Home / Oceanie / Australie / Wat te doen in de Sunshine Coast Australië: heel veel tips

Wat te doen in de Sunshine Coast Australië: heel veel tips

De Sunshine Coast is een populaire regio in Australië waar veel te doen is en waar het bovendien bijna altijd lekker weer is. Van onze vijf weken in Australië brachten we tien dagen door in de Sunshine Coast, mede doordat hier familie woont. We hebben de regio dan ook best goed leren kennen en vertellen je graag wat er te doen is in de Sunshine Coast met kinderen. Waarschijnlijk heb je al wel eens gehoord van de Australia Zoo van Steve Irwin’s familie en van het Noosa National Park, maar er is nog veel meer te beleven.

Tip: check voordat je tickets koopt zeker ook Klook, die hebben een ‘best price guarantee’ op een aantal attracties en diverse combi deals voor de Sunshine Coast.

De Sunshine Coast ligt in de regio Queensland aan de oostkust van Australië, ongeveer 100 kilometer ten noorden van de stad Brisbane. De Sunshine Coast strekt zich uit van Caloundra in het zuiden tot Noosa in het noorden. Langs de kust heb je mooie stranden waar je ook kan zwemmen en surfen. De vervelende kwallen (Stingers) en zoutwaterkrokodillen (Salties) komen hier niet. In het achterland zijn enkele historische stadjes en diverse nationale parken.

Wat te doen in de Sunshine Coast?

Steve Irwin’s Australia Zoo

De bekendste attractie in de Sunshine Coast in de Australia Zoo. Hier is Steve Irwin, “The Crocodile Hunter”, nog bijna volop aanwezig. Ga je naar de Sunshine Coast met kinderen, dan moet je ze waarschijnlijk even uitleggen dat dit de echte originele Freek Vonk was.

Sunshine coast australia zoo

Onze dochter is in ieder geval onder de indruk van de filmpjes en vele verhalen die we in de dierentuin tegen komen. Dit is dan ook echt een familiebedrijf: opgericht door zijn ouders, daarna door hemzelf gerund en na zijn overlijden door zijn vrouw en kinderen. Die kinderen, Bindi en Robert Irwin, zijn trouwens ook echte beroemdheden in Australië.

Sunshine coast australia zoo

Wij komen natuurlijk vooral voor de dieren en het moet gezegd worden; de Australia Zoo is ruim opgezet en heeft heel veel typisch Australische dieren. We hebben verschillende dierentuinen in Australië bezocht, maar dit is er toch wel eentje waar je echt een dag kunt doorbrengen.

Sunshine coast australia zoo

Het is een ruim opgezette dierentuin. Het grootste gedeelte gaat over dieren die in Australië voorkomen, maar er zijn tegenwoordig ook themagebieden met bijvoorbeeld Aziatische en Afrikaanse dieren. Wat onze dochter het allerleukste vindt, en wij stiekem ook wel, is dat je hier kangoeroes en wallaby’s kan voeren. Ze kunnen zelf bepalen of ze naar mensen toe willen komen hoppen.

Sunshine coast australia zoo

Een keer per dag is er een demonstratie waarbij een enorme krokodil gevoerd wordt. Dan moet je echt snel je hand wegtrekken wanneer die kaken dicht klappen. Niet helemaal meer van deze tijd, maar natuurlijk wel typisch Steve Irwin en gelukkig is het elke dag een andere krokodil. Check hier acties voor kaartjes.

Pademelons spotten in het Mary Cairncross Scenic Reserve

Voor dieren in het wild moet je echt naar Mary Cairncross Scenic Reserve. Probeer er zo vroeg mogelijk te zijn, zodat het nog lekker rustig is. Er is hier ook een heel leuk interactief bezoekerscentrum. Ook dit is dus een aanrader om te doen in de Sunshine coast met kinderen.

Sunshine Mary Cairncross

Voor het bezoekerscentrum open ging, maakten we al een wandeling van ongeveer een uur over de deels verhoogde wandelpaden. Dit is een plek in de Sunshine Coast waar je ook met en buggy uit de voeten kan. Je ziet dan van alles. Voornamelijk veel vogels, waaronder de kookaburra, de grootste ijsvogel ter wereld, die een heel typisch geluid maakt.

