Schaatsen met kinderen is leuk! Waar ik het zelf vroeger nog gewoon op de vijver in de buurt leerde, is de winter nu in Nederland zo onbetrouwbaar dat we een indoor ijsbaan opzoeken. Als er dan een keer buiten ijs is, dan kunnen we extra genieten.
Schaatsen met kinderen
Kinderschaatsen kopen of huren?
Ga ja naar een overdekte ijsbaan, dan kun je bijna altijd ook schaatsen huren. Ook pop-up schaatsbanen hebben vaak die mogelijkheid. Ga je schaatsen op natuurijs, dan zul je eigen schaatsen mee moeten nemen.
In eerste instantie leek schaatsen huren mij een slim idee voor mijn dochter. Kindervoeten groeien immers nog. Totdat ik de prijzen zag. Wij betalen bij ons in de buurt 6 euro voor een eenmalig schaatshuur, bij IceAmsterdam 6,50 voor 2 uur, en op sommige andere plekken nog meer. Terwijl je goedkope kinderschaatsen kunt vinden die niet heel veel duurder zijn en meegroeien. Die gaan meerdere maten en dus minimaal twee jaar mee.
Glij-ijzers, noren of kunstschaatsen
Je hebt Glij-IJzers kinderschaatsen met twee ijzers. Daarnaast heb je nog kunstschaatsen, noren, ijshockeyschaatsen en klapschaatsen. De schaatsen met twee ijzers zijn fijn voor kleine kinderen tot ongeveer vijf jaar. Klapschaatsen zijn niet voor beginners.
IJshockeyschaatsen zijn heel wendbaar. Op noren kan je makkelijker langere afstanden rijden. Kunstschaatsen worden vooral door meisjes gedragen, want je kunt hier makkelijker mee draaien. De meeste kinderschaatsen hebben een ijshockey of kunstschaats model. Tenzij je al weet dat je kind schaatsen als sport gaat beoefenen of je graag langere tochten (5+ kilometer) wil gaan maken, is dat een prima keuze.
Review kinderschaatsen met twee ijzers
Op zoek naar goedkope kinderschaatsen met twee ijzers? Wij vonden ze bij de Decathlon. De kinderschaatsen Play 1 zijn verkrijgbaar in zwart en roze. Bekijk hier direct de prijs en beschikbaarheid.
Dit zijn schaatsen zonder schoen. Je kind draagt dus zijn of haar normale schoenen en stapt in de glij-ijzers. Die zijn te verstellen van maat 24 tot 31. Ik nam deze schaatsen met twee ijzers mee naar de ijsbaan en kwam er direct al achter dat de schoenen die mijn dochter droeg niet lekker pasten. Ik moest dus echt even goed trekken aan de verstelbare bandjes om de schoen vast te krijgen. De schoenen waren maat 30 maar pasten echt net, maat 31 hadden we er van dat merk niet in gekregen. Je kunt daarom het beste thuis al even kijken of de schoenen lekker passen. Met andere schoenen zat het allemaal een stuk beter.
We waren net vertrokken en oeps, de schaats viel uit elkaar in twee delen. Mijn fout, want ik had het draaiwieltje aan de onderkant niet goed vast gezet.
Na deze valse start heb ik alles weer in elkaar gezet en daarna konden we prima schaatsen. Op twee ijzertjes is echt super makkelijk. De schaatsen glijden goed en zijn toch stabiel. Kortom, thuis uitproberen, wieltje goed aandraaien en dan kunnen jonge kids hiermee prima schaatsen. Bekijk hier de actuele prijs en beschikbaarheid van deze schaatsen.
Review kinderschaatsen Decathlon
Op zoek naar goedkope kinderschaatsen? Ik testte de kinderschaatsen van Decathlon. Deze schaatsen hebben een stevige plastic schoen. Misschien had je vroeger zelf ook wel leren schaatsschoenen. Dit lijkt meer op een skischoen. Dankzij de clips zijn de schoenen makkelijk aan te doen en te verstellen.
Ook fijn, dit zijn meegroei schaatsen. De binnenschoen is 3 maten verstelbaar. Op de voorvoet zit een labeltje waarmee je de schoen groter of kleiner kunt maken. De maat staat erbij, dus dit is direct duidelijk. We hadden voor onze dochter de maat gekocht die ze net heeft en de schoen kan dus nog 2 maten groter. Deze schoenen zijn verkrijgbaar vanaf maat 26.
Volgens onze dochter zitten de schoenen echt lekker. Ze gaat er ook verrassend snel en soepel op weg. Dankzij de stevige schoen blijven haar enkels goed recht en knikt ze niet in haar schaatsen.
Kortom, een goede aankoop! We gaan zeker nog wel een paar keer schaatsen de komende jaren en dan is zelf kopen voordeliger dan huren. Lees hier meer reviews van deze fijne kinderschaatsen.
Kinderen leren schaatsen
Je kind zelf leren schaatsen
In mijn optiek kun je wanneer je zelf kunt schaatsen ook prima je kinderen de basisbeginselen leren. Daarmee worden ze natuurlijk niet de nieuwste Sven Kramer of Ireen Wüst, maar kunnen ze wel zonder te vallen plezier hebben op de ijsbaan.
