Home / Reisinformatie / Midden-Oosten / Verenigde Arabische Emiraten / Sjeik Zayed Moskee, Abu Dhabi

Sjeik Zayed Moskee, Abu Dhabi

We brachten een bezoek aan de Sjeik Zayed Moskee in Abu Dhabi tijdens een lange stopover in Abu Dhabi. Het is een geweldig gebouw, zowel de architectuur als de inrichting zijn er indrukwekkend en ongelofelijk mooi.  Als je maar een ding bekijkt in Abu Dhabi dan is dit wat je moet doen, het is zelf reden genoeg om bewust een vlucht met langere stopover te boeken.

Sjeik zayed moskee

Sjeik Zayid Moskee

De meeste mooie moskeeën die we op onze reizen bezochten zijn historisch gebouwen.

De Sjeik Zayed Moskee is een uitzondering want het gebouw dat in 2007 werd geopend is een recent bouwwerk. Kosten noch moeite zijn gespaard om er een waar pareltje van te maken. De moskee is genoemd naar sjeik Zayid bin Sultan al Nuhayyan. Hij was de eerste president van de Verenigde Arabische Emiraten en een van de initiatiefnemers voor de bouw. Helaas is hij overleden voor het gebouw klaar was.

Sjeik zayed moskee

De moskee heeft wel wat weg van de Taj Mahal. Wit, heel veel marmer en ingelegde bloemen patronen. Er is een groot plein met plek voor 40.000 mensen.

Sjeik zayed moskee

Langs de rand van binnenplaats loopt een vijver die wanneer het donker is de moskee dubbel reflecteert. Een bezoek in de avond is juist hierom misschien nog wel een stukje mooier dan een bezoek overdag. Bovendien is het dan wat afgekoeld want van temperaturen boven de 40 graden hoef je echt niet raar op te kijken in Abu Dhabi.

Sjeik zayed moskee

Binnen is een grote gebedsruimte met plek voor 9000 mensen. Speciaal voor de moskee is het grootste tapijt ter wereld geproduceerd.Voor diverse ramen is gebruik gemaakt van glas in lood.

Sjeik zayed moskee

Er hangen ook enkele prachtige kroonluchters. Deze kroonluchters zijn gemaakt van koper, goud en Swarovski kristallen. In een omgeving die verder vrij rustig is gehouden trekken de enorme kroonluchters zeker de aandacht. Onze jonge dochter kijkt wijst met haar vingertje omhoog, mooi!

Sjeik zayed moskee kroonluchter

Door alle glitter en lichtjes we weten bijna niet waar we moeten kijken. Je kunt niet zomaar overal lopen er zijn bepaalde looproutes aangegeven.

Misschien wel zo fijn want zo kom je telkens weer langs een nieuw pareltje. Ondanks dat er best wel veel mensen binnen zijn voelt het toch niet druk aan. De sfeer is ook erg gemoedelijk, veel families naast wat toeristen. Een gedeelte waar mensen aan het bidden zijn, is wat afgeschermd om toch privacy te geven aan de gelovigen.

Sjeik zayed moskee

Praktische tips voor een bezoek aan de Sjeik Zayed Moskee

Kledingvoorschriften Sjeik Zayes moskee Abu dhabi

Om de Sjeik Zayed Moskee te bezoeken moet je gepast gekleed zijn. Dit betekent: armen bedekt en een lange broek of rok. Verder mag je kleding niet te strak of doorschijnend zijn. Voor vrouwen is een hoofddoek verplicht.  

Sjeik zayed moskee

Als je kleding niet voldoet wordt je geweigerd of je moet een abaya en hoofdoek lenen. Schoenen doe je uit voor je de moskee binnen gaat.

Voor Jonge kinderen gelden geen specifieke kledingvoorschriften. Ook lokale kinderen zagen we wel gewoon in een korte broek rondlopen en ook onze babydochter mocht met blote beentjes naar binnen.

kledingvoorschriften Sjeik Zayed moskee

Kosten moskee bezoek

De entree is gratis. Toch worden er in Abu Dhabi veel betaalde tours aangeboden naar de moskee. Je betaald dan voor een gids en voor het vervoer.

Sjeik zayed moskee
Sjeik zayed moskee

Vervoer naar de moskee

De moskee is bereikbaar met de bus maar nog makkelijker neem een taxi die zijn in Abu Dhabi niet duur. Heb je een ticket voor de Big Bus Hop On – Hop Off bus dan kan je ook hiermee naar de moskee.

Sjeik zayed moskee

Openingstijden

De moskee is dagelijks geopend van 9:00 tot 22:00 behalve op vrijdag wanneer deze pas laat in de middag open gaat. Tijdens de Ramadam zijn er aangepaste tijden. Bekijk voor exacte informatie de website. Lees hier meer informatie over de Verenigde Arabische Emiraten.

Sjeik zayed moskee

10 gedachten over “Sjeik Zayed Moskee, Abu Dhabi”

 1. Hallo .Bedankt voor uw informatie.
  IK ben bezig met een Audio visual van de moskee te maken. IK ben het met u eens dat het een oog verblind mooie moskee is.
  Weet u toevallig hoe groot de binnen plaats is en wat voor steensoort gebruikt is voor de vloer.

 2. Leuk verhaal! Ik rijd er bijna maandelijks langs en elke keer verbaas ik me weer over de schoonheid van dit gebouw. De grote koepels zijn soms paars, dan weer blauw, geel of grijs. Dat hangt helemaal af van de lucht.

  Elk jaar vieren we Kerstmis met de moskee op de achtergrond. En de Kerstman en het koor bij ons aan tafel. Dat is echt een bijzondere belevenis! Als je het leuk vind kun je er meer over lezen op mijn website.

 3. Let's travel and see

  Wauw wat ziet dat er geweldig mooi uit zeg! Zou ik heel graag nog eens in het echt willen bekijken!

 4. Erg interessant en bruikbaar blog! Wat een mooie foto’s zeg. Ik ben zelf laatst ook op vakantie geweest naar Abu Dhabi en ik ga zeker nog een keer terug. Wat een onwerkelijk mooi avontuur.

 5. Merin Veronique

  Echt een prachtige moskee. Als ik weer naar Abu Dhabi ga breng ik hier een bezoekje aan. Mooie foto’s heb je gemaakt!

 6. Wauw wat een plaaaatje! Echt zo’n 1001 nacht gevoel roept het bij mij op. Erg gaaf zeg en ga het onthouden mocht ik ooit nog eens in de buurt komen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top