Home / Nederland / Limburg / Venray Remembers, verhalen uit de Tweede Wereldoorlog komen tot leven

Venray Remembers, verhalen uit de Tweede Wereldoorlog komen tot leven

Opdat we niet vergeten! De verhalen uit de Tweede Wereldoorlog moeten verteld blijven worden, zeker ook aan onze kinderen. Blogger Leonie dook met haar man en twee tieners een weekend in het bijzondere oorlogsverleden van Venray en omgeving.

Venray Remembers en Venray Remembers App

Venray Remembers is een initiatief waarbij bezienswaardigheden, activiteiten en locaties van Venray en omgeving die in het teken staan van de Tweede Wereldoorlog op verschillende manieren met elkaar worden verbonden. Door middel van fiets-, wandel- en autoroutes, arrangementen en samenwerkingen in Venray en omgeving. Alle informatie is samengebracht in de unieke Venray Remembers App. De app is gratis te downloaden op je smartphone, voor zowel Apple als Android.

Autotour De Andere Kant_3jpeg.jpeg

Route “Aan de andere kant”

Een van de routes die je kunt volgen met de Venray Remembers App is de bijzondere fietsroute “Aan de andere kant”. Deze route van 59 kilometer brengt je langs verschillende bezienswaardigheden, maar ook langs zes “beleefpunten”. Bij de duidelijk herkenbare “Aan de andere kant bankjes” kun je met de app de bijbehorende verhalen lezen of de video bekijken. De speciale “augmented reality videos” kun je met je smartphone in de omgeving projecteren. En hoe gaaf, je fietst ook nog over de nieuwe fietsbrug dwars door het Oorlogsmuseum Overloon. De fietsroute heeft geen vast begin- of eindpunt, dus je kunt overal in de route starten.

Autotour De Andere Kant

Waarom de naam “Aan de andere kant”? Je wordt tijdens deze route namelijk regelmatig geconfronteerd met de spanningsvelden van de Tweede Wereldoorlog: “geallieerd” tegenover “Duits”, “goed” tegenover “fout” en “levend” tegenover “dood”.

Voor ons weekend was de fietsroute, met wat aanpassingen, omgezet in een autoroute. We starten onze autotour tocht “Aan de andere kant” op het parkeerterrein van vakantiepark Landal De Vers, waar we het weekend verblijven. Er is voor ons heel speciaal vervoer geregeld. Rein, Elleke en hond Moby halen ons op in twee legervoertuigen waarmee we de route gaan rijden.

venray remembers app

Onze eerste stop is beleefpunt/bankje nummer 5. Met de Venray Remembers app bekijken we de video met het indrukwekkende verhaal over de 20-jarige Britse pelotonscommandant John Lincoln, die met zijn peloton nabij deze plek in zware gevechten met de Duitsers terechtkwam.

We rijden verder, via het Norfolk monument en Wehrmachthuisje Venray, en stoppen bij de Sint Petrus Banden Kerk in Venray, ook wel de Grote Kerk genoemd.

Venray remembers app

Sint Petrus Banden Kerk/Grote Kerk Venray

De Sint Petrus Banden Kerk (oftewel Grote Kerk) in Venray is een gotische kerk uit de 15e eeuw. De kerk heeft grote schade geleden in de Tweede Wereldoorlog. In 1944 bliezen de Duitsers de toren van de kerk op. Ook de gebrandschilderde ramen, muur- en gewelfschilderingen en het kerkorgel gaan allemaal verloren bij de verwoesting. Al vrij snel na de bevrijding, in 1947, wordt gestart met de herstelwerkzaamheden van de kerk.

Sint Petrus Banden Kerk

Onze rondleiding start in de 84 meter hoge toren van de kerk. We bekijken de indrukwekkende film ‘In Hemelsnaam’ over de geschiedenis, de oorlogsschade en het herstel van de kerk na de Tweede Wereldoorlog. Na de film klimmen we nog verder omhoog, naar het carillon dat uit maar liefst 50 klokken bestaat. Eén van de klokken van het carillon is heel bijzonder, deze heeft de berovingen en verwoestingen van Tweede Wereld oorlog overleefd. We klimmen verder omhoog en na een spectaculair uitzicht vanaf de toren over Venray en omgeving dalen we weer af naar beneden.

Sint Petrus Banden Kerk

We krijgen ook een rondleiding door de kerk. In de kerk zien we onder andere de kostbare beelden waarvan een aantal beelden in de 15e en 16e eeuw gemaakt zijn. Na de verwoesting van de kerk in de Tweede Wereldoorlog zijn deze beelden gelukkig weer teruggevonden en hersteld.

