacedero del Urederra, een bos met turquoise meertjes en spectaculaire watervallen. Er is een prachtige wandelroute van zes kilometer aangelegd, die ook met kleinere kinderen goed te doen is.  

Onderweg val je van de ene in de andere verbazing, urederra betekent niet voor niets “mooi water” in het Baskisch. Steeds als we dachten dat het niet mooier kon, lag er om de hoek weer een nieuwe waterval of uitzichtpunt en de zes kilometer werd door Cas moeiteloos gewandeld. “Mama, het lijkt wel of door Droomvlucht wandelen, zo gaaf!” 

Ook hier geldt dat je vooraf moet reserveren, er geldt een maximum van 500 bezoekers per dag om het ecosysteem niet te veel te belasten. Wij vonden dat ook erg fijn, het was nergens te druk en we hadden alle ruimte en tijd om alles te bekijken. Tickets zijn gratis, je betaalt alleen een paar euro om je auto op de (verplichte) parkeerplek in het dorpje Baquedano. 

Tip: ga zo vroeg mogelijk, dan is het heerlijk koel in het bos. Er zijn geen voorzieningen binnen het park, neem dus voldoende te eten en te drinken mee. In het dorpje vind je wel enkele prima restaurantjes om onderweg terug naar de auto wat te eten of drinken. Wat ons betreft was dit één van de hoogtepunten van onze reis door Noord-Spanje.

Onze 10 dagen in en rond San Sebastian waren veel te kort. Deze regio heeft enorm veel te bieden en we gaan zeker nog eens terug naar Spaans Baskenland om de rest te ontdekken!

Meer tips nodig? Lees ook onze andere blogs over Spanje met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top