Sønderho – Het mooiste dorpje van Denemarken

0

Sønderho is het mooiste dorpje van Denemarken. Nee, wij durven niet te beweren dat we alle plaatsen in Denemarken zelf gezien hebben maar gelukkig hoeft dat ook niet. De Denen hielden in 2012 een verkiezing waar Sønderho tot het mooiste dorpje van het land werd gekozen. Dit plaatsje is gelegen op de zuidpunt van het eiland Fanø, één van de 4 Deense waddeneilanden.  Wij hadden het geluk om een middag op te trekken met een Sønderho local, Jesper, die vol verhalen zat.

Sonderho Denemarken

Molen SonderhoHoe Sønderho het mooiste dorpje van Denemarken werd

Eigenlijk is het verbazingwekkend dat dit dorpje het zo ver geschopt heeft. Vroeger waren de mensen hier enorm arm en aten ze wat ze konden vangen met de visserij.

Het verhaal gaat dat de Deense koning in geldnood zat en het eiland Fanø wilde verkopen. Eigenaar van een eiland zijn had enorme voordelen, want dan mocht je handel drijven met andere landen. De inwoners van Fanø legden al hun geld bij elkaar, maar dat zou nooit genoeg zijn om de welgestelde marktkooplieden in Ribe en een groep Joodse ondernemers die ook interesse hadden te overbieden. De bewoners verzonnen een list: ze stuurden de mooiste vrouwen van het eiland vooruit. Die gooiden hun charmes, een flinke hoeveelheid drank en wat geld in de strijd bij de veilingmedewerkers die besloten de knappe dames te helpen. Toen de veilingmeester de bieding begon zat er niemand anders in de zaal  dan de inwoners van Fanø die het eiland hierdoor voor een prikje konden kopen. Toen een uur later de andere gegadigden aankwamen, bleek pas dat alle klokken in de veiling en bij de veilingmeester thuis mysterieus een uur vooruit liepen.

Met het nieuw verworven eiland en daarbij geldende handelsrechten ging het de inwoners beter af. Ze dreven onder andere handel met Nederland en dit verklaart ook een aantal van de Nederlands ogende gevels in Sønderho. Er werd geld verdiend maar het was zeker nog geen makkelijk bestaan. De mannen waren vaak wel 3 jaar van huis voor een handelsmissie. Als vrouw moest je maar afwachten of je man überhaupt thuis zou komen of vele een zeemansgraf zou krijgen. De kerk van Sønderho is hieraan een levende herinnering. Er hangen een flink aantal miniaturen van schepen in de nok. Al deze schepen hebben een band met Fanø, de meeste werden hier gebouwd en enkele zijn hier voor de kust vergaan.

nederlands huis denemarken

kerk sonderho

Laten we eerlijk zijn: vrouwen zijn toch wat meer van de inrichting en de huiselijkheid dan mannen. Wat gebeurt er als je een dorp vol vrouwen hebt? Allemaal wilden ze mooie sier maken met hun huisjes. Dat was best lastig want de aanwezig bouwmaterialen waren ronduit slecht. Slechte kwaliteit afgekeurde bakstenen waren er genoeg want deze werden als ballast meegenomen door de schepen wanneer ze vanuit bepaalde steden terug voeren naar Fanø. Bomen groeide niet op Fanø en dus moest hout ingevoerd worden, het was duur en bovendien ook nodig om schepen te bouwen. Dus verschenen lange lage huisjes waar de voegen gewit werden om de baksteen vanaf een afstandje nog een beetje mooi te laten lijken. Voor de daken werd riet gebruikt en een beetje hout. Hoe meer hout aan de zijkant van je huisje hoe rijker je was. Als je geen geld had voor een vensterbank aan de buitenkant van je huis dan schilderde je die erop om het van een afstand toch nog mooi te laten lijken. De inwoners van Sonderho hadden bovendien een obsessie met symmetrie. Sommige bewoners gingen zo ver een fake schoorsteen te bouwen om hun huisje zo mooier te laten lijken.

Sonderho denemarken

Sonderho

Het moderne Sønderho

Sønderhois tegenwoordig uiterlijk nauwelijks veranderd in vergelijking met 100 jaar geleden. Als je al toestemming krijgt om iets nieuws te bouwen dan moet dit er precies zo uitzien als een oud gebouw. Een mooi voorbeeld hiervan is de gymzaal van het kinderdagverblijf. Leuke grap: vraag je kind de linkerdeur open te doen en kijk hoe ze beteuterd op zoek gaan naar een deurklink. Kijk ook zeker even naar binnen, de enige manier om een sportzaal te maken in een nagemaakt historisch pand is om de vloer een paar meter te verlagen. Ook de omgeving van Sønderho is weinig veranderd: wanneer je langs de buitenkant lang het dorp loopt zit je direct midden in de natuur.

Waddeneiland denemarken

Fano denemarken

Bezienswaardigheden, eten en drinken Sønderho

Toerisme is de belangrijkste inkomstenbron voor Sønderhoen op het hele eiland Fanø. In de zomermaanden vertienvoudigt de populatie en zijn diverse musea dagelijks geopend, en is een ruime keuze aan goede restaurants. Zoals Sønderho Kro, één van de betere restaurants van Denemarken of het kindvriendelijke Kromanns. Je moet alleen niet vroeg willen eten, want bij alle restaurantjes gaat na de lunch de keuken weer dicht om pas om 18:00 weer open te gaan.

Je verkent Sønderho het beste te voet. Naast de hoofdwegen zijn er namelijk veel smalle steegjes en grasweggetjes die tussen de huizen door lopen. Deze zijn herkenbaar aan de bordjes voetpad. De huisjes zijn erorm fotogeniek en maar respecteer wel de privacy van de bewoners.

Je kunt vanaf Sønderho een tocht maken naar de zandbanken met zeehonden en robben (waarover meer in een apart blog) een andere excursie die je kunt doen is een mosselsafari. Meer info op de website.

Restaurant Sonderho

Sonderho fano
Sonderho
denemarken met kinderen
Fano

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan 30 met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië. Ze begon de website in 2014 om ervaringen en tips voor (toen nog) reizen met een baby te delen. Inmiddels is Gezin op Reis de grootste website in Nederland over vakanties met kinderen wereldwijd. Jouw bron voor goede, betrouwbare informatie die jullie vakantie een stuk makkelijker maakt.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.