Home / Nederland / Limburg / Kerststad Valkenburg met kinderen

Kerststad Valkenburg met kinderen

Begin december werd Kerstmarkt Valkenburg verkozen tot ‘Europese Kerststad 2018’ door een internationale jury en het stadje aan de Geul krijgt daarvoor een heuse award! Blogger Esmeralda en haar gezin trotseerden vorig jaar de kou en ontdekten waarom Kerststad Valkenburg deze titel heeft gekregen.

Ze bezochten onder andere Santa’s Village in het centrum, MergelRijk, het Sprookjesbos Valkenburg en ze genoten van de Christmas Fairytales Parade. Lees in deze blog haar ervaringen en tips voor een geslaagd bezoek aan Kerststad Valkenburg!

Lees ook ons uitgebreide blog over Valkenburg met kinderen.

sprookjesbos valkenburg
christmis parade valkenburg

Kerstad Valkenburg

Santa’s Village

Naast de kerstmarkten in de Gemeentegrot en de Fluweelengrot, is er ook een openluchtkerstmarkt in het oude centrum van Valkenburg. Op het Th. Dorrenplein vind je een groot aantal houten chalets waar je je slag kan slaan als je nog iets nodig hebt om je huis in kerstsfeer te brengen of je kan gewoon genieten van een warm drankje of een vers gebakken oliebol. Voor de kinderen is er een ouderwetse carrousel, en vergeet vooral niet even bij de plaatselijke VVV binnen te kijken. Daar kan je niet alleen een plattegrond en informatiefolder ophalen, maar vind je ook de slaapkamer van de Kerstman!

santa village valkenburg
santa village valkenburg

MergelRijk met kinderen

In MergelRijk, de eeuwenoude mergelgroeve in Valkenburg, maak je door middel van sculpturen van mergel kennis met de geschiedenis van de Limburgse grotten en de mergelwinning.

Vanaf half november is MergelRijk in kerstsfeer en vind je er een kerstminiatuurwereld. Tientallen kleine dorpjes in kerstsfeer, compleet met treintjes, kerstboompjes en natuurlijk de kerstman, allemaal in miniformaat. Met een speurtochtboekje ontdek je de geheimen van de mergelgroeve. Wist je bijvoorbeeld dat er vroeger mensen in de mergelgrotten woonden?

In het Mergelatelier kan je zelf proberen een figuur van mergel te maken. Ook wij gingen aan de slag met de beitel en vijl, maar onze kerstboom kwam niet echt uit de verf! Kijk je op televisie altijd vol bewondering naar de verhalen van De Zandtekenaar? Bezoek dan ook het gedeelte van de grot waar een film wordt vertoond met het kerstverhaal getekend door de Mergeltekenaar!

Cas was het meest onder de indruk van de draak aan het eind van de wandelroute en vond het geweldig om lekker te scheppen en te bouwen in de mergelbak! Wij vonden het vooral leuk om iets over de geschiedenis van Limburg te leren.

MergelRijk is voor alle leeftijden leuk en ook toegankelijk met een buggy. Kinderen onder de 4 jaar mogen gratis naar binnen, voor oudere kinderen tot en met 12 jaar en volwassenen betaal je €7. Tijdens Kerststad Valkenburg is MergelRijk iedere dag te bezoeken tussen 11.00 en 17.00 uur. Kijk voor meer informatie over de bereikbaarheid en om tickets te bestellen op www.mergelrijk.nl

mergelrijk valkenburg met kinderen
mergelrijk valkenburg met kinderen
mergelrijk valkenburg met kinderen
mergelrijk valkenburg met kinderen

Sprookjesbos Valkenburg

Een stukje rijden buiten het stadje vind je Sprookjesbos Valkenburg. Ook de inwoners van dit magische bos zijn helemaal in kerstsfeer, zo ontdekte Cas dat bij Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen ook de kerstboom al stond!

Het Sprookjesbos is een mix van spelen, kijken en luisteren en vooral leuk voor wat kleinere kinderen tot een jaar of 8. Je vindt er alle bekende sprookjes en met een druk op de knop hoor je het bijbehorende verhaal. Zo kan je de vragen van de speurtocht die je krijgt bij binnenkomst gemakkelijk beantwoorden! De dapperste kinderen brengen een bezoekje aan de Gevaarlijke Groeve, om onder leiding van een Echte Ridder op zoek te gaan naar Doeps de Draak, de enige draak die nog in het Sprookjesbos woont.

