Home / Nederland / Friesland / Wat te doen in Friesland met kinderen, uitjes en kinderactiviteiten

Wat te doen in Friesland met kinderen, uitjes en kinderactiviteiten

Op zoek naar iets leuks om te doen in Friesland met kinderen? Het is een provincie waar we zelf met regelmaat zijn geweest. Friesland heeft veel water en natuur en daarnaast natuurlijk de Waddeneilanden. Elk met een eigen sfeertje en cultuur.

Voor een stedentrip is de keuze beperkt, hoewel Leeuwarden meer dan genoeg te doen heeft voor een weekendje weg. In Friesland zijn weinig pretparken of echt grootschalige attracties. Ook het aanbod van kindvriendelijke musea is relatief klein. Je komt hier juist voor de rust en de natuur.

Friesland is een provincie met veel vakantieparken. Een fijn vakantiepark in het noorden is Landal Esonstad, echt een heel mooi park met snoezige huisjes en veel voorzieningen. Centraal in Friesland sliepen we bij Vakantiepark It Wiid direct aan Nationaal Park de Alde Feanen.

Uitjes Friesland met kinderen

De waddeneilanden

De Waddeneilanden horen dan wel bij Friesland, ze voelen toch als een bestemming op zichzelf. Texel hoort bij Noord-Holland, maar Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog behoren tot de provincie Friesland. Je kunt er komen met de boot vanuit o.a. Harlingen, Holwerd of Lauwersoog.

Vlieland

Ga je een weekendje naar Vlieland? Wij adviseren een tochtje met de Vliehorst Express, een grote gele wagen die je mee kan nemen naar het strand. Met wat geluk zie je zelfs de zeehonden. Met jonge kinderen is het ook leuk het kabouterpad op het eiland te lopen.

Ook een bezoekje aan het Waddencentrum is een aanrader. Je ziet hier o.a. het skelet van een enorme potvis en kunt er roggen aaien. Lees ook ons blog over Vlieland met kinderen.

Stout Konijn Dwaalpad en speelbos

Terschelling

Terschelling is echt een heerlijk eiland voor gezinnen. Met meer dan genoeg te doen voor het gezin. Van lange stranden tot zeehonden spotten. Op dit eiland kan je jezelf echt prima een week vermaken.

Er zijn ook meerdere interessante musea op Terschelling, zoals Het Wrakkenmuseum in Formerum en Museum ’t Behouden Huys in West-Terschelling. In die laatste zijn niet alleen huizen van vroeger te zien maar zie je ook Terschellinger Sprookjes en Sagen. In knusse hoekjes worden verhalen afgespeeld, ondersteund met plaatjes of 3D-animaties.

In de schoolvakanties organiseert Staatsbosbeheer ook allerlei activiteiten voor gezinnen op het eiland.

Lees ook ons uitgebreide blog over Terschelling met kinderen.

Terschelling strand

Ameland

Ameland is een eiland dat zich echt goed leent voor een weekendje in de natuur. Het eiland is niet al te groot dus je in plaats van met de auto kan je ook prima op pad met de fiets. Leuke plekken om te bezoeken zijn het Hollumer Bos met de Eendenvijver, het Maritiem Museum Abraham Fock en het natuurcentrum Ameland.

Ameland

Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is het kleinste Waddeneiland. Ik zou hier geen week gaan zitten maar een dag of weekendje is wel leuk. Ook hier kom je vooral weer voor de mooie natuur, de rust en de ruimte. Schiermonnikoog is niet voor niks een van de Nationale Parken in Friesland. Ga wandelen en fietsen op het eiland. Maak een boottocht om de zeehonden te spotten en bezoek een van de speelbossen op het eiland. Lees ook ons blog over Schiermonnikoog met kinderen.

Schiermonnikoog met kinderen

Attractieparken in Friesland

Attractiepark Duinen Zathe – Appelscha

Attractiepark Duinen Zathe is een pretpark in Friesland. Er zijn een aantal attracties zoals luchtkussens, een reuze-glijbaan, een verkeerspark en je kunt indoor apenkooien. Er zijn zelfs enkele achtbanen. Kortom, wil je naar een pretpark in Friesland, dan is attractiepark Duinen Zathe een goede optie. Het is bovendien een all-inclusive park dus ook frietjes en een ijsjes zijn inbegrepen bij de entree-prijs.

