Wandelen in de Achterhoek met kinderen? Boswachterij Ruurlo met onder andere een kabouterpad, klimbos en een doolhof is altijd een fijne optie. Bij horeca gelegenheid de Heikamp kun je terecht voor heerlijke pannenkoeken, maar ook meerdere dagen per week voor koffie, erwtensoep of een andere snack to-go. Een aantal jaar geleden gingen we hier ook al wandelen. Heb je jonge kinderen, lees dan hier meer over het kabouterpad Ruurlo.
Deze keer kozen we voor de Roekoetocht, een langere wandeling van bijna zes kilometer. Al is er wel een shortcut waarmee je de route bijna kunt halveren. De Roekoetocht is een wandeling voor kinderen die je loopt met een kaart. Onderweg zijn er opdrachten om te maken. Deze wandeling wordt aangeraden voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Dit heeft in mijn optiek meer te maken met de lengte van de route dan met het niveau van de opdrachten. Je koopt de kaart voor 3,50 bij de Heikamp.
Wandelen met kinderen? Wandelsandalen of wandelschoenen zijn super handig. Dat hoeft helemaal niet duur te zijn, check hier goede maar goedkope kinderwandelschoenen. Wandelen is nog leuker met een kinderverrekijker en/of kindercamera.
Ga in de herfst eens op pad met een paddenstoelengidsje. Van april tot september heb je kans op teken, gebruik tekenspray met deet.
Roekoetocht de Heikamp
We halen de Roekotocht op bij de Heikamp. Het blijkt een grote kaart te zijn met dertig nummers. Op de achterkant van de kaart corresponderen die nummers met route aanwijzingen of met opdrachten.
De route loopt door het gebied van boswachterij Ruurlo en we lopen eerst het bos in. Vrij snel daarna moeten we de auto weg oversteken. De kaart vertelt hier een verhaal over spitsmuizen. “Weet jij dat spitmuizen geen muizen zijn? Ze zijn familie van de mol. Als er gevaar dreigt, leert moeder haar kinderen dat ze met hun bekjes elkaars staart moeten vastgrijpen. In een lange rij rennen ze dan veilig weg.”. Om ook veilig de weg over te steken, moeten we doen als spitsmuizen.
We komen langs twee bijzondere bomen, een grove den en een beuk die helemaal in elkaar gedraaid zijn. Het is best bijzonder om te zien en zonder de kaart was het ons waarschijnlijk niet eens opgevallen.
De volgende opdrachten die we krijgen zijn ook weer een beetje kinderlijk. “Doe een specht na”, “gooi een takje in het water en kijk hoe hard de beek stroomt” en meer van dat soort dingen. Alleen bij de opdracht waarbij ze als een paard moet galopperen, doet onze dochter wel enthousiast mee. Ik vraag haar voor welke leeftijd ze denkt dat deze opdrachten leuk zijn en ze denkt voor kinderen van zes jaar.
Jammer dat de Roekoetocht in lengte heel geschikt is voor oudere kinderen, maar dat de opdrachten niet aansluiten bij dat leeftijdsniveau. Onze dochter was bijna acht toen we deze route liepen, terwijl de indicatie leeftijd 6-12 jaar is.
Hoewel de opdrachten dus niet direct aanslaan, vindt ze de kaart wel boeiend. Het is ook leuk om zelf de weg te vinden in plaats van paaltjes volgen, wat we meestal doen.
De route is ook mooi afwisselend. We lopen door het bos maar ook door weide landschappen en langs boerderijtjes. De route gaat ook over het terrein van kasteel Ruurlo waar tegenwoordig museum MORE inzit. Mocht het museum open zijn en heb je een museumjaarkaart, neem dan zeker ook even kijkje bij de collectie. Het is een kunstmuseum, maar wel eentje met schilderijen die heel toegankelijk zijn voor kinderen.
Bijna aan het einde van de route gaan we weer de autoweg over. Waar we eerder tijdens de wandeling door boswachterij Ruurlo sporadisch andere wandelaars of fietsers zagen, is het hier een stuk drukker. We komen langs het doolhof en een stukje van het kabouterpad. Ook het doolhof is, indien het open is, aardig om te bezoeken. Doe dit alleen niet als je kind al gaar is, want dit doolhof is echt groot. We bezochten het al eerder en liepen toen meer dan 2km in het doolhof voor we er weer uitkwamen.
Wij lopen door naar de Heikamp. We zijn wel toe aan een lekkere snack en een warm drankje.
Meer tips nodig? Lees ons uitgebreide blog over de Achterhoek met kinderen. Er zijn in de regio nog meer mooie wandelroutes voor gezinnen. Een van onze favoriete routes is het hertenpad in Baak, een avonturenroute met klimtoestellen onderweg. In Neede kun je wandelen op de Needse berg, waar ook routes voor gezinnen zijn.