Home / Nederland / Limburg / Kerststad Valkenburg met kinderen

Kerststad Valkenburg met kinderen

Samen met je kinderen in de kerststemming is niet moeilijk wanneer je een bezoek brengt aan Kerststad Valkenburg. Winkelen bij één van de ondergrondse kerstmarkten, je verwonderen bij een kerststal of rodelen bij Winter Wonderland; het kan allemaal in Kerststad Valkenburg. Lees hier onze tips voor een geslaagd weekendje weg met kinderen!

Lees ook ons uitgebreide blog over Valkenburg met kinderen.

Mergelrijk

Kerststad Valkenburg

Jaarlijks wordt het Zuid-Limburgse Valkenburg vanaf halverwege november tot en met begin januari omgetoverd tot Kerststad Valkenburg; overal komen er kerstbomen, lichtjes en kerstversiering tevoorschijn en is er een ruime keuze uit allerlei kerst-activiteiten. Wij bezochten Valkenburg met een kleuter en peuter voor een weekend. Lees hier meer over welke activiteiten we ondernomen hebben en onze tips voor een fijne overnachting.

Website Kerststad Valkenburg

Op de website www.kerststadvalkenburg.nl kun je eenvoudig online tickets kopen voor de verschillende evenementen en kun je direct een (verplicht) tijdslot reserveren. De bezienswaardigheden hebben geen of bijna geen kaartverkoop aan de deur..

Ook kun je op de website vinden wat de huidige maatregelen voor gevolgen hebben voor onder andere de toegang tot de verschillende activiteiten.

Winter Wonderland

MergelRijk

In de eeuwenoude mergelgroeve in Valkenburg vind je “Kerst in MergelRijk”; een diorama van 25 meter over het Bijbelse kerstverhaal en een kerstminiatuurwereld met tientallen kleine dorpjes in kerstsfeer. Onze kinderen raken niet uitgekeken bij alle winterse landschappen met bewegende skiliftjes, kerstmannen, kerstbomen met lichtjes, maar ook bij de verschillende Disney en Efteling figuren.

Mergelrijk

Wanneer je verder afdaalt in de gangen van de mergelgroeve kom je door middel van sculpturen van mergel meer te weten over de geschiedenis van de Limburgse grotten en de mergelwinning. Hier kunnen kinderen met een speurtochtboekje ook allerlei vragen beantwoorden om het raadsel op te lossen. Wist je bijvoorbeeld dat er vroeger mensen in de mergelgrotten woonden?

Mergelrijk

In dit gedeelte van MergelRijk vind je ook een expositie met dinosaurussen en kun je zelf op zoek naar dino-botten in de Fossielengroeve. Daarnaast kun je in ook een film zien van de Zandtovenaar, die het kerstverhaal tekent met mergelstof. Eén van de leukste dingen vonden onze kinderen het Mergelatelier, waar je een figuur van mergel kunt maken, van een bij de entree inbegrepen blokje mergel. Ook wij gingen met onze kinderen aan de slag met een spijker en vijl om ons eigen mergelsouvenir te maken.  Het viel niet mee om er een duidelijke vorm van te maken. Maar misschien was een eenhoorn voor onze peuter toch ook een beetje te ambitieus!

Mergelrijk

MergelRijk is voor zowel jong als oud leuk! De wandeling door het gangenstelsel van de mergelgrotten is niet toegankelijk met een buggy. Tijdsindicatie voor een bezoek aan MergelRijk is ongeveer 1,5 uur. Kinderen onder de 4 jaar hebben gratis toegang; vanaf 4 jaar is de toegangsprijs € 12,50 (prijspeil 2021).

Mergelrijk

Gemeentegrot Kerstmarkt

De Kerstmarkt in de Gemeentegrot is de grootste en oudste ondergrondse kerstmarkt van Europa en dé plek voor het doen van je kerstinkopen. De mergelgrot is sfeervol ingericht met allerlei kerstdecoratie, kerstbomen en lampjes. Onderweg vind je allerlei kraampjes met cadeaus zoals kerstdecoratie, kleding, portemonnees en een aantal eetkraampjes om te genieten van bijvoorbeeld een winters broodje beenham of een glaasje glühwein.

Gemeentegrot Kerstmarkt

De Gemeentegrot is buggyproof! Kinderen tot en met 4 jaar zijn gratis; kinderen vanaf 5 jaar betalen 5 euro entree en voor volwassenen geldt een toegangsprijs van 8,50 euro (prijspeil 2021).

