Home / Reisinformatie / Europa / Portugal / Serpa, Mértola en Monsaraz, drie bijzondere dorpen

Serpa, Mértola en Monsaraz, drie bijzondere dorpen

Onlangs bezocht ik de bij Nederlandse vakantiegangers nog wat onbekende, maar prachtige regio Alentejo in Portugal. Ben je, net als ik, ook gek op het rondwandelen tijdens je vakantie in historische, authentieke dorpjes? Ik bezocht tijdens mijn rondreis door de regio Alentejo drie bijzondere dorpen: Serpa, Mértola en Monsaraz. Benieuwd geworden naar wat daar te doen en te zien is?

Serpa

Ongeveer 30 kilometer ten oosten van de stad Beja, richting de Spaanse grens, vind je het plaatsje Serpa. Serpa heeft een lange, roerige geschiedenis en is door de eeuwen heen veroverd door onder meer de Moren en de Spanjaarden. De sporen van het verleden kun je nog altijd zien in Serpa, zoals het indrukwekkende middeleeuwse kasteel.

serpa

Ik bracht eerst een bezoek aan de “Jardim municipal” van Serpa, een tuin met prachtige planten, bloemen en bomen. Heel bijzonder zijn de olijfbomen van meer dan duizend jaar oud. In de tuin vind je klein restaurant met terras en een leuke speeltuin voor kinderen. Na mijn bezoek aan de Jardim municipal struinden we door de smalle straatjes van Serpa, op weg naar het restaurant, O Zé.

serpa

In het restaurant stond ons een muzikale verrassing te wachten: een groep mannen zong prachtige, ontroerende liederen voor ons. De zogenaamde “Cantares do Alentejo”, de liederen van Alentejo, bedacht en ontstaan in het verleden door hardwerkende mannen op het land, staan sinds 2014 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. En daar is men in Serpa heel trots op! Als je meer wilt weten over deze liederen kun je in Serpa het kleine museum bezoeken waar je alles te weten kunt komen over deze bijzondere liederen.

serpa
serpa

Na een heerlijke traditionele Alentejo lunch bekeek ik de bijzondere kerk “Igreja de Santa Maria”, de Torre do Relógio, een van de oudste klokkentorens van Portugal en het middeleeuwse kasteel. Vanaf de kasteelmuren heb je een prachtig uitzicht over Serpa en de omgeving. Op de binnenplaats van het kasteel vind je een archeologisch museum waar je allerlei voorwerpen kunt bekijken die men heeft opgegraven in Serpa.

De toegang tot het kasteel en het museum is gratis.

serpa
serpa

Mértola

Zijn jij en je gezin geïnteresseerd in geschiedenis en in het bijzonder van Portugal? Dan is Mértola een must om te bezoeken. Mértola is gelegen op een heuvel aan de rivier Guadiana. Door de strategische ligging heeft Mértola in de geschiedenis een belangrijke rol gespeeld. Zo was Mértola lange tijd een Romeinse stad, viel het in handen van de Islamitische Moren uit Noord-Afrika en werd het het hoofdkwartier van de Orde van Santiago. Al deze invloeden zie je wel ergens in Mértola terug, het is bijna alsof je door een geschiedenisboek loopt.

mertola
Mértola

Ik bezocht Mértola in mei en had geluk. Ik was er namelijk precies in het weekend van het islamitisch festival dat elke twee jaar wordt gehouden. De nauwe straatjes van Mértola waren omgetoverd tot een souq met kraampjes waar men allerlei Arabische spulletjes verkocht. Ik waande me even in een Arabisch land en niet in Portugal. Voor muziekliefhebbers: tijdens het islamitisch festival kun je ’s avonds op verschillende plekken genieten van allerlei muziekoptredens.

De “Igreja Matriz” vond ik ook erg bijzonder om te zien. Dit bouwwerk uit de twaalfde eeuw is tegenwoordig een kerk maar het was vroeger een moskee. Dat zie je terug aan de de vele pilaren in het gebouw en de mihrab, de Islamitische gebedsnis.

Mértola

Vanaf de indrukwekkende kasteelmuren van het kasteel had ik een geweldig mooi uitzicht over Mértola en de rivier Guadiana. Ook erg interessant vond ik de naast het kasteel gelegen opgravingen die je een kijkje geven in het leven van eeuwen geleden. De kerk, het kasteel en de opgravingen zijn in Mértola allemaal gratis te bezoeken.

Mértola

Monsaraz

Het is even een flinke klim vanaf de parkeerplaats om het middeleeuwse dorp Monsaraz, gelegen op een steile heuvel te kunnen bekijken maar het is het klimmen meer dan waard!

Monsaraz

Monsaraz heeft door zijn strategische ligging, vlakbij de grens met Spanje en aan de oever van de Guadiana rivier, in zijn lange geschiedenis te maken gehad met verschillende overheersers. Zo waren het ondermeer de Romeinen, de Moren en later de Orde van de Tempeliers die Monsaraz in handen hadden.

Monsaraz
Monsaraz

Net als in Serpa en Mértola kun je ook in Monsaraz de sporen uit het verleden terugvinden. Ik maakte een wandeling door dit leuke dorp met wit gekalkte huisjes en smalle straatjes. En ik had ook nog even tijd om rond te neuzen in de leuke winkeltjes waar men allerlei lokale producten verkoopt en te genieten van een ‘pastel de nata’, het bekende knapperige Portugese gebakje.

Monsaraz

Vanaf de kasteelmuren van het dertiende eeuwse kasteel van Monsaraz had ik een mooi uitzicht over het landschap met olijfbomen en kurkbomen en het lqueva meer, of zoals de Portugezen het noemen “El Grande Lago”, een van de grootste kunstmatige meren van Europa. In de verte kon ik zelfs Spanje zien liggen. Ook in Monsaraz is een bezoek aan het kasteel gratis.

Monsaraz
Monsaraz

Gezinopreis.nl bezocht de regio Alentejo in samenwerking met Turismo do Alentejo en Visit Portugal waar je nog meer tips kunt vinden over de regio Alentejo en Portugal. Lees ook onze andere blogs over Portugal met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top