Home / Nederland / Friesland / Activiteiten en overnachten in en rondom Nationaal park Lauwersmeer

Activiteiten en overnachten in en rondom Nationaal park Lauwersmeer

Een weekendje weg of een vakantie in Lauwersmeer? Op zoek naar natuur en lekker samen actief zijn, het kan in en rondom Nationaal Park Lauwersmeer.

Zondagochtend, een gezin ergens in een Nederlandse stad aan de brunch: “Dat familieweekendje wat wij gaan organiseren, waar doen we dat?”. “Mwah, Ardennen is altijd wel leuk, dat voelt toch echt als vakantie.”. Toegegeven: de Ardennen, de Wadden of de Eiffel hebben die bekende charme. Wij onderzochten echter een nieuwe regio voor jullie: Noord-Oost Friesland met Nationaal Park Lauwersmeer.

Noord-Oost Friesland heeft onder andere de stad Dokkum, en verder een on-Nederlands platteland. Hier wonen buren kilometers van elkaar en geven de kleinschalige toeristische initiatieven je de mogelijkheid om de natuur, geschiedenis en kunst van deze bijzondere regio te ontdekken. In dit artikel geven we jullie een aantal ideeën om jullie vakantie in Lauwersmeer te vullen.

Vakantie Lauwersmeer

Nationaal park Lauwersmeer

Lauwersmeer is gevormd doordat de zee-arm in 1969 ten bate van de veiligheid is afgesloten in lijn met de noordelijke kust van Friesland. Dit is gedaan vanwege de beheersbaarheid van de waterstand. Dokkumer Nieuwe Sijlen (het sluizencomplex 20 km landinwaarts) verloor hierdoor zijn functie, maar er kwam een uniek natuurgebied voor terug: het Nationaal Park Lauwersmeer.

Lauwersmeer

Zo kun je perfect wandelen in gebied Kollumeroord, waar ik (Marcel) mijn eerste bruine kiekendief zag, en ik kijk al naar vogels sinds mijn basisschooltijd. Vogelspotten bij het Lauwersmeer is dan ook een geliefde activiteit bij de kenners.

Lauwersmeer

Als je met kinderen door dit gebied gaat wandelen in Lauwersmeer, neem dan laarzen mee. Het gebied ligt namelijk een paar meter onder zeeniveau. In Kollumeroord kun je bij het outdoorcentrum Natuurlijk Kollumeroord allerlei activiteiten ondernemen: survivallen, kanoën en andere spellen. Er zijn vaste tijden waarop je ook met kleinere groepen of individueel mee kan doen aan een programma.

Lauwersmeer leent zich ook perfect voor zeilen of kajakken. Veel overnachtingsplekken hebben kajaks en zeilschepen of huur ze in Oostmahorn of Lauwersoog.

Lauwersmeer
Lauwersmeer

Wadlopen vanuit Moddergat

Vanaf het schattige dorpje Moddergat kun je wadlopen of als je iets minder avontuurlijk bent, kun je over de smalle pier zo’n 1.5 km het wad inlopen. Je ziet er allerlei vogels, bijzondere vormen in het wad en er is altijd wind. Vanaf Moddergat is het 10 km naar Lauwersoog, waar de verse vis direct vanaf de kotters in het restaurant van de visafslag belandt.

moddergat

Visserijmuseum ’t Fiskershúske in Moddergat

Bezoek ook het visserijmuseum ’t Fiskershúske in Moddergat. Een klein openluchtmuseumpje bestaande uit vier oude vissershuisjes. Eerst krijg je een film te zien over de historie van Moddergat en de tragische storm waarbij bijna de hele vissersvloot verloren ging.

't Fiskershúske in Moddergat

Aansluitend kan je twee huisjes op eigen gelegenheid bezoeken. Het laatste huisje wordt door de staf voor je open gedaan omdat dit nog in originele staat is en zich hier de “schatten van Moddergat” bevinden. Voor kinderen vanaf 3 a 4 jaar is er een leuke zoektocht te doen in het ’t Fiskershúske in Moddergat.