Kindvriendelijke musea in Friesland

Natuurmuseum Fryslân – Leeuwarden

“Wow, kijk hoe groot,” onze dochter bekijkt het skelet van de enorme potvis. Ondertussen krijgt ze via de koptelefoon op haar hoofd een verhaal te horen over dit dier. Over hoe er geen eten genoeg meer was en hij dood ging.

Het Natuurmuseum in Leewarden is echt een heel goed interactief museum. In elke ruimte zijn er dingen om te ontdekken en knopjes om op te drukken. Ik zou willen dat alle natuurmusea zo goed met de tijd waren meegegaan.

Natuurmuseum Fryslân

Friesmuseum – Leeuwarden

Het Fries Museum in Leeuwarden heeft speciaal voor kinderen vanaf 6 jaar een doeboek, waarmee je in het museum diverse opdrachten maakt. Vooral een leuk uitje in Friesland met kinderen die ook echt zelf goed kunnen lezen en wat willen leren over het leven vroeger. Voor jongere kinderen is er niet zo heel veel interessants te zien of te doen.

Friesmuseum

Fries Landbouwmuseum “By de Boer” – Earnewâld

Dit kleine gratis te bezoeken museum is vooral leuk met kinderen in de lagere klassen van de basisschool. Doe de opdrachtenroute en ontdek hoe de boer vroeger aan het werk ging.

Fries Landbouwmuseum “By de Boer” - Earnewâld

‘t Fiskershúske in Moddergat

Het Fiskershúske is een leuk kleinschalig openluchtmuseum in Nederland en bestaat uit vier oude vissershuisjes. Voor jonge kinderen is er een speurtocht met plaatjes en natuurlijk kan je ook verkleden en in een bedstee klimmen.

Het Fiskershúske

Heksenmuseum – Appelscha

Niet echt een ‘museum” maar wel leuk om te bezoeken is het het Heksenmuseum in Appelscha. Hier leer je van Margarita de heks echte heksenrituelen. Leer wichelroede lopen en haal je heksendiploma.

Dierentuinen, kinderboerderijen en speeltuinen in Friesland

Kameleondorp en Avontureneiland – Terherne

Een beetje museumdorp, een boottocht door de natuur, maar toch het allermeest en plek om te spelen en lekker heel vies te worden. Wij zijn enthousiast over het Kameleondorp en bijbehorende Avontureneiland.

Vergeet vooral je zwemkleding niet. Er is een modderpad, je kunt leren fierljeppen en over een parcours springen dat in het water ligt. Het museumdorp is een nagebouwde versie van het dorpje Lenten wat je wellicht kent uit de boeken van de Kameleon.

Kameleondorp en Avontureneiland - Terherne

Aquazoo – Leeuwarden

De Aquazoo is de grootste dierentuin in Friesland. Vergeleken bij andere dierentuinen in Nederland is het niet heel groot maar zeker interessant genoeg voor een aantal uurtjes.

Er zijn bijzondere dieren te zien zoals ijsberen en pinguins. Check bij aankomst ook direct hoe laat alle dieren gevoerd worden.

Een van de tofste dieren hier vinden wij de maki’s, vooral ook omdat die vrij rond lopen in hun eigen gedeelte en er er zelf voor kunnen kiezen om contact te maken. Maki’s komen maar wat graag uit je hand eten en op je schouder zitten.

Koop je tickets vooraf online bij Tiqets. Zo bespaar je een wachtrij en je kunt vaak kosteloos annuleren mocht je toch niet kunnen gaan.

Aquazoo Leeuwarden

Botanische tuin De Kruidhof – Buitenpost

Bij de botanische tuin De Kruidhof in Buitenpost zijn er maar liefst zeventien thematuinen. Wat het bezoek leuk maakt voor kinderen zijn de verschillende kinderroutes zoals het Trollenpad en het Ontdekpad.

Daarnaast is er een grote speeltuin voor oudere kinderen Met klimtoren, kabelbaan, watertoestellen in een vijver en heel veel zand. Wel handig om even een setje extra kleding mee te nemen. Echt een van de leukste uitjes in Friesland volgens veel kinderen.

Botanische tuin De Kruidhof - Buitenpost

Doolhofpark – Bakkeveen

Lekker lunchen en spelen doe je bij Bospaviljoen Bakkeveen. Er is hier een doolhofpark met maar liefst drie verschillende routes.

Verder is er een toffe speeltuin waar je ook op zoek kunt naar “goud” tijdens een fietstocht, ideaal! Lees ook onze andere blogs over de Friese Wouden.

