Home / Reisinformatie / Europa / Italie / Wat te doen in Catania, Sicilië

Wat te doen in Catania, Sicilië

Wanneer je op vakantie gaat naar Sicilië zal je waarschijnlijk beginnen in Palermo, Catania of Trapani. Je vraagt je misschien af welke bezienswaardigheden in Catania je echt niet mag missen. Of, zoals wij, of er wel wat te doen is in Catania met kinderen. Het simpele antwoord is “weinig”.

Een dag is echt voldoende tijd voor de stad zelf.  Catania heeft niet onze harten gestolen, sterker nog we hadden een avond en een dag gepland maar we waren overal zo snel uitgekeken dat we na de lunch er wel een beetje klaar mee waren. We overwogen nog de buiten het centrum gelegen botanische tuin te gaan maar besloten in plaats daarvan nog maar last-minute (dus duur) een auto te huren en naar de Etna te rijden.

Dankzij goedkope vluchten is Catania wel een goed startpunt voor een vakantie op Sicilië. Het is ook prima om hier te verblijven, maar huur dan een auto of neem de trein en gebruik Catania als basis voor uitstapjes naar de Etna, Taormina of Syracuse. Heb je een middagje over, dan zijn dit de leukste bezienswaardigheden in Catania.

Catania bezienswaardigheden
Waar ligt Catania

Catania ligt op het Italiaanse eiland Sicilië. Het is de op een na grootste stad maar niet de beste plek voor een vakantie op Sicilië.

Wat te doen in Catania?

In dit blog vertel ik je wat er te doen is in Catania.

Bezienswaardigheden Catania

Er is een Catania Pass en deze geeft toegang tot verschillende musea en gebruik van het openbaar vervoer. Wil je meerdere dingen bekijken in de stad dan is het de moeite deze aan te schaffen. Niet alle bezienswaardigheden bevinden zich op loopafstand van elkaar.

De Kathedraal van Catania

De bekendste bezienswaardigheid van Catania is de Cattedrale di Sant’Agata, gelegen op het Piazza del Duomo. Wij vonden de kathedraal van buiten interessanter dan van binnen.  De kathedraal ligt aan een mooi groot plein met verschillende restaurantjes. Bekijk ook vooral de fontein met een olifantenfiguur. Het lijkt een simpel grappig beeld, maar voor de bouw van de fontein in 1736 werd gebruik gemaakt van zwarte lavasteen uit de Romeinse tijd en een Egyptische obelisk uit de oudheid. De locals kennen de olifant als Liotru.

catania bezienswaardigheden

Diocesan Museum Catania en de Terme Archilliane

Het Diocesan museum in is een aardig museum met veel religieuze schilderijen en beelden. Het gebouw zelf heeft nog enkele mooie historische kamers. Er zitten echt mooie werken tussen, maar toch hadden wij na een half uur alles wel gezien. Bij dit museum hebben ze ook de sleutel voor de oude Romeinse termen die zich onder de kathedraal bevinden. Hoewel er niet heel veel te zien is vonden wij het wel interessant om te kijken.

catania bezienswaardigheden

Ursino kasteel

Onze verwachtingen voor het bezoek aan het Ursino kasteel waren wellicht wat te hoog gespannen aangezien dit vaak wordt genoemd als een van de leukste dingen om te doen in Catania met kinderen. Nou, onze dochter vond er geen klap aan. Het enige wat ze interessant vond was de binnenplaats met een in de muur gekerfd schip. Hier ooit achtergelaten door iemand die gevangen zat in het kasteel Urino. De collectie in het kasteel bestaat dan ook vooral uit schilderwerken en er zijn maar enkele kleine ruimtes die enige binding hebben met de vroegere functie van dit kruisvaarderskasteel.

Catania bezienswaardigheden

Andere musea in Catania

Er zijn nog verschillende andere musea in Catania, zoals het Belliniano museum en het Emilio Greco Museum maar na het lezen van de reviews besloten we deze over te slaan. Deze musea zijn vooral interessant als je interesse hebt in de personen waar het over gaat.