Sunshine Mary Cairncross

En natuurlijk bushturkeys, die je in dit deel van Australië heel veel ziet.

Sunshine mary cairncross

Elke keer als we wat horen scharrelen tussen de bomen zijn we direct alert. Waar wij vooral voor komen, zijn de pademelons. Dit zijn buideldieren die lijken op wallaby’s, maar toch echt wel een andere soort zijn doordat ze kleiner zijn, anders gebouwd en een andere leefwijze hebben. Ze zijn meestal schuw en leven in hun eentje, dus het is bijzonder dat je ze hier kan zien.

Sunshine Mary Cairncross

Juist daarom is het slim om vroeg te gaan als er nog weinig andere mensen in het park zijn. Het enige nadeel daarvan is dat ze met weinig licht tussen de hoge bomen wel lastig te fotograferen zijn. Aan het einde van de wandeling gaan we nog naar de speeltuin. Even rennen en niet meer stil doen.

Neem surfles op Mooloolaba Beach, Maroochydore Beach of Noosa Main Beach

Wil je leren surfen in Australië? De Sunshine coast is hiervoor een prima bestemmingen. Veel verder noordelijk kan het niet meer door het rif en de gevaarlijke zeedieren. Aan de Sunshine Coast is het hele jaar door eigenlijk lekker weer, dus ook in de Australische winter (onze zomervakantie) kun je surfen.

Er zijn meerdere stranden die geschikt zijn voor beginners. Onze dochter nam twee keer les, een keer op Mooloolaba Beach en de andere keer bij Maroochydore Beach. Meestal is het zo dat een surfschool wel aangeeft waar de condities het beste zijn, dus je moet zelf ook een beetje flexibel zijn. Ook eb en vloed spelen natuurlijk mee.

Sunshine coast surfen

In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, is een surfles vanaf het strand helemaal niet zo duur. Check via GetYourGuide aanbiedingen voor surfles in de Sunshine Coast regio.

Duiken bij het wrak van de HMAS Brisbane

Vanaf Mooloolaba kun je een duiktrip boeken naar de HMAS Brisbane. Dit oorlogsschip werd in 2005 bewust tot zinken gebracht om een kunstmatig rif te creëren. Dat is goed gelukt! We herkennen natuurlijk nog de contouren van het schip, zoals de boorkanonnen en verschillende ruimtes in het schop.

Sunshine coast hmas brisbane

Daarnaast zijn er ook gewoon heel veel vissen, wat deze wrakduik extra boeiend maakt. Van een inktvis die zich verstopt in een van de ruimtes tot jagende barracuda’s en een gitaarrog.

Sunshine coast hmas brisbane

De zee is hier wel behoorlijk ruig, wat de boottocht erheen wat minder prettig maakt. Daardoor kan er ook lang niet elke dag gedoken worden, alleen als het weer het toelaat. Mijn advies, reserveer dit direct aan het begin van je verblijf in de Sunshine Coast. Als ze dan moeten annuleren, kun je nog een andere dag proberen.

Sunshine coast hmas brisbane

Sea life, Aquaduck tour of lekker lunchen in Mooloolaba

Mooloolaba is een van de bestemmingen in de Sunshine Coast waar best veel te doen is. Behalve de al genoemde surfles en duikles kun je hier ook de zee ontdekken zonder zelf nat te worden. Bijvoorbeeld met de Aquaduck tour, een amfibievoertuig, of tijdens een bezoekje aan Sea Life Sunshine coast. In het goede seizoen vertrekken vanuit hier ook tours om te walvissen te bekijken.

Sunshine coast mooloolaba

Wil je meerdere activiteiten doen, check dan vooral de combitickets met korting via Tiqets.

Verder zijn er ook veel lunchopties in de haven van Mooloolaba. Het enige nadeel, parkeren is hier echt best lastig. Kom daarom vroeg op de dag en let goed op waar je staat, want er zijn veel plekken waar je maximaal twee uur mag staan. In Australië werken ze niet met een draaischijf, maar blijkbaar kunnen ze toch zien of je ergens al te lang staat.

