Home / Reisinformatie / Latijns Amerika / Costa Rica / Tips voor je bezoek aan Tortuguero Nationaal Park Costa Rica

Tips voor je bezoek aan Tortuguero Nationaal Park Costa Rica

Een bezoek aan Tortuguero Nationaal Park is een hoogtepunt van een rondreis door Costa Rica. Blogger Leonie maakte een rondreis met haar man en kinderen van 3 en 7 jaar door Costa Rica, terwijl onze andere blogger Leonie het land bezocht met kinderen van toen 10 en 7 jaar. Eén van de hoogtepunten van hun reis door Costa Rica was een bezoek aan Tortuguero Nationaal Park, een beschermd natuurgebied aan de Caribische Zee waar zeeschildpadden in de zomer eieren leggen op het strand.

Tortuguero is sinds 1975 een beschermd nationaal park. Er zijn meer dan vierhonderd verschillende vogelsoorten gezien in het park en je kunt ook veel andere wilde dieren tegenkomen. Voor een bezoek aan het park adviseren je minimaal drie dagen uit te trekken.

Tortuguero Nationaal Park

Met bus of huurauto en boot naar Tortuguero Nationaal Park

Tortuguero ligt in het oosten van het land aan de Caribische kust. Het is gelegen op een zandbank en je kan er alleen komen met een boot. Na aankomst in Costa Rica verbleef Leonie eerst een paar nachten in de hoofdstad van Costa Rica, San Jose, om te acclimatiseren. “We hebben ons bezoek aan Tortuguero Nationaal Park aan het begin van onze reis door Costa Rica gepland. Op de derde dag van onze reis worden we ’s morgens heel vroeg opgehaald door een bus die ons naar de opstapplaats van de boot zal brengen. Tortuguero Nationaal Park is namelijk alleen te bereiken per boot of vliegtuig.”

Tortuguero Nationaal Park Costa Rica

Als we de stad San Jose achter ons hebben gelaten rijden we door het groene landschap van Costa Rica. We doorkruisen het prachtige Braulio Carrillo National Park, passeren kleine plaatsjes en maken een korte stop bij één van de vele bananenplantages van Chiquita. Voor de kinderen erg leerzaam om te zien hoe bananen groeien en waar de bananen die thuis op de fruitschaal liggen eigenlijk vandaan komen.

Tortuguero Nationaal Park Costa Rica

Na een busrit van een paar uur komen we aan in La Pavona, de opstapplaats van de boot. Onze bagage halen we uit de bus en we stappen in de boot die ons naar Tortuguero Nationaal Park zal brengen.

Onze andere blogger Leonie heeft zelf een auto gehuurd in Costa Rica. Die laat je dan achter bij de de opstapplaats naar Tortuguero. Bij de slagboom moet je je melden en wordt er gecheckt of je een hotel hebt geboekt in Tortuguero. Direct na het melden werden wij gekoppeld aan onze contactpersoon die ons hielp met het parkeren van de auto. Nadat we geparkeerd hadden en de bagage uit de auto hadden gehaald, bracht hij ons naar het restaurant. Hier kregen we informatie over onze vervolgtocht. In het restaurant is voldoende ruimte om rustig te zitten en te wachten op de boot.

Tortuguero National Park

De boot naar Tortuguero vertrekt 4 keer per dag. Hou deze tijden goed in de gaten en zorg dat je op tijd bij de opstapplaats bent. Wanneer het tijd is, wordt je opgehaald brengt iemand je naar de boot.

Nadat iedereen is ingestapt en de bagage op de boot is geladen vertrekken we. De boottocht duurt tussen de 1 a 2 uur, dit is afhankelijk van het weer. Wij vertrokken met een strak blauwe lucht en een zonnetje, dus met een klein uur kwamen we  op Tortuguero.

Tortuguero National Park

De tocht naar Tortuguero is al fantastisch. Je vaart door de mangrovebossen en het is adembenemend mooi. Als je geluk heb zie je hier al veel dieren, zo spotte we wat schildpadden, vogels en kaaimannen onderweg, dus hou je verrekijker en fototoestel paraat. Eenmaal aangekomen in het dorpje worden we begeleid naar onze accommodatie.

Hotel Tortuguero National Park

Je kan in Tortuguero op diverse plekken overnachten. Je hebt ook accommodaties buiten het centrale gedeelte, hier zal je dan met een andere boot naar toe moeten varen. Ons advies is om te overnachten in het dorpje zelf, dan krijg je de Caribische sfeer het beste mee.

Tortuguero Nationaal Park

Wij adviseren om voor je verblijf in het Tortuguero National Park met kinderen een accommodatie met zwembad te boeken, aangezien je niet in de zee mag zwemmen in deze regio. De zee is te sterk om in te zwemmen en na 18.00 uur is het ook verboden om op het strand te komen. Dus het is wel fijn voor de verkoeling om ergens te kunnen plonzen!

