Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / Kindvriendelijk en betaalbaar, skigebied Saint-François-Longchamp

Kindvriendelijk en betaalbaar, skigebied Saint-François-Longchamp

Op zoek naar een kindvriendelijk skigebied met kinderen? Ik ging op onderzoek uit in skigebied Saint-François-Longchamp. Samen met het naastgelegen skigebied Valmorel vormt het Le Grand Domaine met 160km aan pistes. Heb je net zoals ik niet direct een hele week de tijd of wil je ook wat andere dingen doen naast skiën, dan kun je er ook voor kiezen om een pas te kopen voor een van beide gebieden, wat dan natuurlijk goedkoper is. Er zijn leuke activiteiten te ondernemen, ga van de rodelbaan of met een fatbike of yooner de piste af.

Saint François Longchamp

Wat het 70km grote skigebied Saint-François-Longchamp kindvriendelijk maakt, is voor mij in eerste instantie de aanwezigheid van veel leuke en eenvoudige groene en blauwe pistes. Saint-François-Longchamp heeft het Franse “Famille Plus” label en voor dit keurmerk wordt gekeken naar verschillende criteria, zoals kindvriendelijk accommodatie, restaurants met kindermenu, animatie en activiteitenprogramma.

Saint François Longchamp

Door de hoge ligging, tussen de 1400 en 2550 meter, is Saint-François-Longchamp een sneeuwzeker skigebied. Het gebied heeft een komvorm met het dorp in het dal. Hierdoor kun je eigenlijk bijna niet verdwalen en kom je altijd wel weer beneden uit. Bovendien zijn er altijd wel pistes die op dat moment in de zon liggen. Er in Saint-François-Longchamp weinig begroeiing, waardoor je dus niet echt door de bossen en natuur skiet. Een voordeel hiervan is dan wel weer dat bij genoeg sneeuw de pistes enorm breed gemaakt kunnen worden. Ook zijn er genoeg opties voor off-piste skiën, al moet je hiervoor wel altijd het actuele lawineniveau checken.

Saint François Longchamp

Saint-François-Longchamp op 1650 meter is echt een skidorp. Het mist daardoor wat sfeer, maar het is wel praktisch. De meeste accommodaties zijn ski-in ski-out of slechts een klein stukje lopen vanaf de verschillende liften. Er zijn in het gebied geen cabines, maar wel brede stoeltjesliften. Die hebben hier geen windkap, omdat er meestal weinig wind staat. Er is nog een enkele twee-persoonslift naar de Lauziere, maar die wordt niet vervangen omdat er dan gebouwd moet worden in een beschermd stukje natuur. Op sommige plekken zijn ook nog sleepliften.

Saint François Longchamp

Skigebied Saint-François-Longchamp met kinderen

Op wintersportvakantie naar skigebied Saint-François-Longchamp met kinderen? Voor de allerkleinsten is er een kinderland in het dorp. Omdat ook veel pistes weer midden in het dorp uitkomen, is het makkelijk om regelmatig even te kijken of je kinderen zich nog vermaken. Toen ik hier was, hadden ze geen Nederlandse skileraren, wel spreken veel Franse skileraren ook wat Duits en natuurlijk Engels. Er is ook een kinderopvang voor kinderen die nog te jong zijn om te gaan skiën. Van een van mijn lezers met een jong kindje begreep ik dat ze ook hier alleen frans spreken. Je kunt je kindje na de lunch of aan het einde van de dag weer ophalen.

Saint François Longchamp

Kun je al wat beter skiën, dan zijn er in Saint-François-Longchamp lekker veel groene pistes. Een route volgt wat in de zomer de autoweg is en is dus vrij vlak, terwijl andere groene pistes, zoals Le Soleil, ook wat uitdagendere stukken hebben. Kun je ook al van de blauwe piste af, dan is er in Saint-François-Longchamp zelfs een hele tocht te maken van twee uur, waarbij je alleen maar groene en blauwe pistes volgt. Vaak is het als beginner niet mogelijk om een lange tocht te maken, dus extra leuk dat het hier wel kan. Je ontdekt dan het hele skigebied en begint rechts van het dorp en komt links weer uit. De route staat met aparte bordjes aangegeven.

