Home / Reisinformatie / Midden-Oosten / Israel / Een fascinerende levensstijl, tour door een Kibboets Israël

Een fascinerende levensstijl, tour door een Kibboets Israël

De Israëli hebben een bijzondere manier van wonen, werken en leven uitgevonden, de Kibboets. Kibbutz, het Hebreeuwse woord voor het verzamelen, is een concept dat inmiddels meer dan een eeuw oud is. Het is een dorp en een bedrijf tegelijk, van oorsprong vaak landbouw. Gezamenlijk werd het werk verdeeld. Mannen en vrouwen zijn gelijk en al het bezit is van iedereen.

Hoewel ik nog nooit op een Kibboets in Israël was geweest kende ik het concept wel. De verhalen van mijn vader over de jaren die hij in een Kibboets werkte. Werken in een Kibboets was populair onder jongeren in de jaren 70. Je kreeg kost en inwoning en in je vrije tijd kon je met het kleine beetje toelage dat je kreeg een tijdje reizen.

Kibboets tour abraham
Kibboets tour Abraham

Dan waren er nog de vele boeken die ik las zoals Exodus waarin de Kibbutzen in worden geromantiseerd als een ras van mensen die met geweer en ploeg het land ontgonnen. Ze hadden geen behoefte aan materiële zaken maar werden gemotiveerd door hun ideologieën.

Ik vroeg me af wat er nu nog over zou zijn van die ideologische gedachten. Hoewel de beste manier om het leven op een Kibboets  te ervaren natuurlijk zou zijn er zelf te leven, is een tour een prima alternatief.

Kibboets Israël  tour met Abraham Tours

Vanaf Tel Aviv rijden we naar Ma’agan Michael Kibbutz in de buurt van Caesarea. We worden welkom geheten door een Kibbutzin en een vrijwilligster die ons rondleiding tijdens de Kibbutz Experience tour.

Mijn eerste vraag is gelijk beantwoord, ja je kunt dus nog steeds als buitenlander vrijwilligerswerk doen op een kibboets. Hoewel al snel duidelijk is dat dit echt niet te vergelijken is met de gloriedagen van weleer toen er speciale vrijwilligershuizen waren. Deze dame helpt mee in het door de kibboets gerunde hostel dat een dorpje verderop ligt. Ook voor haar is het de eerste keer op het terrein van de Kibboets.

kibboets tour
kibboets tour

We worden welkom geheten met een drankje en ik kies de mircobrew die door de kibboets wordt geproduceerd. Een van de dingen die ons direct duidelijk wordt gemaakt is dat Ma’agan Michael een van de grootste en rijkere kibboetsen is in Israël. Het kibboets systeem heeft haar oorsprong in de landbouw en toen de Israëlische overheid subsidies hierop stopte, bleken veel kibboetsen moeite te hebben als commercieel bedrijf te functioneren. Ma’agan Michael is dit gelukt omdat ze naast visserij ook een bekende fabriek hebben die keramiek produceert. Anderen succesvolle kibboetsen zoals Kibutz Ein Gev aan de Dode Zee hebben zich gericht op het toerisme en runnen guesthouses en hotels.

Van de ongeveer 300 kibboetsen in Israël zijn er nog maar 50 die het eens zo belangrijke communistische principe, dat iedereen gelijk is, handhaven. Alle inkomsten die er zijn gaan in een pot, onafhankelijk van of het uit de bedrijven komt die gezamenlijk gerund worden of dat het loon is dat je krijgt voor werk buiten de kibboets. Hieruit krijgt iedereen een gelijke toelage, zowel de directeur van de miljoenenfabriek bent of de schoonmaakster.

In een wereld gedreven door materialisme is het bijzonder dat er mensen zijn die nog steeds alles met elkaar willen delen.

Kibboets tour
Kibboetstour

Andere gebruiken uit de beginperiode zijn afgeschaft. Zo gingen vroeger kinderen vanaf 3 weken oud al naar het kinderhuis waar ze opgroeiden met andere kinderen. Tegenwoordig woont iedereen bij zijn ouders en is er net zoals we in Nederland gewend zijn voor de kinderen een dagopvang.

Rondleiding over de Kibboets Israël

De mensen op Ma’agan Michael Kibbutz hebben het goed. Iedereen werkt maar de dagen zijn relatief kort en de kwaliteit van leven is hoog. Er is een prachtig eigen strand, een goede school, een kinderboerderij en afhankelijk van de grote van je gezin krijg je een woning aangewezen. We zien het oudste deel van de kibboets met kleurige houten huizen in het groen en het recent bijgebouwde deel met moderne gezinswoningen.

kibboets israel
kibboets Isreal

Wandelend door de kibboets zie ik  veel dingen die in mijn ogen afval zijn, maar ook dit hoort bij de filosofie van leven. Recycling of zoals ze het noemen upcycling.  Wat ik afval noem wordt hergebruikt tot kinderspeelgoed, kunst of creatief ingezet als gebruiksvoorwerp.  Zoals een schommel gemaakt van een oude autostoel.

De belangrijkste uitdaging in het leven van een Kibbutzin is om de kwaliteit van leven zo te houden. Het is een model dat het beste werkt in een kleine groep mensen. Hoewel er wel een raad van bestuur is moet over belangrijke beslissingen nog steeds door iedereen gestemd worden.

kibboets tour abraham hostel
kibboets tour abraham hostel

Het is dan ook onmogelijk om je nog aan te sluiten bij een succesvolle kibboets. Alleen door er in een te trouwen kan je als buitenstaander lid worden, als je tenminste door de stemming komt die moet bepalen of je wel of geen lid mag worden. Op de Israëlische huwelijksmarkt hebben mannen of vrouwen die geboren zijn in een goed draaiende kibboets dan ook zeker een streepje voor. Je kunt je toekomstige gezin een hele prettige levensstijl bieden. Het is wel een levensstijl die je echt moet willen. De sociale controle is enorm, eten kan je thuis doen maar wordt toch vaak gedaan in een gezamenlijke eetruimte. Feesten worden samen gevierd. Je kunt mensen waar je geen klik mee hebt niet ontlopen. Privacy is er heel weinig.

werken in een kibboets
strand isreal

Het is een levensstijl die dan ook zeker niet voor iedereen weg gelegd is. Wie in de kibboets geboren, wordt kan na zijn periode in het leger doen wat/hij of zij wil. Voor je dertigste moet je een beslissing nemen. Blijf je lid met alle voordelen of nadelen of sta je voortaan op eigen benen?

Zou jij zo willen en kunnen leven?

KIbboets tour
Kibboets israel

Voor een deel van de reis door Israël werkten we samen met Abrahamtours & hostels. We gaan alleen samenwerkingen aan waarbij we onze eigen mening en ervaringen delen. 

Ook naar het Midden-Oosten op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars, want dat scheelt gedoe met verzekeren ter plekke. Terwijl we voor accommodatie vaak kijken op booking.com

Geen zin of tijd om het zelf te regelen? Bij Local Hero Travel kunnen ze je helpen. Je boekt via deze Nederlandse reisorganisatie rechtstreeks bij een lokale reisspecialist die ook weet wat gezinnen belangrijk vinden. Terwijl je bij ANWB, Djoser, Sawadee en Koning Aap terecht kunt voor reizen samen met andere gezinnen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top