Home / Oceanie / Fiji / Viti Levu, wat te doen op het hoofdeiland van Fiji?

Viti Levu, wat te doen op het hoofdeiland van Fiji?

Naar Fiji met kinderen? Viti Levu is het hoofdeiland van de archipel, het is dan ook logisch dat je vakantie hier start. Vitu Levu is een behoorlijk groot eiland (het is vier keer zo klein als Nederland) en je kunt hier dan ook prima twee weken doorbrengen. Blogger Leonie heeft een week op dit prachtige eiland doorgebracht. In deze week maakte ze diverse uitstapjes, ook naar andere eilanden. Terwijl blogger Tikva koos voor een paar dagen op het eiland en vanuit daar naar de Yasawa eilanden doorreisde.

Wat te doen op Viti Levu?

De meeste attracties en hotels op Viti Levu vind je langs de kust. Bij de hoofdstad Suva in het zuiden van het eiland is een internationaal vliegveld, hoewel veruit de meeste vluchten aankomen op Nadi in het noorden.

Doordat transport best duur is, maakt het echt wel uit waar op Vitu Levu je gaat verblijven. De hoofdstad van het eiland Viti Levu is Suva, maar voor toeristen is de regio rondom Nadi veel populairder. Er zijn ook talloze leuke activiteiten te doen op Vitu Levu met kinderen in de omgeving van Nadi. Vanuit hier kun je ook goed eilandhoppen naar een aantal kleinere eilanden.

Fiji

Andere goede plekken om als basis voor een vakantie op het eiland Viti Levu te kiezen, zijn Sigatoka met de regio daaromheen die bekend staat als de Coral Coast of het gebied rondom Suva en het plaatsje Pacific Harbour, welke bekend staat als de ‘Adventure Capital’ van Fiji.

fiji met kinderen

Jammer genoeg is het openbaar vervoer op het eiland niet erg gebruiksvriendelijk. Je kunt wel met de bus naar de grotere steden, zoals van Suva naar Nadi in ongeveer 4 uur. Alleen zijn de meeste toeristische bezienswaardigheden niet bereikbaar met de bus. Bovendien hebben de bussen ook geen hele duidelijke planning, dus het kan zijn dat je lang moet wachten.

Fiji bus

Je kunt een huurauto huren, maar dan moet je het wel aandurven om links te rijden. Het is ook heel gemakkelijk om een privéchauffeur te boeken. Zo heeft Leonie er eentje via het hotel geregeld en deze chauffeur heeft haar de hele dag door Nadi gereden en alle mooie plekjes laten zien. Het is juist ook leuk om dit te doen, aangezien het lokale bewoners van het eiland zijn en zij veel informatie geven over de omgeving. Bekijk hier het volledige overzicht van de activiteiten die je kunt doen op Viti Levu. Je kan kiezen voor een toertje, maar met een gezin is het vaak goedkoper (maar nog steeds vrij prijzig) om een taxi te huren inclusief wachttijd.

Nadi en omgeving

Nadi stad is nou net een van die plekken op Fiji die niet direct aan het droombeeld voldoet, toch zijn er enkele bezienswaardigheden in Nadi. In de buurt van Nadi heb je Denarau met veel resorts en Wailoaloa Beach met een mix van budget accommodatie. De stranden zijn op beide plekken niet geweldig. Er liggen wel veel kleinere eilanden voor de kust waar je wel mooie stranden hebt en goed kan snorkelen.

Je verblijft hier dan ook vooral vanwege de combinatie van het binnenland en dagtrips naar de eilanden en natuurlijk ook omdat het vaak ook het meest praktisch is omdat je in de buurt van de grote luchthaven bent.

