Ook succesvol blogger worden? Na 3 jaar bloggen op Gezin op Reis deelde ik mijn beste tips die je zeker gaan helpen. De eerste versie van dit blog schreef ik in 2017. Inmiddels zijn we een aantal jaar verder en heb ik mijn baan kunnen opzeggen in 2018 en kan al een aantal jaar leven van mijn blog met meer dan 100.000 bezoekers per maand.
In het verleden schreef ik regelmatig over bloggen, zoals “Gratis op vakantie, begin een reisblog” en “Bloggersconferentie”. Deze artikelen werden altijd goed gelezen, maar uit mijn lezersenquête bleek dat mijn vaste volgers liever lezen over reizen dan over bloggen maar toen in 2017 gezinopreis.nl drie jaar bestond vond ik dat wel een mooie reden om toch weer een keer een artikel over bloggen te schrijven. Bovendien waren we toen lekker aan het reizen door Zuid-Amerika met onze dochter. Ik had mijzelf voorgenomen om de komende 9 weken niet constant achter de laptop te zitten en dit artikel is dus eigenlijk al voor ons vertrek geschreven. Altijd een stapeltje content achter de hand houden is ook een van de tips die ik met je ga delen.
Benieuwd waarom je mijn tips zou moeten volgen? In drie jaar groeiden we van 0 naar een 48.000 unieke bezoekers per maand en bijna 100.000 pageviews. In het eerste jaar begon ik enthousiast met het beetje kennis dat ik al had maar had geen echte visie wat me 3500 unieke bezoekers per maand opleverde. Pas toen ik snapte wat ik deed, maakten we de versnelling. Daarna groeiden we door naar meer dan 100.000 unieke bezoekers per maand. We worden met regelmaat uitgenodigd door bestemmingen en mijn inkomen groeit gestaag.
10 Tips om ook succesvol blogger te worden
Start met een duidelijk idee
Bloggen is hip en elke week starten er tientallen nieuwe reisbloggers. De meeste stoppen binnen een jaar weer. Vol enthousiasme gestart maar al snel geen idee meer waarover te schrijven. Hun blogs springen van hot naar her en daardoor bouwen ze geen vaste volgers op.
Denk goed na over waarom je gaat bloggen en wat jij te bieden hebt. Kan je dat in 30 seconden uitleggen? Het gaat niet om jou, het gaat om de lezer. “Ik ben net terug van wereldreis” is geen goede reden, “Ik heb budgettips die jou helpen om ook goedkoop op reis te gaan” wel. Bekijk ook goed hoeveel er al geschreven is over het onderwerp waar jou blog over gaat.
Jat geen blogonderwerpen van anderen, kopieer niet, wees origineel en onderscheidend en schrijf niet over plekken waar je niet geweest bent.
Het is heel lastig om met lang gevestigde namen te concurreren dus zorg dat je iets unieks biedt. Zelfs een niche als “reizen met kinderen” begint al behoorlijk verzadigd te worden. Maak het smaller, zoals all-inclusive met kinderen, of sportieve vakanties met kinderen en dan ben je weer uniek.
Investeer direct in een goede domeinnaam, host en thema
Je wil succesvol blogger worden toch? Geen bedrijf is gestart zonder eerst te investeren. Denk goed na over je domeinnaam want daar zit je voor altijd aan vast. Domeinnamen met je eigen naam erin? zoals xxopreis ? of mamax? niet doen. Ik weet dat de grootste reisbloggers sites namen hebben zoals NomadicMatt en AdventurousKate maar die begonnen jaren geleden. Nu kan je een beter een blognaam hebben die algemeen is en waar lezers direct een connectie mee hebben zoals ikwilmeerreizen.nl of love2bemama.nl
Kies daarnaast ook een goede host. Ik had zelfs eerst een budgethost en regelmatig storingen. Ook kwam ik erachter dat mijn blog in Azië helemaal niet te lezen was. Niet handig voor ouders die dan wat op willen zoeken. Ik ben toen overgestapt naar Antagonist. Kost meer, maar ze denken pro-actief mee en ik heb nooit meer issues met de bereikbaarheid.
Een thema is wat maakt hoe je site eruitziet. Het is superlastig zo niet onmogelijk om het ideale thema te vinden. Waarschijnlijk moet je na een paar jaar toch weer wisselen om mee te gaan in alle nieuwe ontwikkelingen. Kies als je start gewoon een goedkoop maar wel betaald thema. Betaalde thema’s zien er professioneler uit en zijn veel beter geoptimaliseerd voor Google. Toen ik na 3 maanden wisselde van een gratis thema naar een betaald thema leverde dat me dat direct structureel 500 extra bezoekers op per maand. Op dat moment was dat bijna een verdubbeling van onze bezoekers aantallen.