Gemeentegrot Kerstmarkt

Sprookjesbos Valkenburg & de Frosty Fairytale

In Valkenburg vind je het Sprookjesbos, wat een mix is van spelen, kijken en luisteren en vooral leuk is voor de wat kleinere kinderen tot een jaar of acht. Je vindt er alle bekende sprookjes en met een druk op de knop hoor je het bijbehorende verhaal. Ook de inwoners van dit magische bos zijn helemaal in kerstsfeer. Zo staat bij het huisje van Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen de kerstboom al opgetuigd en kom je bij alle sprookjes kerstelementen tegen. Onze kinderen vonden het leuk om bij elk klein huisje door de ramen te gluren en te ontdekken welk sprookje er daar te zien en te horen is.

Sprookjesbos

Naast de sprookjes vind je in het Sprookjesbos een aantal attracties die veelal leuk zijn voor kleinere kinderen zoals een zweefmolen, een draaimolen, een schommelschip, vliegtuigjes en een ballontoren. En natuurlijk is er ook een speeltuin! Tijdens ons bezoek op een zaterdagmiddag was het zo rustig, dat de kinderen dikwijls alleen in een attractie zaten en ze zo vaak konden gaan als ze wilden.

Sprookjesbos

Om nog verder in kerstsfeer te komen kun je een bezoek brengen aan de Magische Mergelgroeve voor de Frosty Fairytale. Tijdens een wandeling van ongeveer een half uur in een grot neemt kerstelf Noël je mee en vraagt ze de kinderen om hulp bij de zoektocht naar kerstmos, wat de kerstman dringend nodig heeft als voeding voor de rendieren. Onze kinderen gaan helemaal op in het verhaal en vinden het zowel leuk als spannend. De Frosty Fairytale is te bezoeken tegen een kleine meerprijs op je entreeticket of kun je ook los bezoeken. In het weekend, op maandag en vrijdag en dagelijks in de kerstvakantie zijn er een aantal wandeltochten per dag.

Sprookjesbos

Lijkt het je leuk om een escaperoom met je kinderen te bezoeken? Boven het Sprookjesbos ligt KidsEscape Valkenburg, deze escaperoom is speciaal voor kinderen van 6 tot 12 jaar en heeft ook een sprookjesachtig thema. KidsEscape is los of met Sprookjesbos entree te boeken.

Tickets voor het Sprookjes koop je op hun eigen website: www.sprookjesbos.nl

Sprookjesbos

Kinderen die kleiner zijn dan 80 centimeter zijn gratis. Daarboven is de entreeprijs afhankelijk van de dag en het tijdstip en ligt het bedrag rond de 10 a 11 euro per persoon (prijspeil 2021). Binnen het Sprookjesbos is er sprake van veel hoogteverschil. De wandelpaden zijn wel toegankelijk voor buggy’s. Bovenaan hoger gelegen vind je de hoofdingang met grote autoparkeerplaats; wij bezochten Sprookjesbos per fiets en kozen daarom voor de lager gelegen ingang. Houd het weerbericht in de gaten, want de meeste attracties en bezienswaardigheden in het Sprookjesbos zijn buiten!

Winter Wonderland: kerststal, stoeltjeslift en rodelen

In de Wilhelminagroeve van Winter Wonderland is het kerstverhaal met levensgrote beelden nagebouwd. De zorgvuldige afwerking en de mooie verlichting in de grot, maakt dat het kerstverhaal hier sprookjesachtig mooi vertoond wordt. Onze kinderen zijn zo enthousiast, dat ze de wandeling nog een keer willen maken.

Winter Wonderland

Vervolgens nemen we buiten de groeve de kabelbaan naar boven, waar bovenop de Heunsberg de verlichte Wilhelminatoren te zien is en je een weids uitzicht hebt over Valkenburg. Boven op de Heunsberg vind je een restaurant en een kleine culinaire kerstmarkt. Ook kun je hier een potje Adventure Mini Golf spelen of een ritje maken op de rodelbaan. Wij kiezen met onze kinderen voor het laatste. Allebei nemen we een kind op schoot en roetsjen we over de rodelbaan oftewel de “hele lange glijbaan” aldus mijn peuter.