Sri Siva Subramaniya tempel fiji

Midden in het centrum van Nadi, aan de doorgaande weg, bevindt zich de Sri Siva Subramaniya tempel. Deze Hindoe tempel is vrij toegankelijk, maar alleen met een gids. De gids vertelt over de tempel en het geloof wat men aanhangt op het eiland. De tempel is prachtig, kleurrijk en zit vol gedetailleerde ornamenten en schilderijen. Let op dat je benen en schouders bedekt zijn, ook voor de kinderen. Heb je niets bij je, dan kun je dat tegen een kleine vergoeding lenen. Ook moet je weten dat je geen foto’s mag maken van de binnenkant van de tempel. Het bezoek is erg indrukwekkend en leerzaam voor kinderen. Onze kinderen keken hun ogen uit. Bekijk hier meer informatie over de openingstijden van de tempel.

fiji strand restaurant

Nadi stad is vanaf de tempel makkelijk te bereiken. Het is een grote, lange weg waar diverse markten, winkels en bedrijven aan zitten. Halverwege de straat heb je een handwerk markt die elke ochtend open is, hier kun je handgemaakte souvenirs van het eiland kopen. Achter deze markt ligt de openbare groente- en fruitmarkt. Dit is ook een hele mooie plek waar je door heen kunt wandelen om te genieten van alle verse etenswaren die er verkocht en gemaakt worden.

fiji met kinderen

The Garden of the Sleeping Giant

Een van de bezienswaardigheden om te bezoeken tijdens een vakantie op Fiji met kinderen vind je net iets buiten Nadi. ‘The Garden of the Sleeping Giant’, ook wel de ‘Tuin van de Slapende Reus’ genoemd.

Fiji Sleeping Giant Garden

De tuinen bevinden zich aan de voet van de Sabeto bergen ten oosten van Nadi. In deze tuin kan je ronddwalen en genieten van het tropische regenwoud en de orchideeën die hier zijn. Een pittige klim gaat naar een uitkijkpunt vanwaar je kan zien waar de tuin haar naam aan dankt: een berg met de vorm van een reus.

fiji met kinderen The garden of the sleeping giant

Het is niet aan te raden om hier met een buggy of kinderwagen heen te gaan, want de tuinen lopen ook door de bossen heen en de looproutes zijn niet altijd heel goed aangelegd. Aan het einde van de wandeling kun je genieten van een heerlijk lokaal drankje bij de eigenaren van de tuin.

Fiji Sleeping Giant Garden

Jammer genoeg zijn er geen echte lunchfaciliteiten hier. Bezoek de officiële websites voor actuele openingstijden en prijzen.

Sabeto Hot Springs

Iets verderop langs dezelfde weg liggen de Sabeto Hot Springs. Hier geniet je lekker van de modderpoelen. Je kunt je lekker insmeren met modder, laten drogen in de zon om daarna weer af te spoelen in de natuurlijke warmtebronnen. Deze hot spring wordt gerund door een familie in een lokaal dorp en ze geven je een hele mooie inkijk in hun leven en bedrijf.

Naast de hot springs kun je ook nog genieten van diverse massages. Dit is ook zeker leuk om met kinderen te doen, want er is niets leukers dan legaal met modder spelen toch? Boek hier je tickets en bekijk meer informatie over beschikbaarheid en prijzen.

Sleeping Giant Zip Line and safari

Verwarrend genoeg is er in dit gebied nog een attractie met de naam ‘Slapende Reus’. Ook hier zijn tuinen en watervallen en kun je wandelen. De grootste attractie hier zijn echter een vijftal ziplines met een lengte van 80-160 meter. Ze bieden hier ook combinatietickets aan met lunch en vervoer, handig als je zelf geen auto wil huren. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Fiji Culture Village

Het Fiji Culture Village in Nadi is een nagemaakt historisch dorp. In dit centrum leer je over de geschiedenis en levensstijl van de mensen op het eiland.