Tortuguero dorpje sfeer

Hier een aantal tips voor leuke fijne accommodaties:

Tortuguero Beachfront

Leonie en haar gezin verbleef midden in het dorpje bij Tortuguero Beachfront. Zoals de naam al zegt ligt deze direct aan de zee. Het hotel is klein en overzichtelijk. Er zijn vrijstaande hutjes voor twee personen en een klein hoofdgebouw met familiekamers. De familiekamers zijn basic en klein, vier bedden op een rij, airo, een kleine douche en toiletruimte.

Tortuguero Beachfront

Het hotel heeft een ontbijtruimte, zwembad en er is een mogelijkheid tot het reserveren van massages. In de centrale lobby kun je gratis koffie, thee en water pakken, 24 uur per dag. Je wandelt zo vanuit het hotel het dorpje in en eetgelegenheden liggen op de hoek. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Tortuguero Beachfront

Mawamba Lodge

Onze andere Leonie verbleef in Tortuguero Nationaal Park in Mawamba Lodge. Ons huisje is vrij basic, maar alles is verder goed verzorgd bij de lodge. Mawamba Lodge is omringd door tropisch regenwoud en heeft een mooi aangelegde vlinder- en kikkertuin. De lodge is gelegen aan de Caribische Zee en we nemen een kijkje op het strand. De zee is wild en ruw en het wordt sterk afgeraden te zwemmen in zee, vanwege de stroming, haaien en andere gevaarlijke vissen. Mawamba Lodge heeft een fijn zwembad dus zwemmen doen we maar niet in zee.

Mawamba Lodge

Vanuit Mawamba Lodge is het mogelijk te wandelen naar het plaatsje Tortuguero maar wij nemen de boot. We maken een wandeling door de straatjes van Tortuguero en kopen een paar handgemaakte souvenirs.

Mawamba Lodge

Tortuguero Lodge en Gardens

Een ander heel fijn hotel met familiekamers zijn de Tortuguero Lodge en Gardens. Bekijk hier de beschikbaarheid en prijzen.

Laguna lodge

Lezer Nidia tips ook nog Laguna Lodge. Hier verbleef ze in een standaard kamer voor 4 pers. Met 2 tweepersoonsbedden. De badkamer was prima. Laguna Lodge is een knusse eco lodge met ventilator en houten schommelstoelen op de veranda. Het is een prachtige accommodatie, met restaurant en bar in de buitenlucht aan het water. Je boekt een all-in package, incl. vervoer (bus en boot), tours per boot door het regenwoud, 3 maaltijden per dag. Er zijn 2 prachtige zwembaden, veel groen, flora en fauna, divers buffet 3x per dag, afgesloten terrein. Een ideale laagdrempelige manier om prachtige natuur te leren kennen met een gezin. Bekijk hier de beschikbaarheid en prijzen.

Wat te doen in Tortuguero met kinderen

Nachtwandeling door het regenwoud

Met een gids maken we na zonsondergang een wandeling door het regenwoud. We ontdekken dat de geluiden in het regenwoud ’s avonds heel anders zijn dan overdag. De kinderen vinden de wandeling in het donker heel erg spannend. Onderweg zien we kikkers, een slang, spinnen en schorpioenen.

In het tropisch regenwoud kan het soms behoorlijk regenen en zijn een regenponcho en stevige, dichte schoenen handig om mee te nemen. Daarnaast is het ook een aanrader om voldoende DEET mee te nemen, want aan muggen geen gebrek hier.

Tortuguero Nationaal Park

Wanneer je deze tocht of de boottocht boekt moet je de entree voor het Nationale Park nog los aanschaffen, dat gaat via de site van Sinac. Hier kun je alle entreebewijzen kopen voor de Nationale Parken in Costa Rica. Tortuguero National Park (sinac.go.cr). Wij adviseren je bij het boeken van tours goed op te letten. Het beste boek je via je hotel of via een betrouwbare touroperator, niet via mensen die je in het dorp aanspreken.

Boottocht door het regenwoud

Natuurlijk maken we ook boottocht door de kanalen van Tortuguero Nationaal Park. We zien veel dieren, onder andere apen, luiaards, schildpadden, kaaimannen, hagedissen en ook een aantal bijzondere vogels.

Tortuguero Nationaal Park

Je kan zo’n tocht ook overdag doen maar in de vroege ochtend heb je de meeste kans om dieren te zien. Daarom lopen we rond half 6 naar de haven van Tortuguero. Hier hadden we afgesproken met onze gids voor deze ochtend. Wij boekten een tour met kanoboot door het Nationale Park. De tocht duurt 3,5 uur en is inclusief een gids, entree voor het Nationale Park, water tijdens de tocht, poncho’s en een kleine snack voordat je gaat varen. Bij aankomst in de haven beginnen we met de kleine snack; beschuitjes, fruit, koffie en thee. We krijgen uitleg over de tocht en krijgen allemaal een reddingsvest aan.

Tortuguero Nationaal Park

Onze gids is een enthousiaste verteller en kan de dieren moeiteloos vinden in het dichtbegroeide regenwoud. Voor ons is het soms best lastig om dieren te ontdekken tussen al dat groen.