Winter Wonderland

Een bezoek aan de kerststal in de Wilhelminagroeve is geschikt voor alle leeftijden, maar is niet toegankelijk met een buggy. Er is geen minimum leeftijd bij de stoeltjeslift of de rodelbaan. Bij beide activiteiten moeten jonge kinderen op schoot bij een ouder. Onze beweeglijke en eigenwijze peuter had daar wel wat moeite mee in de stoeltjeslift, waardoor ik deze kabelbaan wel wat spannend vond voor haar leeftijd, al is dit natuurlijk erg persoonsafhankelijk. Een ticket voor de kerststal en een retour met de kabelbaan is voor kinderen tot en met 3 jaar gratis, daarna betalen kinderen 4,50 euro en volwassenen 8 euro per persoon. Tickets voor de rodelbaan kunnen alleen terplekke gekocht worden en een ticket voor een rondje over de twee banenkost 4,50 euro (prijspeil 2021).

Winter Wonderland

Nog meer tips

Wij kwamen tijd te kort in ons weekendje in Kerststad Valkenburg. Mocht je meer tijd hebben of meer keuzeopties willen, hebben we nog een aantal aanvullende tips die in al eens door andere bloggers van GezinOpReis zijn bezocht.

Santa’s Village

Naast de kerstmarkten in de Gemeentegrot en de Fluweelengrot, is er ook een openluchtkerstmarkt in het oude centrum van Valkenburg. Op het Theodoor Dorrenplein vind je een groot aantal houten chalets waar je je slag kan slaan als je nog iets nodig hebt om je huis in kerstsfeer te brengen of je kan gewoon genieten van een warm drankje of een vers gebakken oliebol.

Voor de kinderen is er een ouderwetse carrousel, en vergeet vooral niet even bij de plaatselijke VVV binnen te kijken. Daar kan je niet alleen een plattegrond en informatiefolder ophalen, maar vind je ook de slaapkamer van de Kerstman! Grote kans dat je ook de Kerstman zelf treft, want op woensdag, zaterdag en zondag bezoekt hij Santa’s Village. Santa’s Village is gratis toegankelijk.

Kerstmarkt in de Fluweelengrot

De Fluweelengrot bevindt zich onder kasteelruïne van Valkenburg en ook daar is een kerstmarkt te vinden. De grot is bijzonder omdat je in de grot ook wandschilderingen en een ondergrondse kapel kan vinden. Dat geeft de kerstmarkt een bijzondere sfeer. De grot is erg groot en er is genoeg afwisseling. Uiteraard zijn er stukjes vol met stalletjes waar van alles te koop is maar er zijn ook rustigere gedeeltes waar de houtskooltekeningen, uitgehakte mergelmuren of andere grotkunst te bekijken zijn. Ook als je dus geen echt kerstshopper bent is dit een mooie kerstmarkt om te bezoeken.

Lichtkunstfestival Christmas LightArts

Tijdens dit nieuwe festival komt de Kerststad Valkenburg in het donker tot leven door betoverende projecties in de oude binnenstad. In de maanden december en januari, is het lichtkunstfestival iedere avond van 17u tot 22.30u te bewonderen bij de Geulpoort, de stadsmuur in het Halderpark, het Spaans Leenhof, de kerk bij het Walramplein en de Berkelpoort.

Nota bene: in tegenstelling tot andere jaren is de lichtjesparade oftewel de Christmas Fairytales Parade vanwege de maatregelen in seizoen 2021-2022 afgelast.

Loop de Route d’Amuse

Kies uit één van de twee kerstwandelingen, waarbij je bij vier verschillende horecazaken kunt genieten van een heerlijke amuse. Route 1 is 5,5 kilometer lang en gaat voornamelijk door de oude binnenstad; route 2 is de monumenten & natuurwandeling en is 4 kilometer lang. Bij beide routes kun je een starttijd reserveren tussen 11u en 14u.

Vervoer in Kerststad Valkenburg

Alle kerst-activiteiten vinden in en om de oude binnenstad van Valkenburg plaats en de afstanden tussen de verschillende bezienswaardigheden zijn niet heel groot. Echter is alles lopen voor jonge kinderen wel wat veel gevraagd, vooral omdat er binnen de verschillende grotten ook veel gelopen zal worden en er regelmatig een flink hoogteverschil is in het stadje. Neem om die reden een drager of een buggy mee, al zijn niet alle grotten toegankelijk voor buggy’s.

Tijdens Kerststad rijdt er geen openbare bus door de stad. Er zijn beperkt autoparkeerplaatsen in de binnenstad en ook hierbij zal je nog wel een eindje moeten lopen van de parkeerplaats naar je bestemming.