Vooral de muziek, zang en dans is iets wat bij de tradities hoort. Het is echt heel mooi om te zien en jij en je kinderen zullen niet stil blijven zitten. Nog steeds staan de liedjes uit Fiji hoog in ons Spotify-lijstje en draaien we deze vaak om even in een vrolijke stemming te komen.

fiji met kinderen dans

Een andere traditie die je veel ziet, is de Kava ceremonie en die is wel het proberen waard, alleen al voor de hele ceremonie er om heen. Je gaat op de knieën zitten voor de man of vrouw die de ceremonie geeft en na een paar keer Bula geroepen te hebben, drink je het drankje in één slok op. Het drankje ziet er helaas niet smakelijk uit en heeft een aardse modderachtige smaak. Toen we het gedronken hadden, begon onze hele tong te tintelen.

fiji met kinderen

Het wordt ook wel gezien als een ontspanningsdrankje en is Nederland verboden. Dat komt omdat het gemaakt is van water en de vermalen wortel van de kavaplant, piper methstyicum. Maar we vonden het een hele ervaring en iets wat je gewoon gedaan moet hebben als je op Fiji bent.

Big Bula Waterpark

Net iets buiten de stad Nadi, maar dan naar het westen in Denarau, ligt een groot waterpark, het Big Bula Waterpark. Dit waterpark is het hele jaar geopend. Er zijn een aantal waterglijbanen, maar wellicht niet zoveel als je zou verwachten van een waterpark.

Fiji Big Bula Waterpark

Wat het toch heel leuk maakt, zijn de vele opblaasbare attracties. Springkussen, hindernisbanen en opblaasbare glijbanen. Vaak met water zodat je lekker nat kan worden.

Fiji Big Bula Waterpark

Let wel op, want deze opblaasattracties zijn heel leuk, maar ook wel een beetje gevoelig voor ongelukjes. Bij elke attractie staat niet voor niks een gewichtsbeperking. Vaak is dit 85 kilo, maar bij een aantal is dit een stuk minder (bijvoorbeeld 35 kilo). Weeg je meer, dan ga je veel te hard. Voor jonge kinderen is er een apart gedeelte met veel lagere attracties voor kinderen tot 105cm.

Fiji Big Bula Waterpark

Het is echt een leuk dagje uit waar je ook kunt zwemmen, wat eten en zelfs een massage kunt boeken.

Zip Fiji

Nog een andere plek om te kunnen ziplijnen is Zip Fiji, ten westen van Nadi. Hier vind je de langste zipline van Viti Levu. In totaal zijn er hier 16 ziplines met een lengte van meer dan 5 kilometer.

Dagtrips naar de eilanden voor de kust

Fiji staat ook bekend om het eilandhoppen, dat doe je voornamelijk tussen de Mamanuca en Yasawa eilanden. Je boekt dit georganiseerd bij Awesome Adventures. Wat je ook kan doen, is zelf een los ticket voor de boot te regelen en je accommodaties zelf boeken. Wanneer je voor een flexibel ticket kiest, kun je een Bula Pas aanschaffen of een Awesome pas, maar dat is eigenlijk alleen voordelig als je veel verschillende eilanden wil bezoeken en daar dan maar kort blijft.

Heb je genoeg tijd om meerdere dagen te gaan eilandhoppen? Lees dan ons uitgebreide blog over de Yasawa eilanden. Als je geen tijd hebt om meerdere eilanden te bezoeken, kun je ook een dagtrip plannen naar diverse kleine eilanden in de buurt van Nadi.

fiji boot

De meeste boten vertrekken van de haven Port Denarau op het hoofdeiland Viti Levu, maar er zijn ook nog enkele andere havens waarvandaan boten vertrekken.

Fiji haven

South Sea eiland

South Sea Island, dit populaire eiland is zeer geschikt om met kinderen heen te gaan. Vanaf de haven Port Denarau vaar je in een kleine 30 minuten naar het eiland. Het eiland is super klein, maar fijn. Je kunt er zelfs overnachten. Er is een grote slaapzaal, maar ook twee kleine privé hutjes waar je met je gezin kunt overnachten. x

Fiji south sea eiland

Op South Sea Island verbleef Leonie en haar gezin de hele dag. Het water is kristalhelder, de koraalriffen zijn super mooi en intact. Je geniet van de zon en de zee en kunt er een super relaxte dag van maken. Wil je meer activiteiten? Ga dan snorkelen, duiken, kajakken, volleyballen of maak gebruik van een onderzeeër die je in een half uurtje de onderwaterwereld laat zien.

