Ze spreken niet dezelfde taal maar zijn gelijk dikke vriendinnen. Hand in hand huppelen mijn dochter en haar nieuwe vriendin over de markt. Om ons heen is het chaos. Kleren overal, iemand die druk bezig is twee paar dezelfde schoenen bij elkaar te zoeken terwijl ik de geur van vis en groente ruik. “Shoes are 500 shilling, but you have to find the matching pair yourself,” vertelt onze gids. Omgerekend is dat nog geen 25 cent en toch lopen er heel veel kinderen op blote voeten.
Wij zijn de enige blanken op deze enorme markt en ik ben blij dat we een gids bij ons hebben die uitleg kan geven. Wij zijn in Tengeru, een plaatsje ongeveer 20 minuten van Arusha. Arusha is een niet te missen bestemming tijdens een vakantie in Tanzania omdat vanaf hier de safari’s naar de noordelijke parken zoals de Serengeti vertrekken. Tengeru is op het eerste gezicht niet een duidelijke reisbestemming, tenzij je juist eens iets anders wilt doen tijdens je vakantie. Zoals contact met de lokale bevolking, een kijk in het leven hier, en iets unieks waarmee je ook nog wat bijdraagt aan het leven van Tanzanianen.
Tengeru Cultural Tourism Programme
Ons bezoek aan het Tengeru Cultural Tourism Programme was al vanuit Nederland georganiseerd door Local Hero Travel. Deze reisorganisatie, die gespecialiseerd is in het organiseren van individuele reizen, brengt je rechtstreeks in contact met een lokale reisspecialist. Samen ontwerp je je rondreis op maat. Zij kunnen je helpen een bezoek aan dit project te organiseren maar bijvoorbeeld ook met het plannen van een complete rondreis door Tanzania.
Het is een programma dat inmiddels als meer dan 15 jaar bestaat en waarbij inkomsten vanuit toerisme worden gebruikt voor lokale projecten. Minimaal 65% komt op die manier terug bij de mensen uit de regio. Er worden diverse activiteiten georganiseerd zoals pottenbakken en een bezoek aan een koffieplantage. Wij hebben gekozen voor een bezoek aan een school met boomplantproject, een lokale markt en een wandeling naar het meer van Duluti.
Voor het zover is worden we eerst super hartelijk welkom geheten door Mama Gladness, die het project ooit startte, en n. Als snel schuift ook onze gids voor de dag en stagiaire Witness aan. Ze zijn duidelijk (en terecht) heel trots op wat ze bereikt hebben en vertellen enthousiast over zichzelf en over Tengeru.
Op bezoek bij een lokale school en een boomplantproject in Tanzania
Als eerste staat een bezoek aan een lokale school met boomplantproject op het programma. We kruipen in een dala dala, een van de lokale overvolle busjes. Ze zijn duidelijk wat teleurgesteld dat we hier zelf al kennis mee hebben gemaakt. Ik kan me ook goed voorstellen dat voor veel reizigers de dala dala al een enorme belevenis is.
Onze dochter is erg benieuwd naar hoe een school in Tanzania eruit ziet. Ze heeft er door televisie al een beeld van en dat blijkt best goed te kloppen met de werkelijkheid. Een krijtbord en weinig meubilair. We mogen een kijkje in de klas nemen en beantwoorden wat vragen over hoe school anders is in Nederland. Onze normaal zo verlegen dochter zingt zelfs nog het liedje “tien tien tien, tien vingers wil ik zien”, wat bij ons het teken is dat papa’s en mama’s weg moeten gaan.
Het is een van de scholen die gesteund worden door het project. Daarnaast heeft het project ook een weeshuis. Het boomplantproject is hier kleinschalig. Er zijn avocadobomen geplant in de tuin van de school, die niet alleen goed zijn voor het milieu maar die ook nog economische waarde hebben. Bovendien krijgen de leerlingen educatie over natuurbehoud.
Het is nog best een uitdaging de bomen in leven te houden, want ook de lokale geiten lusten ze graag.
Smaakvolle lunch
We gaan terug naar het project en hier wacht een smaakvolle lunch gemaakt door Mama Gladness bestaande uit rijst, een curry met vlees, spinazie, en maisprutje met een schaal fruit. Allemaal lokaal verbouwd en eerlijk eten. Het project wordt gerund vanuit haar grote tuin. Ze heeft hier zelf ook een huisje waar ze woont met haar dochter. Onze dochter is twee jaartjes jonger maar toch vinden ze elkaar direct. Tikkertje en verstoppertje, daar heb je geen taal voor nodig!
