Home / Reisinformatie / Europa / Italie / Schilderachtig Taormina, een van de mooiste dorpjes van Sicilië

Schilderachtig Taormina, een van de mooiste dorpjes van Sicilië

We hadden niet veel tijd in Sicilië, maar ik wilde zeker Taormina bezoeken nadat ik foto’s had gezien van deze plek. Soms valt de werkelijkheid dan tegen, maar in dit geval niet. Taormina mag dan een van de meest toeristische dorpjes van Sicilië zijn, het is ook echt ontzettend mooi.

Bezienswaardigheden Taormina, Sicilië

Taormina, in de oudheid Tauromenium genoemd, werd gebouwd op een strategische heuvel in de vierde eeuw v.C.. Later namen de Romeinen het stadje over zoals zo vaak in Italië. Ook andere culturen lieten hun invloed achter op het stadje. De straten zijn zoals je zou verwachten — smal, kronkelend, geplaveid en gelukkig autovrij. Winkels verkopen alles; van antiek tot handgemaakte lederwaren tot designsieraden.

Theater Taormina

Als je naar Taormina gaat dan ga je natuurlijk ook naar het theater. Oorspronkelijk gebouwd door de Grieken en later aangepast door de Romeinen. Die gebruikten het niet alleen voor voorstellingen maar ook voor gladiatorengevechten. Het ligt super mooi, met achter het podium de blauwe zee.

Bij helder weer is ook de Etna te zien een van de bekendste vulkanen in Italië. Net als zoveel mensen al duizenden jaren voor ons, nemen we plaats op een van de uitgehouwen stenen banken. In de oudheid konden hier wel 5000 mensen zitten. Op verschillende plekken staan bordjes die uitleg geven over wat we zien, maar ook zonder dat kost het hier geen moeite om onze fantasie te gebruiken. Entree is € 10, kinderen tot 18 jaar zijn gratis.

Taormina theater

Behalve het theater zijn er geen echt grote bezienswaardigheden in Taormina. Het beste kan je gewoon lekker op je gemak door het stadje lopen. We namen een ijsje en zochten een fijn pleintje op met bankjes.

De San Giuseppe-kerk heeft van buiten een barokstijl en we kijken even binnen. Behalve deze kerk zijn er nog twee andere kerken in het centrum van Taormina die regelmatig open zijn voor toeristen. Voor het mooie kerkje, de Madonna della Rocca, moet je meer moeite doen. We zien hoog boven Taormina een fort-achtig gebouw liggen en volgen de route die achter de San Giuseppe-kerk begint. We klimmen en klimmen. Onze kleuterdochter puft. ‘Het is zo warm!’. Toch zet ze door. De route is een kleine kilometer en gaat ruim honderd meters omhoog.

Taormina grot kerk
taormina grot kerk
taormina grot kerk

We nemen even rust bij het grotkerkje dat van binnen liefelijk is ingericht. Vanaf hier hebben we een weids uitzicht over Taormina en over de hele Siciliaanse kust. Gelukkig zit hier ook een kraampje waar water en snacks worden verkocht, en er zit zelfs, heel onverwachts, een restaurant. Je kunt hier ook komen met een auto.

Om bij het kasteel van Taormina te komen moeten we nog wat verder omhoog. Er is een hek dat gesloten is maar een paar spijlen missen hieruit en we kruipen er net als de paar andere mensen die hier zijn dan ook maar gewoon doorheen. Van het kasteel zelf is niet heel veel meer over. Waarschijnlijk was het de locatie van de antieke acropolis van de Griekse stad Taormina. De Romeinen en later de Byzantijnen moeten de locatie hebben versterkt, en nog weer later werd op deze plek het kasteel gebouwd dat we nu zien.

