Home / Reisinformatie / Europa / Een maandagmiddag in Thessaloniki
thessaloniki

Een maandagmiddag in Thessaloniki

Een maandag in Thessaloniki, wandelen door deze Griekse metropool. Er is iets met de naam Thessaloniki: een exotische klank, een bijna zangerig woord. Zeg het maar eens een paar keer achter elkaar. Thessaloniki, Thessaloniki, Thessaloniki. Op zijn Grieks met de klemtoon op de één-na-laatste lettergreep. Ik had het idee dat er achter zo’n naam vast een spannende stad schuil zou moeten gaan.

thessaloniki

Een blaffende douanebeambte

Onderweg vanuit Skopje in Macedonië naar Meteora in Griekenland had ik een paar uur te besteden in deze stad. Niet heel veel tijd maar genoeg voor een kleine taster. Mijn eerste kennismaking met het Griekse vasteland verliep niet vloeiend. Om 5:15 ging de wekker en om 6 uur zat ik in de bus.

De eerste uren gingen voorbij in een waas van dutten, dromen over mooie reizen en kijken naar het landschap dat met de mist en wijnvelden deed denken aan Toscane. Bij de Griekse grens werd mijn droom ruw verstoord. Uit de bus allemaal, alle tassen eruit, naast elkaar in de rij staan en je tas voor je voeten. Nadat we een kwartier hadden staan koukleumen kwam de chagrijnige douanebeambte langs met zijn drugshond. Toen we eindelijk verder mochten rijden was de verwachte aankomsttijd in Thessaloniki drie kwartier opgeschoven.

Met een (huur)auto op reis? Lees hier tips voor een roadtrip Noord-Griekenland.

thessaloniki

Wat te doen in Thessaloniki

Natuurlijk had ik van tevoren mijn research gedaan. Ik vroeg me af of Thessaloniki met kinderen ook leuk zou zijn. Maar erg veel informatie is er niet te vinden voor gezinnen. Is het gewoon niet zo’n familievriendelijke stad of heeft er niemand de moeite genomen erover te schrijven? Ik kwam er achter dat ongeveer alle bezienswaardigheden open zijn van dinsdag tot zondag. De meeste kerken zijn wel dagelijks open maar gaan dicht om 12:00. Laat ik er nou net op een maandagmiddag zijn, niet ideaal.

Agia Sofia

Eenmaal aangekomenen hobbelde ik snel naar de Agia Sofia één van de weinig kerken die tot 13:00 open was. Volgens de reisgids is het een 8e eeuwse kopie die zou moeten lijken op de Turkse Agia Sofia. Nou dan moet je wel heel veel fantasie hebben en na een paar foto’s hield ik het voor gezien.

Agia Sofia thessaloniki

Mijn maag knorde en dat maakt mij altijd een “grumpy traveller”.  Op naar de waterrand voor een lunch aan de Middellandse Zee. De zon, de geur van de zee, het voelde goed en de terrasjes zaten vol met Grieken aan een latte. Jammer alleen dat bar na bar de keuken niet open had. Dus maar terug de zijstraatjes in waar ik een tosti kon krijgen.

Witte Toren

Via de kade liep ik naar het Plateai Aristotelous, een groot plein in het centrum om vervolgens een heel stuk terug te lopen naar de Witte Toren. Een icoon van de stad Thessaloniki. De toren heeft een bloedige geschiedenis, in 1826 slachtten de troepen van de Ottomaanse Sultan Mohammed II hier de vijand af.

Witte toren
Witte toren

Nadat de christenen in 1913 de stad weer innamen, kalkten ze de toren wit om de bloedvlekken te verbergen. Binnen zijn alle interactieve tentoonstellingen in het Grieks en anders dan het uitzicht van bovenaf  de toren is er weinig te zien.

De Romeinse triomfboog van Galerius

Romeinse triomfboog van Galerius.

Via de winkelstraten verliet ik de kust voor de drie Romeinse attracties van de stad zoals de Romeinse triomfboog van Galerius.. Onderweg kwam ik nog een speeltuin tegen maar deze leek vervallen en bedekt met graffiti.

Thessaloniki
Thessaloniki

Kasta

Op mijn stadskaart leek het nu niet zo ver meer naar de Kasta, het kasteel. Ver was het ook niet maar de staten gingen steil omhoog vol met trapjes.

Thessaloniki

Gelukkig was er wat afleiding aan de huizen in deze wijk. Vol overhangende balkonnetjes, planten en in vele kleuren geschilderd. Dit deel van Thessaloniki is een stuk pittoresker dan aan de kust al kan het allemaal wel eens een opknapbeurt gebruiken.

Kerk van sint Dimitrios

Vanaf het uitkijkpunt begon ik mijn weg terug richting het treinstation. Aangekomen bij een straat met bushaltes had ik nog een uur voor mijn trein ging en aangezien de grootste orthodoxe kerk van de stad om de hoek zat, keek ik daar ook snel even binnen.

