Home / Nederland / Gelderland / Wandelroute Schaapskooi, korte wandeling met schaapskooi Rheden en speelbos

Wandelroute Schaapskooi, korte wandeling met schaapskooi Rheden en speelbos

Een korte afwisselende wandeling van slechts 2 kilometer door het glooiende landschap van nationaal park Veluwezoom met onderweg een speelbos: dat is de wandelroute Schaapskooi bij Rheden. Ideaal om te lopen met jonge kinderen.

Nationaal park Veluwezoom

Nationaal park Veluwezoom is een van de nationale parken op de Veluwe. De Veluwezoom is het gebied waar het meeste reliëf is van de hele Veluwe en waar dus de meeste heuvels te vinden zijn. Dit zorgt voor mooie uitzichten over glooiende bossen. Bijzonder aan de Veluwezoom is daarnaast, dat je er ook een aantal landgoederen vindt. Zo voert de wandelroute Schaapskooi deels over landgoed Heuven. Ook kun je allerlei wilde dieren tegen komen, zoals Schotse runderen, IJslandse paarden, wilde zwijnen, reeën of herten.

Wandelroute Schaapskooi

Wandelroute Schaapskooi

De wandelroute Schaapskooi is een korte route van 2 kilometer door nationaal park Veluwezoom. Door de afstand is het een wandeling die goed geschikt om met kleine kinderen te maken; zelf liepen we de Schaapskooi met onze kinderen van 4 en 2 jaar oud. Door de verschillende ondergronden en het soms glooiende landschap, is de wandeling niet heel erg buggyproof. Het kan echter wel.

Wandelroute Schaapskooi

Het startpunt van de wandeling is bij bezoekerscentrum Veluwezoom in Rheden. Hier kun je je auto gratis parkeren. Wandel vervolgens richting het bezoekerscentrum, alwaar je een aantal toffe speelplekken ziet. Naast de speeltuin zijn diverse picknicktafels waar je kunt zitten met een hapje of een drankje van de brasserie met take away-optie.

Wij bewaren de speeltuin voor na de wandeling, bij de laatste speeltuin beginnen de groene pijlen die de Schaapskooi wandeling aangeven. 

Wandelroute Schaapskooi

Onderweg tijdens de wandelroute Schaapskooi

Vlak na de start van de wandeling kun je een kabouterhuisje vinden als je goed zoekt. In een holle boomstam, een stukje verder dan het wandelpad langs de akker. Het is ons helaas niet gelukt om de kabouter te vinden; hopelijk jou wel!

Wandelroute Schaapskooi

Vervolgens lopen we verder over het wandelpad en komen we langs een Koetshuis met twee paardenhoofden aan de gevel. Er tegenover ligt een Noors Huisje, wat de woning van de vroegere eigenaresse van het landgoed Heuven was. De aandacht van de kinderen wordt al weer getrokken door wat er in de verte verschijnt: we zien een speelbos liggen tussen de bomen. Onze kleuter en peuter rennen enthousiast op het klim- en klauterpad af. Ze vinden het hartstikke leuk om een paar keer het parcours te doorlopen.

Wandelroute Schaapskooi

We lopen verder over een bospaadje en lopen door een wild poort heen. Oh spannend, nu zouden we wilde dieren tegen kunnen komen! Al is die kans klein aangezien onze kinderen al weer enthousiast gillen dat zij de schaapskooi met de schaapskudde gevonden hebben! In het voorjaar, als de lammetjes geboren worden, is de schaapskudde bij de schaapskooi Rheden. In andere periodes is de kudde een groot gedeelte van de week aan het grazen op de heide.

Wandelroute Schaapskooi

Na een korte stop bij de schaapskooi Rheden waarbij wij een poging doen om de vele lammetjes te tellen, ploffen we neer op een bank voor een kleine pauze. We zitten tussen de reusachtige bomen en kijken uit op een weiland, waar in de verte nog enkele schapen aan het grazen zijn. Hier vind je ook de Heienbeek, natuurlijke vijvers die voorheen dienden als de drink- en wasplaats voor de schapen.

Wandelroute Schaapskooi

Nadat je opnieuw een wild hek bent door gelopen, gaat de wandelroute verder op een verharde weg.

Het volgende wat we onderweg tegenkomen, zijn een paar houtsnijwerken, die gemaakt zijn om toch een deel van oude, zieke beuken te bewaren.

We lopen verder over de laan en komen opnieuw een gebouw van het landgoed Heuven tegen: de Uylenburg, vernoemd naar verschillende stenen uilen bij de woning.

Vervolgens komt het startpunt, het bezoekerscentrum al weer in zicht en zitten de 2 kilometer erop.

Wandelroute Schaapskooi

Spelen en horeca to go bij het bezoekerscentrum Veluwezoom

Na de wandeling hebben de kinderen nog genoeg energie om te spelen in de speeltuin, waar op verschillende plekken constructies staan met tunnels, klimrekken en glijbanen. Wij trakteren onszelf op een cappuccino en een taartje to go van de brasserie. Zij zijn in deze periode open voor afhaal en hebben een kleine menukaart met taart, snacks en een aantal broodjes. Het bezoekerscentrum is in deze tijden dicht en de toiletten zijn gesloten.

Wandelroute Schaapskooi

Andere familiewandelingen in nationaal park Veluwezoom

Wil je nog meer zien van het mooie Veluwezoom? Er zijn diverse andere korte wandelingen in het nationaal park.

Zo is er een speciale buggyroute van OERRR Veluwezoom, waarbij je heen en terug loopt naar het uitzichtpunt Herikhuizen, van waaruit je een ruïne kunt zien en waar vaak IJslandse paarden grazen. Ook deze vertrekt vanaf het bezoekerscentrum in Rheden en heeft een lengte van 3,5 kilometer. Wanneer de heide bloeit is de postbank natuurlijk helemaal prachtig.

postbank

Daarnaast kun je vanaf restaurant Woodz bij Velp een wandeling maken van 4 kilometer: de wandelroute Beekhuizen Keienberg. Deze wandeling loopt door glooiend landschap en onderweg kom je onder andere langs een kasteel en een waterval. 

Nog meer van de Veluwe en de provincie zien? Lees hier al onze blogs over wandelen met kinderen of koop ons boek met speelbossen en familiewandelingen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top