Home / Inspiratie / Reisbloggen / Gratis op vakantie! Begin een reisblog

Gratis op vakantie! Begin een reisblog

Dit blog Gezin op Reis bestaat nu bijna drie jaar en we zijn inmiddels uitgegroeid tot één van de Nederlandse topblogs op het gebied van reizen met kinderen met meer dan 40.000 unieke bezoekers per maand (toen ik dit blog schreef eind 2015). Hierdoor mogen we ook regelmatig op persreis en ik heb gemerkt dat veel mensen nieuwsgierig zijn naar het concept “gratis op vakantie”. Wij worden uitgenodigd door een bestemming of benaderen ook wel eens bestemmingen zelf en schrijven daar dan over op ons blog.

Dat klinkt mooi toch? Regelmatig hoor ik van alle kanten, vrienden, collega’s maar ook van journalisten dat ze eigenlijk ook wel een blog willen beginnen. Dat snap ik. want wie wil er nou niet gratis op vakantie maar zo simpel als even een blogje starten, is het echt niet.

Mechelen kinderstad

Krijg je als blogger echt reizen aangeboden?

Zorgt een reisblog er echt voor dat je reizen aangeboden krijgt? Jazeker. Niet alleen als reisblogger, ook als succesvol fashion-, lifestyle- of foodblogger mag je regelmatig op pad. In 2015  hebben we 14 reizen/weekendjes weg gemaakt, die een gesponsord element bevatten. Dit kon heel beperkt zijn: zo ging het tijdens onze reis van 3 weken in Panama alleen om een bezoek aan het Biomuseo maar ook een volledige verzorgde persreis (accommodatie, vervoer, maaltijden en activiteiten) zoals in Mechelen.

Hartstikke leuk natuurlijk, wandelen door een mooie stad, uitgebreid lunchen, naar de dierentuin gebracht worden en daarna weer flink tafelen. Ik kan er echt van genieten. In 2016 zijn we soms twee keer per maand op persreis zoals naar de Vendee en naar Slovenie maar ook in onze eigen reizen werken we samen met partijen zo overnachten we in een gaaf hotel in Bangkok.

hotel bangkok

Wij zijn zeker geen uitzondering in reisblogland. Kijk maar eens op Twitter en je ziet genoeg bloggers klagen over een gebrek aan vakantiedagen om al die reizen te maken. Sommige (reis)bloggers gaan alleen nog maar op volledige verzorgde reizen en er is zelfs een groep die naast de reis ook nog een dagvergoeding krijgt. Het hangt er allemaal vanaf waar je zelf je grenzen legt en wat je te bieden hebt. Waarbij er wel meer mogelijkheden zijn voor bloggers die alleen een blog hebben dan voor stelletjes of gezinnen die samen op reis willen.

Naast de reizen die we maakten, hebben we zelfs nog reizen afgewezen waaronder een volledig verzorgde vliegreis naar Spanje en een vliegreis naar Oostenrijk. Wie had dat ooit gedacht dat we nee zouden moeten zeggen tegen een gratis vakantie, ik twee jaar geleden nooit.

Slovenie met huurauto
Kajakken Sant Feliu de Guixols

De realiteit van gratis op vakantie

Klinkt mooi, he! Laat me je eerst uit een droom helpen, niks is echt gratis en een persreis of blogtrip is zeker geen vakantie. Voor de buitenwereld ziet het er misschien zo uit maar de realiteit is anders. Meestal volg je een programma dat minimaal twee keer zo vol zit als wat je zelf zou doen. Stel je voor: je bent met je dochter in een leuke dierentuin maar na 2 uur moet je alweer weg, want er staat nog een oud stadje op het programma.

