Home / Reisinformatie / Afrika / Tanzania / Safari in Tanzania met kids, welke parken

Safari in Tanzania met kids, welke parken

Ga je naar Tanzania met kinderen? Bofkont! Jullie gaan het vast super tof hebben. Natuurlijk wil je ook op safari, maar welk park moet je nou kiezen? En waar moet je specifiek op letten bij een safari in Tanzania met kinderen?

Blogger Esmeralda ging met haar zoontje voor zijn 6e verjaardag al drie keer naar Afrika en ze gingen al op safari in Zuid-Afrika, in Botswana, Namibië en Zimbabwe. Lees vooral haar super handige blog met allerlei tips voor een eerste keer op safari met kinderen. Veel tips zijn ook van toepassing op Tanzania.

We bezochten Tanzania in 2009 met zijn tweetjes en in 2019 met onze dochter die op dat moment zes jaar was. Beide keren gingen we een aantal dagen op safari.

safari tanzania

Safari Tanzania met kinderen, wat moet je weten

Self-drive safari in Tanzania?

De safari-cultuur in Tanzania (in tegenstelling tot Zuid-Afrika) is volledig gericht op het hebben van een Tanzaniaanse bestuurder / gids in plaats van zelf te rijden. Er zijn geen handige route bordjes want deze mensen weten wat ze doen.

Als je echt wil, is het wel mogelijk om zelf te rijden. Huur dan wel een betrouwbare auto. Zorg dat je een GPS hebt en een kaart en praat met de lokale parkwachter om te weten welke wegen goed en slecht zijn.

Safari tanzania met kinderen

Voor de kosten hoef je het niet te doen. De paar blogs die ik heb kunnen vinden van mensen die dit zelf hebben gedaan, geven allemaal aan dat ze uiteindelijk duurder uit waren. Dit komt doordat de parkfees vaststaan, autohuur (met toestemming deze mee te nemen in Nationale Parken) erg duur is en campsites en lodges vaak deals hebben met touroperators en je als individuele gast meer betaalt.

safari tanzania

Vanaf welke leeftijd kun je met kinderen op safari in Tanzania?

In tegenstelling tot sommige andere landen is er in Tanzania geen leeftijdslimiet voor het bezoeken van de wildparken. Kinderen van alle leeftijden mogen dus gewoon mee. Wel kan het natuurlijk zo zijn dat bepaalde lodges adult-only zijn, maar in onze ervaring is er keuze genoeg waar kids welkom zijn.

Wat niet bestaat in Tanzania is een malaria-vrije safari. Je zult altijd anti-malaria medicatie moeten slikken.

safari tanzania met kin verrekijker

De verschillende safariparken in Tanzania

Er zijn in Tanzania 17 verschillende Nationale Parken en daarnaast zijn er ook nog 17 game reserves. De laatste is, zoals de naam aangeeft, eigenlijk bedoeld voor de jacht, maar in een aantal hiervan zoals het Selous Game Reserve gaan mensen ook op safari. De Ngorongoro Conservation Area heeft een speciale status.

De bekendste parken van Tanzania bevinden zich in het noorden. Arusha is normaal gesproken de bestemming waarvandaan je een safari start, hoewel Moshi ook een optie is.

tanzania naiotnaal park

Noordelijke parken: Serengeti, Ngorongoro krater, Lake Manyara en Arusha National Park

Serengeti

De Serengeti is het grootste park in Tanzania en een van de meest aansprekende. Dit bestaat uit een vlak grasachtig landschap waar enorme groepen dieren leven. Je komt de hele Big 5 hier tegen. We zagen hier hele mooie dingen, maar merken ook dat je soms best lang rijdt zonder iets te zien.

tanzania

Lake Manyara

Lake Manyara is zeer gevarieerd park met relatief veel water en dus ook groen. Het park is beroemd vanwege de leeuwen die in bomen kunnen klimmen. De kans dat je ze ziet is klein, maar andere dieren zijn er genoeg. Zoals olifanten die hier een heel stuk kleiner zijn dan in de andere parken omdat ze in een bosomgeving leven.Vanwege het meer zie je er ook veel vogels.

safari tanzania zebra

Tarangire national park

Tarangire National Park heeft veel olifanten maar ook leeuwen, en we zagen hier zelfs een cheeta. Dit park lijkt op sommige stukken erg op de Serengeti, terwijl het elders weer heel heuvelachtig is. De enorme baobabs tussen het gras maakt dit een heel mooi park. Er wonen veel kuddes en we zagen meerdere grote groepen zebra’s, olifanten, antilopen en apen.

safari tanzania leeuw

Arusha National Park

Arusha National Park heeft Mt. Meru, de 2e hoogste piek van Tanzania, en daardoor een heel mooi landschap. Er zijn echter minder verschillende soorten dieren te zien dan in de andere noordelijke parken. Maar wel heel veel giraffen en apen.

