Wat is er te doen op Schiermonnikoog met kinderen? Wij gingen een weekend naar Schiermonnikoog in het voorjaar. Ons weekend bestond uit uitwaaien op het strand, spelen in het speelbos van Schiermonnikoog en enkele kleinschalige musea bezoeken. Het grootste deel van Schiermonnikoog is een natuurgebied en je hebt eigenlijk echt wel een fiets nodig om wat te ontdekken. We fietsen hier met veel plezier rond, door de stukken bos, over het strand en door de duinen. Onderweg komen we verlaten bunkers tegen en ook de dieren zijn nooit ver weg. Fazanten rennen over het pad, een haas schiet weg en natuurlijk zijn er nog de wadvogels.
Hoewel je in een dag best een aardig idee kunt krijgen van Schiermonnikoog, waren we toch blij dat we twee nachtjes zijn gegaan. We hadden nu de tijd om op ons gemak het eiland te kunnen leren kennen, te zwemmen bij het Landal vakantiepark en uitgebreid uit eten te gaan.
Wat te doen op Schiermonnikoog met kinderen?
Het dorp Schiermonnikoog met informatiecentrum Het Baken
Er is maar één dorp op het eiland. Lekker makkelijk! In het dorp Schiermonnikoog heb je de meeste restaurantjes en ook leuke winkeltjes. Als je een rondje door het dorp loopt, kom je zekere enkele bezienswaardigheden tegen, zoals een enorme walviskaak. In het dorp zit een leuke en redelijk grote speeltuin bij Dier- en Speelweide De Witte Winde.
Begin je weekend of week op Schiermonnikoog met een bezoek aan informatiecentrum Het Baken. Hier kan de lokale VVV je vertellen welke excursies er worden georganiseerd. Denk bijvoorbeeld aan fatbike rijden op het strand of met de boot op zoek gaan naar zeehonden. In de schoolvakanties is het Schiermonnikoogse recreatieteam Lytje Willem actief en organiseren ze van alles speciaal voor gezinnen.
Tijdens ons bezoek waren er geen activiteiten die ons aanspraken. Toch waren we blij even bij het informatiecentrum binnen te zijn gelopen. Je treft hier ook een kleine tentoonstelling over het eiland en de dieren die er leven. “Ah wat is die zacht”, onze dochter aait de opgezette zeehond die je hier kunt bewonderen. Ook kunnen kinderen een kleurplaat mee nemen en starten hier verschillende (betaalde) speurtochten.
Helaas was tijdens onze bezoek het rariteitenkabinet Schiermonnikoog, in It Aude Kolonyhûs, gesloten. Na een kleine verbouwing moet het voor de zomervakantie van 2022 weer open gaan.
De twee vuurtorens van Schiermonnikoog zijn op veel plekken in het dorp zichtbaar. De rode vuurtoren is nog steeds als zodanig in gebruik en niet te bezoeken. De witte vuurtoren is later een watertoren geworden.
De stranden van Schiermonnikoog
Ga je naar Schiermonnikoog met kids, dan wil je natuurlijk ook naar het strand. Als het weer een beetje meezit, kun je zwemmen in zee. Het strand op Schiermonnikoog is lang en breed met mooi witgeel zand. De stranden van Schiermonnikoog zijn zelfs enkele van de breedste van Europa. Op sommige plekken moet je wel twee kilometer lopen. Een beetje erg ver naar zee, maar als je een goede mountainbike hebt of er eentje huurt op het eiland kom je een heel eind.
Wil je liever een strand met meer faciliteiten? Kies dan voor het badstrand bij paviljoen de Merlijn, hier wordt in het seizoen ook toezicht gehouden. Verder is er een openbaar toiletgebouw. Bij het Noorderstrand wordt in het zomerseizoen ook een strandpaviljoen opgebouwd. Dit strand is ook erg populair bij kitesurfers en op loopafstand van het dorp.