Saint François Longchamp

Er zijn in Saint-François-Longchamp ook enkel pistes voor kinderen. Die bestaan uit allerlei grappige voorwerpen op een route. Elk jaar kan die route weer op een andere plek worden gebouwd. Denk bijvoorbeeld aan tunneltjes en ballen die je een high-five kunt geven. Als er genoeg sneeuw ligt, wordt er ook een snowpark gemaakt. Mascotte Goupy de vos loopt soms ook door het dorp heen.

Er zijn in het gebied ook enkele rode pistes. La Colombre is een lange route die start op de top van de la Lauzière, het hoogste punt van het skigebied. Op deze route heb je geweldige uitzichten. Er zijn nog enkele andere rode pistes en een tweetal zwarte pistes. Wil je graag meer moeilijkere pistes skiën, combineer Saint-François-Longchamp dan met Valmorel.

Pisteur voor een dag

In Saint-François-Longchamp kun je een keer per week pisteur van de dag zijn. Wat is een pisteur vraag je je misschien af? Dit zijn de mensen die in de ochtend als eerste alle pistes mogen skiën. Ze controleren of alle paaltjes nog wel goed staan en zetten de waarschuwingen terug die in de avond weg gehaald zijn, zodat de pistebully vrij over de piste kan bewegen.

Saint François Longchamp

Natuurlijk heeft een pisteur nog veel meer taken. Ze helpen mensen die gewond zijn en checken aan het einde van de dag ook weer het hele gebied. Als pisteur van de dag ga je alleen mee met het openen van de pistes. Je moet er wat vroeger voor opstaan, maar dan ben je wel als allereerste op de piste.

Saint François Longchamp

Ook kinderen vinden dit geweldig, ze ervaren nu zelf wat voor een werk gedaan wordt op de piste. Het is natuurlijk ook hartstikke cool om vervolgens door de walkie talkie het basisstation te mogen vertellen dat je alles gecontroleerd hebt en dat de piste open mag. Je kind moet voor deze activiteit wel in staat zijn om zelfstandig en op redelijke snelheid een blauwe piste te kunnen skiën of snowboarden. Boeken doe je via het Maison du Tourisme.

Saint François Longchamp

Wat is er te doen in Saint-François-Longchamp behalve skiën?

E-fatbiken op de pistes

De leukste activiteit die ik ondernam in Saint-François-Longchamp was zonder twijfel fatbiken op de piste. Jammer genoeg zijn er alleen volwassene formaat fatbikes in Saint-François-Longchamp. Dus je kunt dit met je tiener doen, maar niet met jongere kinderen. Van tevoren wist ik niet helemaal wat ik kon verwachten. Het leek mij zelfs behoorlijk spannend om met een fiets de piste af te gaan.

Saint-François-Longchamp-fatbike-01

Dit kan natuurlijk alleen voordat de pistes opengaan, dus de wekker ging vroeg en om 6:30 stond ik klaar bij het verzamelpunt. Hier kregen we onze e-fatbike en begonnen met de tocht omhoog. Het eerste stukje was even zwaar, maar daarna kwamen we op de geprepareerde groene pistes en vanaf daar was het helemaal genieten. In alle vroegte, zonder drukte ziet het landschap er extra spectaculair uit. Natuurlijk stop ik verschillende keren om foto’s te maken. Uiteindelijk komen we precies op tijd uit bij de Col de la Madeleine om de zon te zien opkomen.

Saint-François-Longchamp-fatbike-01

Er zijn verschillende fatbike tours die georganiseerd worden door Mathieu Taboury. Degene die ik heb gedaan was makkelijkste optie, waar het vooral gaat om de natuur en de mooie uitzichten. Op de weg naar beneden mogen we een klein beetje proeven aan het het spelen in de sneeuw. Wie wil, kan zichzelf laten slippen en dan leren we hoe je dat met de fiets weer kunt opvangen. Je kunt ook kiezen voor een tour waarbij je van steilere pistes afgaat en waar je meer leert over het controleren van je fiets in de sneeuw.

