Home / Reisinformatie / Europa / Belgie / Ga op avontuur in Dinant, België

Ga op avontuur in Dinant, België

Als je ooit een foto hebt gezien van Dinant België, dan snap je direct waarom dit een populaire toeristische bestemming is in de Belgische Ardennen. Een heldere blauwe rivier, een fotogenieke kerk en daarboven een steile rotswand met een fort. Het lijkt bijna een animatie uit een avonturenfilm.

dinant citadel

Bezienswaardigheden Dinant

Tijdens ons bezoek aan Dinant zagen we vooral toeristen in de 55+ categorie, maar er is meer dan voldoende te doen, ook voor wie op zoek is naar wat meer actie en avontuur. Ga je Dinant met kinderen bezoeken, dan is het avonturenspel ook een aanrader.

Tip: Landal heeft ook een park vlakbij Dinant en via deze link check je actuele prijzen en aanbiedingen. 

Dinant citadel

De Citadel van Dinant (lopen of met de kabelbaan)

Nummer 1 van de bezienswaardigheden in Dinant is zonder twijfel de Citadel. Kies voor de luie methode en neem de kabelbaan omhoog of pak het wat avontuurlijker aan en neem de trap van 408 treden omhoog. In beide gevallen zal je direct duidelijk zijn waarom dit zo’n perfecte locatie is voor een verdedigingswerk. 

dinant citadel

Een gids kan je meenemen op een rondleiding door het fort. Op verschillende plekken staan er opstellingen van oude gebruiksvoorwerpen en poppen die moeten helpen een beeld te schetsen van vervlogen tijden. In de citadel zit ook het wapenmuseum waar je, zoals de naam al doet vermoeden, verschillende wapens kunt zien welke deels ook echt gebruikt zijn in Dinant.

dinant citadel

De citadel van Dinant is maar één van de vele forten en kastelen in deze regio. In Dinant is er geen speciaal programma voor kinderen, maar een aantal andere plekken hebben dit wel. De 20 meest interessante plekken zijn gecombineerd in een forten en kastelen route door de Belgische en Franse Ardennen.

dinant citadel

Het avonturenspel in Dinant, Mont, Sosoye, Waulsort, Bouvignes en Serville

Speciaal voor wie Dinant met kinderen bezoekt, is er een avonturenspel. Een samenwerking tussen Dinant en 5 omliggende plaatsen: Mont, Sosoye, Waulsort, Bouvignes en Serville. Bij het toerisme bureau in Dinant kun je de tas met het spel kopen, en de bijbehorende app op je telefoon zetten.

avonturenspel dinant

Wij kiezen ervoor om te gaan spelen in Bouvignes-sur-Meuse. Een heel klein plaatsje dat bijna aan Dinant is vastgegroeid. We willen natuurlijk niet het hele spel verklappen, maar we vertellen je wel dat het echt leuk is en de opdrachten afwisselend zijn.

Zoek de verschillen, vind bepaalde plekken in een straat maar ook evenwichtsopdrachten. Onze dochter van 3 is eigenlijk net te jong (het spel is van 4-12), maar kon aan de meeste dingen meedoen. Uiteindelijk zijn we 1,5 uur in geweest een plaatsje waar we anders in 10-15 minuten door heen gelopen waren. De app is een waardevolle aanvulling omdat deze gebruikmaakt van de omgeving: zo kun je bijvoorbeeld een puzzel maken waarbij je de verschillen moet vinden tussen het plaatje op de app en de echte omgeving. 

avonturenspel dinant
avonturenspel dinant

Na afloop van het spel bezochten we nog even de nummer 1 bezienswaardigheid van Bouvignes, het historische museum waar we ons ook nog in middeleeuwse kledij konden omkleden. Door de regen konden we helaas weinig zien van het Kasteel van Crèvecœur, maar op zonnige dagen heb je hier vast een super uitzicht. Wanneer je 2 spellen hebt gespeeld, dan kun je de codes combineren om een schatkist open te maken bij het toerisme office in Dinant (wat ook weer een puzzel is). Heb je zelfs 3 spellen gespeeld, dan is er nog een extra geheim te ontdekken.

avonturenspel Dinant
avonturenspel dinant

Maison Leffe

De abdij van Leffe is niet zoals sommige andere Abdijen in België een toeristische hotspot. Leffe bier wordt ook niet hier gebrouwen, maar in Leuven. Om toch die Leffe experience te krijgen moet je naar het Maison de Leffe in Dinant. Een museum in een voormalig klooster. Dit is een leuk interactief museum in een bijzondere setting.

