Ga op avontuur in Dinant Belgie

2

Als je ooit een foto hebt gezien van Dinant België, dan snap je direct waarom dit een populaire toeristische bestemming is in de Belgische Ardennen. Een heldere blauwe rivier, een fotogenieke kerk en daarboven een steile rotswand met een fort. Het lijkt bijna een animatie uit een avonturen film

dinant citadel

Actieve bezienswaardigheden Dinant

Tijdens ons bezoek aan Dinant zagen we vooral toeristen in de 55+-categorie maar er is meer dan voldoende te doen om voor wie op zoek is naar wat meer actie en avontuur.

Tip: Landal heeft ook een park vlakbij Dinant en via deze link check je actuele prijzen en aanbiedingen. 

De Citadel van Dinant (lopen of met de kabelbaan)

Nummer 1 van de bezienswaardigheden in Dinant is zonder twijfel de Citadel. Kies voor de luie methode en neem de kabelbaan omhoog of pak het wat avontuurlijker aan en neem de trap van 408 treden omhoog. In beide gevallen zal je direct duidelijk zijn waarom dit zo’n perfecte locatie is voor een verdedigingswerk. Een gids kan je meenemen op een rondleiding door het fort. Op verschillende plekken staan er opstellingen van oude gebruiksvoorwerpen en poppen die moeten helpen een beeld te schetsen van vervlogen tijden. In de citadel zit ook het wapenmuseum waar je zoals de naam al doet vermoeden verschillende wapens kunt zien welke deels ook echt gebruikt zijn in Dinant.

dinant citadel

dinant citadel

dinant citadel

De citadel van Dinant is maar één van de vele forten en kastelen in deze regio. In Dinant is er geen speciaal programma voor kinderen maar een aantal andere plekken hebben dit wel. De 20 meest interessante plekken zijn gecombineerd in een forten en kastelen route door de Belgische en Franse Ardennen.

Het avonturenspel in Dinant, Mont, Sosoye, Waulsort, Bouvignes en Serville

Speciaal voor wie Dinant met kinderen bezoekt is er een avonturenspel. Een samenwerking tussen Dinant en 5 omliggende plaatsen: Mont, Sosoye, Waulsort, Bouvignes en Serville. Bij het toerisme bureau in Dinant kan je de tas met het spel kopen, en de bijbehorende app op je telefoon zetten. Wij kiezen ervoor om te gaan spelen in Bouvignes-sur-Meuse. Een heel klein plaatsje dat bijna aan Dinant is vastgegroeid. We willen natuurlijk niet het hele spel verklappen maar we vertellen je wel dat het echt leuk is en de opdrachten afwisselend zijn. Zoek de verschillen, vind bepaalde plekken in een straat maar ook evenwichtsopdrachten. Onze dochter van 3 is eigenlijk net te jong (het spel is van 4-12) maar kon aan de meeste dingen meedoen. Uiteindelijk zijn we 1,5 uur in geweest een plaatsje waar we anders in 10-15 minuten door heen gelopen waren. De app is een waardevolle aanvulling omdat deze gebruik maakt van de omgeving: zo kun je bijvoorbeeld een puzzel maken waarbij je de verschillen moet vinden tussen het plaatje op de app en de echte omgeving. Bouvignes-sur-Meuse avonturenspel dinant

 

Bouvignes-sur-MeuseBouvignes-sur-Meuse
Na afloop van het spel bezochten we nog even de nummer 1 bezienswaardigheid van Bouvignes, het historische museum waar we ons ook nog in middeleeuwse kledij konden omkleden. Door de regen konden we helaas weinig zien van het Kasteel van Crèvecœur maar op zonnige dagen heb je hier vast een super uitzicht. Wanneer je 2 spellen hebt gespeeld,dan kan je de code’s combineren om een schatkist open te maken bij het toerisme office in Dinant (wat ook weer een puzzel is). Heb je zelfs 3 spellen gespeeld dan is er nog een extra geheim te ontdekken.

dinant met kinderen

schatkist dinantGrot la Merveilleuse

Niet zo bekend als de grotten van Han maar daarom niet minder spannend voor kinderen. De grot la Merveilleuse is ook leuk om te doen wanneer het weer in Dinant niet meewerkt. Een gids neemt je in een klein uurtje meer door verschillende zalen met stalactieten, watervallen en stalagmieten. Rondleidingen gaan op het hele uur, dus zorg dat je er op tijd bent.

Fietsen langs de Maas

Dankzij de trein verbinding ben je met het openbaar vervoer snel vanuit verschillende plekken in België in Dinant. Je kunt ook met de auto gaan maar de smalle straatjes zitten snel verstopt. Wij kozen voor een andere optie: met de fiets van Dinant naar Namen. Dinant ligt aan een RAVeL-route. Dit zijn routes die de rivier of oude spoorwegen volgen en waar dus weinig hoogteverschil in zit. Wil je fietsen in de Ardennen met kinderen, dan zijn de RAVeL-routes ideaal. We deden op een rustig tempo met regelmatige fotostops ongeveer 2 uur over deze route. Stop zeker ook even bij de Rochers de Freijr rotswanden langs de route, hier zijn vaak rotsklimmers bezig. Het grootst gedeelte van de tijd rij je over een rustig fietspad ver weg van de drukte van verkeer en het is dus een hele ontspannen activiteit. Wil je liever wat avontuurlijker en zijn je kinderen al wat ouder. We zagen ook genoeg vriendengroepen en gezinnen op de wielrenfiets. Rondom Dinant zijn meer dan voldoende fietsroutes die je verder de Ardennen mee invoeren.

ravel fietsen kinderen

fietsen namenAlgemene tips Dinant België

Op de brug van Dinant staan allemaal kleurige saxofoons, je kunt ook het huis bezoeken van Adolf Sax, de uitvinder van de saxofoon. Bezoek je Dinant in de zomer dan kan je ook nog gaan kajakken op de Maas. In België hoef je ook nooit op zoek naar een lekker speciaalbier en dit is in Dinant met de Abdij van Maresdous en de Abdij van Leffe in de direct omgeving niet anders. Wel merk je in de restaurants in Dinant dat hier veel toeristen komen: prijzen zijn hoger dan elders.

dinant saxofoon

hotel la merveilleuse

Tijdens ons paasweekend in België verbleven we in Namen, een stad met een enorme citadel maar je kunt uiteraard ook overnachten in Dinant. Er zijn diverse hotels in Dinant. Eén van de mooiste is hotel La Merveilleuse, in een oud klooster. Met kinderen kun je ook kiezen voor een vakantiehuis of appartement en Dinant gebruiken als basis om de rest van de regio te verkennen. De abdij van Maredsous, de vlakbij gelegen railbikes of Molignee en de ruïnes van Montaigle zijn enkele familievriendelijke uitstapjes die je kunt ondernemen vanuit Dinant.

railbikes01

Kasteel van Montaigle

Maredsous

Share.

About Author

Tikva is fulltime blogger en oprichter van Gezin op Reis. Ze heeft meer dan 70 landen bezocht waarvan meer dan 30 met haar dochter (2013). Haar favoriete continenten zijn Europa, Latijns-Amerika en Azië. Ze begon de website in 2014 om ervaringen en tips voor (toen nog) reizen met een baby te delen. Inmiddels is Gezin op Reis de grootste website in Nederland over vakanties met kinderen wereldwijd. Jouw bron voor goede, betrouwbare informatie die jullie vakantie een stuk makkelijker maakt.

2 reacties

Leave A Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.