fiji eiland snorkelen

Het is erg geschikt voor kleine kinderen die nog niet kunnen zwemmen en snorkelen. Zo kunnen ze toch van de mooie vissen onderwater genieten.

fiji eiland south

Ook zit er op het eiland een kinderclub, waar je jouw kinderen bij een professionele begeleidster achter kan laten als je zelf toch liever even alleen wilt genieten of duiken. Wanneer je deze dagtrip organiseert, kun je ook gebruikmaken van het buiten restaurant. Er wordt een heerlijk lokaal buffet gekookt en onder het genot van het eten en drinken kun je kijken naar een optreden kijken van de lokale bewoners. Ook is er een heel klein zwembad aanwezig op het eiland.

Malamala eiland

Malamala Beach Club, dit eiland en beachclub wordt gezien als ’s werelds eerste strandclub op een privé-eiland. Wanneer je naar South Sea Island vaart, kom je ook langs dit mooie eiland.

Malamala eiland fiji eiland

Dit eiland is meer geschikt voor koppels of gezinnen met oudere kinderen. Het is er net even wat luxer en chiquer dan op de andere eilanden. Je geniet hier van eigen strandcabana’s en een overloopzwembad in resortstijl. De beach club heeft een eigen restaurant met gerechten geïnspireerd uit de Aziatische en Pacific keuken.

fiji met kinderen zwembad

Op dit eiland waan je je echt in een openlucht club met heerlijke relaxte muziek. De meeste dagtrips naar dit eiland lijken goedkoop, maar vergis je niet. Deze dagtocht wordt veelal aangeboden exclusief alle drankjes die je gedurende de dag drinkt.

Tivua eiland

Tivua Island: ook deze dagtrip is leuk om met kinderen te maken. Tivua Island is een atol en helemaal omgeven door witte stranden en 500 hectare aan koraaltuinen. Ook kun je hier activiteiten doen als duiken, snorkelen, kajakken, paddle boarding en een boottocht maken met een boot met glazen bodem, zodat je kunt genieten van de prachtige onderwaterwereld. Ook op dit eiland is een kidsclub aanwezig.

Sigatoka en de Coral Coast

De stranden rondom Nadi zijn niet de mooiste van Viti Levu, daarvoor kun je beter kiezen voor een resort aan de Coral Coast. De kust rondom Sigatoka heeft veel verschillende resorts in elke prijsklasse. Je moet er wel rekening mee houden dat je hier nog meer dan in de omgeving van Nadi echt aangewezen bent op de faciliteiten van je resort en op taxi’s en georganiseerde tour.

Kula Wild Adventure Park

Een van de attracties vlakbij Sigatoka is het Kula Wild Adventure Park. Dit park is een funpark voor het hele gezin. Zo is er een Splash Jungle waterpark, kun je er diverse wilde dieren bewonderen, maak je een wandeling door het tropische regenwoud en geniet je van alle bijzondere bloemen en planten en kun je gebruik maken een bijzondere zipline ‘Kula Krazy Canopy Flier’. Het park ligt in het zuiden van het eiland, kijk voor prijzen en meer informatie op de website.

Sigatoka Sand Dunes National Park

Voor ons Nederlanders zijn zandduinen niet zo bijzonder, maar in dit deel van de wereld met koraalkusten zijn ze dat wel. Daarom zijn de zandduinen van Sigatoka een nationaal park. Er zijn verschillende wandelroutes door de duinen.

Sigatoka Rivier safari

Het is mogelijk om met een snelle boot de Sigatoka rivier op te varen. Op die manier zie je echt wat van binnenland van het eiland. Hier wonen mensen nog een stuk traditioneler. Vaak wordt zo’n boottcht dan ook gecombineerd met een bezoek aan een lokaal dorpje.

Fiji dorpje

Een bezoek aan een Fiji-dorp geeft je de kans om tradities te zien en er aan deel te nemen, zoals een Kava ceremonie. Veel van die tradities zijn al heel oud, maar de huizen waarin mensen nu wonen en de kleding die ze dragen zijn natuurlijk wel veranderd.

