Ga je naar Denemarken met kinderen? Dan moet je zeker ook naar het Ribe VikingeCenter gaan. Deze tip kregen we verschillende keren, vaak gevolgd door een verhaal over hoe leuk dit openluchtmuseum, waar je kunt zien hoe de Vikingen vroeger leefden en werkten, is. Ook werd nog de verbazing geuit dat het leek of de mensen echt in het Ribe VikingeCenter woonden en er ook kinderen en baby’s bij zijn.
Dit maakte me nieuwsgierig, niet alleen naar het VikingeCenter maar ook naar de mensen die daar leven. Hoe zou het zijn als “viking” je beroep is. Ik had er net als veel moeders best moeite mee om mijn dochter van 3 maanden al de helft van de week achter te laten bij het kinderdagverblijf dus een beroep waar je je kind gewoon mee kunt nemen, klinkt als muziek in mijn oren. Maar wat doet het met een kind wanneer het alleen maar gewend is in Vikingkledij te lopen en dan naar de basisschool moet in gewone kleding.
Een heleboel vragen, maar eerst hadden we nog een vol programma tijdens onze vakantie in Denemarken. Pas op de laatste ochtend op de weg naar huis brengen we een bezoek aan het Ribe VikingeCenter.
Ribe VikingeCenter
Onze eerste indruk was niet direct goed, we vroegen ons af of dit het nou was waar iedereen zo enthousiast over vertelde. Het openluchtmuseum in Nederland is vele malen groter. Anderhalf uur later waren we nog maar halverwege en waren we er direct achter waar de attractie in zit: namelijk in de vele activiteiten en het ver doorgevoerde authenticiteitsniveau.
We lopen binnen in een Vikinghut waar een aardse geur hangt. Het houtvuur is flink opgestookt en zittende op dierenhuiden veranderen pollepels tijdens het poppenspel in goden. Al spreken we geen Deens en onze dochter geen Engels, het verhaal wordt met zoveel passie verteld dat je gefascineerd blijft kijken.
Verderop achter de smid hangt de huid van een paard, en op een klein altaar liggen giften om de goden te eren. Al denkt onze dochter vooral: “wat een boel muntjes, laat ik die eens meenemen”. De goden blijven ons toch gunstig gezind want het is prachtig weer. De koeien en geitjes staan tevreden te grazen en we horen de groenten zowat groeien op de boerderij. Tijdens een vogelshow zien we hoe de Vikingen uilen en andere roofvogels misschien wel in hebben gezet voor de jacht.
Het mooiste gebouw vonden we de grote hal. Dit was waar de gemeenschap samenkwam om te vergaderen en de koning of dorpshoofd zijn stoel had. De muren zijn beschilderd met de “Ribe Frieze” een muurtekening die verteld over het ontstaan van de stad Ribe.
Het enige wat we een beetje misten in het Ribe VikingeCenter was uitgebreide uitleg over de Vikinggeschiedenis. Er zijn wel bordjes maar die zijn redelijk beperkt. Kom je echt voor geschiedenis en archeologie dan kan je beter naar het Vikingmuseum in Ribe. We merkten echter dat we zodra we met de “Vikingen” in gesprek gaan we heel wat wijzer worden. Zo leerde de dame in de grote hal ons over de gebruiken van de ruimte.
Leven en werken als “Viking”
Na deze gesprekken waren er gelukkig ook een aantal die op ons verzoek uit hun rol traden. Zo bleek de aardige broodjesbakster in het “echt” archeologe. Ze ziet er op toe dat alles op het terrein zoveel mogelijk klopt met de realiteit van de tijdsperiode. Ze is een van de 30 vaste “Vikingen” die het Viking center in dienst heeft. Anderen zijn bijvoorbeeld boer, smid of dierverzorger.
De stoere Viking die we met zijn bijl bezig zien op een enorme boomstam is van beroep houtbewerker maar wel eentje die zich gespecialiseerd heeft in reconstructie van historische voorwerpen en gebouwen. Hij en zijn collega’s zijn in april 2015 begonnen met een project van 3 jaar waarbij er een haven, brug, kerk en enkele huizen bijgebouwd gaan worden. Experimentele archeologie op haar best, want hoewel we weten dat de Vikingen bruggen bouwden, weet niemand precies hoe ze dat deden met de middelen die ze hadden. De brug die nu naar een Duits voorbeeld wordt gemaakt is dan niet alleen een leuke aanvulling voor toeristen maar ook een studie die gepubliceerd gaat worden.
Naast deze gespecialiseerde “Vikingen” is er ook nog een groep van ongeveer 30 jongeren die niet precies weten wat ze willen worden en hier dan een seizoen komen werken. Al deze mensen gaan ’s avonds gewoon weer naar huis.
Dan is er nog een derde groep, de vrijwilligers. Singles, stellen en ook gezinnen die hier enkele dagen in de rol van de “Vikingen” kruipen. Wanneer de dagjesmensen vertrekken, leven zij verder in hun role-playing fantasie. Baby’s zagen we trouwens niet, maar wel een paar kinderen. Een Duits meisjes vertelt enthousiast dat ze hier 4 dagen in totaal zijn geweest. ’s Nachts slapen ze in de huizen met dekens en slaapzakken, en ja ze hebben wel een douche (“Ssst,” zegt mama nog), we kunnen niet gaan zonder haar nog even te vragen wat ze ervan vindt, leven als Viking.
“Beter dan vakantie!”
We kunnen het ons voorstellen. Wij en ook onze dochter hebben een erg leuke tijd gehad. Hoewel een aantal activiteiten echt bedoeld zijn voor oudere kinderen zoals de Vikinggevechtstraining (vanaf 7 jaar), boogschieten en muntjes smeden is er ook voor peuters veel te doen. Sowieso is natuurlijk al heel veel te zien en er zijn ook een heleboel dieren zoals geiten, schapen en koeien maar toen we haar ’s avonds vroegen naar het leukste van die dag was dat “broodje bakken”.
Wij sluiten ons dus aan bij de grote schare Nederlandse fans. Ga je naar Denemarken? Ken je het Viking Center al? Je moet er zeker naar toe gaan, het is echt leuk met kinderen! Ze zijn niet het hele jaar door open, dus check de website voor actuele openingstijden. Hier kan je ook informatie vinden over speciale events zoals de ‘Viking Markt’ een speciale week die vaak tijdens de Nederlandse meivakantie valt met extra veel activiteiten.
Het Ribe VikingeCenter is van eind april tot eind oktober op wisselende dagen en tijden geopend. Meer informatie op de website van het VikingeCenter. Er zijn in Denemarken nog meer plekken waar je het viking zijn kunt beleven bijvoorbeeld Bork Vikingehavn Hemmet.
Lees ook onze andere blogs over Denemarken met kinderen o.a:
Onze bezoek aan het VikingeCenter was onderdeel van onze samenwerking met Sydvestjylland (Zuid-West Denemarken).