Buderim Forest Bushland Conservation Reserve 

Buderim Forest is een kleiner natuurgebied in de Sunshine Coast in de stad Sunshine Coast. Het is eigenlijk een stadspark, maar wel een hele mooie. Je loopt langs een riviertje en komt langs veel verschillende watervalletjes.

Het pad is redelijk goed, maar er zijn stukken waar je echt wel wat moet klauteren of met trappen, waardoor het dus niet buggyproof is. In het weekend is het hier wel vaak druk. De hele wandeling duurt met fotostops een klein uurtje en is dus ook prima te doen met jongere kinderen.

Sunshine coast buderin

Beklim een van de Glass House Mountains

De Glass House Mountains zijn een aantal opvallende smalle en hoge pieken in het binnenland van de Sunshine Coast. Ze zijn ontstaan uit vulkanische activiteit. Je kunt hier goed rotsklimmen.

Sunshine coast glasshouse mountains

Bij een aantal van de Glass House Mountains is het mogelijk een wandelpad te volgen naar de top. Doe dit liever niet bij nat weer, want dan zijn de paden vaak spekglad. Wij beklommen Mount Ngungun, dit wordt over het algemeen beschouwd als de makkelijkste van de Glass House Mountains om te beklimmen.

Sunshine coast glasshouse mountains

Goede wandelschoenen zijn wel een must, ook voor een beetje fitte kinderen is het dan prima te doen. We deden ruim een uur over de klim omhoog en weer terug. Bovenop hebben we een gaaf uitzicht over de omgeving en de omliggende andere Glass House Mountains.

Walvissen spotten tijdens een wandeling door Noosa National Park

Het Noosa National Park is een van de populairste plekken in de Sunshine Coast. Voor onze reis hoorde ik van zoveel mensen: “Jullie gaan toch wel naar Noosa?”. Ik snap waarom, want het is ook echt een heel mooi gebied.

Er zijn verschillende wandelroutes in het Noosa National Park. De wandelroute langs de kust is prachtig en hier zie je mooie stranden, de turquoise zee, heel veel surfers en, als je er in de goede periode van het jaar bent, waarschijnlijk ook bultrugwalvissen. Gewoon goed kijken of je ergens een pluimpje water de lucht in ziet gaan.

Sunshine coast Noosa NP

Het Coastal Track is een geplaveid pad en deels is het ook te doen met een kinderwagen. Hoewel ik je toch eerder een rugdrager aanraad als je met jonge kinderen bent. De wandelingen in het bosachtige deel van het nationaal park zijn zeker niet buggyproof. Smal en met trappen en boomstronken, maar wel een stuk rustiger dan de kustroute. Het is prima mogelijk om meerdere routes te combineren en zo een rondje te lopen.

Sunshine coast Noosa NP

Na je wandeling kun je lekker lunchen in het stadje Noosa Heads. Hier is het gezellige Hastings Street met veel winkeltjes en restaurants.

Kajakken bij Noosa

Bij Noosa kun je ook kajakken, wij deden dat op de Noosa River. Bij ‘The Big Pelican’ zit een kajak verhuurder. Hier kun je een kortere of langere ronde maken over de rivier en Lake Doonella. Het leuke van hier kajakken is dat je aan de ene kant langs natuur komt, zoals veel mangroven, maar aan de andere kant je ook langs woonboten en woonwijken vaart. Wel vonden we het met de wind tegen best even pittig.

Sunshine coast kajakken

Je zou helemaal door kunnen gaan naar de Noosa Everglades, maar ik zou je dan aanraden om daar een kajak te huren. Wij vinden 2-3 uur meestal wel de maximale tijd dat het leuk blijft om te kajakken met kinderen.

Historisch stadje Montville

Montville is een historisch stadje in het binnenland van de Sunshine Coast. Je hebt hier een winkelstraat met restaurantjes, diverse kunstgalerijen, ambachtswinkels en allerhande prullaria. Een heel andere omgeving weer dan de over het algemeen moderne stadjes aan de kust.

