Home / Nederland / Friesland / Hoe viezer hoe beter, het Kameleondorp en Avontureneiland

Hoe viezer hoe beter, het Kameleondorp en Avontureneiland

Op het Kameleondorp en het Avontureneiland in Terherne is het lekker spelen voor ouders en kinderen. Maar wees gewaarschuwd: op het Avontureneiland geldt: hoe viezer hoe beter. Wij waren zo dom geen zwemkleding of schone kleren mee te nemen, maak niet dezelfde fout…

avontureneiland kameleon

Kameleon Kameleon Kameleon rondvaartboot

Wie kent ze niet van vroeger, de Kameleonboeken met de stoere tweeling Hielke en Sietske. De verhalen spelen zich af in Friesland in het fictieve dorp Lenten. Een dorp dat lijkt op vele dorpjes in de regio zoals bijvoorbeeld Terherne. In dit dorp worden de boeken in leven gehouden door een aantal activiteiten die draaien om de de verhalen van de Kameleon.

In het haventje kan je informatie krijgen over de verschillende activiteiten. Het Kameleondorp bevindt zich in het stadje zelf maar het Avontureneiland is alleen met de boot bereikbaar. Er gaat een aantal keer per dag een rechtstreekse boot naar het eiland. Helaas is die net weg als wij aankomen dus wij besluiten de Kameleon rondvaartboot te nemen die op ons verzoek een extra stop maakt (dus niet standaard).

Op een zonnige dag midden in de zomervakantie zit de Kameleon rondvaartboot vol met gezinnen met veelal jonge kinderen. Iedereen krijgt een zwemvestje aan en een vrolijke medewerkster vertelt onderweg diverse verhalen over de Kameleon en de omgeving waar we doorheen varen. Onderweg sporen we letters op, om een raadsel op te lossen. Meedoen mag, maar hoeft niet. Nou hebben we dit weekend twee keer gevaren door National Park de Alde Feanen dus zijn we wat verwend wat betreft natuur, maar ook hier is genoeg te zien.

Kameleon rondvaartboot
Kameleon rondvaartboot

Kameleon Avontureneiland

Whiihhiii, plons! Twee lachende jongetjes die van top tot teen onder de modder zitten, rennen ons tegemoet. Ik kan nog net voorkomen dat zijn modderbeen mijn rok raakt en bedenk me dat we ons misschien wat beter moeten inlezen. Een vriendelijke medewerker legt ons het een en ander uit. Avontureneiland draait eigenlijk maar om één ding, hoe viezer hoe beter, op zoveel mogelijk verschillende manieren , net als de tweeling uit de Kameleon.

avontureneiland kameleon
avontureneiland kameleon
avontureneiland kameleon

Er is een modderpad, je kunt jezelf met een vlot over een plas trekken, er wordt een “workshop” fierljeppen gegeven en ga zo maar door. Tussendoor kan je een drankje nemen of een hapje eten bij de buitenbar. Ben je helemaal klaar, dan kan je douchen en  met de boot terug naar het vasteland. De boot gaat meerdere keren per dag en de vertrektijden worden op een krijtbord aangegeven. Je kunt natuurlijk als je de modder zat bent ook gewoon lekker het water inspringen en weer opnieuw beginnen.  Op de zomerse dag dat wij er zijn zien we dan ook veel mensen lekker zwemmen en zonnen.

Kleine jongetjes, meisjes maar ook mama’s en papa’s: iedereen lacht zich rot. Om elkaar en om zichzelf. Voor ons gevoel zijn er behalve gezinnen ook veel familiegroepen op het eiland. Opa, oma, broers, zussen en kleinkinderen.  Die vaders die zijn het fanatiekst hoor, stoer aan een touw de sloot  over slingeren tot de rest het opschepgedrag zat is hem met zijn allen de modder in werken.

