Home / Reisinformatie / Europa / Denemarken / Wat te doen op het eiland Møn met kinderen?

Wat te doen op het eiland Møn met kinderen?

Het Deense eiland Møn is vooral bekend vanwege de hoge krijtrotsen. Benieuwd wat er nog meer te doen is op het eiland Møn met kinderen? Er zijn leuke stadjes, lekkere ijsjes en mooie stranden.

Het eiland Møn ligt op ongeveer 650 kilometer van Nederland. Vanaf Utrecht is het 8 à 9 uur rijden, afhankelijk van de files op de Duitse snelwegen. De kortste en makkelijkste route loopt via het Duitse Puttgarden, waar je de Scandlines ferry neemt naar Rødby in Denemarken.

mon overnachten

Wat te doen op Møn met kinderen

GeoCenter Møns Klint

Als je naar Møn gaat, dan doe je dat natuurlijk vanwege de beroemde 128 meter hoge krijtrotsen. Je kunt hier echt makkelijk een dag doorbrengen omdat er meer te zien is dan alleen de rotsen. In het boeiende en interactieve GeoCenter Møns Klint kunnen je kinderen spelen en van alles leren.

Mountainbiken Møns Klint

Daarnaast worden er ook diverse activiteiten georganiseerd die inbegrepen zijn bij de entreeprijs. Zo ging ik zelf mountainbiken met een gids en gingen mijn man en dochter op zoek naar fossielen met een gids.

Er starten hier diverse mooie wandelingen en natuurlijk moet je ook de afdaling maken naar de zee. Bijna 500 treden naar beneden, de terugweg is hier de echte uitdaging. Lees mijn uitgebreide blog over GeoCenter Møns Klint en de activiteiten die je hier kunt ondernemen.

geocenter mons klint

Liselund slotpark

Liselund is een kasteeltje uit de 18e eeuw. Het werd gebouwd door de Franse edelman Antoine de Bosc de la Calmette. Het heeft in mijn optiek meer weg van een landhuis dan een echt kasteel. Rondom het gebouw werd ook een erg mooi park aangelegd en daar kun je nu heerlijk wandelen.

Liselund slotpark

In het park heb je mooie vijvers met zwanen en diverse gebouwtjes. De paden zijn goed onderhouden en de tuinen zijn gratis te bezoeken. De gebouwen zelf zijn alleen met een tour in de zomermaanden te bezoeken en die moet je van tevoren reserveren.

Het leuke is dat het park naast de beroemde kliffen ligt. Ook hier kun je met een trap naar het strand. Dit strand werd ons specifiek getipt door een lokale bewoner, omdat het een stuk minder druk is dan bij het Geocenter en omdat de kliffen hier lager zijn. Je hoeft dus een stuk minder te klimmen om bij het strand te komen en er is een grotere kans om ook later op de dag nog mooie fossielen te vinden.

Liselund slotpark

Møn ijsboerderij

Als je vaker op vakantie bent geweest in Denemarken met kinderen dan weet je dat ze hier gek zijn op ijs. Dus zijn ze op het eiland maar wat trots op Møn ijs. Je kunt het op meerdere plekken krijgen, maar het leukste is natuurlijk om even naar de boerderij te rijden waar het ijs ook echt vandaan komt. Je kunt hier ook bij de koeien kijken.

mon ijs

Stadje Stege

Stege is het grootste dorp op het eiland Møn met ongeveer 4000 bewoners. Stege ligt in het midden van het eiland aan de monding van Stege Nor, een meer dat rechtstreeks in verbinding staat met de zee.

Mon Stege

Het kleine centrum heeft van die leuke typisch Deense huisjes, met veel kleur en sfeer en een historische kerk die boven de huizen uitsteekt. Er zijn veel winkels te vinden in Stege waar lokale specialiteiten worden verkocht. De gin en de drop zijn de meest bekende en natuurlijk een prima souvenir om mee naar huis te nemen. Wil je een keer lekker lunchen of dineren in Stege kan dat zeker, al merkten wij wel dat het in de zomermaanden slim is om te reserveren.

Mon Stege

Deens verzamelmuseum

Thorsvang, Danmarks Samlermuseum, oftewel het Deens verzamelmuseum trekt vanaf buiten al onze aandacht. We zien een bunker, tuinhuisje en een soort mini kermisje, maar dan wel heel oud. Ook dit blijkt onderdeel te zijn van het museum. Deze draaimolen heeft ooit in Kopenhagen gestaan. Voor meer informatie over de Deense hoofdstad lees hier ons blog over Kopenhagen.

Deens verzamelmuseum

Binnen treffen we echt een allegaartje aan van voorwerpen. Om nog wat orde te hebben, zijn de spullen tentoongesteld in allemaal kleine winkeltjes. Zo is er een sigarenwinkel, een kapper en een een platenzaak. Als er ergens zoveel spullen zijn, vind ik het zelf altijd moeilijk om erdoorheen te kijken en de echte voor mij interessante stukken te zien. Onze dochter daarentegen vindt het hartstikke leuk. Volgens haar is het een “kindermuseum” waar je winkeltje kunt spelen.

Deens verzamelmuseum

Hoewel dat niet het idee is achter dit museum, kan dat hier natuurlijk wel heel goed. Zeker ook omdat er genoeg voorwerpen zijn die je mag aanraken, zoals een elektronisch paard om op te rijden.

Deens verzamelmuseum

We hebben ook veel lol om haar te laten raden wat bepaalde voorwerpen zijn. Ze zou hier zo een halve dag zich kunnen vermaken met alles wat er te zien is. Dus ga je naar Møn met kinderen, neem ze dan mee op reis terug in de tijd.

Deens verzamelmuseum

Waar verblijven op Møn?

Vanwege de grootte van Møn is er natuurlijk minder te doen dan wanneer je kiest voor een vakantie in Jutland waar je echt makkelijk drie weken door kunt brengen. Een verblijf op het eiland is gelukkig prima te combineren met uitstapjes naar activiteiten op de eilanden Falster en Seeland. Zeker wanneer je aan de westkant van het eiland verblijft.

mon overnachten

Ben je op doorreis en ga je daarna nog naar andere bestemmingen in Denemarken? Dan is het juist handig om aan de oostkust te slapen in de buurt van de krijtrotsen.

Wij sliepen zelf in Stege in het Hotel Residens Møen. Een prima gelegen hotel waar ze ook enkele familiekamers hebben. Er was een klein woonkeuken met met slaapbank voor onze dochter. Wij hadden zelf een aparte slaapkamer. Allemaal heel netjes, schoon en fris. Aan de rand van Stege en op loopafstand van het oude centrum. We zagen zelfs echte bikkels in de ochtend een wel heel erg frisse deuk nemen in de zee naast het hotel. Ook fijn is dat je kunt hier gratis kunt parkeren. Bekijk hier de beschikbaarheid en prijs.

mon overnachten

We kwamen er alleen geen andere gezinnen tegen. Er is op het eiland nu ook al een vakantieparkje met appartementen, lees hier reviews.

mon overnachten

Ons bezoek aan Møn was een combinatie van eigen activiteiten en dingen die voor ons geregeld waren door Visit Denmark. Check hun website voor meer tips.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top