Een maandagmiddag in Thessaloniki

5

Een maandag in Thessaloniki, wandelen door deze Griekse metropool. Er is iets met de naam Thessaloniki: een exotische klank, een bijna zangerig woord. Zeg het maar eens een paar keer achter elkaar. Thessaloniki, Thessaloniki, Thessaloniki. Op zijn Grieks met de klemtoon op de één-na-laatste lettergreep. Ik had het idee dat er achter zo’n naam vast een spannende stad schuil zou moeten gaan.

Een blaffende douanebeambte

Onderweg vanuit Skopje in Macedonië naar Meteora in Griekenland had ik een paar uur te besteden in deze stad. Niet heel veel tijd maar genoeg voor een kleine taster. Mijn eerste kennismaking met het Griekse vasteland verliep niet vloeiend. Om 5:15 ging de wekker en om 6 uur zat ik in de bus. De eerste uren gingen voorbij in een waas van dutten, dromen over mooie reizen en kijken naar het landschap dat met de mist en wijnvelden deed denken aan Toscane. Bij de Griekse grens werd mijn droom ruw verstoord. Uit de bus allemaal, alle tassen eruit, naast elkaar in de rij staan en je tas voor je voeten. Nadat we een kwartier hadden staan koukleumen kwam de chagrijnige douanebeambte langs met zijn drugshond. Toen we eindelijk verder mochten rijden was de verwachte aankomsttijd in Thessaloniki drie kwartier opgeschoven.

Wandeling door Thessaloniki

Natuurlijk had ik vantevoren mijn research gedaan. Ik vroeg me af  of Thessaloniki met kinderen ook leuk zou zijn. Maar erg veel informatie is er niet te vinden voor gezinnen. Is het gewoon niet zo’n familievriendelijke stad of heeft er niemand de moeite genomen erover te schrijven? Ik kwam er achter dat ongeveer alle bezienswaardigheden open zijn van dinsdag tot zondag. De meeste kerken zijn wel dagelijks open maar gaan dicht om 12:00. Laat ik er nou net op een maandagmiddag zijn, niet ideaal.

Eenmaal aangekomenen hobbelde ik snel naar de Agia Sofia één van de weinig kerken die tot 13:00 open was. Volgens de reisgids is het een 8e eeuwse kopie die zou moeten lijken op de Turkse Agia Sofia. Nou dan moet je wel heel veel fantasie hebben en  na een paar foto’s hield ik het voor gezien. Mijn maag knorde en dat maakt mij altijd een “grumpy traveller”.  Op naar de waterrand voor een lunch aan de Middellandse Zee. De zon, de geur van de zee, het voelde goed en de terrasjes zaten vol met Grieken aan een latte. Jammer alleen dat bar na bar de keuken niet open had. Dus maar terug de zijstraatjes in waar ik een tosti kon krijgen.

agias sofias

Agia Sofia kerk

Via de kade liep ik naar het Plateai Aristotelous, een groot plein in het centrum om vervolgens een heel stuk terug te lopen naar de Witte Toren. Een icoon van de stad Thessaloniki. De toren heeft een bloedige geschiedenis, in 1826 slachtten de troepen van de Ottomaanse Sultan Mohammed II hier de vijand af. Nadat de christenen in 1913 de stad weer innamen, kalkten ze de toren wit om de bloedvlekken te verbergen. Binnen zijn alle interactieve tentoonstellingen in het Grieks en anders dan het uitzicht van bovenaf  de toren is er weinig te zien.

Witte toren

De Witte Toren

 

thessaloniki

De Romeinse triomfboog van Galerius

 

Via de winkelstraten verliet ik de kust voor de drie Romeinse attracties van de stad. Onderweg kwam ik nog een speeltuin tegen maar deze leek vervallen en bedekt met graffiti. Op mijn stadskaart leek het nu niet zo ver meer naar de Kasta, het kasteel. Ver was het ook niet maar de staten gingen steil omhoog vol met trapjes.Gelukkig was er wat afleiding aan de huizen in deze wijk. Vol overhangende balkonnetjes, planten en in vele kleuren geschilderd. Dit deel van Thessaloniki is een stuk pittoresker dan aan de kust al kan het allemaal wel eens een opknapbeurt gebruiken.

Thessaloniki

Uitzicht vanaf de Pyrostoren

 

Thessaloniki

Het wijkje Ano Poli

Vanaf het uitkijkpunt begon ik mijn weg terug richting het treinstation. Aangekomen bij een straat met bushaltes had ik nog een uur voor mijn trein ging en aangezien de grootste orthodoxe kerk van de stad om de hoek zat, keek ik daar ook snel even binnen. Terug nam ik alleen een verkeerde afslag en ja hoor bus gemist. Ik had niet de luxe om nog lang te wachten wat met maar drie treinen per dag zou de trein niet halen betekenen dat ik Meteora helemaal zou moeten overslaan. Later las ik in mijn reisgids dat een lege taxi vinden in Thessaloniki heel moeilijk kan zijn maar ik had mazzel want de eerst taxi stopte voor mij.

Thessaloniki

 

Moet je Thessaloniki op maandag bezoeken? En is Thessaloniki met kinderen leuk?

Hoewel ik van veel mensen heb gehoord dat Thessaloniki zo’n leuke stad is  heeft de de stad haar charmes niet aan mij kunnen prijsgeven. Er was er absoluut niets mis mee, de zon werkte mee en de mensen waren vrolijk het miste voor mij alleen de wow-factor.  Maandag is sowieso geen handige dag om de stad te bezoeken maar dan nog zou er een mooi park, gave speeltuin of van buiten mooie kerk geweest kunnen zijn die me aansprak. Er was geen moment dat ik het gevoel had dat we hier als gezin nog eens terug zouden moeten keren. Thessaloniki heeft wel een uitstekende reputatie als het op restaurants en uitgaan aankomt dus wellicht is het daarom wel iets voor jou.

Ben jij wel eens ergens geweest wat niet aan je verwachtingen voldeed?

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan 30 met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië. Ze begon de website in 2014 om ervaringen en tips voor (toen nog) reizen met een baby te delen. Inmiddels is Gezin op Reis de grootste website in Nederland over vakanties met kinderen wereldwijd. Jouw bron voor goede, betrouwbare informatie die jullie vakantie een stuk makkelijker maakt.

5 reacties

  1. Nicetobeout on

    Wat jammer om te lezen dat jullie het zo ervaren hebben. Je foto’s zien er voor mij best spectaculair uit! EN ik hou van Griekenland heb alleen zelf nog nooit een grote stad als deze of bijvoorbeeld Athene bezocht, dus ik zou dat nog wel willen doen. Is Athene een betere keus dan?

  2. Volgens mij heb je een beetje pech gehad. Ik was ook niet wild van het vliegveld, maar er werd gelukkig niet tegen me geblaft 😉 Met kinderen is Thessaloniki niet top idd, maar mss is het dan juist leuk om in het nabijgelegen Halkidiki te zijn en een dagtochtje te doen. De Haia Sophia vond ik mooi, maar de musea waren bijvoorbeeld weer veel mooier, net als de binnenkant van de Rotunda. Je moet er echt een beetje induiken, maar dan is Thessaloniki ook echt de moeite waard.

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.