Bij de jongste kinderen kun je het beste beginnen met schaatsen met twee ijzers. Zijn je kinderen wat ouder, vanaf ongeveer vier à vijf jaar, dan kun je beginnen met echte schaatsen met een ijzer. Kan je kind skeeleren of rolschaatsen, dan is dat een grote pre. Hiermee leren ze dezelfde technieken die ook met schaatsen nodig zijn. Vooral ook het niet naar achteren hangen, maar in evenwicht blijven.
De meeste binnenschaatsbanen hebben ook een oefendeel. Vroeger leerden kinderen schaatsen achter een stoel, nu hebben ze daarvoor ijzeren rekjes of grappige varianten zoals pinguïns.
Ga eerst lekker samen aan de slag en wanneer je kind zelfvertrouwen heeft, kun je het rekje laten staan. Eerst een klein stukje naar papa en mama schaatsen en dat steeds groter maken.
Vallen hoort er helaas ook bij. Maak het vooral niet te dramatisch. Even knuffelen en gewoon weer verder gaan. Sommige kinderen pakken schaatsen snel op en kunnen al na een uur oefenen met het rekje en een stukje hand in hand gedaan te hebben zelfstandig schaatsen. Andere kinderen vinden het eng of hebben nog geen goed ontwikkeld evenwichtsgevoel en daar ben je veel langer bezig met de basis.
Gaat het goed, dan kun je langzaamaan moeilijkere dingen proberen. Veel kinderen hebben de nijging te stappen in plaats van te glijden. Pak het rekje er weer bij en leer glijden op 1 been. Dit geeft vertrouwen. Of schaats een stukje los en laat je kind in hurkzit verder glijden. Maak een spelletje van bochtjes draaien. Zolang het maar leuk is en je kind er plezier in heeft.
Wat draag je als je gaat schaatsen met kinderen?
Schaatsen
Goed zittende schaatsen zijn een must. Eerder in dit blog besprak ik al de verschillende opties.
Helm
Wij kozen ervoor om onze dochter een helm te laten dragen toen ze voor het eerst ging schaatsen. Het is niet gebruikelijk, maar als je toch een fietshelm of skihelm hebt, waarom niet. Op je hoofd vallen is pijnlijk en kan gevaarlijk zijn.
Handschoenen
Ga je schaatsen met kids, zorg dan dat ze handschoenen hebben. Zo voorkom je een klagend kind met koude handen. Het is ook een stuk veiliger als je kind valt, de kans is groot dat deze op zijn of haar handen terecht komt. IJs kan best scherp zijn, om nog maar niet te spreken van de ijzers van de schaats. Op sommige schaatsbanen zijn handschoenen zelfs verplicht.
Schaatskleding
Speciale schaatskleding is in mijn optiek nog niet nodig als je gewoon voor de lol gaat schaatsen. Wel is een lange broek fijner dan een rokje en is het prettig als kleding soepel meebeweegt. Buiten kan het natuurlijk koud zijn, maar schaatsen terwijl je als mummie bent ingepakt, is lastig. Kies dan eerder voor een thermoshirt.
Schoolschaatsen en BSO schaatsen
Sommige scholen bieden (voor groep 5 t/m 8) schaatsen enkele weken per jaar aan als alternatief voor het schoolzwemmen of de gewone gym. Er zijn ook BSO’s die gaan schaatsen met kinderen. Lijkt dit je wat, dan kun je dit natuurlijk altijd bespreekbaar maken bij de buitenschoolse opvang waar je kind heen gaat.
Schaatsles
Vind je kind schaatsen echt heel leuk, dan kun je natuurlijk ook schaatsles nemen. Zoek online of er een leuke schaatsvereniging in de buurt is. De meeste scholen geven lessen voor kinderen vanaf zes jaar en soms zijn er ook aparte lessen voor oudere kinderen en volwassenen. Je kunt een schaatsles voor kinderen meestal niet boeken als losse les, maar alleen als pakketje lessen. In 6 à 10 lessen krijgt je kind in diverse trainingen de beginselen van het schaatsen aangeleerd. Zijn ze goed, dan kunnen ze daarna doorgaan met schaatsen als sport.
Leuke (semi) overdekte ijsbanen in Nederland
Benieuwd waar je terecht kunt om te schaatsen? Deze banen zijn allemaal in het winterseizoen geopend, ongeacht of het vriest of niet.
- De Scheg – Deventer, ijsbaan, oefenbaan en winterspeeltuin
- IJsbaan Haarlem – Haarlem, ijsbaan, oefenbaan
- Schaatsbaan Rotterdam – Rotterdam, ijsbaan, funbaan
- Kunstijsbaan Breda – Breda, ijsbaan, oefenbaan
- Triavium – Nijmegen, ijsbaan en funbaan
- Ijsbaan Twente – Enschede,
- Thialf – Herenveen – ijbaan, mini ijsbaan en krabbelbaan
- Elfstedenhal – Leeuwarden, ijsbaan, oefenbaan
- Ireen Wüst ijsbaan – Tilburg, ijsbaan en oefenbaan
- De Meent – Alkmaar, ijsbaan
- Vechtsebanen – Utrecht, Ijsbaan en oefenbaan
- De Uithof – Den Haag, ijsbaan en funring