Na de tour met informatie over het brouwproces door de jaren heen en de verschillende biertypes die Leffe maakt, kun je ook zelf proeven. Het is een leuk museum over het brouwproces door de jaren heen. Alleen via digitale uitleg. En als afsluiting kun je kiezen voor een kleine proeverij met drie verschillende soorten Leffe bier.

Maison de Leffe

Grot la Merveilleuse

Niet zo bekend als de grotten van Han, maar daarom niet minder spannend voor kinderen. De grot la Merveilleuse is ook leuk om te doen wanneer het weer in Dinant niet meewerkt. Een gids neemt je in een klein uurtje meer door verschillende zalen met stalactieten, watervallen en stalagmieten. Rondleidingen gaan op het hele uur, dus zorg dat je er op tijd bent.

dinant sax

Fietsen langs de Maas

Dankzij de treinverbinding ben je met het openbaar vervoer snel vanuit verschillende plekken in België in Dinant. Je kunt ook met de auto gaan, maar de smalle straatjes zitten snel verstopt. Wij kozen voor een andere optie: met de fiets van Dinant naar Namen. Dinant ligt aan een RAVeL-route. Dit zijn routes die de rivier of oude spoorwegen volgen en waar dus weinig hoogteverschil in zit. Wil je fietsen in de Ardennen met kinderen, dan zijn de RAVeL-routes ideaal.

fietsen maas

We deden op een rustig tempo met regelmatige fotostops ongeveer 2 uur over deze route. Stop zeker ook even bij de Rochers de Freijr rotswanden langs de route, hier zijn vaak rotsklimmers bezig. Het grootste gedeelte van de tijd rijd je over een rustig fietspad ver weg van de drukte van verkeer en het is dus een hele ontspannende activiteit. Wil je liever wat avontuurlijker en zijn je kinderen al wat ouder? We zagen ook genoeg vriendengroepen en gezinnen op de wielrenfiets. Rondom Dinant zijn meer dan voldoende fietsroutes die je verder de Ardennen mee invoeren.

fietsen maas

Algemene tips Dinant België

Op de brug van Dinant staan allemaal kleurige saxofoons, je kunt ook het huis bezoeken van Adolf Sax, de uitvinder van de saxofoon. Sax heeft ook een eigen standbeeld vlakbij de kerk.

Dinant sax standbeeld

Bezoek je Dinant in de zomer, dan kun je ook nog gaan kajakken op de Maas. In België hoef je ook nooit op zoek naar een lekker speciaalbier en dit is in Dinant met de Abdij van Maresdous en de Abdij van Leffe in de direct omgeving niet anders. Wel merk je in de restaurants in Dinant dat hier veel toeristen komen: prijzen zijn hoger dan elders.

Hotel in Dinant

Er zijn diverse hotels in Dinant. Eén van de mooiste is hotel La Merveilleuse, in een oud klooster. Dit is hetzelfde pand waarin ook het Maison de Leffe zit. Je kunt hier ook heerlijk eten. Vanuit de kamer aan de voorkant heb je bovendien een top uitzicht over Dinant. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid. Op zoek naar een goed hotel met familiekamers, bekijk dan eens het aanbod van Infiniti Resorts.

La Merveilleuse

Met kinderen kun je ook kiezen voor een vakantiehuis of appartement in de buurt van Dinant, aangezien er ook in de omgeving meer dan genoeg te doen is. Check hier leuke accommodaties van Booking vlakbij Dinant. Liever een vakantiepark met extra faciliteiten? Landal Village l’Eau op veertig minuten vanaf Dinant is een fijn park.

Zwemmen Landal Village L'Eau d'Heure

Wat is er te doen in de omgeving van Dinant

Vanaf Dinant kun je makkelijk (zelf op de fiets) naar Namen, een stad met een enorme citadel. Leuk om een dag door te brengen en naast de natuur van de Ardennen ook de sfeer te hebben van een grotere stad.

De abdij van Maredsous is ook prima te bezoeken vanuit Dinant. Je kunt hier ook op een originele manier naartoe met de railbikes of Molignee. Ook een bezoek aan de ruïnes van Montaigle is een familievriendelijk uitstapje dat je kunt ondernemen vanuit Dinant.

Maredsous abdij

4 gedachten over “Ga op avontuur in Dinant, België”

  1. Ik vind dit nog altijd de meest sprookjesachtige stad van België! Alleen al door de locatie 🙂
    Fijn om te lezen dat er ook heel wat leuke dingen zijn die je in de buurt kan doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top