Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Kleurig Wernigerode

Kleurig Wernigerode

Ben jij net als wij een liefhebber van vakwerkstadjes en steden, dan voel je je in het Duitse Harzgebergte zeker thuis. We bezochten de Harz recent voor de tweede keer maar nu niet in de zomer maar in de winter. Wernigerode aan de rand van het Harzgebergte was twee nachten lang onze uitvalsbasis. Wat een charmante stad! Loop door het centrum en je zult versteld staan van de mooie steegjes en oude vakwerkhuizen. Het hoger gelegen kasteel van Werningerode maakt het sprookjesachtige plaatje helemaal af.

In de straatjes zitten veel bijzondere winkeltjes, maar Werningerode is groot genoeg dat je hier ook de bekende winkelketens kunt aantreffen. Er zijn ook diverse restaurants, vooral rondom het centrale plein waar je ook het oude stadhuis met twee torentjes kunt vinden. Hier staan voornamelijk traditionele Duitse en regionale gerechten op de kaart. Relatief zware kost vaak met vlees en aardappelen.

Werningerode bezienswaardigheden
Werningerode bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden Werningerode

Kasteel Werningerode

Bovenaan de lijst van dingen om te doen in Werningerode staat een bezoek aan het kasteel van Werningrode. Dit is echt een kasteel zoals je het ziet in sprookjes. Je kunt naar het kasteel lopen middels een klim van ongeveer 20 minuten of je kunt het treintje nemen.

Ik liet mijn dochter kiezen en die koos voor de laatste optie en terwijl ik de mensen voorbij reden die terwijl het begon te hagelen naar boven sjokten, was ik blij met de keuze. Eenmaal aangekomen bij het kasteel gingen we zo snel mogelijk naar binnen. Gelukkig was bij vertrek de zon weer gaan schijnen en ontdekten we toen het erg mooie uitzicht.

Werningerode kasteel
Werningerode kasteel

Het kasteel is alleen toegankelijk met een rondleiding. Waarbij je afhankelijk van de periode van het jaar naast de klassieke rondleiding ook kunt kiezen voor o.a. de familievriendelijke verkleedrondleiding. Is de rondleiding in het Duits of Engels te lastig, dan zijn er ook Nederlandstalige audioguides beschikbaar. Bekijk hier de actuele entreeprijs en openingstijden.

werningerode kasteel

Al in de middeleeuwen stond er een burcht op deze plek. De Duitse keizers gebruikten het om te verblijven wanneer ze gingen jagen in de Harz. Later werd het permanent bewoond en kreeg het de huidige romantische inrichting. Omdat het te duur werd het kasteel te onderhouden werd er al in de jaren 30e een museum van gemaakt. Het kasteel van Werningerode is van binnen net zo mooi als van buiten. De kamers zijn nog grotendeels in originele staat ingericht.

werningerode kasteel

Luchtvaartmuseum Werningerode

Het luchtvaartmuseum in Werningerode is leuk voor de liefhebbers. In meerdere hallen staan verschillende vliegtuigen opgesteld. In de ontvangsthal zit een klein restaurantje.

Onze dochter vond de windturbine het leukst waar ze kartonnen bekertjes kon laten vliegen. Plus de grote glijbaan op het dak. Hier staat een oud vliegtuig en kun je van boven naar beneden glijden. Tegen betaling kun je ook gebruik maken van een vluchtsimulator en er staan een paar van die kleine vliegtuigjes zoals je ze kent van de kermis. Ook hier moet je extra voor betalen. Verder is het vooral veel kijken en niet aanraken.

werningerode luchtvaartmuseum
werningerode luchtvaartmuseum

Wij vonden de entree eigenlijk wat te hoog in verhouding tot de tijd die we er hebben doorgebracht. Maar ik kan me voorstellen dat wanneer je interesse hebt in oude vliegtuigen je je hier goed kunt vermaken.

werningerode luchtvaartmuseum

Met de trein naar de Brocken

In het Harzgebergte kun je enkele van de meest actieve smalspoorbanen ter wereld vinden. Meerdere keren per dag rijden de ouderwetse stoomtreinen over de mooiste routes door de bergen. De Brockenbaan gaat helemaal naar de top van de 1141m hoge Brocken en vertrekt vanaf Wernigerode via Drei Annen Hohne en Schierke.

