Tips voor je bezoek aan Tortuguero Nationaal Park Costa Rica

1

Blogger Leonie maakte een rondreis met haar man en kinderen van 3 en 7 jaar door Costa Rica. Eén van de hoogtepunten van hun reis door Costa Rica was een bezoek aan Tortuguero Nationaal Park, een beschermd natuurgebied aan de Caribische Zee waar zeeschildpadden in de zomer eieren leggen op het strand.

Tortuguero Nationaal Park

Met bus en boot naar Tortuguero Nationaal Park

Na aankomst in Costa Rica verblijven we eerst een paar nachten in de hoofdstad van Costa Rica, San Jose, om te acclimatiseren.We hebben ons bezoek aan Tortuguero Nationaal Park aan het begin van onze reis door Costa Rica gepland. Op de derde dag van onze reis worden we ’s morgens heel vroeg opgehaald door een bus die ons naar de opstapplaats van de boot zal brengen. Tortuguero Nationaal Park is namelijk alleen te bereiken per boot of vliegtuig.

Als we de stad San Jose achter ons hebben gelaten rijden we door het groene landschap van Costa Rica. We doorkruisen het prachtige Braulio Carrillo National Park, passeren kleine plaatsjes en maken een korte stop bij één van de vele bananenplantages van Chiquita. Voor de kinderen erg leerzaam om te zien hoe bananen groeien en waar de bananen die thuis op de fruitschaal liggen eigenlijk vandaan komen.

Na een busrit van een paar uur komen we aan in La Pavona, de opstapplaats van de boot. Onze bagage halen we uit de bus en we stappen in de boot die ons naar Tortuguero Nationaal Park zal brengen.

De boottocht duurt ongeveer 2 uur maar we vervelen ons geen moment, de omgeving is adembenemend mooi.

Tortuguero Nationaal Park Costa Rica Tortuguero Nationaal Park Costa Rica

costa ricaMawamba Lodge

We verblijven in Tortuguero Nationaal Park in Mawamba Lodge. Ons huisje is vrij basic, maar alles is verder goed verzorgd bij de lodge. Mawamba Lodge is omringd door tropisch regenwoud en heeft een mooi aangelegde vlinder- en kikkertuin. De lodge is gelegen aan de Caribische Zee en we nemen een kijkje op het strand. De zee is wild en ruw en het wordt sterk afgeraden te zwemmen in zee, vanwege de stroming, haaien en andere gevaarlijke vissen. Mawamba Lodge heeft een fijn zwembad dus zwemmen doen we maar niet in zee.

Vanuit Mawamba Lodge is het mogelijk te wandelen naar het plaatsje Tortuguero maar wij nemen de boot. We maken een wandeling door de straatjes van Tortuguero en kopen een paar handgemaakte souvenirs.

Mawamba Lodge

Mawamba Lodge

Een ander heel fijn hotel met familiekamers zijn de Tortuguero Lodge en Gardens. Bekijk hier de beschikbaarheid en prijzen.

Lezer Nidia tips ook nog Laguna Lodge. Hier verbleef ze in een standaard kamer voor 4 pers. Met 2 tweepersoonsbedden. De badkamer was prima. Laguna Lodge is een knusse eco lodge met ventilator en houten schommelstoelen op de veranda. Het is een prachtige accommodatie, met restaurant en bar in de buitenlucht aan het water. Je boekt een all-in package, incl. vervoer (bus en boot), tours per boot door het regenwoud, 3 maaltijden per dag. Er zijn 2 prachtige zwembaden, veel groen, flora en fauna, divers buffet 3x per dag, afgesloten terrein. Een ideale laagdrempelige manier om prachtige natuur te leren kennen met een gezin. Bekijk hier de beschikbaarheid en prijzen.

Nachtwandeling door het regenwoud

Met een gids maken we na zonsondergang een wandeling door het regenwoud. We ontdekken dat de geluiden in het regenwoud ’s avonds heel anders zijn dan overdag. De kinderen vinden de wandeling in het donker heel erg spannend. Onderweg zien we kikkers, een slang, spinnen en schorpioenen.