Tussendoor duim je dat je kindje het uurtje in de auto gebruikt voor een slaapje want we hebben ook nog een avondprogramma. Dit is geen uitzondering maar de realiteit. Dan hebben wij nog het geluk vaak individuele persreizen te doen met alleen het gezin en beperken de groepsreizen tot onderwerpen waar we echt een familievriendelijke draai aan kunnen geven. Groepspersreizen zijn vaak wel heel gezellig maar ook vermoeiend. Het is echt niet ongewoon om als blogger even snel het strand op te hollen, schoenen uit, foto’s te maken en dan de bus weer in. Tussendoor moet je nog Instagrammen, Facebooken en misschien wel Snapchatten.

Voordat je überhaupt op het niveau komt om maar overwogen te worden voor persreizen heb je ook al enorm veel tijd moeten investeren in het opbouwen van een publiek. Een blog runnen is ook niet gratis: als minimum heb je webhosting nodig en een betaald thema. Maar misschien wil je ook wel een leuk logo, wat adverteren op Facebook en alle treinkaartjes naar netwerken-evenementen zijn in het begin ook een investering. Zeg ook maar dag tegen je vrije tijd en andere hobby’s want een blog kost echt heel veel tijd. Natuurlijk is het een hobby, maar zodra je samenwerkingen aangaat met bestemmingen of bedrijven zitten daar ook gewoon verplichtingen aan vast.

Meteora

Als je terug bent van een persreis begint het echte werk. Een weekendje is vaak goed voor 3 blogs en een filmpje. Dit kost mij ongeveer 10 uur werk om te maken. Maar een blog is niet alleen maar schrijven maar ook foto’s bewerken, SEO, promotie, analyseren en contact houden met je (potentiële) opdrachtgever. De “gratis vakantie” heb je namelijk niet zomaar gekregen. Voor de bestemming is het ook een zakelijk transactie en ze verwachten return on investment.

Van hard werken is niemand ooit slechter geworden, en laten we wel wezen: zonder blog zouden we nooit zo vaak weg kunnen gaan. Dus ondanks dat we na een persreis vaak echt toe zijn aan vakantie 😉 zouden we het niet willen missen.

bootvakantie met kinderen

Hoe maak je een blog succesvol?

Zoals gezegd: met hard werken is niks mis, maar hard werken en vervolgens geen resultaat zien dat is niet leuk. Ik zou je nooit adviseren om een blog te beginnen met als doel uitnodigingen te krijgen voor persreizen. Dan kan je beter een krantenwijk erbij nemen en daarmee je extra vakanties betalen.

Het belangrijkst is dat je er plezier in moet hebben! Maar heb je toch al grotere ambities, dan adviseer ik je om je hobby direct serieus aan te pakken. Reisbloggen is een vaardigheid waar creativiteit, schrijfvaardigheid, fotografie, SEO kennis, social media management en heel veel netwerken bij komt kijken. Je hoeft echt niet in alles even goed te zijn maar wil je opvallen tussen de honderden reisbloggers in Nederland dan kan dit niet zonder visie. Een specifieke niche waarover je schrijft, bijzondere foto’s of een unieke schrijfstijl.

Roddelbaan Saarburg

Sommige bloggers die gelijk met ons gestart zijn, zijn inmiddels echte vrienden en komen we regelmatig tegen. Maar vele anderen die in dezelfde periode gestart zijn, zijn nooit boven het hobbyniveau uitgestegen. Dankzij WordPress kan je redelijk makkelijk een blog starten maar dan ook 3 keer per week posten (wat ik minimaal zou aanhouden als startende blogger met ambitie) vraagt doorzettingsvermogen. Net na je vakantie wat schrijven is makkelijk maar veel mensen hebben moeite om verder inspiratie te vinden.

Griekenland

Als beginnende blogger kan je naast doorzettingsvermogen niet buiten een beetje hulp. Je kunt niet alles weten. Persoonlijk besteedde ik uren aan het lezen van artikelen online over bijvoorbeeld SEO, ging naar diverse meerdaagse conferenties zoals TBEX om meer te leren over o.a. pitchen, social media en te netwerken en deed diverse betaalde cursussen om mijn schrijfstijl en fotografie te verbeteren. Niet al deze dingen waren achteraf zo nuttig. Zo volgde ik een Engelse cursus van een blogger waarvan ik supergraag het blog lees. Maar ik zal nooit een briljant schrijfster worden en de opdrachten met veel nadruk op storytelling en het oproepen van emoties met een verhaal passen totaal niet bij mijn stijl van praktische tips en een toegankelijk verhaal.

