Home / Oceanie / Australie / Op zoek naar het vogelbekdier in Eungella National Park
header eungella

Op zoek naar het vogelbekdier in Eungella National Park

Wil je het vogelbekdier zien tijdens een vakantie in Australie? En maak je een rondreis langs de oostkust van Australië? Ga dan een klein stukje het binnenland in en neem het Eungella National Park op in je route. Het Eungella National Park is met kinderen ook echt een leuke plek om te bezoeken.

eungella nationaal park

Eungella National Park ligt in de staat Queensland, Australië. Een ruime twee uur rijden onder Airlie Beach, een plek die waarschijnlijk toch al op je bucketlist staat om vanaf hier een tripje te maken naar de prachtige Whitsundays. Het is een stukje het binnenland in, op zo’n 80 km van de kuststad MacKay, en naar het aan de kust gelegen Cape Hillsborough National Park is het een uur rijden. Kortom, hartstikke goed op te nemen in een rondreis en toch las en hoorde ik er online weinig over. Wellicht heeft niet iedereen diezelfde fascinatie met het vogelbekdier.

Eungella National Park

Wat is een vogelbekdier?

Het vogelbekdier, in het Engels ‘platypus’, is een opmerkelijk dier. Zo opmerkelijk zelfs dat, toen deze voor het eerst ontdekt werd, wetenschappers terug in Europa dachten dat het om een grap ging. Dat iemand van verschillende dieren zelf een dier in elkaar had gezet. Niet zo raar, want het vogelbekdier is een zoogdier dat eieren legt. De enige andere zoogdieren die dit doen, vallen allemaal onder de familie van de mierenegel.

eungella nationaal park

Het vogelbekdier heeft een snavel als een eend, maar een achterste als een bever. Met die snavel zoekt hij op de rivierbodem naar kleine prooien, zoals krabbetjes en kreeftjes. Op de achterpoten van het vogelbekdier zit een soort stekel, waarmee gif kan worden afgegeven. Hoewel dit gif niet dodelijk is voor mensen veroorzaakt het wel extreem veel pijn. Normaal gesproken gebruikt het mannetje dit gif alleen in gevechten met andere mannetjes. De vacht van de dieren is bio fluorescent, iets dat wij mensen niet kunnen waarnemen en ook niet goed begrijpen waarvoor dat is. Het zogen van de jongen doen ze ook niet met een tepel, maar de melk loopt over hun borst heen. Oftewel, een heel bijzonder dier.

eungella nationaal park

Vogelbekdieren komen voor in Oost-Australië en Tasmanië, maar zijn behoorlijk zeldzaam. Aangezien vogelbekdieren vooral ’s nachts actief zijn, is de kans om er een te zien ook klein. Gelukkig is er in het Eungella National Park een grote populatie, wat dit een van de beste plekken in Australië maakt om een vogelbekdier te zien.

Eungella National Park

Eungella National Park heeft verschillende plekken waar je kunt kamperen, zoals Pine Grove, vlakbij het dorpje Eungell en Broken River. Er zijn verschillende wandelroutes, waaronder een route van 13km en eentje van 19km, waar je dus echt wel een dagje voor mag uittrekken. Vooral omdat dit geen lusjes zijn, maar je van de ene naar de andere kant van het park loopt.

eungella nationaal park

Heb je beperkt de tijd of ga je naar het Eungella National Park met kinderen, dan zou ik je aanraden om naar het Broken River Visitor Information Centre te rijden. Hier is genoeg parkeerplek, kun je lunchen, starten diverse kortere wandelingen en ben je bovendien direct bij de verschillende meertjes waarin het vogelbekdier vaak zwemt.

Vanaf het Broken River Visitor Centrum volgen we eerst het verhoogde wandelpad langs de rivier, de ‘River Walk’ van nog geen tien minuten lopen. We duimen hard dat we een vogelbekdier gaan zien. We zijn eigenlijk iets te laat op de dag. Bij het visitor centrum en in alle boekjes staat duidelijk dat je in de schemering (of dat nu in de ochtend of in de avond) de meeste kans hebt. Er staat ook dat in augustus het paarseizoen begint en de dieren dan actiever zijn. Nu zijn we er niet heel vroeg, want pas rond 10.30 uur, maar wel in augustus.

eungella nationaal park

We komen bij een meertje uit en zien mensen met verrekijkers staan: “Did you see anything?” “Yes, it just went under water”. De spanning stijgt, maar dan opeens is die daar. “Een vogelbekdier”, schreeuwt onze dochter misschien net wat te enthousiast. “Sssst”, we willen hem niet laten schrikken. Nergens voor nodig, want nadat deze opduikt, zien we er nog meer opduiken en weer verdwijnen. Op een gegeven moment zijn er zelfs twee boven water.

De dieren zijn wel snel en doordat ze echt net onder de oppervlakte liggen en hun snavel bewegen, zijn ze lastig te fotograferen. Maar in het heldere water kunnen we ze ook onder water prima zien bewegen en zwemmen. Missie geslaagd!

Eungella national park

Daarmee zijn we er nog niet, want we willen ook een stukje wandelen. We lopen terug naar het bezoekerscentrum. Stel je vooral niet te veel voor bij bezoekerscentrum, want het is een klein houten huisje met een handjevol picknicktafels. In dit nationale park is het duidelijk nog niet al te druk. Gelukkig kunnen we wel wat te eten krijgen. Er is een kleine, simpele menukaart met gerechten zoals een tosti ham/kaas.

Eungella nationaal park

Wil je zeker weten dat je vroeg of juist laat hier bent en dus de meeste kans hebt om een vogelbekdier te zien, dan kun je met een eigen vervoersmiddel overnachten bij de Fern Flat Campground. Er zijn maar een paar plekken en je moet dus vooraf online reserveren. De andere optie is het Broken River Mountain Resort, waar je een aantal houten huisjes hebt op loopafstand van het bezoekerscentrum. Met zwembad, dus ook ideaal voor gezinnen. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Bij het bezoekerscentrum start het Rainforest Discovery Circuit, welke je kunt combineren met het Granite Bend Circuit waardoor je een route krijgt van zo’n 2,5 kilometer. Een prima wandeling om te maken in Eungella National Park met kinderen.

eungella national park

Tijdens deze fijne afwisselende wandeling lopen we onder enorme palmen met bladeren en een stukje langs de rivier. Hier zien we schildpadden en zelfs nog weer een vogelbekdier. Die lijkt, net als wij, even bij de schildpad komt neuzen. Verderop op de route is het bos dichter en we horen wat ritselen. We dachten aan een slang, maar het blijkt een wallaby te zijn. Hij zit even doodstil tot hij ervandoor hopt. Dit soort toffe dingen maakt het hier ook echt fijn wandelen.

eungella nationaal park

Eigenlijk hadden we hier nog wel een dagje willen blijven om een langere wandeling te maken, maar helaas hebben we die tijd niet. We stoppen op de weg richting de kust alleen nog even bij het Sky Window Circuit. Een uitkijkpunt waar je op de langere wandelingen langs komt, maar waar je ook met de auto kan parkeren en een lusje van 250 meter kunt lopen naar een uitkijkpunt.

eungella nationaal park

Meer tips nodig? Lees ook onze andere blogs over Australië met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top