Wil je de kerk ook van binnen gaan bekijken met je gezin?

De kerk is te bezoeken tijdens de openingsuren. Rondleidingen in de toren en kerk zijn mogelijk op afspraak.

Tegenover de kerk vind je het Venrays Museum. We namen een kijkje bij de tijdelijke expositie “Venray Herrezen uit het puin” bezoeken. De expositie gaat over de wederopbouwjaren van Venray na de Tweede Wereldoorlog.

Naast het museum vind je het VVV Venray waar je terecht kunt voor informatie over Venray, fiets- en wandelroutes in de omgeving kunt krijgen en stadswandelingen kunt boeken.

venray museum

Venray War Cemetery/Militaire Begraafplaats van het Gemenebest

Onze volgende stop van de autoroute is de Venray War Cemetery, een militaire begraafplaats waar meer dan 600 – vooral Britse – soldaten begraven liggen. De meeste soldaten die hier hun rustplaats hebben gekregen, sneuvelden in de omgeving van Venray tijdens de Slag om Overloon. De oorlogsbegraafplaats is vrij te bezoeken.

Na een heerlijke lunch bij pannenkoekenhuis De Perdstal rijden we verder en stoppen we bij bankje nummer 6 om de video te bekijken die bij dit beleefpunt hoort. Het verhaal gaat over luitenant Hans Wulff en de Canadese flying officer David A. Brigden.

Venray War Cemetery

Duitse Oorlogsbegraafplaats Ysselsteyn

We bezoeken vervolgens de Duitse Oorlogsbegraafplaats Ysselsteyn. Op deze begraafplaats zijn meer dan 30.000 voornamelijk Duitse soldaten begraven, omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. We zijn enorm onder de indruk hoe groot de begraafplaats is, tot in de verte zien we kruizen staan.

Bij de ingang van de begraafplaats staat bankje nummer 1. We bekijken de video met de Venray Remembers App. De video vertelt het verhaal van Kapitein Timmermans die de Duitse oorlogsslachtoffers hier een rustplaats gaf en zich inzette voor Nederlands-Duitse verzoening.

De begraafplaats is vrij toegankelijk. Je vindt er ook een expositiecentrum met horecagelegenheid.

Onderweg naar de volgende bezienswaardigheid passeren we bankje nummer 2 en 3. De video’s vertellen de verhalen over de Amerikaanse soldaten George Renda en Aloysius Gonsowski en de Duitse soldaat Karl Schipper.

Duitse Oorlogsbegraafplaats

Molen Nooitgedacht

We maken daarna een korte stop bij Molen Nooitgedacht, de molen van Merselo. In de Tweede Wereldoorlog was deze molen heel belangrijk. Er werd in de molen stiekem meel gemalen voor onderduikers en veel onderduikers hebben hier verstopt gezeten.

Molen Nooitgedacht is elke tweede en vierde zaterdagmiddag van de maand geopend voor bezoekers of op afspraak.

molen nooitgedacht

We komen aan bij het laatste bankje van de “Aan de andere kant” route, nummer 4. Het bevindt zich aan de achterkant van het Oorlogsmuseum Overloon. De bij dit bankje behorende video gaat over Harrie van Daal, initiatiefnemer van het Oorlogsmuseum Overloon: een museum als monument tegen oorlog en facisme. Het is het oudste museum in West-Europa over de Tweede Wereldoorlog.

Wij brengen de volgende dag een uitgebreid bezoek aan dit museum, dat erg interessant is voor jong en oud. “Oorlog hoort in een museum” is het motto van het Oorlogsmuseum in Overloon. Het museum laat de geschiedenis van de Tweede Oorlog zien maar ook verzet, vervolging en de bevrijding komen aan bod. Wij starten ons bezoek in het museum bij de vaste tentoonstelling ‘Nederland in de Tweede Wereldoorlog’. De verhalen en foto’s maken veel  indruk op de kinderen. En de lastige dilemma’s die ze worden voorgelegd in het interactieve gedeelte van deze tentoonstelling zetten ze aan het denken: wat zouden zij doen als ze in die situatie zouden zitten? 