Start pas als je een stapeltje artikelen hebt en zorg dat je nooit te weinig artikelen hebt
Begin eerst eens met het schrijven van een paar artikelen? Hoe gaat dat je af? Heb je überhaupt wel de tijd om te bloggen. Verkijk je hier niet op. Naast een baan van 28 uur werk ik zeker nog 20 uur per week aan gezinopreis.nl. Niet alleen het schrijven maar ook foto’s bewerken, sociale media bijhouden, cursussen volgen en lezersvragen beantwoorden kost veel tijd.
Misschien kom je er nu al wel achter dat je helemaal niet genoeg weet van het onderwerp dat je gekozen hebt. Terug naar de tekentafel dus. Zo kan je geen succesvolle reisblogger zijn als je niet voldoende op reis gaat. Die oude ervaringen die je aan het begin nog kunt gebruiken raken eens op, en die persreizen waar je misschien op hoopt zouden niet de basis van je site moeten zijn.
Wat ik nu ook veel zie, is startende blogs die direct vragen om gastbloggers. Ik ben daar geen voorstander van. Ik heb het ruim 2,5 jaar lang helemaal zelf gedaan en pas toen ik zo vaak nee moest zeggen tegen leuke dingen, ben ik gaan werken met vaste bloggers. Niet zomaar mensen maar ook gezinnen die veel reizen en goed kunnen schrijven. Die zelf ook willen investeren in leren en beter worden. Vind eerst je eigen stem en sta op eigen benen voor je anderen in gaat schakelen.
Mijn advies, schrijf minimaal 20 artikelen voor je site online komt en plaats er 10 direct online.
Ik heb ook altijd artikelen achter de hand. Mijn streven is om rond de 20 artikelen kant en klaar in drafts te hebben staan. Ik post gemiddeld 14 eigen artikelen (de rest zijn voor mij geschreven advertorials, interviews en gastblogs) per maand. Wordt de kat ziek, heb ik het druk op werk of ben ik 3 weken op vakantie dan is er geen stress. Het helpt me ook om effectief te werken. Zo knal ik na een vakantie of persreis door en schrijf met de herinneringen en informatie nog vers in mijn hoofd direct alle artikelen. Zonder zorgen dat mijn lezers het niet leuk vinden 14 Slovenië artikelen te lezen want ik heb genoeg andere onderwerpen om een goede mix te maken. Ook productreviews schrijf ik vaak in een setje achter elkaar.
De artikelen waar ik het meest trots op ben, de echt persoonlijke, schrijf ik als ik niet moet schrijven maar wil schrijven. Niet als ik onder druk er wat uit moet knallen omdat er anders morgen niks online staat. Natuurlijk is het soms jammer om informatie over een leuke plek niet gelijk te posten maar geloof me een paar maanden later voelt het nog net zo goed. Soms is het ook slimmer om informatie nog even te bewaren. Een blog over een gaaf pretpark dat je in september bezocht hebt maar van oktober tot maart dicht is kan je beter publiceren op het moment dat je lezers alweer over hun mei en zomervakantie na aan het denken zijn.
Plaats met regelmaat
Wat je wil is dat je lezers na het lezen van een leuk artikel terug komen om nog iets te lezen. Hebben ze dat 2 keer gedaan, maar zien ze niks nieuws dan zullen ze ook snel afhaken. Alleen de topbloggers hebben de luxe dat lezers wel op ze wachten.
Regelmaat is belangrijk. Liever elke week 1 artikel dan een paar achter elkaar en dan weken niks. Hoewel kwaliteit altijd nog belangrijker is dan kwantiteit zou ik je adviseren om zeker het eerste jaar minimaal 3 blogs per week en liever meer te plaatsen.
Ga naar veel netwerkevenementen
Superbelangrijk, zeker in je eerste jaar. Ga naar veel netwerkevenementen. Leer andere bloggers kennen, zorg dat mensen weten dat je bestaat en een gevoel bij je hebben.
Contacten die ik in het eerste jaar legde leveren me nu nog steeds werk op. Ik was toen te klein om interessant voor ze te zijn maar nu ik wel de cijfers heb weten ze ook dat we echt serieuze bloggers zijn.
In de eerste 1,5 jaar ging ik ook naar 3 internationale reisbloggersconferenties zoals TBEX in Athene. Juist daardoor werd ik in de goede richting geduwd en kwam erachter waar ik moest verbeteren. Want als je niet weet dat je iets niet weet dan is het lastig.
Leer over SEO
Super belangrijk. Als je je niet verdiept in SEO en het juist toepast dan zal je blog nooit succesvol worden. Voor wie al blogt: SEO is zoveel meer dan een groen bolletje in Yoast.