Wij besloten om onze fietsen mee te nemen, zodat we onze kleuter en peuter gemakkelijk konden vervoeren en hun beentjes ondertussen konden uitrusten. Wij waren blij met onze keuze, al is het handig om vooraf te weten dat de eenrichtingsroute door de stad ook voor fietsers geldt en dat je daardoor soms wat om moet fietsen en dat het soms lastig is om een parkeerplekje te vinden voor je fiets. Daarnaast is Valkenburg natuurlijk niet voor niets een populaire regio voor wielrenners en mountainbikers. Daarom is het  in de heuvelachtige omgeving van Valkenburg dikwijls flink trappen en is een elektrische fiets geen overbodige luxe met een kindje voor- of achterop je fiets. Zo hebben wij ook beide dagen de Cauberg getrotseerd; deze is 134 meter hoog en heeft een stijgingspercentage van 12 procent!

valkenburg

Een paar praktische tips om nog meer te kunnen genieten van je bezoek aan Kerststad Valkenburg:

Praktische tips voor je bezoek met kinderen aan Kerststad Valkenburg

  • Kleed jezelf en je kinderen warm aan voor buiten en reken op een temperatuur in de verschillende grotten rond de 10-12 graden Celsius. Overweeg een voetenzak of plaid voor kinderen in de buggy in de wachtrij. Zorg voor goede wandelschoenen voor de heuvelachtige omgeving.
  • Bezoek indien mogelijk de Kerststad doordeweeks, omdat de weekenden drukker zijn.
  • Ondanks het verplicht reserveren van tijdsloten vooraf, was onze ervaring dat de drukte gedurende de dag toeneemt en zijn de bezienswaardigheden over het algemeen rustiger in het begin van de ochtend. Tip: time je bezoek zo dat je bij tijdsloten van een half uur tegen het einde van het tijdvak komt, omdat het dan bij de entree en tijdens de activiteit vaak rustiger is.
  • Reserveer restaurants of eettentjes vooraf of koop een winterse lekkernij bij een kerstkraampje zoals een broodje braadworst of een warme chocolademelk met slagroom. Een tip voor een leuke, kindvriendelijke eetgelegenheid net buiten de drukte is het Pannenkoekenparadijs. Er staan 250 verschillende pannenkoeken op de menukaart en er is een binnenspeeltuin.
  • Tot slot nogmaals: Plan je bezoek vooraf via www.kerststadvalkenburg.nl en lees de actuele informatie omtrent de maatregelen en de openingstijden.
Gemeentegrot Kerstmarkt

Overnachten met kinderen in Kerststad Valkenburg

Tijdens de kerstperiode is er in en om Kerststad Valkenburg met kinderen zo veel te beleven, dat één dag eigenlijk niet genoeg is. Boek je accommodatie op tijd, want dit is natuurlijk een erg populaire periode!

Landal Kasteeldomein de Cauberg

Wij logeerden tijdens ons weekendje weg met onze kinderen in Landalpark Kasteeldomein de Cauberg. De ligging van dit park is ideaal om Kerststad Valkenburg met kinderen te verkennen. Op korte afstand vind je de kerstmarkten in de Gemeentegrot en de Fluweelengrot en ook het Sprookjesbos en MergelRijk zijn goed te bereiken. Het is vanaf hier goed mogelijk om lopend of fietsend  naar het centrum te gaan. Dit is goed te doen, maar houd er rekening mee dat Landal Kasteeldomein De Cauberg, zoals de naam al zegt, op de Cauberg ligt. Dit betekent dus wel een beetje klimmen op de terugweg!

Landal Cauberg

Wanneer de schemering invalt op de korte dagen rondom Kerstmis, is goed te zien hoe mooi Landal Kasteeldomein De Cauberg versierd is. De gebouwen bij de entree zijn aangekleed met honderden lichtjes en hier vind je een mega kerstboom en grote beer. Wanneer je even verder loopt langs de knus verlichte straatjes van het park, kom je ook Mickey en Minnie Mouse, Donald Duck en Pluto als grote lichtfiguren tegen. Echt de moeite waard om in het donker een rondje over het park te lopen!