Oorlogsmuseum overloon

We lopen dan een rondje door de hal waar meer dan 150 oorlogsvoer-, vaar en vliegtuigen staan en bekijken de munitieverzameling. Je vindt hier ook een expositie waar met film en foto’s het verhaal over de Slag om Overloon en de bevrijding van Venray wordt verteld. Nieuw in de hal is het vliegtuigwrak van een in 1945 gecrashte Britse bommenwerper.  Het vliegtuigwrak is op een unieke manier tentoongesteld. De wrakstukken vormen het silhouet van het vliegtuig. 

overloon

We bekijken de tijdelijke tentoonstelling over Jeeps. Dan gaan we naar de Blockbuster, hier staan bombardementen in de Tweede Wereld Oorlog centraal. We nemen plaats in een vliegtuig en daar voelen en zien we hoe het is om een bombardement mee te maken. En kunnen we zelf ervaren hoe het is om in een schuilkelder te zijn bij een bombardement. We zijn erg onder de indruk en hopen dit toch nooit mee te hoeven maken.

overloon

We sluiten ons bezoek aan het museum af met wat lekkers in het museumrestaurant. 

Op het terrein buiten het museum staan verschillende legervoertuigen en andere oorlogsattributen. Heb je na je bezoek aan het museum nog tijd over dan is dat ook zeker de moeite waard om te gaan bekijken.I nformatie over de openingstijden en toegangsprijzen van het Oorlogmuseum Overloon vind je op de website van het museum. Tikva en haar gezin bezochten dit museum al eerder. Lees meer over dit museum in het blog Oorlogsmuseum Overloon.

Overloon

Na dit laatste bankje is onze autoroute “Aan de andere kant” afgelopen. We worden weer teruggebracht naar het vakantiepark waar we verblijven.

We hebben veel geleerd over de oorlogshistorie van Venray en omgeving. De beleefpunten met de bijbehorende videos in de Venray Remembers App maakten de route extra bijzonder en gaven ons letterlijk een kijkje in het verleden.

De autoroute die wij maakten, is op dit moment nog niet beschikbaar in de Venray Remembers App. De verwachting is dat de route in het najaar van 2021 ook wordt aangeboden in de app.

Liberation route en luisterkeien

De Liberation route is een internationale herdenkingsroute. Deze route volgt de route die de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog volgden tijdens de bevrijding van Europa en loopt van Normandië richting Berlijn. In Nederland vind je op deze route zogenaamde “luisterkeien”. Met je smartphone kun je door middel van het scannen van de QR code op de luisterkei naar een verhaal luisteren. Op de route “Aan de andere kant” bevinden zich ook een aantal van deze luisterkeien.

Liberation route en luisterkeien

Kasteelruïne Geijsteren en wandelen op Landgoed Geijsteren

Kasteel Geijsteren is een ruïne van een kasteel uit de 13e eeuw. Na een grote brand in 1918 werd het kasteel grotendeels verwoest, maar werd weer herbouwd. In de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel ingenomen door de Duitsers. Het kasteel werd in 1944 volledig verwoest door een Brits bombardement. Dit om te voorkomen dat de Duitsers het weer als uitkijkpost zouden innemen. De contouren van het kasteel zijn door een restauratie weer zichtbaar gemaakt voor bezoekers.

Kasteelruïne Geijsteren

We kregen een interessante rondleiding door de kasteelruïne. Aan de hand van foto’s van het kasteel van voor de verwoesting in de Tweede Wereldoorlog kregen we een goed beeld hoe het kasteel eruit heeft gezien en hoe het leven was op dit kasteel.

Kasteelruïne Geijsteren is gratis te bezoeken. De poort is dagelijks open tot 17.00 uur.

Rondleidingen met gids zijn ook mogelijk op afspraak.

Landgoed Geijsteren

Kasteelruïne Geijsteren ligt op het Landgoed Geijsteren, eigendom van de adellijke familie de Weichs de Wenne. De barones woont zelf ook nog op het landgoed. Het landgoed bestaat uit een mooi bosgebied, boerderijen en woningen. De woningen die tot het landgoed horen, zijn te herkennen aan de zwart/witte luiken.

Op het landgoed kun je een wandelroute lopen. De totale lengte van de wandeling is 14,3 kilometer, maar de route kan ook in 4 afstanden gelopen worden (4, 6, 9 of 14,3 km).

Landgoed Geijsteren

Wij maakten met ons gezin een korte wandeling over het landgoed en dat bracht ons langs de Rosmolen, een voormalige watermolen hoeve.

Houd er rekening mee dat de wandelroute op Landgoed Geijsterenvoornamelijk onverhard is. Een uitgebreide routekaart van de wandeling is verkrijgbaar bij het VVV Venray.