Er is nog een klein deel waar planten worden verbouwd en er zijn twee koeien. We maken ook kennis met enkele mannen die in de tuin aan het werk zijn en met de hand meubels maken. Het is echt indrukwekkend om te zien hoe ze een ijzeren frame met riet in een toffe stoel of bank veranderen.
Bezoek aan een lokale markt
De markt van Tengeru is een van de grootste markten in de regio en het is nogal overweldigend. Er is echt van alles! Enorme stapels met schoenen, kleding (zo te zien uit Europa), radio’s, en wat in onze ogen allerlei zooi is. Een klein deel verkoopt groente en fruit.
Dit is niet een markt waar je makkelijk zelf zonder gids heen zou gaan. Er worden geen souvenirs verkocht en de houding richting ons als toeristen is wat wantrouwig. Zodra ik mijn camera pakte was het “no photo” of “give me money”. We kopen wat bananen en dat komt de sfeer zeker ten goede.
Het is niet alleen op de markt dat we blij zijn met onze gidsen en stagiaires. We reizen inmiddels al een tijdje door Tanzania en waren hier tien jaar geleden ook al. Alles mag gevraagd en besproken worden, ook politiek. In sommige landen is dat echt een no-go topic, maar hier durven ze gewoon zowel kritisch als positief te zijn in een omgeving waar iedereen het kan horen. Dat geeft toch een goed gevoel over de democratie in Tanzania. Het gesprek werkt ook zeker beide kanten uit. Dat wij maar 1 kind hebben, vinden ze wel apart. “Minimaal vier,” moet je er toch wel hebben in Tanzania. Er is nog genoeg leeg land dus daar zien ze geen probleem in. Mijn opmerking dat geboortebeperking wellicht effectiever is dan boomplantprojecten vormt aanleiding voor een mooi open gesprek.
Overnachten bij het Tengeru Cultural Tourism Programme
Je kunt het Tengeru Cultural Tourism Programme als dagtrip bezoeken maar je kunt er zoals wij deden ook blijven overnachten. Er zijn twee opties: in een tentje in de tuin of in het guesthouse. Je moet er wel rekening mee houden dat de tent echt basic is met toegang tot een gezamenlijke gat-in-de-grond wc. Verder krijg je een emmer met warm water om mee te poedelen. Het guesthouse heeft enkele simpele kamers met een gezamenlijke badkamer met normale wc en douche met warm water.
Wandeling naar het Lake Duluti
We zitten lekker aan het ontbijt, maar onze dochter kan niet wachten tot haar vriendinnetje ook wakker is. Groot is dan ook het geluk als die besluit ook mee te gaan op de wandeling naar Lake Duluti. Een wandeling van acht kilometer langs een lokaal meert.
Het is heerlijk om zo dichtbij het drukke Arusha in een heel mooi stukje natuur te zijn. Als het weer helder is, heb je zelfs zicht op Mt Meru en de Kilimanjaro. Dat hebben we zelf helaas niet, maar we zien wel toffe varanen en veel vogels.
Daarna is het helaas alweer tijd om afscheid te nemen. Maar we krijgen nog wel een certificaat dat er in onze naam een boom geplant zal worden.
Het is zeker de moeite waard om dit project te bezoeken! Je draagt echt wat bij en krijgt een kijkje in het dagelijkse leven in Tanzania. Bovendien hoef je hiervoor niet helemaal van de gebaande paden af of ver te reizen. Het is juist eenvoudig te combineren met een safari in de noordelijk parken. Een bezoek aan het Tengeru Cultural Tourism Programme maakt je vakantie net wat specialer. Meer weten? Neem contact op met Local Hero Travel en bekijk hier enkele voorbeelden van reizen in Tanzania die ze kunnen organiseren.
Lees ook onze andere blogs over Tanzania met kinderen:
- Het eiland Zanzibar
- Bezoek het Usambaragebergte
- Safari in Tanzania
Geweldige reis
Lijkt ons heel mooi, het projekt dat jullie in Tanzania bezocht hebben.
Anke Stef