Travelblog succes

De cursus waar ik het meest aan heb gehad is “Travelblog succes”.  Als je echt serieus wilt gaan bloggen of al even bezig bent maar het niet lukt om een stap verder te maken dan is de cursus om te doen. Deze cursus is namelijk super compleet. Je kunt verdieping vinden op de onderwerpen die bij je passen. Begin bij stap 1 en volg het schema op je eigen tempo.

 • Module 1: Building a foundation
 • Module 2: Creating content
 • Module 3: Developing traffic
 • Module 4: On the road
 • Module 5: Making Money
 • Module 6: Growing your business

Naast de modules zijn er nog meer dan 40 webinars die je kunt kijken over onderwerpen, van Instagram tot geld verdienen als blogger. Bijna allemaal gegeven door aansprekende bloggers. Ook kan je nog extra betaalde cursussen volgen zoals een videografie cursus. Ik ben helemaal fan van de Facebookgroup. Met bijna 800 leden waaronder vele internationale topbloggers komt er dagelijks interessante informatie voorbij.

Helaas bestaat deze cursus inmiddels niet meer

Ben je een blog gestart, laat dan even een berichtje achter. Vinden we leuk!

12 gedachten over “Gratis op vakantie! Begin een reisblog”

 1. Ik heb nu al een paar artikelen van je gelezen en wat schrijf je leuk! Ik ben volop aan het werk om mijn reisblog naar een hoger niveau te krijgen, een heerlijke hobby, maar het kost inderdaad super veel tijd. Ik heb veel aan jouw blogs, je geeft veel goede tips en ik ga deze zeker toepassen. Dankjewel!

 2. Wat een prestatie; 40.000 bezoekers per maand. Daar mag je heel trots op zijn! Ik ben zelf enkele maanden geleden begonnen met een affiliate website. Ondanks dat ik toch wel wat ervaring heb met schrijven, loop ik vooral tegen tijdgebrek aan en blijven bezoekers helaas nog wat uit. Dus ik vind het heel fijn dat je alle aspecten hier eerlijk beschrijft. Ik blijf nog even doorgaan en wie weet kom ik ooit op de plek waar jij je nu bevind. Dan kunnen we samen zo’n leuke persreis maken 😉

 3. Ik had ‘m al een keer vluchtig gelezen en heb nu nog even gekeken. Het is inderdaad gewoon vaak heel hard werken. Dan ga je weg en zegt iedereen ‘Veel plezier’ (het is natuurlijk ook leuk), maar opmerkingen als ‘Lekker hoor’ en ‘Ga je alwéér weg?’meer van dat soort opmerkingen doen suggereren alsof het de zoveelste vakantie is en of je daar allen maar op je luie bips ligt, en dat is nou net niet het geval. Je bent vaak keihard bezig, ook onder het eten nog of ’s avonds laat op je kamer. Met posten op social media, met nog wat dingen regelen, etc. En als je thuiskomt (nadat je echt hele lange dagen hebt gemaakt) ben je niet vrij om even bij te komen, maar begint het échte werk pas. Dus zowel thuis als ter plekke is het vaak hard werken. Ik schreef het in mijn blog voor Flair over reisblogger zijn al eens: een foto van je voeten op een strand is vaak een foto van je voeten op een strand, niet meer en niet minder. Het is vaak klik en hup, weer verder gaan. Maar het is wel heel leuk, en super natuurlijk om veel mooie plekken te zien, anders zou ik het niet doen.

 4. Mooi artikel! Realistisch en goed voor veel mensen om te lezen, dat het niet alleen maar leuke reisjes maken is, maar ook gewoon hard werken. Een vraag die jullie ook vast vaak krijgen en waar ik ook benieuwd naar ben, is ,aangezien veel reizen/producten jullie worden aangeboden, of jullie gewoon eerlijk kunnen zijn als een uitstapje/hotel of iets dergelijks gewoon niks was of totaal niet geschikt voor kinderen.