taormina kasteel
taormina kasteel

Na een heerlijke lunch lopen we via dezelfde route weer naar beneden. In de ochtend was het misschien druk, maar nog te doen; in de middag is het voor ons te druk. Taormina heeft nog een historisch museum en er is kunst te zien in het paleis van de hertogen van Santo Stefano, maar we besluiten dit over te slaan en in plaats daarvan het strand op te zoeken. Zie je de klim trouwens niet zitten, dan is het schaduwrijke Giardini Park de plek met het beste uitzicht in Taormina.

taormina bezienswaardigheden
taormina bezienswaardigheden

Strand Taormina – Isola Bella

Om bij het strand van Taormina te komen nemen we eerst de kabelbaan vanaf het historische dorpje naar Taormina Mare (Mazzaro). We zijn nu veel lager uitgekomen en zijn vlakbij de zee. We volgen de kustweg een klein stukje zodat we bij Isola Bella uitkomen. Een klein eilandje dat met een dun strookje verbonden is met het vasteland.

taormina strand

Het is april en de zee is helemaal nog niet warm, maar toch is het al druk. Wij vinden een plekje voor onze handdoeken en onze dochter gaat direct druk aan het werk om een kasteel te bouwen met de kiezelstenen hier. Het water is super helder en blauw. Gewoon lekker relaxen dat hebben we wel verdiend na een inspannende ochtend. Af en toe komen er wat mannen langs die een boottochtje willen verkopen naar de blauwe grot en door de baai.

Taormina strand

Wanneer ik genoeg gechild heb loop ik over het zandstrookje dat nu bij vloed echt maar net breed genoeg is voor mijn voeten. Om het eiland te bezoeken moet ik een paar euro betalen omdat dit een beschermd gebied is. Man en dochter hebben geen zin om mee te komen en dat is maar goed ook. De meeste paadjes op het eiland zijn afgezet met linten en behalve wat mooie bomen is er eigenlijk alleen een klein gebouwtje te zien met een fototentoonstelling. Hier zouden ze toch meer van kunnen maken

taormina strand

Hotels Taormina Sicilië

Taormina is een populaire vakantiebestemming op Sicilië. Je moet wel even in de gaten houden of je hotel in Taormina zit of in Taormina Mare. Hoe mooi het historische stadje ook is, ik zou zelf voor een vakantie op Sicilië eerder kiezen voor Taormina Mare (Mazzaro), dan zit je dichterbij het strand en kan je makkelijk excursies ondernemen naar andere delen van Sicilië. Bekijk hier het aanbod van TUI voor vlucht inclusief hotel in Taormina Mare. Corendon heeft een aantal goedkope opties voor een vakantie in Taormina.

Voor een nachtje zou ik wel het mooie historische stadje aanbevelen. Check hier de beste hotels in het centrum van Taormina.

Hoe kom je in Taormina?

Wij bezochten Taormina als dagtrip vanaf Catania met het openbaar vervoer. Dat is heel goed te doen. Eerst namen we de trein naar het station van Taormina-Giardini (tussen Giardini Naxos en Taormina). Kijk ook vooral even in het historische stationsgebouw met het supermooie plafond. Daarna wachten we op de bus naar Taormina. Hier wordt het een beetje verwarrend want er zijn reguliere bussen met een vaste dienstregeling waar je binnen een kaartje voor moet kopen, en er zijn gele busjes die gewoon heen en weer pendelen. Het is dus een gok: óf ga in de rij staan om een kaartje te kopen, óf hoop dat er eerst een gele bus aankomt en betaal in de bus.

Vanuit Taormina namen we de kabelbaan en liepen we een stukje naar Isola Bella. Vanaf daar liepen we terug naar het treinstation. Dit is een wandeling van ongeveer een half uur.

Over het algemeen is Sicilië echter wel een eiland waarbij je een huurauto nodig hebt om veel te zien. Of je bent aangewezen op excursies. Auto huren in Taormina? Wij huren meestal bij Sunny Cars; betrouwbaar, en geen gedoe met bijkomende kosten voor verzekeringen. Zeker op Sicilië wil je geen hoog eigen risico hebben.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top