Home / Oceanie / Australie / Waarom je Agnes Water en Town of 1770 wil bezoeken

Waarom je Agnes Water en Town of 1770 wil bezoeken

Agnes Water en Town of 1770 zijn twee kleine stadjes in Queensland die vaak in een adem worden genoemd. Agnes Water heeft nog geen vijfduizend inwoners en Town of 1770 maar enkele honderden. Toch zijn het twee leuke stadjes die perfect passen in een roadtrip langs de oostkust van Australië.

Vanuit Airlie Beach is het 8 uur rijden naar Agnes Water en vanuit Brisbane zo’n 5,5 uur. Dat maakt het dus ook een prima tussenstop. Hoewel ik je zou aanraden op nog veel meer plekken te stoppen, zoals K’gari eiland (voorheen Fraser eiland) voor de bijzondere natuur en Cape Hillsborough, waar je in de ochtend kangoeroes op het strand kunt zien.

Town of 1770

Zowel Agnes Water als het 6km verderop gelegen Town of 1770 hebben mooie stranden en veel watersportactiviteiten. Mocht je je nou afvragen hoe Town of 1770 aan zo’n vreemde naam komt, dat is omdat het dorpje is vernoemd naar het jaar waarin kapitein James Cook voor het eerst aan land ging in deze regio.

Town of 1770

Agnes Water ligt niet langs de doorgaande snelweg, maar zo’n 40 minuten ervandaan aan de kust. Dit is goed, want daardoor blijft het hier lekker rustig. Beide stadjes hebben een relaxte sfeer en je kunt hier dan ook prima een dagje of twee blijven hangen. Of blijf langer wanneer je vanuit hier een trip wil maken naar het voor de kust gelegen Lady Musgrave Island, dat bekend staat om zijn snorkel- en duikmogelijkheden.

Wat is er te doen in Agnes Water en Town of 1770?

Agnes Water strand

Het langste van verschillende stranden in de omgeving is het 5,5km lange Agnes Water strand. Op een deel van het strand, direct bij het dorpje, zijn bodyguards aanwezig en kun je zwemmen. Fijn wanneer je Agnes water met kinderen bezoekt.

Andere stukken van het strand zijn afgezet voor beginnende surfers. Je kunt hier bij een surfschool op het strand een les boeken. Meer ervaren surfers zoeken de grotere golven op en gaan verder de zee in.

Agnes Water staat bekend als een van de goedkoopste plekken in Australië om te leren surfen. Tenminste, dat lees je op veel websites, maar ik moet zeggen dat we in Maroochydore in de Sunshine Coast minder betaalden dan de prijzen die ze in Agnes Water vragen.

Agnes Water strand

LARC Tour

Een van de leuke dingen om te doen vanuit de Town of 1770 met kinderen is een LARC tour. Je kunt kiezen voor een korte tour van een uur, een twee uur durende tour met lunch of voor een volledige dagtour. Tijdens de dagtour passeer je de historische vuurtoren van Bustard Heads, ga je sandboarden op Middle Island en rijd je door vier natuurgebieden (Deepwater, Eurimbula, Mount Colosseum en Round Hill). Voor dat laatste hadden we helaas geen tijd, dus we deden de tour van een uur aan het einde van de dag.

LARC Tour

Mocht je je nou afvragen wat een LARC precies is? Het is een amfibisch vrachtvoertuig dat werd gebruikt door het leger. Nu is het een knalroze geschilderd voertuig waarmee je perfect door de rivier kunt varen en zandbanken kunt oprijden.

LARC Tour

Tijdens de korte tour blijf je vooral in het gebied tussen de riviermonding en de zee, waar Eurimbula Nationaal Park begint. Onze chauffeur en gids vertelde een heleboel mooie verhalen, maakte grappen, maar kon ook serieus veel vertellen over de dieren en omgeving.

LARC Tour

Tijdens de LARC Tour kun je veel dieren spotten. We zagen ontzettend veel vogels op de zandbank. Dit zijn plekken waar normaal natuurlijk nauwelijks mensen komen. Er is ook een troep dolfijnen die op zee rondzwemmen en waarvan de jongere dieren met hun moeder regelmatig een stukje de rivier inzwemmen. De touroperators hier, of het nu de LARC tour is of de kajaktour, geven vaak aan elkaar door waar ze wat hebben gezien. Het duurde even, maar we vonden de dolfijnen. Soms kun je ook zeeschildpadden zien.

LARC Tour

Een ritje met de LARC is natuurlijk extra leuk wanneer je een paar keer een flinke plons kan maken. “Nog een keer, nog een keer”. Na de eerste spannende keer kunnen de kinderen aan boord er geen genoeg van krijgen. Wil je niet nat worden, zorg dan dan je niet bij de rand zit.

Check hier de prijs en beschikbaarheid van de verschillende tours.