Sunshine coast montville

Ze noemen Montville hier een “bergdorp”, vanwege de hoge ligging. Het is hier dan ook direct een stuk frisser dan aan de kust. Heb je behoefte aan wat Nederlandse lekkernijen? Ga dan naar de Waffle-On Stroopwafels voor wafels, Hollandse pannenkoeken en een broodje kroket.

Kondalilla National Park

Vlakbij Montville ligt het Kondalilla National Park. Toen wij er in augustus waren, was het nogal droog. Daardoor waren de watervallen veranderd in wel erg kleine stroompjes.

Sunshine coast Kondalilla

De 90 meter hoge Kondalilla waterval, waar het park naar vernoemd is, ziet er op foto’s online een stuk indrukwekkender uit. Desondanks hebben we toch een mooie wandeling gemaakt langs verschillende watertjes.

Sunshine coast Kondalilla

Het Kondalilla National Park heeft best wat hoogteverschil. Er zijn hier meerdere wandelroutes te vinden. De populairste route naar de waterval is een rondje van een kleine 5 km. Je komt helemaal aan het begin van de route een picknickplek met toiletten tegen.

Sunshine coast Kondalilla

Winkelen op de Eumundi Markets

Het dorpje Eumundi verandert twee keer per week op woensdag- en zaterdagochtend in een grote openluchtmarkt. Een beetje zoals een braderie in Nederland, maar voor Australië is dit bijzonder. Het is dan ook altijd druk en je moet vooral vroeg komen, dan kun je ook nog makkelijker een parkeerplekje vinden. Er is van alles te koop: van handgemaakte sieraden, leren armbandjes tot houtsnijwerk.

Sunshine coast Eumundi

Op de markt is een groot gedeelte waar je wat kunt eten. Er is van alles te krijgen: van zoete snacks tot vegan en biologische producten. Op de markt zijn vaak ook straatmuzikanten actief. De meeste bezoekers komen hier dus niet alleen voor het winkelen, maar omdat het echt een uitje is. We kwamen zelf door Eumundi op woensdag, dus zijn even een kijkje gaan nemen. Eten moet je toch en we konden ook nog wel wat leuke souvenirs scoren.

Ginger Factory

De Ginger Factory is een attractie in de Sunshine Coast die vooral leuk is met wat jongere kinderen en voor iedereen die van gember houdt. Het is een combinatie van een winkel met allerlei gember producten. Koop bijvoorbeeld een koekje met een hele set om zelf te versieren, gemberbier of gemberjam. Daarnaast zijn er enkele kleinschalige attracties. Een bezoek aan de Ginger Factory is gratis, maar voor de attracties betaal je wel.

Sunshine coast ginger world

De leukste attractie was Overboard, wat zich laat vergeleken met Carnaval Festival waar je langs allemaal landen vaart. Voor de rest was onze 10-jarige dochter toch wat te oud.

Sunshine coast ginger world

Wel heeft ze nog even haar best gedaan bij de vrij toegankelijke wandelroute, waar je met een app via augmented reality allemaal foto opdrachten moet doen met de Gruffelo. Maar ook daar merkten we dat de app eigenlijk is gericht op kinderen die minder lang zijn. Voor kinderen van 2 tot 8 jaar is dit een prima uitje.

Amaze World

Ook Amaze World is een van de kindvriendelijke attracties in de Sunshine Coast. Het is woordspelling op het woord ‘Maze’ en ze hebben hier meerdere doolhoven. Daarnaast is er een leuke speeltuin, zijn er puzzelspelletjes en kun je er minigolfen. Ook dit is weer een uitje dat vooral leuk is met wat jongere kinderen tot een jaar of 12.

Aussie World

Aussie World is het pretpark van de Sunshine Coast. De meeste pretparken in de buurt van Brisbane vind je in de Gold Coast ten zuiden van de stad. Wil je echt veel adrenaline attracties, dan zou ik je aanraden een van de parken daar te kiezen. Wil je gewoon een leuk park met familie attracties of zijn je kinderen toch nog te kort voor de meeste achtbanen, dan is Aussie World een prima alternatief.

Sunshine coast aussie world

Het is ook nog eens een stuk vriendelijker qua prijs dan de parken aan de Gold Coast. Van tevoren was ik een beetje bang of onze dochter, die gek is op loopings en kurkentrekkers, zich hier wel zou vermaken, maar dat kwam helemaal goed. Hoewel haar favoriete attractie wel de SX360 was, waar je in een soort slinger over de kop draait.