Tegenwoordig begint een reis voor mij niet met inpakken maar met keyword onderzoek. Dit kan top-of-mind zijn (wat zou ik zelf graag willen lezen), door het mijn lezers te vragen of door onderzoeken van zoektermen in Google.
Doe dit goed en Google stuurt je automatisch bezoekers, bezoekers die blijven hangen en die je volgers kunnen worden. De valkuil met SEO is dat het soms verleidelijk is om alleen naar aantallen te kijken en niet naar waar je blog echt voor staat. Deze post over Cordoba bijvoorbeeld levert me 5000 bezoekers per jaar op. Leuk, maar zijn dit de lezers met gezinnen die volgende keer weer bij ons terug komen? Waarschijnlijk niet. Veel bezoekers is fijn, maar relevante bezoekers is veel belangrijker zeker als je eenmaal zo ver bent dat je geld wil verdienen met je blog.
Kies 2 social kanalen en doe niet aan alles mee
Zo weinig tijd zoveel verleidingen. Social media is een bitch en toch kan je niet zonder. We hebben allerlei kanalen: Facebook, Twitter, Trover, Instagram, Pinterest, Google+ en Snapchat. Je kunt werkelijk uren bezig zijn om overal actief te zijn en interactie te hebben. Misschien levert het je ook echt wel wat lezers op maar de tijd die het kost is gewoon te veel. Ik wou dat ik niet alles had gedaan maar direct had gekozen voor twee kanalen en die goed had neergezet, dat had me veel meer opgeleverd in de eerste jaren van mijn blog.
Meten is weten
Naast slecht gebruik van SEO is het niet analyseren de belangrijkste redenen waarom veel bloggers niet succesvol zijn. Welke artikelen spreken aan? Waar komen je de lezers vandaan? Hoe ontwikkelt je blog zich ten opzichte van de concurrentie? Op welke zoekwoorden vinden mensen je blog? Zijn bepaalde artikelen periodegevoelig? Allemaal informatie die gewoon te vinden is en ik adviseer je te starten met Google Webmastertool en Google Analytics.
Zeker aan het begin zal het je vooral gaan om zoveel mogelijk lezers maar veel bloggers willen op een gegeven moment ook gaan verdienen. Ik besteed zeker 8 uur per maand aan analyses. Zo hou ik precies bij uit welke artikelen mensen klikken en wat kopen bij bijvoorbeeld bol.com. Op basis daarvan maak ik dan weer een plan voor andere soortgelijke artikelen. Begin alleen nooit een reisblog met het idee dat je er je baan van te maken, de kans dat dit je lukt is extreem klein.
Wees niet bang je koers aan te passen
Soms ben je een tijdje bezig en dan kom je erachter dat je blog toch niet helemaal is zoals je zou willen. Weest niet bang om koers te veranderen. Jij bent de baas van je blog niet andersom.
Wij kwamen er na het eerste jaar bijvoorbeeld achter dat we echt werden gezien als een blog over verre reizen met kinderen. Logisch ook want we waren veel ver weg geweest. In plaats van een weekje Europa naar Curaçao en binnen een jaar naar zowel Ijsland, Canada & USA als naar Zuid-Oost Azië. Over verre bestemmingen zijn ook de meeste vragen dus daar schreef ik veel over. De realiteit is dat we ook Europa heel leuk vinden en dat wij ook niet de tijd of het geld hebben om vaker dan 1 keer per jaar ver weg te gaan. We hebben daarom bewust gekozen om in jaar 2 enorm te focussen op stedentrips. We zijn naar 8 steden geweest in een jaar tijd. Ook schreef ik meer artikelen zoals inpakken voor een weekendje weg etc.
Allemaal bewuste acties en daarna was het niet meer Gezin op Reis van de verre reizen maar echt van dichtbij en ver weg. Dit heeft enorm bijgedragen aan de groei van onze site en mooie ervaringen die we gehad hebben.
Blijf bij jezelf
Met alle technische talk is het misschien lastig om te vergeten dat lezers echte mensen zijn. Mensen houden van mensen en prikken er ook snel genoeg doorheen als je ‘nep’ bent.
Er zijn genoeg sites die het moeten hebben van populaire top 5-jes en snelle artikelen maar op de lange termijn heb je er echt veel meer aan eerlijk en jezelf te blijven.
Heb jij al een blog of ben je van plan er een te gaan beginnen? Laat ons weten wat je van deze tips vindt?