Eten en drinken in Venray en omgeving

Tijdens ons weekend in Venray en omgeving hebben we twee restaurants bezocht en daar hebben we heerlijk gegeten.

Pannenkoekenhuis De Perdstal

We maakten een stop tijdens onze autotour bij pannenkoekenhuis De Perdstal voor een lekkere lunch met pannenkoeken. Het restaurant is gezellig ingericht en heeft een groot terras waar je met mooi weer buiten kunt zitten. Er is ook een kleine buitenspeeltuin aanwezig.

De Perdstal

Op de menukaart staan meer dan 50 soorten pannenkoeken, waaronder verschillende kinderpannenkoeken, maar je kunt ook voor iets anders kiezen dan een pannenkoek. Wist je dat pannenkoekenhuis De Perdstal in 2020 de eerste prijs tijdens het NK Pannenkoeken Bakken heeft gewonnen?

De Perdstal

Het restaurant heeft een mooie ligging, in het Vlakwaterbos, waar je voor of na je pannenkoek een wandeling kunt maken met je gezin. Het “Zeven Dwergenpad” (ook wel kabouterpad) start bij het pannenkoekenhuis. Bij De Perdstal kun je (tegen betaling) een puntmuts en tasje ophalen en op avontuur gaan in het bos met je kinderen. Na afloop van de wandeling ontvangen de kinderen een dwergendiploma.

De Perdstal

Boompjes Restaurant

Als ambassadeur van Dutch Cuisine wordt bij het Boompjes Restaurant zoveel mogelijk gebruik gemaakt van lokale seizoensproducten. Wij genoten met ons gezin van een driegangen menu in dit restaurant in Overloon. Elke gerecht zag er fantastisch uit en het smaakte allemaal heerlijk.

Boompjes Restaurant

Het restaurant is sfeervol ingericht en bij mooi weer kun je ook buiten op het terras zitten. Naast de restaurant kaart is er ook een brasserie kaart met kleine gerechten waarbij ook gekozen wordt voor zoveel mogelijk lokale producten. Boompjes Restaurant vind je in Overloon.

Boompjes Restaurant

Overnachten in omgeving Venray

Logement de Heerlijkheid

Logement de Heerlijkheid in Geijsteren is een kleine, maar fijne bed & breakfast met twee kamers. Wij logeerden er zelf niet, maar we kregen hier wel een heerlijke lunch aangeboden. Je kunt in het logement ook als gast aan tafel aanschuiven voor een vers bereid driegangendiner.

Logement de Heerlijkheid biedt een speciaal Venray Remembers arrangement aan dat bestaat uit twee overnachtingen met ontbijt en diner en toegang tot het Oorlogsmuseum in Overloon.

Logement de Heerlijkheid
Logement de Heerlijkheid

Landal De Vers

Wij logeerden twee nachten op Landal De Vers in Overloon in een vierpersoons bungalow type 4C3. Dit type is een geschakelde bungalow met op de beneden verdieping een woonkamer met een moderne inrichting, open keuken en in de gang een toilet. Op de bovenverdieping zijn twee ruime slaapkamers met twee eenpersoons boxsprings.

Landal De Vers

De badkamer heeft een ligbad en aparte douche. Er is op de bovenverdieping een apart toilet. Voor kleine kinderen zijn er in de bungalow een kinderbedje en kinderstoel aanwezig en bij de trap is een traphekje geplaatst. Buiten is er terras met tuinmeubilair en je kunt één auto bij de bungalow parkeren.

Landal De Vers

Op het bungalowpark vind je speeltuintjes, een indoorspeelplaats, airtrampoline en midgetgolfbaan en er worden ook regelmatig allerlei activiteiten voor kinderen georganiseerd. Landal De Vers heeft een leuk binnenzwembad met een apart peuterbad. Wij vonden het een fijn park, het huisje was erg mooi en prettig ingericht en het zwembad was favoriet bij onze kinderen.

Landal De Vers

Het Oorlogsmuseum Overloon is vanuit het bungalowpark makkelijk te bezoeken. Bij het museum vind je ook een toffe speeltuin “Gewoon Buiten” die ook voor mindervaliden is ingericht.

Landal De Vers

Ook dichtbij Landal De Vers ligt Zoo-Parc Overloon, waar je grote en kleine dieren kunt bewonderen in een mooi aangelegd park. Er zijn ook een kinderboerderij en speeltuin aanwezig.

Gezin op Reis bezocht Venray en omgeving in samenwerking met Limburg Marketing. Zoals je gewend bent, gaan we alleen een samenwerking aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top