Home / Reisinformatie / Europa / Fanø, een bijzonder eiland

Fanø, een bijzonder eiland

Fanø, één van de Deense waddeneilanden, heeft een speciaal plekje in ons hart veroverd. We waren er maar een dag en hadden het er bovendien ijskoud, en toch pakte deze plek ons in met haar oprechte charme.

Denemarken heeft drie bewoonde Deense waddeneilanden: Rømø, Mandø en Fanø. Fanø is de meeste noordelijke en dus eigenlijk de eerste in de rij die via Duitsland doorloopt tot Texel. Het eiland is vanaf het vasteland bereikbaar met de ferry uit Esbjerg. Het is veel goedkoper om zonder auto over te varen naar het eiland en ter plekke een fiets te huren om het 56 km2 eiland te verkennen, maar dan mis je wel de thrill van met je eigen auto op het strand sjezen.

Fano veerpont

Nordby

We komen in alle vroegte aan in Nordby, het havendorpje van Fanø. De mensen slapen nog en de winkels zijn dicht. We zien lage huisjes met rieten daken en veel gekleurde muren, gehaakte gordijntjes voor de ramen en een fiets voor de deur. Wandelend door de lege smalle straatjes voelt het surrealistisch aan. Dan komt er een fietser voorbij, hij steekt zijn hand op “God morgen”…  Ja, dit is echt een dorp en geen openluchtmuseum.

Nordby
Nordby

Even later worden we vriendelijke te woord gestaan bij het toerisme office van Fanø  en gewapend met een programma voor de dag beginnen we onze verkenning van het eiland.

Nordby
Nordby

Achtjes draaien met een Skoda

Het strand van Fanø is niet zo mooi als het witte strand van Blåvand maar het is wel enorm. Als je naar de zee wil lopen over het strand ben je wel even onderweg, maar daarvoor is een oplossing: de auto! Ja, in Fanø is het zand zo stevig dat je langs tientallen kilometers van de kust met je eigen auto mag rijden. Speelkwartier voor grote mannen die zichzelf opeens allemaal Top Gear presentator voelen. Ook Marcel hoor, achtjes draaien met een Skoda… hij is in de wolken.

rijden op strand

Barnsteen, tranen van de goden

Tijdens onze autorit over het strand zien we van alles. Rallywagens, kite surfers maar misschien wel het meest opvallend zijn de mensen die allemaal eenzaam rondlopen, het hoofd omlaag en porrend in stukken zeewier en takjes.

Ze vertellen ons dat ze op zoek zijn naar barnsteen (in het Engels amber), een natuurproduct dat al sinds de neolithische tijden populair is om sieraden van te maken. In de Griekse mythologie zijn het zelfs de tranen van de godinnen, de Heliaden die huilden om de dood van hun broer Phaeton. Ook wij gaan op zoek tussen de aangespeelde zeewieren en we vinden zowaar twee stukjes.

Barnsteen denemarken

Spelen en picknicken in de bossen

We gaan wat drinken bij Victoria’s Palace, een restaurantje ingericht vol met prullaria en antiek. Onder het restaurant ligt nog één van de bunkers die de Duitsers hier bouwden in de 2e Wereldoorlog.

Forrest playground
Forrest playground

Voor onze lunch gaan we picknicken, dan kan onze dochter ook gelijk wat spelen. Vroeger had Fanø geen bos maar tegenwoordig zijn er bomen aangeplant om het eiland op zijn plek te houden. Hier midden in het bos zit de Forrest Playground. Net zoveel speeltuin als toverpark met houten beelden van kabouters en andere sprookjesfiguren. Er zijn verschillende gedeelten voor diverse leeftijden en je kunt er zelfs barbecueën. Wij hebben een picknicklunch met lokale specialiteiten, Deens brood van de bakker, fantastische smaakvolle en vette zalm en een op het eiland gebrouwen biertje met lavendel extract.

Forrest playground
Forrest playground
Forrest playground

Op zoek naar de zeehonden van Fanø

Na de lunch is er geen tijd om uit te buiken. Wij gaan op zeehondensafari. Jammer genoeg is het wisselvallige weer van die dag doorgeslagen de verkeerde kant op. De wind is enorm en het is echt heel koud. We zetten er flink de pas in en gaan 2 uur wadlopen met een gids. Uiteindelijk bereiken we de zandbanken waar de zeehonden zich ophouden. Je kunt meer lezen over in onze blogpost zeehondensafari in Denemarken.

fano eiland
Zeehonden safari Denemarken

Het mooiste dorpje van Denemarken

Op het puntje van Fanø ligt Sonderho, door de Denen zelf gekozen als het mooiste dorpje van Denemarken. Het lijkt op Nordby maar dan nog mooier.  Over dit dorpje en waarom het zo mooi is kan je lezen in onze aparte post: Sonderho het mooiste dorpje van Denemarken.

De wolken verdwijnen en er komt zowaar een zonnetje door, tijd om een Deens ijsje te gaan eten. Ondertussen praten we met Jesper, onze gids tijdens de zeehondensafari. Hij woonde en werkte jarenlang in het buitenland. Toen zijn artsen hem vertelden dat hij zijn levensstijl drastisch om moest gooien als hij oud wilde worden, koos hij dat te doen op de Deense plek die als kind veel indruk op hem had gemaakt.

Sonderho Denemarken

Verder lopen we een kledingwinkel binnen, hier worden prachtige zijden producten verkocht, iets wat je zeker niet verwacht op een Deens eiland. De eigenaresse woonde jarenlang in Japan en bestudeerde de Japanse kimonocultuur, maar ook zij verlangde terug naar het eiland van haar jeugd.

Sonderho denemarken

Ook wij zouden hier graag langer willen blijven, een huisje huren voor een paar dagen of een week. Of op zijn minst een van de restaurantjes uitproberen maar het is een lange dag geweest en we hebben een moe kindje om rekening mee te houden vanaf de ferry zwaaien we nog een keer… Dag Fanø.

Overnachten in Fanø.

Heb jij wel meer tijd? Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om een of meerdere nachten op Fanø. Bekijk de beste en goedkoopste hotels en appartementen op Fano. Wat op het eiland ook een hele goede optie is is om iets te huren via particulieren zoals airbnb of natuurhuisje. Veel bewoners of Deense eigenaren van een 2e huisjes verhuren deze een deel van het jaar. Bekijk hier bijvoorbeeld huisje’s in Sonderho in het mooiste dorpje van het eiland.

Fano denemarken

Over de auteur

9 gedachten over “Fanø, een bijzonder eiland”

  1. Klopt het dat je de ferry naar Fano niet kunt reserveren? Wij willen nl wel zeker zijn dat we op een bepaalde dag over kunnen varen naar het eiland. Ik hoor graag van jullie.

    1. Wij zijn er midden in de zomervakantie geweest, zo druk was ’t niet op de boot, hoef je niet te reserveren. Is prima te doen als je er op tijd bent. En het bos zit in het midden van het eiland. En dat prachtige dorpje is echt een bezoek waard. Erg leuk eiland. Met zeehonden op de kade.

  2. Heey,
    was benieuwd hoeveel de kosten zijn voor de pont? wij willen graag een huisje huren op het eiland maar zijn bang voor de kosten van de pond.

    Groetjes gijske

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top