Bunkermuseum Schlei
Het Bunkermuseum Schlei op Schiermonnikoog is maar beperkt geopend. Check dus altijd even de actuele openingstijden. Het museum is niet al te groot, maar geeft wel een goed beeld van Schiermonnikoog tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zo leren we dat het eiland pas veel later dan het vaste land bevrijd werd. Maar ook dat er verschillende keren per ongeluk bommen op het eiland werden gedropt en dat de Duitsers naast deze bunkers ook een treinspoor aanlegden op het eiland. Dit leren we dankzij informatieborden en een aantal oude foto’s.
Onze dochter is inmiddels druk bezig soldaatje te spelen met een aantal plastic poppetjes en tanks. Een beetje vreemd is het wel, maar aan de andere kant kun je door deze speeltafel wel rustig op je gemak rond kijken.
Wassermanbunker
Op Schiermonnikoog zijn nog meer bunkers, tijdens onze fietstocht over het eiland komen we er verschillende tegen. De bekendste bunker is misschien wel de Wassermanbunker. Deze is vrij toegankelijk en je kunt zowel binnen als buiten kijken. Vanaf de top heb je uitzicht op zowel de Noordzee als de Waddenzee.
Speelbos en zwemplas
Op Schiermonnikoog is ook een stukje bos met daarin het speelbos van OERRR. Waar op de rest van het eiland een straffe wind staat, is het hier een stukje aangenamer. Het speelbos Hazeweitje wordt door de VVV een aantrekkelijk en uitdagend speelbos genoemd. Als schrijver van het boek Speelbossen en familiewandelingen in Nederland heb ik natuurlijk heel veel vergelijkingsmateriaal en zou ik het zelf omschrijven als “wel aardig”.
Onze dochter vermaakt zich wel op de kabelbaan en op de bruggetjes over het water. Ook is er nog een leuke boomhut, maar na een kwartier is ze echt wel uitgespeeld. Ben je met meer kinderen, dan is het wellicht anders. Je kunt hier ook voetballen en er staan picknicktafels.
Iets verderop in het bos zijn er bij de Berkenplas nog meer speeltoestellen. Enkele hangmatten, een trekpontje en een watertafel. Bij warm weer is de Berkenplas ook erg geliefd als zwemplek. De plas is ontstaan doordat hier zand werd afgegraven om de dijken mee op te hogen. De plas is ondiep en ligt beschut. Als de zee nog te koud is of er staat te veel wind, kun je hier al wel lekker zwemmen. Aan de Berkenplas zit een permanent restaurant en in de zomermaanden is er een kiosk waar ze ijsjes verkopen.
In het bosgebied zijn meerdere wandelroutes. Niet alle routes zijn echter buggyproof omdat het pad is gemaakt van houtsnippers. De 3,3km lange Familieroute Berkenplas is dat wel en start in het dorp.
Kindvriendelijk overnachten op Schiermonnikoog
Op zoek naar een leuke kindvriendelijke accommodatie op Schiermonnikoog? Wij verbleven bij Landal Vitamaris en dat vonden we echt een aanrader. Zeker wanneer je in een periode gaat waarin je niet zeker weet of je in zee kunt zwemmen. Dit Landal vakantiepark op Schiermonnikoog heeft geen huisjes, maar ruime appartementen. Die zijn netjes ingericht en voorzien van alles wat je nodig hebt. Je kunt ook kiezen voor een luxe appartement met bubbelbad en wasmachine.
De ligging van het park is hartstikke goed, aan de rand van het dorp in een rustige omgeving. Een ander groot pluspunt van Landal Vitamaris is het overdekte zwembad. Verder is er een recreatieruimte die sfeervol is ingericht. Hier is een leestafel met tijdschriften voor volwassenen en een grote speelhoek met speelgoed voor kinderen. Check hier de prijs en beschikbaarheid van Landal Schiermonnikoog.
Er zijn verder op Schiermonnikoog een aantal kleinschalige hotels. Het aanbod aan hotels met familiekamer op Schiermonnikoog is beperkt. Hotel Graaf Bernstorff is een van de betere opties. Wil je liever een appartement huren? Dan is er nog resort Schieduin met appartementen en een binnenzwembad.