  1. Vaak probeer ik van te voren goed te screenen en dan valt al veel af. Ik zal geen namen noemen maar denk aan Nederlandse steden die zichzelf kindvriendelijk vinden en dan alleen een kinderboerderij hebben en een ijsbaan in de winter. Dan red je het dus niet tussen onze andere favoriete stedentrips die science musea, dierentuinen etc te bieden hebben. Soms valt iets toch tegen bijvoorbeeld een openluchtmuseum in Duitsland, dan meld ik het netjes aan de bestemming en schrijf er niet over. Een andere keer schrijf ik er wel over (het Emigratiemuseum Bremerhaven schiet me te binnen) omdat het misschien niet zo geschikt was voor ons maar ik wel kan zien voor wie het wel interessant is. Bij de producten heb ik ook zeker een aantal reviews die erg gematigd zijn. Uiteindelijk maakt de lezers op basis van onze pro’s en con’s zelf de beslissing of het voor hun gezin wel wat is.

 5. Leuk te lezen! Hier geen reis blog maar interieur en lifestyle. Ik heb hier wel wat aan gehad en neem het mee in wat ik allemaal nog op de planning heb met mijn blog. Dankjewel 🙂

 6. Wat een leuk en eerlijk stuk Tikva en helemaal leuk om te lezen n.a.v. mijn eerdere mail. 🙂 Zo’n persreis is helemaal niks voor ons lees ik al, misschien dat je met 1 kind nog enigszins zo’n programma kunt “verwerken” wat jij beschrijft, maar om 2 middagslaapjes te skippen en door te moeten dat is vragen om vuurwerk hier. 🙂 Toch leuk om te lezen en kan me voorstellen dat het voor veel mensen wel de moeite waard is en dat je er ook weer supergave ervaringen voor terug krijgt.

 7. bohemiandreams.nl

  Wat een goed en duidelijk artikel dit 🙂 Ben zelf nog nooit op persreis geweest, maar lijkt me inderdaad eerder vermoeiend dan leuk! Of ja, lijkt me heel gezellig, maar nou echt onderdompelen in de cultuur doe je niet lijkt het. Leuk dat je hier zo open over schrijft en uitlegt dat het echt niet over gratis vakanties gaat. Bedankt voor de cursustip, wie weet, ooit!

  1. Fijn om te horen! Voor echt onderdompelen in de cultuur kan je beter zelf op pad ja. Alhoewel zelf dan geeft een vakantieperiode natuurlijk maar een beperkte visie. Wat zou het mooi zijn om zoals jij ergens echt een tijdje wonen.

 8. Heel mooi beschreven en helemaal waar!
  Iedereen denkt ‘ik pen even snel wat neer’ maar in zo’n blog steek je echt veel tijd, zeker als je het goed wilt doen!
  Doorzettingsvermogen is heel belangrijk maar ook oh zo moeilijk!

 9. Dit soort posts zijn zo waardeovol! En fijn, nu kan ik hem ook gewoon naar mensen sturen die beginnen over de zoveelste vakantie haha! Ik herken namelijk helemaal wat je zegt, soms is dat heel lastig, aan de andere kant laat ik het meestal ook maar en zeg ik inderdaad dat het heerlijk is om lekker op vakantie te gaan, tien keer per jaar. Gewoon ook omdat het soms makkelijker is. Ik kan me trouwens voorstellen dat het met een kind nog lastiger of heftiger is, zij begrijpt het tenslotte nog niet… Die cursus klinkt zinvol, ook als je al wat langer bezig bent of is het echt voor starters? Bedankt trouwens voor de mention, lief!

  1. Voor de facebookgroup en de extra cursussen wel maar de hoofdcursus zou je allemaal al moeten weten. Dat is echt voor mensen die een blog willen beginnen of er een zijn begonnen en maar niet verder komen. D

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top