Arusha nationaal park

Ngorongoro krater

Ngorongoro is een park in een krater. Een heel bijzonder stukje natuur met veel olifanten en leeuwen. De setting met de bergen op de achtergrond is echt speciaal.

tanzania naiotnaal park
tanzania naiotnaal park

Kilimanjaro National Park

Sneeuw op de evenaar, de Kilimanjaro moet je met eigen ogen zien om te het te geloven. Je kunt de Kilimanjaro met kinderen beklimmen, tenminste er zijn gezinnen die het doen. Wij weten uit eigen ervaring hoe zwaar het is, zeker ook omdat je hier veel sneller omhoog moet dan de acclimatisatie richtlijnen zijn. Het was geweldig om gedaan te hebben maar ik kan mij echt niet voorstellen dat met kinderen te doen. Wij hadden onze handen vol aan onszelf.

Tanzania nationale parken kilimanjaro
Tanzania nationale parken kilimanjaro

Mahale Mountains National Park & Gombe Stream National Park

Zijn het chimpansees die je interesse hebben, kies dan voor Mahale of Gombe (het park van Jane Goodwill) rondom Lake Tanganyika.

Selous game reserve

Selous is een bestemming die aan populariteit wint door de locatie ten zuidwesten van Dar Es Salaam. Alhoewel je wel een extra vlucht nodig hebt om hier te komen. Het is een waterrijk gebied waar je dus ook veel nijlpaarden en krokodillen kunt zien.

Saadani National Park

Saadani is een klein park aan de kust ten noorden van Dar es Salaam. Vroeger een game reserve, maar tegenwoordig een beschermd gebied. Er zijn geen nijlpaarden, maar de rest van de Big 5 kun je hier wel tegenkomen. Vanwege de ligging veel potentie in de toekomst voor wie Zanzibar en safari wil combineren zonder te vliegen of lange afstanden af te leggen wanneer de wegen verbeterd worden.

Waarom wij kozen voor kleinschalige parken en niet de Serengeti

Tijdens het plannen van onze vakantie in Tanzania met dochter waren we er al vrij snel uit dat we deze keer niet naar de Serengeti zouden gaan. De belangrijkste reden hiervoor is de afstand om hier te komen. Vanaf Arusha is het vijf uur rijden naar Naabi Hill gate. Drie uur verder dan Lake Manyara en twee uur verder dan de Ngorongoro krater.

tanzania naiotnaal park
tanzania naiotnaal park

De Serengeti is wel echt de klassieke safari experience met enorme savanne en we zagen hier onder andere een luipaard met een hert in een boom en super schattige baby leeuwtjes. We reden hier echter ook uren rond zonder iets anders dan zebra’s. De dieren kunnen immers overal zijn. We dachten dat het voor onze dochter leuker zou zijn om wat kortere dagen te plannen waarbij je niet uren rijdt naar een park of op zoek naar dieren. Zelfs als dat betekende dat we minder kans hadden op de echt bijzondere ontmoetingen.

Achteraf gezien zijn we heel tevreden met die keuze. We hebben het allemaal echt hartstikke leuk gehad. De dagen waren niet te lang en we waren vaak in de middag alweer terug bij ons accommodatie. Er waren genoeg dieren om enthousiast van te worden en onze dochter heeft ook geen moment gehad dat ze geen zin meer had om op te letten.

safari tanzania

Het was ook fijn dat we met ons gezin een eigen jeep hadden en dus zelf konden aangeven hoe lang we wilden blijven, wanneer we wilden eten en naar welke dieren we op zoek wilden gaan en wanneer we genoeg gekeken hadden en konden doorrijden. Maar we hebben dus geen neushoorn gezien (maar de eerste reis ook niet) en de leeuwen waren echt wel een beetje ver weg. Wel zagen we een cheeta. Juist door de afwisseling en de kortere dagen hadden we geen safari moeheid, we hadden zelfs nog wel een dagje extra gewild.

