Skagen is een klein maar, dankzij de gele huizen, vrolijk aandoend stadje helemaal bovenin Jutland. Wij bezoeken Skagen en volgen dan de weg tot we niet meer verder kunnen. Bij Grenen parkeren we de auto en zetten we onze reis naar het puntje van Denemarken, waar de Noordzee en de Oostzee op elkaar botsen, voort over het zand.
Bezienswaardigheden Skagen Denemarken
Het dorpje Skagen
We zijn de ochtend begonnen met druilerig weer maar zodra we Skagen binnenrijden, trekken de wolken weg en begint de zon te schijnen. De blauwe lucht en de gele huizen zorgt voor een heel vrolijk beeld. Het dorpje Skagen was van oorsprong een vissersdorp, maar dankzij het landschap en de heldere luchten hier werd het populair bij kunstenaars. Nu is het een rustig dorpje met een vrij toeristisch centrum. In de winkelstraat zijn volop souvenir winkeltjes en meerdere restaurantjes en ijssalons.
Ook aan de haven zijn diverse restaurantjes te vinden en hier kun je ook (betaald) parkeren. We zien een apart houten bouwwerk (Vippefyret) en ik besluit even te stoppen. Dankzij de aanwezige bordjes kan ik mijn dochter vertellen dat dit een hele primitieve vuurtoren is. Het is eigenlijk een soort hijskraan waarmee een mand met brandbaar materiaal omhoog gehesen werd. Zo werden schepen die in het Kattegat voeren, de zee tussen Denemarken en Zweden, gewaarschuwd voor de nabije kust.
Kystmuseet Skagen
Als je Skagen bezoekt met kinderen dan mag je het Kystmuseum echt niet missen. Het is een museum dat wel wat weg heeft van een openluchtmuseum. Op het buitenterrein bekijken we eerst het huis van een rijke vissersfamilie en daarna het huis van een arme vissersfamilie. Het is heel toegankelijk voor kinderen en mijn dochter leeft zich direct in: “Die kindjes hadden wél een eigen slaapkamer en deze moeten bij hun papa en mama slapen”. Ook staat er een oude molen op het terrein.
In het overdekte gedeelte is echt van alles te zien, van oude schepen tot schelpen. Maar het leukste deel vindt mijn dochter natuurlijk de kinderruimte. Hier kan je jezelf verkleden als schipper of schippersvrouw. “Ik ga even koken hoor,” zegt ze en ze loopt het speelhuis in. Door het raam zie ik hoe ze druk in de pannen aan het roeren is.
In deze ruimte zijn ook enorm veel knutselspullen te vinden. Met een aantal dingen, zoals de kleurplaten, kunnen we zelf aan de slag. Andere dingen, zoals het houtbewerken, kunnen alleen onder begeleiding en op vaste dagen gedaan worden. Aangezien we zijn eind augustus in Denemarken zijn en de lokale kinderen alweer op school zitten, zijn er nu geen workshops. Maar met alles wat we wel mogen, kan mevrouwtje zich uitstekend vermaken en ze is dan ook teleurgesteld als ik vertel dat we echt verder moeten.
Entree voor dit museum geeft ook een week lang gratis toegang tot diverse andere musea in Noord-Jutland, waaronder de twee musea die wij bezochten in Bangsbo. Dat maakt het voor Deense begrippen dan ook echt een heel goedkoop uitje.
Overige musea in Skagen
Jammer genoeg hebben we het Skagen Berenmuseum (Bamsemuseum) moeten missen, al lijkt dat mij echter wel een aanrader wanneer je Skagen met kinderen bezoekt. Toen we terug kwamen van ons bezoek aan Grenen was het museum helaas al dicht. In dit kleine museum zijn allemaal teddyberen te zien. Bekijk hier de actuele openingstijden en prijzen. Onze dochter vindt natuurhistorische musea ook altijd erg interessant en in Natuurhistorisch museum in Skagen kun je in de vakanties bijvoorbeeld zien hoe er een haai ontleed wordt. Ook het Skagen kunstmuseum, waar veel schilderijen te zien zijn die hier gemaakt zijn, en het historische huis Anchers Hus moesten we voorbij laten gaan. In Skagen zit ook nog een bunkermuseum maar omdat wij het bunkermuseum in Bangsbo al bezocht hadden, was het niet zo erg deze over te slaan.
Hotels in Skagen
Er is in Skagen en omgeving dus echt veel te doen. Tijdens onze week in Noord-Jutland sliepen we in het Skallerup Seaside Resort. Een heel fijn vakantiepark, zeker voor gezinnen! Dankzij de hele centrale locatie konden we heel veel zien. Maar ik kwam er wel achter dat het combineren van de Råbjerg mile, de verzande kerk, Skagen en Grenen op één dag erg ambitieus is, en zeker met een kindje. Hierdoor konden we lang niet zoveel in Skagen doen als we graag gewild hadden. We hadden beter twee dagen naar het noorden kunnen rijden, maar met zoveel leuks te doen in Denemarken met kinderen moet je soms keuzes maken.
Ben je nog bezig met het plannen van je vakantie en verblijf je op meerdere plekken dan zou ik je aanraden om zeker twee nachten in Skagen te verblijven. Er zijn meer dan genoeg hotels in Skagen maar er zijn ook veel bewoners in Skagen die hun historische gele huisjes verhuren. Check hier de toffe huisjes in Skagen via Interhome.