Rodelbaan La Comète

Saint-François-Longchamp heeft een rodelbaan, ook wel bekend als een coaster. Zo een op een ijzeren rails waar je dus het hele jaar door op kunt rodelen. De baan is met 900 meter niet superlang, maar de meeste kinderen zullen er toch blij van worden. De topsnelheid is rond de 40km per uur.

Saint François Longchamp

Met de Yooner van de piste

Sleetje rijden, maar dan toch weer anders. Een Yooner is een stoeltje bevestigd op een enkele ski. Daarmee kun je de berg af racen. Superleuk om te doen! Juist omdat je zo vlak boven de grond zit, voelt het alsof je keihard gaat. Met je benen kun je prima sturen en dankzij de veer onder het stoeltje is het nog comfortabel ook. Kijk alleen wel even naar de sneeuwcondities. De eerste keer met wat zachte sneeuw was het hartstikke leuk, maar de volgende ochtend vroeg op de keihard geprepareerde piste was het lastig om grip te krijgen.

Saint François Longchamp

Zwemmen bij le Centre de Balneotherapie

Lekker zwemmen in Saint-François-Longchamp doe je bij le Centre de Balneotherapie. Je koopt hier een kaartje voor een of twee uur. Omdat het zwembad niet heel groot is, voorkomen ze hiermee ook dat het te druk wordt. Dit is vooral een relax zwembad en minder een speelzwembad. Geen glijbanen dus, maar wel veel plekken om lekker te bubbelen met uitzicht op de besneeuwde bergen. Ook zijn er een stoomruimte en een sauna. Hiervoor moet je wel je eigen handdoek meenemen.

Saint François Longchamp

Andere activiteiten

In hetzelfde gebouw als het Centre de Balneotherapie zitten ook een bowlingbaan en een bioscoop. Verder kun je in Saint-François-Longchamp ook nog een ritje maken met een hondenslee. Het entertainment team organiseert ook van alles, zeker tijdens de schoolvakantie weken. Al zijn deze activiteiten natuurlijk wel in het Frans.

Saint François Longchamp

Wil je een sneeuwschoenenwandeling maken in Saint-François-Longchamp, dan is hiervoor ook een route en er komt nog een extra geprepareerd wandelpad naar restaurant Le Terrassa. Ook zijn er af en toe evenementen waarbij je met een groep een wandeling maakt. Dit is wat ikzelf heb gedaan. Ga je een sneeuwschoenwandeling maken met kinderen, kies dan voor de eerste keer niet een te lange route. Uit eigen ervaring weet ik dat een uurtje vaak echt lang zat is. Daarom lijkt de route naar Le Terassa mij een prima optie voor gezinnen.

In Saint-François-Longchamp kun je niet alleen de bekende sneeuwschoenen huren, maar hebben ze ook een innovatieve sneeuwschoenen van Evvo. Die zijn een stuk kleiner en lopen echt veel fijner. Je hebt niet meer zo’n enorm zwaar ding aan je voet hangen, maar loopt eigenlijk gewoon zoals normaal terwijl je toch grip hebt op de sneeuw. Bovendien kun je hiermee ook over rotsen lopen of over stukken weg waar even geen sneeuw ligt. Deze schoenen zijn te krijgen vanaf maat 30.

Saint François Longchamp

Overnachten en eten in Saint-François-Longchamp

In skigebied Saint-François-Longchamp zijn vooral veel appartementen te vinden. Dit is een echt wintersportdorp waar buiten de winter en zomervakantiemaanden je nauwelijks vaste bewoners hebt. Er zijn ook enkele twee en drie sterren hotels, maar geen luxe hotels of resorts. Zoek je dat wel, dan zijn er genoeg andere kindvriendelijke skigebieden in Frankrijk waar je dit wel kunt vinden.