Robinsons Crusoe tour naar Likuri eiland

Een andere mooie tour die aan te raden is waarbij je veel gaat zien over de tradities en rituelen van Fiji, is de Robinsons Crusoe tour naar Likuri Island. Dit is een van de kleinere eilanden voor de Coral Coast. Dit eiland is eventueel ook nog goed te bezoeken als dagtrip vanuit Nadi en omgeving. Je rijdt dan langs de bergen en tropische regenwouden. De tocht op de boot is niet heel bijzonder, maar laat je zien hoe de mangroves er in Fiji bij liggen.

fiji mangroves

Op het eiland hebben we genoten van een Kava ceremonie, kampvuur op het strand, dans en zang voorstellingen, zagen we hoe het eten in een lovo aardoven werd klaar gemaakt en kregen we een vuurloopdemonstratie.

fiji mangroves

Als afsluiting van de dag genoten we van een vuurshow op het strand. Ook al was de boottocht op de heenweg niet bijzonder, op de terugweg is hij zeker spannend. In het pikkedonker vaar je met alleen een kleine zaklamp weer terug naar het hoofdeiland. Met alle spannende stops tussendoor, zo sprongen er diverse keren giftige slagen vanuit het water in de boot en moesten ze weer teruggegooid worden in het water. Dus dat was een hele spannende, maar gave ervaring.

fiji vuurceremonie

Suva en Pacific Harbour

Ben je vooral op zoek naar een actieve vakantie op Fiji? Dan is Pacific Harbour een goede plek om te verblijven. Er is hier in de omgeving van alles te doen, zoals tours naar het binnenland waar je kan kiezen om te gaan raften, maar ook de mogelijkheid hebt om te gaan tuben of met een vlot een rustiger deel van de rivier te ontdekken. Ook hier kun je ziplinen en er worden 4WD tours aangeboden.

Voor de kust van Pacific Harbour ligt Beqa eiland waar je betere stranden, duik- en snorkelmogelijkheden kan vinden dan bij Pacific Harbour en Suva.

Kindvriendelijk hotel Fiji, Viti Levu

Op zoek naar een kindvriendelijk hotel op het eiland Viti Levu? Er zijn mogelijkheden genoeg, enkele plekken waar we zelf hebben verbleven.

Leonie en haar gezin verbleven bij het Double Tree Resort. Dit hotel ligt op een half uurtje rijden vanaf het vliegveld van Nadi. Het hotel ligt op een klein eilandje voor het hoofdeiland en is bereikbaar met een privéboot die elke 10 minuten heen en weer vaart. Het hotel kijkt uit over de Mamanuca eilanden en heeft een aantal hotelkamers op het strand. Alle hotelkamers zijn in de vorm van hutjes op het strand neergezet. Het is een zeer kleinschalig hotel.

fiji met kinderen hotel aan het strand Double Tree resort

Daarnaast zijn er elke dag veel activiteiten voor kinderen waar ze aan kunnen deelnemen. Zo gingen onze kinderen krabben vangen, kokosnoten plukken en eten, paardrijden op het strand, tennissen en natuurlijk elke dag lekker zwemmen in het zwembad. Het hotel heeft drie verschillende restaurants, een beautysalon en een klein shopje. Bekijk hier meer informatie over beschikbaarheid en prijzen.

Fiji hotelkamer Double Tree resort

The Palms Denarau

Op zoek naar een handige locatie van waaruit je dagtrips naar de eilanden kunt ondernemen of kunt beginnen met eilandhoppen? The Palms Denarau is een modern aparthotel op loopafstand van de haven.

Fiji The Palms Denarau

Je huurt hier hele ruime appartementen met onder andere een wasmachine. In de haven heb je een supermarkt en veel restaurantjes.

Fiji The Palms Denarau

Wij vonden het ideaal dat we na een lange dag op het water en op de eilanden niet meer in een shuttle bus moesten wachten en gewoon naar het hotel konden lopen.

Fiji The Palms Denarau

Ook kun je vanaf hier natuurlijk makkelijk een bezoek brengen aan het waterpark in Denarau. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Meer tips? Lees ook onze andere blogs over Fiji met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top