Home / Nederland / Gelderland / Kindernatuurpad ’t Hertenpad toffe wandeling in de Achterhoek

Kindernatuurpad ’t Hertenpad toffe wandeling in de Achterhoek

’t Hertenpad is een toffe wandelroute van 2,5 kilometer voor het hele gezin. De wandeling start in het plaatsje Baak, een kwartier rijden van Zutphen. Het is volgens onze dochter de leukste wandeling om te doen in de Achterhoek met kinderen.

Kindernatuurpad ‘t Hertenpad

Je kunt de route altijd lopen want er zijn duidelijk paaltjes. Maar het is wel extra leuk als je een rugzakje mee hebt. Hierin zitten het Hertenpadboekje met opdrachten, een spiegel, een insectenpotje en een zakje met gekleurde steentjes.

Kindernatuurpad ‘t Hertenpad

Wandelen met kinderen? Wandelsandalen of wandelschoenen zijn super handig. Dat hoeft helemaal niet duur te zijn, check hier goede maar goedkope kinderwandelschoenen. Wandelen is nog leuker met een kinderverrekijker en/of kindercamera.

Ga in de herfst eens op pad met een paddenstoelengidsje. Van april tot september heb je kans op teken, gebruik tekenspray met deet.

Kindernatuurpad ‘t Hertenpad

De wandeling start in het dorp. Baak is een klein dorp met een enorm grote kerk die hier helemaal niet thuis lijkt te horen. We lopen het dorpje naar landgoed Baak.

Kindernatuurpad ‘t Hertenpad

De route neemt ons mee rondom Landgoed Baak en en vanaf daar lopen we door het bos. We komen de eerste opdrachten tegen die nog niet zo heel bijzonder zijn bijvoorbeeld “kijk door een kokertje naar het bos”.

kindernatuurpad hertenpad

We steken de Vordense weg over en nu zijn we uit de parkachtige omgeving in het bos. Al snel komen we een drietal klimrekken tegen. Hier moet je net als een vleermuis op je kop hangen. Iets was mijn dochter, maar wat graag doet.

Kindernatuurpad ‘t Hertenpad

We vervolgen onze route en komen al snel bij het blotevoetenpad aan. “Au, schelpjes doen pijn” is de conclusie van de kleine dame.

Wat haar er trouwens niet van weerhoudt om het pad drie keer te lopen. Er is zelfs een pomp om de voeten onder te wassen. Dat maakt mij als ouder dan weer blij.

Blotevoetenpad baak

We vervolgen de route via de kabelbaan en steken met een brug het water over. Er liggen ook veel grote takken en bomen in het water en voor ik het weet heeft mevrouwtje een van die gebruikt om de oversteek te maken.

Kindernatuurpad ‘t Hertenpad

Bij de volgende stop mag eindelijk het lang verwachte insectenpotje uit de tas. We vangen wat wormen en bekijken ze eens goed voor we ze weer vrijlaten.

Het volgende stuk van de wandeling komen we weer heel veel klim- en klautertoestellen tegen.

Kindernatuurpad ‘t Hertenpad

Dat maakt wandelen met kinderen hier ook als je geen rugzakje zou kunnen krijgen altijd leuk. Het is gewoon net een speelbos. Het is tijdens de wandeling rustig.

We komen wel af en toe hetzelfde gezin tegen en wat hardlopers. Waar wij moeten hordelopen om een hertje na te doen gebruiken die het als extra work-out.

Kindernatuurpad ‘t Hertenpad

Ook hebben we het tasje weer even nodig. Nu moeten we met stenen en knopen dezelfde kleuren zien te vinden in de natuur. Toevallig komt er net nu een wandelaar voorbij die enthousiast vraagt “oh doen jullie de opdrachten”.

Ze blijkt een van de mensen te zijn die de route heeft aangelegd. Deze route die in 2019 open ging, is een initiatief van vijf natuurgidsen van het IVN Natuureducatie.

kindernatuurpad hertenpad

Via een hangbrug “haha ik ga lekker wiebelen, ben je bang” komen we weer alweer bijna bij het einde van de wandeling.

We moeten nog een opdracht doen, met een spiegeltje de bomen bekijken. “Maar ik kan toch ook gewoon mijzelf bekijken” zegt mevrouwtje al gekke bekkentrekkend.

Kindernatuurpad ‘t Hertenpad

Voor we terug zijn in het dorp komen we nog langs een hertenkamp. We plukken wat gras en bladeren om de dieren te voeren. Volgende keer nemen we oud brood mee.

“Was het leuk?” vraag ik mijn dochter “Ja, superleuk!”

Kindernatuurpad ‘t Hertenpad

Wat is er nog meer te doen in de omgeving

Nog niet uitgewandeld? Er is in Baak ook een leuke multicache “Beesteboel in het Baakse bos”. Die volgt deels dezelfde route als het kindernatuurpad.

Wil je dus liever Geocachen met kinderen, maar ook naar de speelplekken dan kan dat dus. Deze route is ongeveer 3 km lang.

Kindernatuurpad ‘t Hertenpad

Er zijn ook ook een aantal langere routes te lopen vanuit Baak maar die zijn niet speciaal geschikt voor gezinnen. Als je een goede wandelapp download kan je daar veel routes in terug vinden.

Je kunt Baak ook prima combineren met een bezoek aan Bronkhorst, het kleinste stadje van Nederland. Meer tips lees je in ons blog over de Achterhoek met kinderen.

geocache baak

Meer wandeltips met kinderen? Lees ook onze blogs:

7 gedachten over “Kindernatuurpad ’t Hertenpad toffe wandeling in de Achterhoek”

 1. Je kan er ook omheen lopen… en wie weet gaat je hond zwemmen. De onze deed het ook ineens nadat hij negen jaar lang geen stapje in het water had durven zetten.

 2. Frans Helmich

  Mede namens de Baakse vrijwilligers en de IvN-dames dank voor het erg leuke artikel. Fijn dat alle inspanningen zo gewaardeerd worden. We hopen wel dat iedereen zuinig met het materiaal omgaat en alles netjes achterlaat.
  Honden zijn toegestaan, maar aan de lijn en graag niet laten poepen op de paden en in de buurt van speelvoorzieningen. Veel honden durven niet over de hangbrug, sommige wel en sommige worden gewoon even door het baasje gedragen of gaan zwemmend naar de overkant.

  1. Ziet er leuk uit maar lijkt me niet echt geschikt om een hond mee te nemen of kan je ook via een gewoon pad naar de overkant komen ipv die brug?

   1. Je kunt er wel omheen lopen. Ik heb er niet op gelet maar ik ga er eigenlijk vanuit de honden niet toegestaan zijn. Normaal gesproken zijn bij speelbossen en kinderwandelingen honden niet toegelaten. Logisch ook want kinderen blijven niet op het pad en als ouder wordt je niet blij van hondenpoep.

    1. Wat een prachtige beschrijving inclusief foto’s! Helaas was het café dicht op maandag, maar ook zonder rugzakje een superleuke middag gehad met onze 2 kids van 7 en 9 jaar. Telkens weer een verrassing na een klein stukje lopen en wat een prachtige natuur. Wij komen zeker nog eens terug om het ook met rugzakje te ervaren. Tip: zorg voor wat kleingeld op zak voor in de ton bij het café voor behoud van deze wandeling.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top