Home / Reisinformatie / Europa / Denemarken / Noord-Jutland, ontdek de top van Denemarken met kids

Noord-Jutland, ontdek de top van Denemarken met kids

Denemarken is niet voor niks een geliefde bestemming bij gezinnen met kinderen. Afgelopen zomer ontdekten we Noord-Jutland, het topje van Denemarken. Samen met mijn dochter genoot ik van de lange lege stranden en de vele kindvriendelijke attracties.

We gingen eind augustus wanneer de Deense kinderen alweer naar school zijn, maar we kwamen wel veel Nederlandse gezinnen tegen. Ik hoor van allerlei kanten dat ook dit deel van Denemarken steeds populairder wordt, en waarom ook niet? Aalborg ligt twee uur en een kwartier rijden van Legoland of drie uur en een kwartier vanaf de grens met Duitsland. Helemaal niet zo ver dus vanaf het al bekendere onderste deel van Jutland.

We hadden zes dagen in Noord-Jutland, wat ik een goed tijdsbestek vond om Aalborg en de belangrijkste bezienswaardigheden boven Aalborg te kunnen zien. Ik had ook nog gewoon de tijd om lekker een dag op het resort te blijven en van het zwembad te genieten. Maar Noord-Jutland begint niet bij Aalborg, maar nog 75 kilometer lager, en er is ook nog een westkust met het Thy National Park en meerdere eilanden die we (nog) niet bezocht hebben. Wij sliepen in het Skallerup Resort met een fijne centrale ligging en heel leuk voor gezinnen.

Skallerup seaside resort vakantiewoning

Video hoogtepunten Noord-Jutland met kinderen

Aalborg met kinderen

Aalborg is de grootste stad in het noorden van Jutland en ook (vind ik) een van de leukste steden in Denemarken om met het gezin te bezoeken. Ik vind het zelf een geschikte bestemming voor een stedentrip met kinderen, vooral in de zomer. Ik vind steden die aan een rivier liggen bijna altijd heel leefbaar, maar in Aalborg maken ze er wel heel goed gebruik van. Met een boulevard die langs het water loopt, maar ook met een hele grote zwemplas met zwembad met daarnaast de rivier waar je kunt kajakken of zeilen. Ook zit hier het erg kindvriendelijke maritieme museum.

In Aalborg heb je een leuke dierentuin en er is een klimcentrum. De stad zelf is een mix van moderne gebouwen en knusse straatjes met historische huisjes. Geschilderd in vrolijke kleuren en met stokrozen voor de deur. Er zijn ook diverse musea in Aalborg; hoewel dit geen echte must-see’s zijn, is het wel aardig ze te bezoeken met kinderen.

Je leest alles over deze leuke stad in het blog Aalborg met kinderen.

aalborg bezienswaardigheden

Vikingen in Noord-Jutland

Er zijn drie belangrijke Vikingbezienswaardigheden in Noord-Jutland en daarnaast nog een heleboel kleinere. Fyrkat en Aggersborg zijn beide Vikingforten. Wij bezochten Lindholm Høje, de belangrijkste Vikingbegraafplaats van Denemarken. In het museum zijn heel veel mooie voorwerpen te zien die gevonden zijn in de graven en in het Vikingdorpje. Het museum is heel toegankelijk voor kinderen; mijn dochter had dankzij gebruiksvoorwerpen als een kam en kannen en kruiken direct gevoel bij de Vikingen.

Lindholm Høje viking begraafplaats en museum
Lindholm Høje viking begraafplaats en museum

Pretpark Fårup Sommerland

De meeste gezinnen zullen bij een pretpark in Denemarken direct aan Legoland denken maar Noord-Jutland heeft ook een erg leuk pretpark. Fårup Sommerland heeft bovendien ook het grootste outdoorwaterpark van Denemarken. Het grote bad wordt verwarmd tot 27 graden.

Dit pretpark heeft genoeg te bieden voor tieners met een aantal toffe achtbanen. Maar er is ook een heel gedeelte voor jonge kinderen met een draaimolen en vliegtuigjes. Maar waar het echt in uitblinkt zijn attracties waar je met het gezin in kunt, zoals de wildwaterbaan. Fårup Sommerland is zo groot dat je er zeker een dag voor moet uittrekken. Je leest er meer over in ons blog over Fårup Sommerland.