Wat een ontzettend goede tips, kan ik zeker wat mee. Nu een jaar bezig en merk dat het nog niet zo veel oplevert.. (ook niet qua bezoekersaantallen). Ik ga je tips is een voor een doornemen en toepassen 😉
Bedankt Tikva! Ik heb een aantal van jouw tips toegepast op mijn artikel omtrent vaderdag cadeautips. 🙂
Ik heb zeker veel aan je tips, netwerken lukt nog niet erg en een stapeltje klaar hebben liggen zou zeker een rust zijn. Dank je wel voor het delen!
Hoi, Ik wil ook beginnen met bloggen. Ben nu aan het inventariseren wat nodig is. Goeie tips heb ik bij je gelezen. En vooral ook die tip over een paar artikelen in voorraad te hebben. Ik heb er nu eentje. Dus, eerst het onderwerp nog verder bestuderen en meteen wat artikelen produceren.
Bedankt dat je je kennis en ervaring wilt delen! Heel fijn dat je info en tips geeft, het wordt gewaardeerd!
Super research! Groetjes.
Heb nu pas tijd om even te komen kijken, maar kan alleen maar beamen wat je zegt. Waar ik mee aan de slag wil gaan is dat ik standaard content klaar heb staan. Dat is bij mij niet het geval en ik gooi een artikel meestal meteen online zodra het af is. Als ik dan een keer een drukke week heb, komt het er niet van om te bloggen. In mei ga ik ruim 3.5 week naar Down Under voor mijn werk en dan heb ik sowieso geen tijd om te schrijven, dus vooruitwerken moet ik echt gaan doen. Net als analyseren trouwens …
Leuk om te lezen Tikva, goeie tips! Vooral het analyseren, dat kan ik beter doen. En zo’n buffer met artikelen wil ik ook.
Ja, goeie tips voor wie erover denkt te beginnen of voor wie maar wat aanrommelt. En echt op z’n Tikva’s geschreven. Ik moet soms zo lachen om bepaalde zinnetjes zoals: ‘Social media is een bitch’ en ‘Want als je niet weet dat je iets niet weet dan is het lastig.’ 😉
Wat ik knap vindt van jou is dat je na een reis meteen heel veel artikelen schrijft. Ik neem me dat altijd voor, maar schrijf toch weer vanalles door elkaar. Jouw productie is ook hoger.
Analyseren doe ik wel, maar nog niet zo veel als jij. Daar 8 uur per week aan besteden is best veel! Maar goed, het levert je dus ook wat op.
Nou ja, ik mag ook zeker niet klagen. Deze maand haal ik weer een nieuw bezoekersrecord, dus dat is tóch leuk.
Wat een goeie tips! Hier heb ik ook veel aan, in een heel ander blog-genre.
Wat een handige tips waar ik denk ik wel goed mee uit de voeten kan. Wel lees ik vaker dat je blog een bepaald onderwerp moet uitstralen. Ik blog echt werkelijk over alles. Hoe sta jij daar tegenover? Groetjes
Heel handige tips, ik ga binnen een paar maanden mijn eigen reisblog beginnen en heb hier veel aan. Veel is me wel bekend maar ik begrijp nog niet van alles hoe het werkt. Kwestie van uitzoeken dus…
Dank je wel, en gefeliciteerd met je eerste 3 jaar!
Wat een goede & inhoudelijke tips! Heel fijn <3
Als je het leuk vind om ook wat meer in te gaan op de technischere kant van SEO en thema's met goede code etc zou ik dat ook heel interessant vinden om te lezen btw!
Liefs,
Super leuk artikel. Ik heb zeg al een blog over mijn leven en ik ben dol op reizen en ik heb een kind dus dat komt ook langs. Ik heb dus geen niche blog, meer lifestyle. Maar ik merk dat mijn reiskriebel steeds sterker wordt, Haha! Vind het altijd super leuk om van anderen ervaringen te lezen over reizen en reizen met kinderen.
zeker goede tips! Als mamablogger schrijf ik nu een ruim jaar over het moederschap! Vooral kanaal als Facebook zorgt voor een vast groep volgers, dat is erg leuk. Vooralsnog schrijf ik met blogger maar mijn eigen domein is er ondertussen. Het SEO-gedeelte vind ik nog erg lastig daar valt nog veel winst te behalen. Ik volg je nu een tijdje, met plezier! Op naar de volgende 3 jaar! -x- Mama van Dijk
Wat een handige tips 🙂 Ik merk met name dat wij minder gestructureerd zijn en dat een hoofd vol bijzondere verhalen en momenten soms lastig zijn om op papier te zetten. In oktober vlogen we naar Valencia en in november-december waren we in Zuid-Afrika en Swaziland. Vooral Valencia blijft nog achter in verhalen terwijl het een fantastische stad is.
100% mee eens!