't Fiskershúske in Moddergat

Onze dochter kreeg een kaart mee met plaatjes van moderne voorwerpen. In de huisjes moet ze dan de historische tegenhanger vinden. Daar liggen kaartjes bij met een vissersbootje met een gekleurd zeil. Door de wasknijpers op de juiste plek op de kaart te plakken ontstaat een woord en daarmee krijg je weer een prijsje. Heel simpel maar wel heel effectief en onze dame liep telkens vooruit in het huisje om de voorwerpen te vinden. In één van de huisjes kunnen kinderen zich ook nog verkleden in de stijl van toen.

't Fiskershúske in Moddergat
't Fiskershúske in Moddergat

Overnachten in een B&B of vakantiehuis Lauwersmeer

Overnachten in deze regio is mogelijk op allerlei manieren zoals in een vakantiepark. Wij sliepen bijvoorbeeld tijdens ons tweede bezoek aan de regio in Landal Esonstad. Een prachtig park met allemaal verschillende type huisjes. Er is ook een binnenzwembad en kleine binnenspeeltuin voor wanneer het weer niet mee zit. Bekijk hier de beschikbaarheid en prijzen van Landal Esonstad.

Landal Esonstad

Ook populair zijn B&Bs. Kleinschalig opgezet in oude huisjes of iets groter zoals Logement Doosje in Warfstermolen. Deze B&B houdt ook whiskyproeverijen en buitenactiviteiten, en er is zelfs een geheime slaapkamer. Er zijn zelfs B&Bs met kinderopvang, zodat jullie lekker kunnen gaan dineren in een restaurant in de buurt.

wiskey lauwersmeer

Andere mogelijkheden zijn campings of groepsaccommodaties. Voor een familieweekendje is bijvoorbeeld vakantiehuis Lauwermeer “It Dreamlân” erg geschikt. De groepsaccommodatie met 20 bedden bestaat uit vier appartementen (zeg maar gerust huizen) die een gezamenlijke ruimte hebben waar spelletjes gespeeld kunnen worden, waar gezamenlijk gegeten kan worden en vergaderingen gehouden kunnen worden (er is een beamer en een groot scherm). Elk huisje heeft ook nog een eigen keuken en zitkamer, als je je schoonfamilie even een avondje niet wilt zien.

"It Dreamlân
"It Dreamlân
"It Dreamlân

Overige activiteiten Lauwersmeer met kinderen

Naast fietsen, kajakken, wandelen en wadlopen heeft deze regio nog veel meer verschillende uitjes. Zo is er bijvoorbeeld Aventoer Burgum. Dit indoor/outdoor park biedt mogelijkheden om met kinderen iets actiefs te gaan doen en ze even niet in de natuur willen zijn. Ook Waddenfun biedt een spannende klimhal en een scala aan outdoor-activiteiten.

Er zijn in de wereld zo’n 25-30 dark sky parken. Deze parken zijn gebieden met weinig lichtvervuiling, maar wel een infrastructuur en vrije toegang. In Nederland is tot nu toe alleen het oosten van Terschelling een Dark Sky Park. Nationaal Park Lauwersmeer wordt misschien ook zo’n park: onze foto van het sterrenbeeld Orion bewijst het!

Lauwersmeer sterren

Nationaal Park Lauwersmeer heeft erg veel te bieden en het ligt ook nog eens dichtbij steden als Leeuwarden en Groningen. Hierdoor brengt deze regio heel veel afwisseling en doet hij zeker niet onder voor bekende toeristische regio’s. De mensen zijn hier bescheiden en het toerisme is er op gericht om de gasten in de watten te leggen. Ga het ervaren! 

3 gedachten over “Activiteiten en overnachten in en rondom Nationaal park Lauwersmeer”

  1. Wist je dat je ook prima kan vissen op het Lauwersmeer. In de wintermaanden op forel en in de zomer op Winde, Brasem, voorn, baars, Snoek en snoekbaars ?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top