Doolhofpark - Bakkeveen

Speelparadijs Sanjesfertier – Feanwâlden

Met jonge kinderen naar een speeltuin? Of naar de dierentuin? Speelparadijs Sanjesfertier is een beetje van allebei. Met 40 verschillende dieren zoals cavia’s die een eigen dorp hebben. Maar ook speeltoestellen genoeg. Er is zelfs een piratenschip en de grootste apenkooi van Friesland.

Spijkerdorp – Drachten

Zelf een echt vette hut bouwen doe je bij Spijkerdorp in Drachten. Kinderen vanaf zes jaar kunnen (met een beetje hulp) met pallets aan de slag en hun eigen droomhuis maken. Er is ook een speeltuin mocht je even wat anders willen doen.

Speelbos Joure – Joure

Voor een grote indoor speeltuin in Friesland moet je naar Speelbos Joure. Er is zelfs een escaperoom voor kinderen, hoe tof is dat!

Kinderboerderij de Naturij- Drachten

De grootste kinderboerderij van Friesland kan je vinden in Drachten. Leuk als uitje in Friesland met een peuter of kleuter. Lekker de diertjes voeren. In de zomer staat er ook vaak een springkussen.

de naturij drachten

JumpXL en Jumpsquare – Friesland

Bij Jumpsquare is er voor alle leeftijden wat te beleven. Het is een geweldige bestemming voor gezinnen met kinderen die op zoek zijn naar avontuur en plezier. Hier kunnen jong en oud genieten van verschillende soorten trampolines en een uitdagend ninja parcours. Het vriendelijke personeel zorgt ervoor dat jullie je meteen thuis voelen en een onvergetelijke ervaring beleven.

Jumpsquare JumpXL

Trampoline springen bij Jumpsquare is een sensationele ervaring waarbij jullie kunnen dodgeballen, freestylen en jullie vaardigheden kunnen testen tijdens het dunkend springen. Er is ook een ninja parcours voor de avonturiers. Ouders kunnen ontspannen in de lounge en genieten van een hapje en drankje terwijl ze uitkijken over de sprankelende trampolinevelden waar hun kinderen plezier beleven.

Jumpsquare JumpXL

Er is voor het hele gezin wat te beleven bij Jumpsquare en jullie zullen zeker terugkomen voor meer avontuur! Kijk op de website van Jump XL en Jumpsquare voor meer informatie over hun vestigingen en maak je klaar voor een dag vol plezier en avontuur in Friesland!

Actief in de natuur in Friesland

Nationaal Park Alde Feanen

Nationaal Park Alde Feanen met kinderen is een erg mooi natuurgebied centraal in Friesland. Een van de leukste dingen die we hier deden was een avontuurlijke wandeling over het Kleine Kikkerpad, waar we met een rugzak en schepnetje op zoek gingen naar kikkers.

Er zijn hier verschillende boottochten die je kunt maken. Of je kunt zelf gaan kajakken, supper of kanoen. Is je kind Freek Vonk fan? Kies dan voor de Freek Vonk route met audioguide en commentaar van Freek.

Er zijn ook een aantal kleine musea in de buurt van het park. Bovendien kan je ook gewoon lekker relaxen en zwemmen hier.

Lees ook onze uitgebreide blog over de Alde Feanen met kinderen.

Nationaal Park Alde Feanen

Nationaal Park Lauwersmeer

Lauwersmeer is een natuurgebied op de grens van Friesland en Groningen. Het Nationaal Park Lauwersmeer vormt een voor Nederland uniek stukje natuur. Je kunt hier prachtig wandelen en veel bijzondere vogels bekijken. Ook de grazende oerkoeien maken indruk tijdens een wandeling.

Vanuit het activiteiten centrum in Kollumeroord kan je allerlei activiteiten ondernemen zoals kano en kajak tochten door het natuurgebied.

Lees ook ons uitgebreide blog over Lauwersmeer.

Lauwersmeer koeien

National Park Drent-Friese Wold

Het kabouterpad Drent-Friese Wold in Appelscha is 1,5km lang. Ook dit is weer een leuke wandeling met jonge kinderen. Vanaf het Buitencentrum Drents-Friese Wold kan je ook nog kiezen voor een langere familiewandeling voor gezinnen met oudere kids.

Er is ook een toffe natuurspeeltuin als je na de wandeling nog energie over hebt. In dit natuurgebied kan je ook een Hunebed vinden. Dit Nationaal Park ligt deels in Friesland en deels in Drenthe.