Tijdens ons bezoek aan het Sprookjesbos was het niet alleen koud, maar viel er ook nog eens een dik pak sneeuw! Dat gaf een extra sprookjesachtige sfeer, maar zorgde er ook voor dat de speeltuin en de schaatsbaan helaas niet begaanbaar waren. Gelukkig was het restaurant wel open en konden we hier opwarmen met een warme chocomel!

Het Sprookjesbos Valkenburg is in de kerstvakantie iedere dag geopend van 10 tot 17 uur. Buiten de schoolvakanties verschillen de openingstijden, check daarom vooraf de website van Sprookjesbos Valkenburg!

sprookjesbos valkenburg
sprookjesbos valkenburg
sprookjesbos valkenburg
sprookjesbos valkenburg

Kerstmarkten in de Gemeentegrot en de Fluweelengrot

Tussen 17 november en 23 december wordt zowel in de Gemeentegrot als de Fluweelengrot een kerstmarkt gehouden. De kerstmarkt in de Gemeentegrot is de grootste en oudste ondergrondse kerstmarkt van Europa en dé plek voor het vinden van kerstsouvenirs.

Tijdens het weekend dat wij in Kerststad Valkenburg waren, was het zo druk dat we beide grotten jammer genoeg niet hebben bezocht. Meer dan twee uur buiten wachten met een gevoelstemperatuur die ruim onder het vriespunt lag leek ons geen goed idee. Een jaar later ging Tikva met haar gezin ook naar Kerststad Valkenburg en ze hadden wel de mogelijkheid een van de grotten te bezoeken. Ze gingen in het eerste weekend dat deze open was en toen was het nog verrassend rustig.

De kerstmarkt in de Fluweelengrot is iets minder bekend, maar bijzonder omdat je in de grot ook wandschilderingen en een ondergrondse kapel kan vinden. Dat geeft de kerstmarkt een bijzondere sfeer. De grot is erg groot en er is genoeg afwisseling. Uiteraard zijn er stukjes vol met stalletjes waar van alles te koop is maar er zijn ook rustigere gedeeltes waar de grotschilderingen te bekijken zijn of waar juiste speciale kerstdisplays staan. Ook als je dus geen echt kerstshopper bent is dit een mooie kerstmarkt om te bezoeken.

fluweelgrot kerstmarkt
fluweelgrot kerstmarkt

Christmas Fairytales Parade

Ben je op woensdag of zaterdag in Kerststad Valkenburg met kinderen? Laat dan zeker de Christmas Fairytales Parade niet aan je voorbij gaan! Twee keer per week trekt een stoet aan prachtig verlichte praalwagens met muziek en dansers in sprookjesachtige kostuums door de straten van het centrum.

Wij vonden dit een van de hoogtepunten van ons bezoek aan Kerststad Valkenburg: de lichtjes, de kleuren en de muziek maken het bijna onmogelijk om niet in kerstsfeer te komen. Tip: ga niet langs de route in één van de smalle straatjes staan, maar wacht op het Walramplein. Daar begint en eindigt de parade, zodat je alles twee keer kunt zien!

christmis parade valkenburg
christmis parade valkenburg
christmis parade valkenburg

Kerststad Valkenburg met kinderen praktisch

Wij waren in Kerststad Valkenburg tijdens het drukste weekend van het jaar. Helaas kon dat gezien de volle agenda’s niet anders, maar het had wel enige invloed op ons bezoek. Zoals je kon lezen hebben we de kerstmarkten in de Gemeentegrot en Fluweelengrot niet bezocht door de grote drukte en de lange wachttijd. Hoe vroeger je hier ’s morgens bent, hoe minder lang je moet wachten.

Onze tip is dan ook: ga als het even kan door de week (bij voorkeur op woensdag, want dan is ook de Christmas Fairytales Parade) of in één van de eerste weekenden. Koop van tevoren je tickets! Dit betekent overigens niet dat je zo langs de wachtrij kunt lopen, maar je hoeft in ieder geval niet te wachten bij de kassa. Kleed je warm aan, want in de rij is het erg koud. Zit je kind in een buggy? Dat is geen probleem in de grotten, maar neem wel een voetenzak of plaid mee!