Farup sommerland waterpark denemarken
Fårup Sommerland

Lange lege stranden

Een ding dat ik echt zo bijzonder vind aan Denemarken is de lange en lege stranden. Ook Noord-Jutland heeft prachtige lange stranden waar je niet zoals in Nederland stoeltje aan stoeltje hoeft te liggen. De meeste stranden lopen langzaam af, dus ideaal om te zwemmen. Ga je niet hartje zomer dan is er niets fijner dan een mooie strandwandeling maken. Mijn dochter vond een heleboel aangespoelde zeesterren en haar dag kon niet meer stuk.

Grenen Denemarken

Kastelen en landhuizen in Noord-Jutland

Noord-Jutland staat ook bekend om de diverse kastelen en landhuizen. De meeste hiervan zijn tegenwoordig omgetoverd tot luxe hotels of alleen in het hoogseizoen open met een rondleiding. Maar de bijbehorende kasteeltuinen zijn vaak wel vrij toegankelijk. Wij bezochten bijvoorbeeld het voormalig Landhuis van Bangsbo. Nu een museum en dus makkelijk te bezoeken. Rondom het landhuis is er een stenentuin, kruidentuin en hertenpark te vinden met een erg leuke bosspeeltuin.

Kystmuseet Bangsbo
noord jutland

Vuurtorens in Noord-Jutland

Hoe hoger je komt, hoe smaller Jutland wordt. In het noorden is de zee nooit ver weg, en waar er zee is, zijn er vuurtorens. De bekendste vuurtoren in het noorden is de Rubjerg Knude Fyr, een vuurtoren die door het verschuiven van de duinen nu aan het randje van de zee staat. Van een afstandje lijkt het alsof de vuurtoren uit de zee steekt. Een optische illusie natuurlijk, maar de verwachting is wel dat de toren binnen twintig jaar in zee zal verdwijnen. De Rubjerg Knude Fyr is te beklimmen en dat moet je zeker doen voor het weidse uitzicht.

Een andere vuurtoren die ik je aan kan raden te bezoeken tijdens een vakantie in Noord-Jutland met kinderen is die van Skagen. Je leest erover in ons blog over Skagen.

Rubjerg Knude Fyr
Rubjerg Knude Fyr

Råbjerg Mile

Een andere bekende zanderige plek in Noord-Jutland is de Råbjerg Mile. Een enorme duin die elk jaar een paar meter opschuift. Het is Denemarken haar eigen woestijn die ook wel wordt vergeleken met een mini-Sahara. Wat is er nou leuker dan na eerst naar boven gelopen te zijn keihard van een duin afrennen? Het is ook een toffe plek om springfoto’s te maken.

Rajberg mile
Rajberg mile
Rajberg mile

Gezellige knusse dorpjes

In het noorden van Denemarken geen gebrek aan gezellige knusse dorpjes. Voormalige vissersdorpjes met kleurige lage woningen die nu gezellige winkelstraatjes hebben. Met goede restaurants en natuurlijk altijd een ijssalon voor een enorm ijsje zoals de Denen ze graag eten. Wij vonden Lønstrup bijvoorbeeld zo’n heel pittoresk plaatsje. Gelegen aan zee en met kleine gele huisjes. Het bekendste dorpje van Noord-Jutland is Skagen, beroemd gemaakt door schilders vanwege de mooie luchten.

Lønstrup
Lønstrup

Noordzeeaquarium

In Noord-Jutland is de zee nooit ver weg maar echt kennis maken met het onderwaterleven deden wij bij het Nordsøen (Noordzee) Oceanarium. Het is het grootste aquarium van Denemarken, waar ook de enorme maanvis te bekijken is. Super bijzonder om dit beest van zo dichtbij te kunnen zien. Zodra die bij het raam kwam renden alle kinderen erheen. Het klinkt ‘Wow!’, ‘Ohhh!’ en ‘Ahhh!’, en als er dan ook nog een duiker het bijna prehistorisch aandoende beest komt voeren met de hand, kan de pret niet op. Maar er is nog meer in het aquarium, zoals bijvoorbeeld zeehonden en roggen die graag geaaid willen worden. Je leest erover in ons blog over het Noordzeeaquarium.

Het Nordsøen Oceanarium
Noordzee Oceanarium Denemarken

De palmbomen van Noord-Jutland

Hoewel er in Noord-Jutland wel echt een palmenstrand is, is dat net als deze tip toch een beetje een grap. Maar is voor jou een vakantie pas compleet als er palmbomen zijn, dan hoef je in Denemarken dus niet zonder te doen! Je leest er meer over in ons blog over Frederikshavn.

Heel veel plezier in Noord-Jutland!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top