Arusha National Park

Een andere factor in deze keuze voor de parken dichtbij, waren de kosten. Wat we bespaarden aan benzine en entreegelden maakte dat we nu voor een lodge safari konden gaan, terwijl we anders waarschijnlijk hadden moeten kamperen. We hadden nu een nacht een fantastisch resort (Maramboi Tented Lodge). Aan het zwembad zitten met een cocktail en een giraffe voorbij zien lopen, was echt onvergetelijk. Het zwemmen was ook de perfecte afwisseling van de hele dag in een jeep.

safari tanzania lodge

Er bestaat niet zoiets als een goedkope safari in Tanzania. Oftewel, wat betaal je voor een safari in Tanzania met kinderen?

Sorry om je teleur te stellen, maar er bestaat geen goedkope safari in Tanzania. Entreeprijzen voor de parken zijn door de overheid vastgesteld. In Kenia heb je parken zoals het Hell’s Gate National Park waar je kunt fietsen en maar 26 dollar betaalt. Ook het Nairobi National Park is vrij goedkoop, zeker als je in het weekend gaat wanneer je met een gewone schoolbus een route door het park gereden wordt. Wij zagen hier neushoorns met de wolkenkrabbers op de achtergrond. Best bijzonder!

Zoals je hierboven ook al las, zijn self-drive safari’s in Tanzania niet alleen ongebruikelijk maar vaak ook nog duurder. Mede daardoor liggen prijzen ook een stuk hoger dan in bijvoorbeeld Zuid-Afrika.

Wil je toch besparen, kies dan voor:

  • Een korte safari
  • Kies goedkopere parken
  • Beperk de afstand die gereden moet worden
  • Deel een jeep met andere reizigers i.p.v. een privé jeep voor je gezin
  • Ga kamperen en/of verblijf buiten de nationale parken
Tanzania kampeersafari

Wij hadden uiteindelijk een vrij goedkope safari voor Tanzania en betaalden 1600,- euro voor 3 dagen, 2 nachten met 2 volwassenen en 1 kind. We hadden een privé jeep en sliepen 2 nachten in een hotel (een geweldige lodge en een wat simpeler hotel) en we bezochten Lake Manyara, Arusha National Park en Tangira National Park.

We hebben hiervoor meerdere offertes opgevraagd, maar geen enkele andere partij kwam in de buurt van deze prijs. Zeker niet Nederlandse aanbieders. Wij hebben deze partij gevonden via safaribooking.com

safari tanzania lodge
safari tanzania lodge

We hadden nog wel iets kunnen besparen als we voor een kampeersafari hadden gekozen en de jeep hadden willen delen. Het goedkoopste wat we aangeboden hebben zien worden voor 3 dagen is een budget safari naar Selous voor 340,- p.p. waarbij je met 6 mensen een jeep deelt.

Voor een idee van de prijzen, het duurste park om te bezoeken is de Ngorongoro krater. Per jeep betaal je extra fee van 200,- dollar. De reguliere entree is 50 dollar fee per volwassene. Bovendien krijg je daarvoor maar 6 uur parktoegang en niet zoals bij elk ander park in Tanzania 24 uur.

safari tanzania

Voor de Serengeti betaal je 60 dollar per volwassene, wat dit park echter vooral duur maakt, is de afstand vanaf Arusha. Arusha, Tarangire and Lake Manyara National Park zijn allemaal 45,-. Katavi, Mikumi, Ruaha, Rubondo, Saadani, Kitulo, Mkomazi Udzungwa and Saanane National Park zijn het goedkoopst met 30,- dollar per persoon. Bovenop al deze fees komen nog de toegangskosten voor de auto die afhankelijk van het gewicht tussen de 10-30 dollar zijn. Kinderen tot 5 jaar zijn gratis en van 6-16 is er een gereduceerd tarief.

safari tanzania

De eerste keer dat we in Tanzania waren (dit was 2009 en online boeken was nog niet zo ingeburgerd als nu) zijn we naar Arusha gegaan. Daar hebben we allemaal bureautjes langs gelopen en gekeken wie er binnen 2 dagen vertrok. Op deze manier konden we toen aansluiten bij een groep. Dit kan nog steeds en je kunt dan ook goed onderhandelen over de prijs. Wij hadden nu in onze planning alleen geen tijd om enkele dagen in Arusha te wachten en omdat juli en augustus hoogseizoen zijn zitten de lodges maanden van tevoren vol.

safari tanzania

Beste reistijd Safari Tanzania

De beste tijd voor een safari in Tanzania is van eind juni tot en met oktober. Het droge seizoen wanneer dieren zich verzamelen bij de plekken waar nog water is. Als je de wild beast migratie wil zien, dan moet je in juni of juli gaan. De zomervakantie of de herfstvakantie zijn dus de beste periodes om op safari te gaan in Tanzania. Jammer genoeg is de meivakantie geen goede periode.

safari tanzania

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top