Parkeren in het centrum kan maar heel beperkt, maar er zijn voldoende parkeerplekken ingericht buiten het centrum. Wees dus voorbereid op een wandeling. Ook hier geldt: hoe vroeger je komt, hoe beter!

sprookjesbos valkenburg

Eten en drinken in Kerststad Valkenburg met kinderen

Er is meer dan voldoende gelegenheid voor een hapje en een drankje in Kerststad Valkenburg, maar ook hier geldt dat het erg druk kan zijn.

Voor het avondeten is het aan te bevelen een tafel te reserveren, al kan dat in deze periode niet bij alle restaurants. De verwarmde terrassen zijn het populairst, vooral op woensdag en zaterdag omdat daar dan de Christmas Fairytales Parade ’s avonds langskomt.

Wij kozen ervoor om net buiten de drukte te eten, op een plek waar Cas even lekker kon spelen. Met een binnenspeeltuin en 250 verschillende pannenkoeken op de menukaart bleek het Pannenkoekenparadijs een uitstekende keuze! Leuk detail hier is dat kinderen bij hun pannenkoek een aantal gekleurde munten (kleuro’s) krijgen, waarmee ze een kleinigheidje kunnen kopen in het speciale kinderwinkeltje!

Pannenkoekenpaleis valkenburg

Overnachten in Kerststad Valkenburg met kinderen

Tijdens de kerstperiode is er in en om Kerststad Valkenburg met kinderen zoveel te beleven, dat een dag eigenlijk niet genoeg is. Zeker als je er tijdens één van de drukke weekenden en met jonge kinderen heen gaat is het aan te raden een of twee nachtjes te blijven slapen. Boek je accommodatie op tijd, want dit is natuurlijk een erg populaire periode!

Wij verbleven tijdens ons bezoek aan Kerststad Valkenburg in een luxe huisje op Landal Kasteeldomein De Cauberg. Ons huisje was pas vernieuwd en van alle gemakken voorzien, we hadden zelfs een sauna en bubbelbad. Heerlijk om na een dag in de kou even op te warmen en bij de open haard nog even na te genieten! Voor de echte bikkels is er ook een buitenkachel op de veranda. De huisjes zijn kindvriendelijk, met standaard een kinderbedje, kinderstoel en magnetron. Mocht je toch nog wat extra’s nodig hebben, schroom dan niet om het te vragen bij de receptie. Daar kan je ook broodjes bestellen voor je ontbijt. Wij kozen ervoor dit niet te doen en heerlijk uitgebreid te ontbijten in het restaurant op het park.

De ligging van Landal Kasteeldomein De Cauberg is ideaal om Kerststad Valkenburg met kinderen te verkennen. Op korte afstand vind je de kerstmarkten in de Gemeentegrot en de Fluweelengrot en ook het Sprookjesbos en MergelRijk zijn goed te bereiken. Omdat parkeren moeilijk is en veel straten zijn afgesloten voor verkeer in deze drukke periode, werd ons aangeraden lopend naar het centrum te gaan. Dit is goed te doen, maar houd er rekening mee dat Landal Kasteeldomein De Cauberg, zoals de naam al zegt, op de Cauberg ligt. Dit betekent dus wel een beetje klimmen op de terugweg!

Landal cauberg
v
Landal cauberg
Landal cauberg

Wij hebben ons, ondanks de drukte en de kou, uitstekend vermaakt tijdens ons weekend in Kerststad Valkenburg. Maar wees gewaarschuwd: het is onmogelijk hier niet in kerstsfeer te komen!

Meer tips voor deze regio? Lees ons blog over Zuid-Limburg met kinderen of Maastricht met kinderen en Roermond met kinderen.

Gezinopreis bezocht Kerststad Valkenburg in samenwerking met VVV Zuid-Limburg. Zoals je gewend bent, gaan we alleen samenwerking aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven. Kijk voor meer informatie op www.kerststadvalkenburg.nl en www.kerstinzuidlimburg.nl. Dit blog verscheen in 2017 en is in 2018 geüpdate met aanvullende tips.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top