Natuurgebied Friese Wouden

Natuurgebied it Bûtenfjild ligt niet al te ver vanaf Leeuwarden aan de rand van de Friese Wouden. Dit is een mooi gebied om een boottocht te maken zoals de Bûtenfjild route met een elektrische sloep. Deze worden hier ter plekke verhuurd. Ga op pad met een kapitein die je de meeste dieren kan aanwijzen en mooie plekken laat zien.

Wil je zwemmen zoek speelvijver Spokeplas op waar je gratis kunt zwemmen in de natuur. Ook is er een leuke natuurspeeltuin in de Friese wouden het Sparjebird bos waar ook een korte kinderroute te lopen is.

Natuurgebied Friese Wouden

Speelbos Hossebos – Drogedam

Ook in natuurgebied Noard-Fryslân kan je een gaaf speelbos vinden met veel water. Lees ook ons blog met speelbossen in Nederland.

Kabouterpad Elfbergen – Oudemirdum

Het kabouterpad Elfbergen in het Friese Oudemirdum is slechts een kilometer lang. Het is een van de uitstapjes in Friesland die vooral leuk zijn met een peuter of kleuter. Een boekje en muts kan je ophalen bij het Informatiecentrum Mar en Klif. Lees voor meer informatie ons blog met kabouterwandelingen in Nederland.

Kabouterpad Bentwoud

Overige kinderactiviteiten Friesland

Stedentrip Leeuwaarden

Ben je een stadmens en wil je een weekendje naar Friesland met kinderen? Leeuwarden is echt een gezellige stad. Er zijn genoeg kinderactiviteiten in en rondom de stad. Een aantal zoals de Aqua Zoo noemden we al in dit blog.

Maar daarnaast zijn er ook kunstmusea, winkeltjes en goede restaurants. Wil je shoppen, goed uit eten en gewoon toch de sfeer van een stad, kies dan voor Leeuwarden. Leeuwarden heeft echt een andere sfeer dan bijvoorbeeld een Drachten, Dokkum of Sneek. Voor al onze tips lees ons blog over Leeuwarden met kinderen.

Oldenhove

Klimbos Aventoer – Burgum

Aventoer in Burgum is een gaaf klimbos waar je ook als gezin met kinderen terecht kunt. Geen wonder dat dit een populair familie-uitje in Friesland is voor familiedagen. Er is een juniorenpark voor kinderen tot en met 7 jaar, vanaf 8 jaar mag je op het grote parcours. Daarnaast zijn er diverse andere activiteiten zoals Glow-in-the-Dark midgetgolf en een ballenbak.

Lees ook ons blog met klimbossen in Nederland.

De Pannekoektrein – Marrum

De naam zegt natuurlijk al genoeg, je kunt hier pannenkoeken eten in een treinwagon. De Pannekoektrein staat geparkeerd bij station Marrum-Westernijkerk, dit station is volledig gerestaureerd en een echte bezienswaardigheid. Bij aankomst bij het loket koop je een treinkaartje, daarna wordt je begeleid naar een van de twee perrons.

De Pannekoektrein - Marrum

De Pannekoektrein vind je op perron 1, de stoomlocomotief is uit 1914 en de coupe waarin je zit is prachtig in stijl gerestaureerd en is van 1920. Nu vraag je je vast af wat je op perron 2 kunt bezichtigen. Op perron 2 kun je plaats nemen in een coupérijtuig uit 1939 die opgesteld staat achter een diesellocomotief uit 1940.

Koninklijk Eise Eisinga Planetarium

Het Eise Eisinga Planetarium is een heel oud planetarium in Nederland. Het is gemaakt door een man genaamd Eise Eisinga heel lang geleden, in zijn eigen huis. Als je naar de zolder gaat, kun je alle ronddraaiende tandwielen zien die het planetarium laten werken. Ondanks dat niet alle kinderen het als leukste hebben ervaren wordt het over het algemeen toch als kindvriendelijk beoordeeld.

In het planetarium is er ook een leuke tentoonstelling waar kinderen dingen kunnen aanraken en leren over de sterren en planeten. Er is ook een speurtocht. Sommige kinderen vinden dat heel leuk, maar het is misschien niet voor de allerkleinste kinderen. Het is een leuke plek voor families om samen te bezoeken en te leren over de ruimte.

Lees ook onze blogs over andere gebieden in Nederland:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top