avontureneiland kameleon

Onze dochter wil ook meedoen. Eerst aan de hand van Marcel volgt ze een parcours van klaverbladeren over het water. Daarna alleen, “kijk mama, ik kan het helemaal zelf”. Wat is ze supertrots. De allerlaatste keer gaat het toch nog mis, maar gelukkig kan ze erom lachen. Tijd om de boot te pakken terug naar het vasteland. Meer lezen over avontureneiland, lees en bekijk het leuke filmpje over zeilkamp op gaaf voor kinderen.

avontureneiland kameleon

Kameleondorp Lenten

Het Kameleondorp is, in tegenstelling tot het eiland, ook leuk als het geen mooi weer is. Hier draait het ook niet om lekker vies worden maar om de beleving van de boeken. Bij binnenkomst worden we verrast door een mooie overdekte ruimte waar het dorpje uit de boeken is nagebouwd. Met een molen, de gevangenis en natuurlijk de smederij van de familie Klinkhamer.  Een soort openluchtmuseum maar dan overdekt. Tijdens de schoolvakanties zijn er ook regelmatig acteurs aanwezig.

Kinderen kunnen een mysterie oplossen. De opdracht neemt ze mee door het gebouw, maar onze dochter van drie vind het net zo leuk om gewoon op willekeurige plekken wat te doen.

Ben je binnen klaar dan kan je naar buiten gaan waar een prima speeltuin is met trampoline en diverse glijbanen en klautertoestellen.

Kameleondorp

Hier is ook nog een grote overdekte speelhal die bij slecht weer open is en waar je binnen kunt spelen. De hal wordt ook verhuurd voor familiefeestjes die dan binnen en buiten pannenkoeken kunnen bakken en/of barbecueën.

Kameleondorp

We hebben veel te weinig tijd ingecalculeerd voor het avontureneiland en het dorp. De rondvaartboot duurt ongeveer een uur, ook het Kameleondorp is leuk voor een uurtje maar ga je ook nog naar het Avontureneiland, dan kan je je hier de hele dag vermaken. Je kunt voor alle attracties losse tickets kopen maar ook een combinatieticket. Voor meer informatie bekijk de website.

Kameleondorp
Kameleondorp
Kameleondorp

IJsboerderij  Boere Iis

Voor we naar het restaurant gaan waar we met de andere bloggers die ook de Alde Feanen verkennen hebben afgesproken, maken we nog één stop.

Een lekker ijsje gaat er altijd in en Boere Iis wordt van harte aanbevolen. Al het ijs dat hier wordt gemaakt komt van de eigen koeien. Vader is boer, moeder maakt ijs en staat in de winkel en de dochter neemt vandaag de tijd om met ons mee te lopen naar de koeienstallen. De superschattige kalfjes van pas een paar dagen oud staan nog wankel op de benen. Zo aan het einde van de dag komen de meeste koeien van buiten naar binnen. Ze gaan lekker wat eten en bezoeken de melkmachine. Er is een speurtocht over de boerderij, af te halen bij de kassa.

IJsboerderij Boere Iis

Na een uitgebreide knuffel voor de kalfjes is het tijd voor een ijsje dat we opeten in de buitenspeeltuin. Alle aanbevelingen zijn terecht: lekker ijs in originele en natuurlijke smaken zoals Fries-Suikerbroodijs.

Bijzonder overnachten in de omgeving kan ook bijvoorbeeld slapen in een boomhut bij het kleine paradijs.

IJsboerderij Boere Iis
IJsboerderij Boere Iis
IJsboerderij Boere Iis

We bezochten het Kameleondorp en de Alde Feanen op uitnodiging. Zoals je van ons gewend bent, delen we alleen onze eigen ervaringen. 

Lees ook onze andere blogs over bestemmingen in Friesland:

1 gedachte over “Hoe viezer hoe beter, het Kameleondorp en Avontureneiland”

  1. Wooow, dit is leuk! Ik kan niet wachten tot Fenne wat ouder is – dan kunnen we hier naar toe gaan met haar! Onze kleine Madame is echt een ‘brekkie’ en is heel avontuurlijk ingesteld. Leuk dus!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top