Sunshine coast aussie world

Dit is ook gelijk de spannendste attractie van het park. Verder vind je er bijvoorbeeld een zweefmolen, vliegtuigjes en een rustige achtbaan. Je kunt misselijk worden in het schip, rondjes rijden in autootjes of nat worden in de boomstam. Ik heb wel het idee dat in Australië de lengte eisen hoger liggen dan in Nederland. Is je kind nog geen meter lang, dan zijn er toch best veel dingen waar ze nog niet in mogen, waar in Nederland vaak 80 of 90 centimer geldt. Dus het is zeker handig om vooraf even te checken wat de attractie eisen zijn.

Sunshine coast aussie world

Ondanks dat het park niet heel groot is, hebben we ons er toch bijna een hele dag vermaakt. We gingen op een doordeweekse dag en er waren nergens wachttijden. Sommige attracties draaiden zelfs alleen voor ons. In het weekend en tijdens de Australische schoolvakanties is het natuurlijk wel een stuk drukker.

Sunshine coast aussie world

In het park kun je eten krijgen, maar je kunt ook het park uitgaan om te lunchen. Vraag dan even een bandje, dan kun je er weer terug in. Er zijn namelijk ook een aantal eetopties direct buiten het park, waaronder een groot restaurant met strandthema.

Klimbos in Sunshine Coast

Naast al deze plekken waar we zelf zijn geweest in de Sunhsine Coast zijn er nog een paar dingen waar we nu geen tijd meer voor hadden. Zo had onze dochter nog heel graag naar een klimbos gewild. Ook die kun je hier vinden, zoals de TreeTop Challenge Big Pineapple en het Next Level – High Ropes Adventure Park.

Sunshine Coastal Walk

Voor de echte wandelliefhebber is er de Sunshine Coast Coastal Walk. Een 73 km lange route die verdeeld is in negen kortere segmenten. Wij liepen zelf de bijna 18 kilometer van Birtinya naar Caloundra. Vaak langs het strand en door de natuur, af en toe een stukje via een woonwijk.

Sunshine coast kustpad

Tijdens de wandeling zijn er regelmatig speeltuinen te vinden. Misschien is 18 km een beetje lang voor jullie gezin, maar het is wel goed om te weten dat je eigenlijk langs de hele kust goede wandelpaden kan vinden. Je hoeft dus niet per se naar een nationaal park om te wandelen in de Sunshine Coast Regio.

Sunshine coast kustpad

Waar verblijven in de Sunshine Coast?

Helaas is het openbaar vervoer in de regio nog niet zo goed. In de toekomst gaat dit wel veranderen. Zo is er nu wel een spoorlijn vanuit Brisbane, maar die gaat via het binnenland. Er zijn plannen voor een spoorlijn langs de kust die voor de Olympische spelen van 2032 klaar moet zijn. Voor nu is het het makkelijkste om een auto te huren.

Onze blogger Manouk verbleef met man en baby zowel in Noosa als in Beerwah en combineerde zo kust en binnenland. Wijzelf verbleven bij familie en het was ook heel goed te doen om vanuit één plek de regio te ontdekken. We zaten maximaal een uur in de auto.

Sunshine coast hotel foto

Er is keuze genoeg, maar je moet er wel rekening mee houden dat kleinschalige hotels in populaire plekken, zoals Noosa en Mooloolaba, snel uitverkopen en ook voor Australië relatief duur zijn. Daarom zou ik je aanraden te kiezen voor iets minder bekende plekken, bijvoorbeeld in Kawana, waar je een uitstekend appartement met twee slaapkamers en zwembad kunt vinden voor een voor deze regio aantrekkelijke prijs. Bekijk hier het appartementenhotel. Buiten het weekend en de Australische schoolvakanties om is het vaak ook relatief voordelig om een huisje te huren op een camping en holidaypark. Dan heb je wel lekker veel faciliteiten voor gezinnen. Bekijk hier bijvoorbeeld Ingenia Noosa vakantiepark.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top