De Verzande Kerk Skagen
Voordat we het dorpje Skagen inrijden stoppen we eerst even bij de verzande kerk (Den tilsandede kirke). De Sint Laurentius kerk is gebouwd in de typische bouwstijl van de kerken die je ook op andere plekken in Jutland tegenkomt, met een centraal deel en een vierkante simpele toren.
Wat dit kerkje nu zo bijzonder maakt, is dat de verschuivende duinen de kerk deels onder het zand hebben bedolven. Dat gebeurde natuurlijk niet van de ene op de andere dag en twintig jaar lang groeven de dorpelingen de deur uit tot het echt niet meer ging. Nu is alleen de toren nog te zien en is deze een toeristische trekpleister in een mooi duingebied waar je ook kunt fietsen en wandelen.
Zowel ik als mijn dochter vonden de toren niet heel bijzonder. Misschien ook omdat het voor haar wel wat weg heeft van een gewoon huis. In de toren is niks te zien, maar je kunt met een trapje wel naar boven voor het uitzicht. Het zou natuurlijk leuk zijn als je ook onder de grond kan, maar dit is niet mogelijk.
De verzande kerk ligt een paar minuutjes lopen van de parkeerplaats. Op de parkeerplaats is een klein winkeltje waar ze natuurlijk ook ijs verkopen en er is ook een speeltuintje.
Skagen vuurtoren
Na Skagen rijden we naar het noorden en voor we bij Grenen aankomen komen we nog langs een vuurtoren. Ik zie mensen op de top en in een opwelling rijd ik de parkeerplaats op en gaan we de Skagen vuurtoren bekijken. Een goede beslissing, want in de vuurtoren zit niet alleen een gezellig restaurant maar ook een aardig museum. In dit museum is er aandacht voor (trek)vogels die dit deel van Denemarken bezoeken. Het is een mooie maar wel vrij kleine tentoonstelling met veel filmpjes en foto’s. Dit maakt het ook heel toegankelijk voor kinderen.
Daarna mogen we de 200 traptreden van de toren beklimmen. Elke trede is genummerd, wat het voor sommige mensen een extra zware beproeving lijkt te maken maar wij vinden het wel grappig om terug te tellen. Bovenop is er echt een top uitzicht over de zee en de omgeving. We zien het puntje van Denemarken al liggen.
Grenen het puntje van Denemarken
Na nog een klein stukje rijden, komen we aan bij de grote parkeerplaats in Grenen. Op het bord zie ik dat er meerdere wandelroutes zijn, maar je kunt ook lekker makkelijk kiezen voor de Sandormen, een tractor met daarachter een kar die vanaf de parkeerplaats naar het einde van het strand rijdt. Wij kiezen ervoor om te gaan lopen, maar dan wel via de kortste route van 2,5 kilometer.
We passeren eerst de diverse bunkers van het bunkermuseum en dan is daar het lange, lange, lege strand. Ik heb mij laten vertellen dat je hier vaak zeehonden kunt zien die gewend zijn aan mensen en hier rustig chillen. Maar toen wij er waren hebben we geen zeehondje gezien. Wel heel veel andere dieren, waaronder veel kwallen. Ik vind dat altijd fascinerende en hele mooie dieren en zeker hier, waar ze niet helemaal doorzichtig zijn maar een roodbruin patroon hebben.
Natuurlijk kijken we wel uit dat we er niet op gaan staan. Voor zwemmen is het toch veel te koud en bovendien is dat hier ook verboden. Met je voetjes in het water mag wel, maar zwemmen is te gevaarlijk door de stroming en de golfen van de 2 zeeën, de Kattegat en de Skagerrak, die hier op elkaar botsen.
We zien ook heel veel mooie stenen die natuurlijk opgepakt moeten worden en de wandeling gaat hierdoor wel heel erg traag. Zeker wanneer mevrouwtje honderden zeesterren ontdekt die aangespoeld zijn. Eigenlijk wilde ik een beetje doorlopen zodat we op de terugweg nog wat in Skagen konden doen. Maar ik zie haar grote glimlach en hoe blij ze is, en uiteindelijk is dat toch waar het op vakantie om draait. Samen met andere kindjes zoekt ze de mooiste exemplaren uit en laat ze mij die uitgebreid zien. “Kijk mama, dit was een baby zeester”. Het liefst zou ze ze allemaal mee naar huis nemen maar ik spreek af dat ze twee mooie mag uitkiezen. Met zoveel verschillende zeesterren is dat natuurlijk een hele moeilijke keuze.
Op andere plekken zijn er hele bergjes mini schelpjes waar je lekker op kunt gaan staan, zodat ze knisperen. Ik laat haar zien dat er kleine diertjes in zitten en dat deze worden opgegeten door vogels. De wandeling was voor haar echt het hoogtepunt van de dag. Interessanter nog dan het punt waar de zeeën uiteindelijk bij elkaar komen. Behalve dat de zee hier een stuk wilder is en dat er heel veel mensen zijn, is er eigenlijk niet zoveel te zien. Ik zou zeker aanraden om, als het enigszins kan te gaan lopen met je gezin langs dit mooie stukje Deense kunst en er je tijd voor te nemen.
Terug bij de parkeerplaats start ik de auto en nog geen vijf minuten later ligt mijn kleuter te slapen, te dromen van strand, vuurtorens en zeesterren.