Kindvriendelijk restaurant op Schiermonnikoog
Wil je uit eten met kinderen op Schiermonnikoog? Wist je dat er zelfs een restaurant op Schiermonnikoog is met een Michelinster? Daar kwamen we niet terecht, maar wel bij deze andere restaurants.
Strandpaviljoen de Marlijn
Een van de kindvriendelijke restaurants op Schiermonnikoog is strandpaviljoen de Marlijn. Met mooi weer kun je buiten op het terras zitten, bij minder mooi weer is er het knus ingerichte binnen gedeelte. De kaart heeft genoeg afwisseling en er is een kindermenu. De gerechten zijn een stap boven wat je vaak tegen komt in een strandpaviljoen met smakelijke en originele gerechten, waaronder een broodje pulled pork met Indonesische twist.
Je kunt er buiten in de duinen spelen en ze hebben ook een bak met strandspeelgoed, zoals schepjes en emmertjes, klaar staan. Het enige nadeel is dat het hier best druk kan zijn. Zelfs in het laagseizoen moesten we even wachten op een plekje.
DE4DAMES – Wijnbar & Bistro
Ook bij DE4DAMES moesten we even wachten, in dit geval een half uur aan de bar voor er een tafeltje vrij was. Je kunt niet reserveren. Een Wijnbar & Bistro die super goede reviews krijgt, maar waar ze ook een kindermenu hebben. Wij waren nieuwsgierig. Het eten was hier echt heel erg goed en de bediening voortreffelijk. Onze dochter ging voor de Spaghetti Bolognese en die vond ze zo goed gelukt (ze is een echte kenner) dat ze hier de volgende dag wel weer wilde eten. Ook onze risotto met eilander oesterzwammen en de Waddensalade smaakten uitstekend.
In de avond is de setting niet heel kindvriendelijk, het is gewoon vol met tafeltjes dicht bij elkaar. Wel sfeervol ingericht, maar ik zou hier met een echt jong kind niet direct heengaan. Wellicht is het voor de lunch anders, we zagen wel een kast met spelletjes staan.
Drink en Eethuis de Berkenplas
Aangezien de reviews van sommige familierestaurants op Schiermonnikoog weinig vertrouwen geven, lieten we die links liggen. Wel gingen we eten bij Drink en Eethuis de Berkenplas, gelegen aan – zoals de naam al doet vermoeden – de Berkenplas. Door de ligging en de menukaart met onder andere pannenkoeken komen ook hier veel gezinnen. De prijs-kwaliteit verhouding is hier prima, maar het eten was verder niet memorabel.
Hoe kom je op Schiermonnikoog?
Schiermonnikoog is autoluw. In principe kun je alleen als bewoner of met een speciale vergunning een auto meenemen naar het eiland.
Schiermonnikoog is te bereiken vanaf Lauwersoog, er is een sneldienst die er twintig minuten over doet en een reguliere ferry die het dubbele aan tijd nodig heeft. Op de sneldienst kunnen geen fietsen mee. De reguliere ferry gaat vaak 3 tot 4 keer per dag en daarnaast is er dus nog de snelboot die in het hoogseizoen vaker vaart dan in het laagseizoen.
Behalve de boot vanuit Lauwersoog is er nog een andere manier om op het eiland te komen. Landal Esonstad heeft een eigen snelle veerdienst naar Schiermonnikoog. Deze boot gaat niet elke dag, bij de parkreceptie kunnen ze je vertellen wanneer de boot vaart. Deze boot is vooral gericht op gezinnen die kiezen voor een dagje Schiermonnikoog. Je mag er dus vanuit gaan dat de boot in de ochtend vertrekt en aan het einde van de middag meestal rond 16:00 weer terug vaart. De boot doet er een ruim uur over.
Vanaf de aanlegplaats van de ferry is het nog wel een kwartier fietsen naar het dorp. Je kunt ook de bus nemen. De bussen wachten op de boot.
Meer tips nodig? Voor een langere vakantie kun je Schiermonnikoog natuurlijk ook prima combineren met Nationaal Park Lauwersmeer. Je vertrekt hier toch met de boot. Lees ook onze andere blogs over de Waddeneilanden met kinderen en ontdek of je kunt eilandhoppen.