Home / Reisinformatie / Midden-Oosten / Oman / Musandam, de Arabische fjorden
musandam oman met kinderen

Musandam, de Arabische fjorden

Weinig gezinnen gaan naar Oman met kinderen, nog minder bezoeken er dan Musandam. Blogger Delphine bezocht deze regio met haar gezin en vertelt je hoe mooi het is.

Schiereiland van Musandam

Musandam is een schiereiland gelegen in het noorden van Oman. Het is een exclave die geografisch gelegen is in de Verenigde Arabische Emiraten maar wel degelijk tot Oman behoort. Het is wat betreft ligging goed te combineren met een stedentrip Dubai. Het gebied wordt gekenmerkt door de vele rotsformaties gelegen in de Straat van Hormuz, en daarom wordt het ook wel de ‘Arabische fjorden’ genoemd.

Musandam Oman met kinderen

Musandam combineren met Dubai

Musandam is slechts 3 uurtjes rijden van Dubai, ideaal voor een dagtrip, of, zoals voor ons, een weekendje weg. Wij kiezen voor de kustroute met wonderschone panoramische uitzichten.

Om tijd te besparen aan de grens, kopen we onze visums van tevoren. Let er wel op dat als je met een huurauto gaat, dat de auto wel verzekerd is om in Oman te mogen rijden, want de autopapieren worden standaard gecheckt aan de grens. Check ook of er geen lokale feestdag is, want dan kunnen de wachttijden aan de grens hoog oplopen.

Bezienswaardigheden Musandam

Khasab

Khasab is de hoofdstad van de exclave. Het is eigenlijk niet meer dan een vissersdorpje met als grootste historische trekpleister het Khasab-fort gelegen aan de haven.

Het fort dateert uit de 17e eeuw en diende als een militaire basis. Later werd het de woonplaats voor de heerser van Khasab.  

De twee grote kanonnen aan de ingang van het fort wakkeren alvast de interesse van de kinderen aan. De smalle ingang leidt ons naar het grote binnenplein waar de kinderen meteen op zoek gaan naar de trappen die leiden naar de omwallingen met de torens. Vol overgave laten ze zich meeslepen in hun fantasie als verdedigers van het fort! Plat op hun buik, loerend door de kleine schietgaten, op zoek naar eventuele aanvallers op zee.

Eenmaal de kust veilig bevonden konden we onze tour vervolgen. De verschillende kamers in het fort zijn zodanig aangekleed dat ze een duidelijk beeld weergeven van hoe het leven er destijds aan toe ging.

Een van de typische kenmerken van dit fort is de vijfde toren die op het binnenplein staat. Deze werd extra gebouwd om in te kunnen schuilen bij aanvallen. Nu vind je er een expositie over de belangrijkste bezienswaardigheden in Oman.

De vroegere voorraadkamer bevindt zich ook op het binnenplein en werd één niveau onder de grond gebouwd om de goederen koel te kunnen houden. De kamer op zich is niet zo speciaal, maar wel het slot op de deur. Het is een technisch ingewikkeld slot van ongeveer 200 jaar oud en komt enkel voor in de streek van Musandam. In de hete zomermaanden zochten de bewoners verkoeling in de bergen en konden zo de voorraadkamer sluiten ter bescherming van rovers. We besteedden ongeveer een uur in het fort.

Musandam Oman met kinderen
Musandam Oman met kinderen

Met een dhow naar de fjorden van Oman

Een dhow is een typisch Arabische vissersboot. Vanuit de haven van Khasab vertrekken er dagelijks cruises naar de fjorden.

Om 10:00 vertrekken we vanuit de haven richting de Straat van Hormuz, gelegen tussen de kust van Musandam en Iran.

We worden door de crew meteen hartelijk verwelkomd met een kopje zoete thee met dadels, en de kinderen nestelen zich meteen in de comfortabele kussens.

Na slechts tien minuten varen bereiken we de Arabische fjorden. Het zicht is adembenemend, een stukje ongerepte natuur dat we vol bewondering aanschouwen.