Brockenbad Wernigerode

Het Brockenbad is een zwembad dat hoort bij vakantiepark Hasseröder. Ook daggasten zijn welkom. Wij kochten een kaartje om een halve dag te zwemmen zonder toegang tot het wellness centrum.

Dit is een leuk verwarmd zwembad met een toffe glijbaan waar je met een band in gaat. Onze dochter kon hier geen genoeg van krijgen. Verder is er een kleine wildwaterbaan en diverse plekjes om te bubbelen. Voor de kleintjes is er een eigen ondiep badje.

Bij binnenkomst krijg je een bandje. Die kun je gebruiken voor de kluisjes en in het restaurant. Achteraf betaal je dan de genuttigde consumpties.

Werningerode zwembad

Baumkuchenhaus

Baumkuchen is een lokale specialiteit. In dit cafe met een klein museum kun je zien hoe deze cake gemaakt wordt. Hoewel er toen wij er waren niet gebakken werd, dat doen ze meestal in de weekenden. Toch een aardige plek om een lekkere Baumkuchen met warme chocomelk of koffie te drinken.

Werningerode kuchen

Overige musea Wernigerode

In Werningerode zijn nog diverse andere bezienswaardigheden en musea die we niet zelf bezocht hebben. Zo is Miniaturenpark Kleiner Harz, een soort mini madurodam met bouwwerken uit de Harz, niet geopend in de winter.

Wildpark Christianental is een klein wildpark aan de rand van de stad. Ook leuk als je Werningerode met jonge kinderen bezoekt.

In het stadje zelf zitten het museum Schiefes Haus, het Harzmuseum en het Brandweermuseum.

Werningerodebezienswaardigheden
Werningerode bezienswaardigheden

Speeltuinen in Werningerode

Naar Werningerode met kinderen? Er zijn in ieder geval twee grote speeltuinen die echt leuk zijn. Speelplaats Lindenallee bevindt zich aan de rand van het oude centrum. Er zit hier ook een leuk restaurantje waar je in de zomer vers ijs kunt eten. Hier kun je als ouders rustig zitten terwijl de kids zich uitleven.

Een grotere stoere speeltuin met veel hout kun je vinden in park Lustgarden. Dit is wat verder lopen vanaf het centrum en je moet een stukje klimmen. Ga bijvoorbeeld met het treintje naar het kasteel en loop op de weg terug via dit grote park.

Hotels in Wernigerode

Wij verbleven in het oude centrum van Werningerode bij hotel Am Anger. Dit sluip door kruip door heeft verschillende type kamers in originele historische panden. Een paar minuten lopen vanaf het raadhuis.

Wij hadden een ruime familiekamer met vide en vanuit het raam uitzicht op het kasteel. Een netjes en degelijk drie sterren hotel voor wie in het centrum van Werningerode wil overnachten. Bekijk hier meer reviews en de actuele prijs.

werningerode hotel am anger
werningerode hotel am anger

Werningerode is een goede uitvalsbasis voor een vakantie in de Harz regio. Wil je liever in een vakantiepark verblijven dan in een hotel, dan is
Hasseröder Ferienpark een goede optie. Er zijn veel faciliteiten zoals het al eerder genoemde Brockenbad, een wellness area, maar ook een indoor speelhal voor jonge kinderen en een restaurant waar je ook kunt bowlen. De huisjes zijn sfeervol maar wij vonden ze wel wat dicht op elkaar liggen. Bekijk hier meer reviews en de actuele prijs.

werningerode vakantiepark

Wij bezochten Werningerode in samenwerking met Harzer Tourismusverband die het hotel en toegang tot het kasteel voor ons regelden. Overige activiteiten op eigen initiatief.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top