Landal Cauberg

Het ruime en sfeervol ingerichte Landal huisje waar wij een paar nachten verbleven, had twee badkamers en had drie slaapkamers met zes vaste slaapplekken. Er was zowel een losse douche als een whirlpool aanwezig en in de knusse zithoek staat een houtkachel. Het huisje is erg kindvriendelijk ingericht. Het is mogelijk om vooraf een ledikant te reserveren en er is voldoende ruimte om deze in een van de slaapkamers op de bovenverdieping te plaatsen. Daarnaast is er een box in de woonkamer, een kinderstoel en een traphekje.

Landal Cauberg

Landal Kasteeldomein de Cauberg biedt een broodjesservice aan waarbij je verse broodjes naar wens in de ochtend worden bezorgd tot aan de voordeur. Op het terrein vind je restaurant de Zoete Zoen. Natuurlijk een goede plek om (met voorkeur op reservering) een Limburgse Vlaai te eten, te lunchen of te avondeten maar hier heb je ook de mogelijkheid tot het afhalen van dagschotels, pizza’s of friet. De Zoete Zoen verzorgt ook gourmet en barbecue arrangementen, waarmee je alles krijgt wat je nodig hebt om heerlijk in je huisje te kunnen gourmetten of barbecuen.

Landal Cauberg

Bij Landal Kasteeldomein de Cauberg vind je ook andere type accommodaties zoals luxe huisjes met een veranda met buitenkachel en sauna of groepsaccommodaties met een grote keuken met kookeiland, waar je zelfs een professionele kok kunt boeken die voor je kunt koken.

Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid van Wij verbleven tijdens ons bezoek aan Kerststad Valkenburg in een luxe huisje op Landal Kasteeldomein De Cauberg.

Landal Cauberg

Landal Hoog-Vaals

Een bezoek aan de Kerstmarkt Valkenburg combineren met de Zuid-Limburgse natuur? Overweeg dan om te overnachten bij Landal Hoog-Vaals, op een klein half uur afstand van Valkenburg en vlakbij het Drielandenpunt. Dit park is onlangs gerenoveerd en heeft veel geïnvesteerd in een passend entertainment aanbod voor tieners en jongeren.

Landal Hoog-Vaals

Zo is er de activiteitenhal NXT LVL waar gebasketbald en gechilled kan worden, ook is er een mogelijkheid tot paintballen en lasergamen en is er een interactief speelscherm. In de speciale stormbaan kun je in teams tegen elkaar battelen om zo veel mogelijk lampen in het gevarieerde parcours te laten kleuren naar de kleur van je team. En heb je wel eens gehoord van een interactieve bowlingbaan? Die vind je hier! Hier kun je bowlen terwijl er met LED verlichting verschillende animaties worden getoond, als reactie op je worpen.

Landal Hoog-Vaals

De jongere kinderen kunnen heerlijk spelen in de vernieuwde indoor speeltuin of in de Bollo Club, waar je misschien ook nog wel een meet&greet met de echte Bollo kunt hebben. Heb je creatieve kinderen? Neem dan eens een kijkje in het nieuwe Atelier, waar kinderen zelf vogelhuisjes kunnen timmeren of bijvoorbeeld een 3D-figuur in elkaar kunnen zetten.

Landal Hoog-Vaals

Ook buiten bij Landal Hoog-Vaals is er voldoende te beleven. Zoals een speeltuin en een Sport Arena, waar allerlei sporten beoefend kunnen worden als tafeltennis, basketbal en paaltjesvoetbal. Daarnaast is er onder andere een visvijver en een mini-golfbaan. Of doe een van de  OERRR speurtochten vanuit het park; wandelingen in samenwerking met Natuurmonumenten.

Landal Hoog-Vaals

En dan is er ook nog het zwembad! Een wat dieper bad met stormbaan, twee ondiepe baden, een bubbelbad en een glijbaan! Al met al voldoende vermaak voor jong en oud op Landal Hoog-Vaals! Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Een weekendje naar Kerststad Valkenburg was echt één grote belevenis voor onze kinderen, maar ook voor onszelf. We hebben genoten van alle sfeervolle bezienswaardigheden in de mooie omgeving van Valkenburg. Maar wees gewaarschuwd: het is onmogelijk hier niet in kerstsfeer te komen!

Meer tips voor deze regio? Lees ons blog over Zuid-Limburg met kinderen of Maastricht met kinderen en Roermond met kinderen.

Gezinopreis bezocht Kerststad Valkenburg in samenwerking met VVV Zuid-Limburg en met Landal. Zoals je gewend bent, gaan we alleen samenwerking aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven. Kijk voor meer informatie op www.kerststadvalkenburg.nl en www.kerstinzuidlimburg.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top