LARC Tour

Kajakken tussen de dolfijnen

Wil je liever zelf actief zijn? Huur dan een kajak of SUP-board. Nog beter, ga mee met een kajaktocht met een gids. Dit is een rustige manier om de omgeving te verkennen. Bovendien helpt de gids je om wilde dieren, zoals zeeschildpadden en dolfijnen, te spotten. Bijkomend voordeel is dat de dolfijnen zo gewend zijn aan kajakkers hier dat ze vaak heel dichtbij komen.

Town of 1770 kajakken

Eurimbula nationaal park

Het Eurimbula nationaal park is een belangrijk natuurgebied met een gevarieerd landschap, dat bestaat uit regenwoud, kustduinen, wetlands, stranden en mangroven. Het park is het beste te ontdekken met een tour, zoals bijvoorbeeld de LARC tour, of je moet een 4×4 hebben, aangezien de wegen in het park niet geschikt zijn met een reguliere auto. Er zijn meerdere wandelroutes in het Eurimbula nationaal park, zoals het korte Ganoonga Noonga Lookout Trail.

Eurimbula nationaal park

Bekijk de zonsopkomst en zonsondergang

Town of 1770 is gelegen op een uitstekend landpunt met aan beide kanten stranden. Daardoor kan je hier zowel de zonsopkomst als de zonsondergang zien. Best bijzonder! Wij waren hier in de avond en zochten een mooi plekje bij een beetje een magische plek, want je kunt de zon zowel zien opkomen als ondergaan boven het water.

Zonsondergang town of 1770

Wij haalden wat eten bij een foodtruck en zochten vervolgens een mooi plekje op. We waren niet de enige en het was ook grappig de vele jonge reizigers te zien die met een wijntje en een deken op het dak van hun camperauto’s klommen voor een nog beter uitzicht. Het koelt in Australië best snel af, dus wanneer je hier in de Australische winter bent, is een goede trui wel nodig.

Ook de politie ziet natuurlijk dat dit een populaire plek is voor een biertje bij zonsondergang. Toen we in de schemering wegreden richting Agnes Water kwamen we in een alcohol controle terecht.

Zonsondergang town of 1770

Wandel naar de Bustard Bay Lookout

Vanaf de parkeerplaats bij de 1770 Headland kun je een wandeling maken naar de Bustard Bay Lookuit. De wandeling begint met een klein klimmetje, maar is daarna redelijk vlak totdat je bij zee komt. De wandeling is niet al te lang en duurt ongeveer een half uur. Wel erg mooi, onderweg kom je langs een klein strandje. Vanaf het uitkijkpunt kun je in het juiste seizoen vaak de bultrugwalvissen zien die bezig zijn met de migratie.

Town of 1770 uitkijkpunt

Paperbark Forest Boardwalk

In de buurt van Agnes Water kun je een korte wandeling van 10 minuten maken langs een aantal Paperbark bomen. Het leuke voor kinderen is dat de route deels uit stapstenen bestaat en uit houten paaltjes. Zeker niet buggyproof. Neem muggenspray mee.

Town of 1770

Spot kangoeroes in het wild of in Horizons Kangaroo Sanctuary

De weg tussen Agnes Water en de Town of 1770 is een goede plek om kangoeroes in het wild te spotten. Je rijdt langs het bos en vaak komen de dieren rond de schemering naar het stuk gras langs de weg. Wel uitkijken en niet te hard rijden dus. Wij zagen in onze korte rit meerdere dieren vrolijk voorbij hoppen of lekker aan het eten.

Town of1770 kangeroe

Wil je zeker weten dat je kangoeroes ziet en wil je ze ook van dichterbij bekijken? Bezoek dan het Horizons Kangaroo Sanctuary, een landgoed waar de eigenaren verweesde kangoeroes en wallaby’s opvangen. De dieren worden twee keer per dag gevoerd en omdat ze zo gewend zijn aan mensen kun je ze ook aaien. Er is hier ook een kleine camping.

Overnachten in Agnes Water of de Town of 1770

Agnes Water is een bestemming waar we het nog best lastig vonden een kampeerplek te vinden. Dat komt vooral omdat veel gepensioneerden uit bijvoorbeeld Melbourne en Sydney in de Australische winter in Queensland gaan overwinteren. Dat doen ze graag op wat rustigere plekken, zoals in Agnes Water of in de Town of 1770. De meest populaire camping, de 1770 Campground, is vaak zes maanden van tevoren volgeboekt.

Town of 1770

Wij kwamen zelf uiteindelijk uit bij de Traveller’s Rest 1770 Camping Ground. Een ruim opgezette camping aan een water. Veel natuur, maar weinig faciliteiten. Een prima toiletgebouw, maar geen gezellige buitenkeuken. Daardoor ook erg betaalbaar.

Camping agnes water

Heb je geen eigen camper, maar wil je wel kamperen? NRMA Agnes Water Holiday Park biedt compleet ingerichte safaritenten. Hartstikke leuk en ook geschikt voor grotere gezinnen. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid. Liever wat meer budget accommodatie, dan is Beachside 1770 YHA een betrouwbare optie. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Meer tips nodig? Lees ook onze andere blogs over Australië met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top