Zo zien wij tijdens deze tocht veel soorten dieren tijdens onze boottocht door het Tortuguero Nationaal Park zoals de toekan, reiger, leguanen, brulapen en kaaimannen. Ook leven er veel reptielen en amfibieën in het park. De natuur bestaat hier vooral uit mangrove, kanalen, stranden en regenwoud. Daarnaast is het gebied bekend om het leefgebied van de Jaquar, maar die zie je bijna nooit.

Tortuguero Nationaal Park

Ons gezin van vier deelt een bootje met twee andere toeristen. De kanobootjes zijn gemiddeld voor 8 personen en hebben een stille motor. Je kan ook een boot boeken met reguliere motor maar hiermee jaag je de dieren weg en is de beleving vele malen minder. Onze kinderen mogen voorop zitten en kijken uit naar de wilde dieren.

Tortuguero Nationaal Park

Rond half 10 in de ochtend komen we weer terug in de kleine haven en lopen we voldaan terug naar ons hotel, waar we direct kunnen aansluiten voor het ontbijt.

Schildpadden eieren zien leggen in het Tortuguero Nationaal Park

In de zomerperiode komen in Tortuguero Nationaal Park zeeschildpadden ’s avonds en ’s nachts aan land om eieren te leggen. Dit was één van de redenen voor ons om Tortuguero Nationaal Park te bezoeken tijdens onze reis door Costa Rica. Het is alleen mogelijk met een georganiseerde excursie de schildpadden te gaan bekijken ’s avonds op het strand.

Deze tours gaan twee keer per avond. Vanwege de vele aanmeldingen wordt er geloot en kun je niet zelf bepalen wanneer je deze tocht gaat doen. Met kinderen kan dit best vermoeiend zijn, vooral als je ingeloot wordt voor de laatste tocht die van ongeveer tien uur tot middernacht duurt. 

Je wandelt met gids, in het donker, naar het strand. Daar moet je wachten in een hut op bericht van een ranger dat er een schildpad op het strand bezig is met eieren leggen. Het wachten duurt lang, de kinderen zijn moe en zijn inmiddels in slaap gevallen op onze schoot. Onze beide bloggers moesten zo’n twee uur wachten tot het eindelijk het verlossende bericht kwam. Echter dat betekend niet dat je er gelijk bent. Zo kreeg Leonie met haar kinderen van 7 en 10 bericht dat het nog 40 minuten lopen was naar de locatie van de schildpad. Haar kinderen wilden toch gaan maar een deel van de tien deelnemers aan de tour besloot er geen puf meer voor te hebben. Uiteindelijk waren ze te laat bij de schildpad om het eieren leggen te zien, maar kunnen ze nog wel zien hoe de schildpad haar kuil dichtmaakt en weer naar zee schuifelt.

Andere Leonie had meer geluk. “We volgen de gids en zien een enorme schildpad van ongeveer 1,5 meter in het zand liggen. Onze gids schijnt met een speciale zaklamp bij de schildpad zodat we het goed kunnen zien. De kinderen mogen heel dicht naast de schildpad plaatsnemen. Ze kijken hun ogen uit: eieren zo groot als pingpongballen vallen in een grote kuil. Als de schildpad klaar is met eieren leggen graaft ze met haar enorme poten de kuil dicht. Wat een magische ervaring!”

Foto’s maken is verboden maar deze herinnering is bij ons allemaal onuitwisbaar.

Het dorpje Tortuguero

Het dorp Tortuguero is niet meer dan een kilometer lang. Het heeft 1 rechte hoofdweg waar alle kleine souvenirshops en restaurants aan zitten. De sfeer is mooi, heerlijk Caribisch. Aan het einde van dorpje bevind zich de plaatselijke school, waar je als je geluk hebt een kijkje kan nemen.  Een viertal klaslokalen zijn genoeg voor alle kinderen hier in het dorp.

dorpje Tortuguero

Er zijn voldoende leuke kleine restaurantjes in Tortuguero te vinden. Zo kun je heerlijk eten in het Buddha Cafe en bij El Patio. Deze restaurants zitten aan het water en hier kan je genieten van de mooie zonsondergang.

dorpje Tortuguero speeltuin

Vergeet niet vooraf op het vaste land te pinnen want er is geen pinautomaat in dit dorp. Ook kan je geregeld last hebben van stroomstoringen waardoor de pinautomaten het ook niet doen in de restaurants. Zonder contact geld kom je hier niet ver.

Tortueguero heeft een kleine bakker en er is een supermarkt aanwezig, waar je alle basisproducten kan kopen. Wanneer je luiers of voeding nodig hebt moet je dit wel op het vaste land van Costa Rica kopen, het dorp is klein en de faciliteiten ook.

dorpje Tortuguero

Dit blog verscheen voor het eerst in 2016 maar is in 2023 ge-update na een recent bezoek

2 gedachten over “Tips voor je bezoek aan Tortuguero Nationaal Park Costa Rica”

  1. Ik had een vraag over de rit van San José naar Tortuguero.
    Welke bus hebben jullie genomen? Was dit met een hotel geregeld? En hoe was de terugrit?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top