Boottocht door het regenwoud

De volgende dag maken we een boottocht door de kanalen van Tortuguero Nationaal Park. We zien veel dieren, onder andere apen, luiaards, schildpadden, kaaimannen, hagedissen en ook een aantal bijzondere vogels.

Onze gids is een enthousiaste verteller en kan de dieren moeiteloos vinden in het dichtbegroeide regenwoud. Voor ons is het soms best lastig om dieren te ontdekken tussen al dat groen.

Tortuguero Nationaal Park Tortuguero Nationaal Park

  • Schildpadden eieren zien leggen

In de zomerperiode komen in Tortuguero Nationaal Park zeeschildpadden ’s avonds en ’s nachts aan land om eieren te leggen. Dit was één van de redenen voor ons om Tortuguero Nationaal Park te bezoeken tijdens onze reis door Costa Rica. Het is alleen mogelijk met een georganiseerde excursie de schildpadden te gaan bekijken ’s avonds op het strand. De boot brengt ons naar het plaatsje Tortuguero en we wandelen met onze gids, in het donker, naar het strand. Daar moeten we wachten in een hut op bericht van een ranger dat er een schildpad op het strand bezig is met eieren leggen. Het wachten duurt lang, de kinderen zijn moe en zijn inmiddels in slaap gevallen op onze schoot. Na ongeveer 2 uur komt het verlossende bericht: wij mogen het strand op! We volgen de gids en zien een enorme schildpad van ongeveer 1,5 meter in het zand liggen. Onze gids schijnt met een speciale zaklamp bij de schildpad zodat we het goed kunnen zien. De kinderen mogen heel dicht naast de schildpad plaatsnemen. Ze kijken hun ogen uit: eieren zo groot als pingpongballen vallen in een grote kuil. Als de schildpad klaar is met eieren leggen graaft ze met haar enorme poten de kuil dicht. Wat een magische ervaring! Foto’s maken is verboden maar deze herinnering is bij ons allemaal onuitwisbaar.

De volgende dag verlaten we Tortugero National Park. De boot brengt ons weer terug naar de bewoonde wereld en onze reis door Costa Rica gaat verder.

Tortuguero National Park met kinderen? Een paar tips.

  • Is Tortuguero Nationaal Park een aanrader met kinderen? Ja!
  • Tortuguero Nationaal Park heeft diepe indruk gemaakt, zeker ook op onze kinderen.
  • Het verblijf middenin het tropisch regenwoud, de bijzondere dieren die we hebben ontdekt en de leuke excursies die we hebben gedaan, zoals de schildpadden excursie.
  • In het tropisch regenwoud kan het soms behoorlijk regenen en zijn een regenponcho en stevige, dichte schoenen handig om mee te nemen.
  • De reis vanuit San Jose naar Tortuguero Nationaal Park met de bus en boot duurt best lang, maar is echt de moeite waard door de mooie en afwisselende omgeving waar je doorheen reist.
  • In Tortuguero Nationaal Park is veel water en dat betekent ook muggen. Het is aan te raden zowel overdag als ’s avond de huid goed te beschermen met antimuggenlotion met DEET.

Tortuguero Nationaal Park Tortuguero Nationaal Park

Dit blog verscheen voor het eerst in 2016 maar is in 2018 ge-update met accommodatie tips van onze lezers.

Share.

About Author

Leonie is een van de vaste bloggers van Gezinopreis. Leonie gaat met haar man en 2 kinderen (2007 en 2011) graag op reis. In de zomer naar een verre bestemming, in de winter op wintersport en tussendoor maken ze ook regelmatig korte trips binnen Europa. Favoriete bestemming van Leonie en haar gezin: de Verenigde Staten van Amerika, waar ze graag rondreizen met een camper of een auto.

1 reactie

  1. Ik had een vraag over de rit van San José naar Tortuguero.
    Welke bus hebben jullie genomen? Was dit met een hotel geregeld? En hoe was de terugrit?

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.