De kinderen hebben ondertussen plaats genomen in de boeg van de boot, halsreikend uitkijkend naar de komst van de dolfijnen. De kapitein gooit het anker uit en vertelt hen dat wanneer hij op een fluitje blaast ze zeker zullen verschijnen. En ja hoor, na enkele minuten zien we een school dolfijnen op enkele meters van de boot. Tot groot jolijt van de kinderen maken ze enkele grote sprongen. Ondertussen is het tijd voor een eerste snack en komt de crew langs met een grote fruitschaal en frisdrank.

Musandam Oman met kinderen

Na een half uurtje varen we verder richting het Telegraafeiland. Dit kleine eiland van 160 m lang en 90 m breed werd in de 19e eeuw gestationeerd door Britse telegrafen. Enkel de ruïnes van hun verblijfplaats zijn overgebleven. Dit wordt onze eerste stop om te snorkelen. Handdoeken, snorkels en zwemvesten zijn voorzien voor iedereen. Voor onze kleine meid van 5 jaar is het de eerste maal dat ze in open zee gaat snorkelen. Na enkele minuten van twijfeling waagt ze toch de sprong. Grote broer is al een eindje verder flink aan het flipperen en dat geeft haar de nodige moed. Langzaam gaat haar gezichtje met de grote duikbril op, onder water… vol spanning wachten we even af hoe ze zal reageren bij het zien van de school vissen net onder haar. Na enkele seconden komt ze terug boven, vol enthousiasme vertellend over de eerste kennismaking met de onderwaterwereld. Hand in hand flipperen we nog een half uurtje rond de boot.

We hesen ons terug aan boord en met de voorziene doucheslang kunnen we ons even afspoelen van het zoute water. De trip gaat verder en het is ondertussen tijd voor het middagmaal. De crew voorziet ons van een maaltijd bestaande uit kip met rijst, humus en brood en een frisse salade.

Tijdens onze vaarroute wijst de kapitein ons enkele lokale dorpjes aan hoog in de bergen, verafgelegen van de bewoonde wereld.

In de late middag is er nog een snorkelstop voorzien, bij het Seebi-eiland. De boeg van de boot wordt nu tevens gebruikt als springplank en de kinderen voelen zich als een vis in het water.

Meer informatie over de verschillende cruises vind je op www.dolphinkhasabtours.com

Musandam Oman met kinderen
Musandam Oman met kinderen

Hotel in Musandam

Er zijn verschillende mogelijkheden om te overnachten in Musandam. Wil je iets avontuurlijks, dan zijn er verschillende kampeerplaatsen op het strand te vinden, of wat denk je van een overnachting onder de sterrenhemel op een dhow?

Met onze twee kinderen wilden we een aangenaam, kindvriendelijk hotel. Er zijn twee hotels in Musandam die aan alle verwachtingen voldoen voor een leuk familieverblijf. Dit zijn het Atana Musandam Resort en het Atana Khasab Resort. Beide liggen net aan de haven van Khasab.

Wij verbleven in het Atana Khasab Resort. Dit ligt vlak aan het strand en op wandelafstand van de haven. De familiekamers zijn ruim en voorzien van twee tweepersoonsbedden. ‘s avonds kan je er heerlijk dineren langs het zwembad, met uitzicht op de Straat van Hormuz.

Het enige verschil tussen de twee hotels is dat het Musandam Resort een dry hotel is, wat wil zeggen dat er geen alcohol wordt geschonken. Wel wordt er vanuit dit resort een gratis shuttlebus aangeboden naar het Khasab Resort, voor als je daar iets wilt gaan drinken of dineren. Bekijk hier de actuele prijs en beschikbaarheid.

Ook naar het Midden-Oosten op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars, want dat scheelt gedoe met verzekeren ter plekke. Terwijl we voor accommodatie vaak kijken op booking.com

Geen zin of tijd om het zelf te regelen? Bij Local Hero Travel kunnen ze je helpen. Je boekt via deze Nederlandse reisorganisatie rechtstreeks bij een lokale reisspecialist die ook weet wat gezinnen belangrijk vinden. Terwijl je bij ANWB, Djoser, Sawadee en Koning Aap terecht kunt voor reizen samen met andere gezinnen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top