Vismarkt Catania

Een van de bezienswaardigheden in Catania van een heel andere orde is de vismarkt. Vlakbij het grote plein verandert de straat in een markt met groente, fruit en een apart visgedeelte. Wat ons betreft wel de moeite waard om een kijkje te nemen als je op vakantie bent in Catania met kinderen. Kleine haaitjes, een zwaardvis en verschillende andere soorten waren voor ons een leuk gespreksonderwerp.

Catania bezienswaardigheden

Teatro Romano

In Catania zijn de resten te zien van een Romeins theater. Heb je zoals wij de Catania Pass dan is het aardig om hier even te kijken. Voor een echt mooi theater in Sicilië ga je natuurlijk naar Taormina.

Uitzicht vanaf de Chiesa della Badia di Sant’Agata

Wat ons betreft mooier dan de kathedraal en voor een paar euro mag je ook nog eens naar de top. Met uitzicht over Catania en als je geluk hebt kan je de Etna goed zien. Wij vonden het een hele fijne plek om even rustig te gaan zitten en rond te kijken.

Catania bezienswaardigheden

Speeltuin Catania

We zijn druk op zoek geweest naar een speeltuin in Catania. Want Catania met kids is best een lastige opgave. De enige speeltuin in het oude centrum vonden we achter de Kathedraal in het Parco Giardino Pacini. Een park waar een spoorbrug midden door loopt. Er ligt vrij veel afval en de speeltoestellen kunnen wel een opknapbeurt gebruiken.

Catania met kinderen speeltuin

Auto huren Catania

Vanuit Catania zijn diverse uitstapjes mogelijk met het openbaar vervoer. Zoals met de trein en bus naar Taormina en met de trein naar Syracusa. Wij sliepen zelf drie nachten in Catania en namen toen de nachttrein naar Rome. In de avond vertrekken en de volgende dag om 7:15 stonden we in het centrum van Rome. Dus het is zeker mogelijk Catania op te nemen in een interrail reis of vakantie met het openbaar vervoer door Italië. Lees hier bijvoorbeeld meer over met de trein naar de Etna.

Maar wil je meer zien van Sicilië, zoals de Etna, dan heb je echt een huurauto nodig of moet je meegaan met een georganiseerde excursie. Wij besloten last-minute een auto te huren in Catania en dat betekende helaas ook dat we de hoofdprijs betaalden. Je kunt online een auto huren op het vliegveld van Catania en dat is goedkoper dan last-minute in de stad zelf.

Rijden op Sicilië is te doen hoewel Catania wel heel snel vol staat en je dan echt goed op moet passen voor de snelle Italianen die elk gaatje pakken. Dit is niet de plek om een auto te huren met hoog eigen risico. Wij huren normaal gesproken altijd bij Sunny Cars. Goed geregeld, betrouwbaar en geen gedoe met aanvullende verzekeringen. Bekijk hier de beschikbare auto’s en tarieven vanaf Catania Airport.

Wat te doen rondom Catania

Rondom Catania is meer dan genoeg te doen. Natuurlijk wil je een bezoekje brengen aan de kraters van de Etna. Twee mooie steden in de omgeving zijn Taormina en Syracuse. Combineer de steden met de mooie stranden daar in de omgeving en dit zijn twee aparte dagtrips vanaf Catania. Ben je op vakantie in Sicilie met kinderen, buiten Catania kan je waterpark Etnaland bezoeken.

Hotels in Catania

Prijzen voor hotels en B&B’s in Catania liggen lager dan op andere, meer toeristische, plekken in Sicilië. Dat en de nabijheid van het vliegveld en de goede treinverbinding kunnen goede redenen zijn om in Catania te overnachten. Bekijk hier de beste hotels en B&B’s in Catania. Ook via Airbnb kan je veel leuke plekjes vinden in Catania, zoals het appartementje waar wij verbleven.

Ben je op zoek naar een hotel met vlucht en huurauto, bekijk dan eens het aanbod van Eliza was Here voor unieke vakantieplekjes rondom Catania.

Lees ook onze andere blogs over Italië met kinderen.

Catania hotel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top