Kerk van sint Dimitrios
Kerk van sint Dimitrios

Terug nam ik alleen een verkeerde afslag en ja hoor bus gemist. Ik had niet de luxe om nog lang te wachten wat met maar drie treinen per dag zou de trein niet halen betekenen dat ik Meteora helemaal zou moeten overslaan. Later las ik in mijn reisgids dat een lege taxi vinden in Thessaloniki heel moeilijk kan zijn maar ik had mazzel want de eerst taxi stopte voor mij.

thessaloniki

Moet je Thessaloniki op maandag bezoeken? En is Thessaloniki met kinderen leuk?

Hoewel ik van veel mensen heb gehoord dat Thessaloniki zo’n leuke stad is  heeft de de stad haar charmes niet aan mij kunnen prijsgeven. Er was er absoluut niets mis mee, de zon werkte mee en de mensen waren vrolijk het miste voor mij alleen de wow-factor.  

thessaloniki

Maandag is sowieso geen handige dag om de stad te bezoeken maar dan nog zou er een mooi park, gave speeltuin of van buiten mooie kerk geweest kunnen zijn die me aansprak. Er was geen moment dat ik het gevoel had dat we hier als gezin nog eens terug zouden moeten keren. Thessaloniki heeft wel een uitstekende reputatie als het op restaurants en uitgaan aankomt dus wellicht is het daarom wel iets voor jou.

thessaloniki

Ben jij wel eens ergens geweest wat niet aan je verwachtingen voldeed?

Over de auteur

8 gedachten over “Een maandagmiddag in Thessaloniki”

 1. Irene otantzis

  Wat jammer om jou verhaal over Thessaloniki zo te lezen.. waarom had je jezelf niet beter ingelezen?.. ga met je kinderen naar waterland.. waarom zou je kinderen een stad willen doorslepen.. geen een kind vind dat leuk en in de zomer ook veel te heet.. en weet je waarom veel dicht gaat? Omdat je in een land bent waar ze in de middag gaan rusten.. om 14:00 gaat iedereen naar huis om te koken en gezamenlijk te eten en te rusten..
  deze stad heeft een bijzondere geschiedenis.. de boven stad (die volgens jou wel een opknapbeurt nodig heeft) daar werden de Grieken gehuisvest die vanuit Turkije in 1922 werden weggestuurd dat waren er 100000. De stad kon al die vluchtelingen niet aan en liet ze tegen de berg huisvesten. Daarom is alles zo steil. De arme Grieken woonden onder andere in de stads muren of in een kartonnen doos.. toen er jaren later meer toeristen kwamen kreeg iedereen een stuk land en werden de stadsmuren dicht gemaakt.
  Het kasteel wat je noemde was vroeger een gevangenis nu een museum.. de hagia Sofia is een kopie van de kerk in Istanbul.. toen de Turken in 1922 alle Grieken het land uit zetten werden van alle kerken moskeeën gemaakt.. alles is gewist.. kijk eens goed naar de moskeeën en kerken (in beide landen) dan zie je dat ze van oorsprong iets anders waren. Ik snap wel dat je niet ziet dat ze hetzelfde zijn..het verbaasde me ook dat je zo naar binnen kon.. je moet in de Griekse kerk volledig bedekt zijn uit respect voor de kerk..

  Thessaloniki is een stad waar je met je partner heerlijk kan eten en shoppen.. ik weet zeker dat als je de tijd had genomen om de stad te bezoeken en je beter had verdiept (Er is wel degelijk wat te vinden) in de cultuur en gewoonten van de bevolking je een hele andere beleving had gehad.. heel jammer!.

  1. Ik heb mij zeker wel ingelezen, Lonely Planet mee net als voor de andere bestemmingen in Griekenland. Er staat notebene in het blog “Natuurlijk had ik vantevoren mijn research gedaan.” Ik snap eigenlijk je reactie niet zo goed. Waarom zoveel frustratie omdat een bestemming mij tegen valt.

 2. Wat jammer om te lezen dat jullie het zo ervaren hebben. Je foto’s zien er voor mij best spectaculair uit! EN ik hou van Griekenland heb alleen zelf nog nooit een grote stad als deze of bijvoorbeeld Athene bezocht, dus ik zou dat nog wel willen doen. Is Athene een betere keus dan?

 3. Volgens mij heb je een beetje pech gehad. Ik was ook niet wild van het vliegveld, maar er werd gelukkig niet tegen me geblaft 😉 Met kinderen is Thessaloniki niet top idd, maar mss is het dan juist leuk om in het nabijgelegen Halkidiki te zijn en een dagtochtje te doen. De Haia Sophia vond ik mooi, maar de musea waren bijvoorbeeld weer veel mooier, net als de binnenkant van de Rotunda. Je moet er echt een beetje induiken, maar dan is Thessaloniki ook echt de moeite waard.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top