Saint François Longchamp
Saint François Longchamp

Wij sliepen met onze groep in twee verschillende gerenoveerde appartementen. Onze woonkamer met keuken en balkon was helemaal prima en ook ruim genoeg voor een gezin. Ook de ouderslaapkamer was ruim en licht. De kamers voor de kinderen en de badkamer waren dan weer krap en hadden geen raam. Ook in het andere appartement was het vergelijkbaar. Het is dus zeker goed om te kijken of een appartement echt ruim genoeg is voor jullie gezin of dat je liever een maatje groter boekt. Ik miste bij ons ook een faciliteit die ikzelf wel heel prettig vindt, namelijk een verwarmde skilocker. Nu nam ik mijn schoenen dan maar mee naar boven en liet alleen de ski’s in de locker staan.

Een van de goedkoopste manieren om op skivakantie gaan naar Saint-François-Longchamp is om een accommodatie inclusief skipas en vervoer met de bus te boeken via Sunweb. Je kunt natuurlijk ook gewoon met je eigen auto gaan en alleen de accommodatie met skipas boeken. Bekijk hier het aanbod. Ook TUI heeft enkele opties inclusief een skipas voor 6 dagen, bekijk het hier. Of vergelijk even met de prijzen op Wintertrex.

Saint François Longchamp

Omdat veel mensen natuurlijk zelf koken in hun appartement tref je in Saint-François-Longchamp vooral wat kleinere restaurants aan. Een leuke plek op de piste waar je als het zonnetje schijnt kunt eten, is La Terrasse. Op een mooi uitkijkpunt en met een hangmat. Er is hier alleen geen permanent gebouw en dus ook geen toilet. Een andere leuke plek met een groot terras aan de piste is L’Alpage, wat dankzij de ligging bij de stoeltjeslift en aan een groene piste ook goed bereikbaar is voor beginners. La Banquise 2000 is dan weer een restaurant met groot terras bij de Col de la Madeleine.

Saint François Longchamp

Ook in het dorp kun je verschillende restaurants vinden. Zo at ik zelf bij La Louche Percée en Le Troll gourmand, beide prima opties met naast gerechten als een hamburger of pizza ook vegetarische opties. Bar le Cham in het dorp is ook een aanrader voor een drankje met een snackje. Dit is namelijk een spelletjesbar waar je dus samen een potje UNO of juist een bordspel kunt spelen. Er is veel keuze van spellen waar je minder dan een uur voor nodig hebt om ze te spelen. Voor het lenen betaal je een paar euro.

Saint François Longchamp

Praktische informatie voor een wintersportvakantie in Saint-François-Longchamp

Saint-François-Longchamp ligt in de Maurienne vallei waar we ook al eens in de zomervakantie zijn geweest. Het ligt ten oosten van Chambéry. De dichtstbijzijnde vliegvelden zijn Lyon, Geneve, Grenoble en Turijn. Met de auto is het een kleine 1100 kilometer vanaf Utrecht, waarbij je grotendeels over prima wegen rijdt. Alleen het laatste stukje vanaf het dal de berg op is het flink slingeren.

Skipassen hier zijn, zoals al eerder aangegeven, redelijk betaalbaar. Ook als je kiest voor een Le Grand Domaine is dat net wat goedkoper dan wat je in veel andere skigebieden betaalt. Kinderen tot en met 4 jaar zijn gratis, voor kinderen tot 12 jaar is er een korting. Mogelijk gaan ze hier in de toekomst gebruik maken van dynamic pricing. Nu zijn er (buiten het hoogseizoen) al vaak acties zoals een gratis skipas voor kinderen tot 9 jaar in combinatie met een volwassene pas. Voor actuele prijzen en acties bezoek de Nederlandstalige website van Saint-François-Longchamp.

Saint François Longchamp

GezinOpReis bezocht de regio in samenwerking Atout France. Zoals je gewend bent, gaan we alleen een samenwerking aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven. Meer weten over Frankrijk? Ga hier naar al onze blogs over dit prachtige land.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top