Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Dagje Duitsland Bad Iburg, boomkroonpad en kasteel

Dagje Duitsland Bad Iburg, boomkroonpad en kasteel

Op zoek naar een leuk dagje weg niet te ver over de grens? Bad Iburg met boomkroonpad, kasteel en wandelmogelijkheden is een hele goede optie.

We waren al vaker in Bad Iburg. We belandden hier de eerste keer bij toeval, want ons oorspronkelijk plan was om naar het kasteel van Bad Bentheim te gaan. Onze, toen nog, peuter dochter was alleen nogal moe en ze lag zo heerlijk te slapen dat we besloten nog maar wat verder te rijden. Een mooie rit; de omgeving werd steeds heuvelachtiger en het leek enorm veel op Zuid-Limburg.

Toen combineerden we het met het leuke dorpje Tecklenburg. Met de komst van het boomkroonpad in Bad Iburg in 2018 is het een toffe bezienswaardigheid rijker, waardoor het ook echt een bestemming op zichzelf is geworden.

Bad iburg

Waar ligt Bad Iburg?

Bad Iburg ligt net een stukje onder Osnabrück in het Teutoburgerwoud. Je kunt hier dan ook erg mooi wandelen en het stadje ook gebruiken als basis voor een weekendje weg of langere vakantie. Vanuit Enschede is het een uur rijden naar Bad Iburg. Vanuit Deventer een kleine twee uur, het grootste deel gewoon over de snelweg.

Bad Iburg bezienswaardigheden

Boomkroonpad Bad Iburg

Het boomkroonpad in Bad Iburg werd in 2018 geopend. Ik was erg benieuwd waar het precies gebouwd zou zijn, maar het ligt aan de rand van het stadje naast het grote park en op loopafstand van het kasteel. Ook zijn hier extra (betaalde) parkeerplaatsen gekomen. Voor 4 uur of langer betaal je slechts 2 euro, dus dat is een prima prijs (2020).

Boomkroonpad Bad Iburg

We zien de toren al liggen en lopen er snel heen. Op de website had ik gelezen dat reserveren niet nodig is, maar dan moet je misschien wel even wachten. Gelukkig is dat, ondanks dat het weekend is en de parkeerplaats bijna helemaal vol was, niet het geval. Ik betaal de entree en we kunnen direct doorlopen. Er zijn hier ook toiletten, wat wel zo fijn is na de lange rit, maar er zijn geen andere horeca voorzieningen.

Boomkroonpad Bad Iburg

Bij veel boomkroonpaden moet je eerst een stukje lopen en kom je dan bij de uitkijktoren. Hier is het andersom. Je begint bij de toren en kunt daarna nog een stuk lopen over een houten parcours in de bomen en daarna dezelfde route terug of via een normaal bospad met leuke attracties onderweg. Bekijk dus vooral ook even de kaart bij de ingang.

Boomkroonpad Bad Iburg
Boomkroonpad Bad Iburg

We klimmen omhoog naar de toren die 26 meter hoog is. Hier hebben we direct een mooi uitzicht over het stadje met kasteel, het bos en een flatgebouw dat met wat kleurtjes en grote graffiti tekeningen nog wat is leuker is gemaakt.

Boomkroonpad Bad Iburg

We gaan weer een stukje omlaag en lopen over de houten constructie. Onderweg zijn er verschillende dingen om te doen. Geen speelparcoursen, wat je vaak ziet, maar wel informatieborden over de natuur. Die zijn allemaal in het Duits, dus ik moet even vertalen voor mijn dochter. Vind je dat onhandig, dan is er ook een QR code die je kunst scannen en dan kun je kiezen voor een Nederlandse of Engelse versie.

Boomkroonpad Bad Iburg

“Kijk hier liggen eieren”, mijn dochter heeft een deurtje opengedaan en hier zit een nagemaakt nestje van een specht. “Dat zijn er veel te veel hoor”, zegt ze bij een boom waar je de jaarringen kunt tellen. Het pad zelf is 600 meter lang maar we zien geen echte dieren in de bomen. Wel mooie herfstkleuren en al wat speelplekken in het bos waar we later nog langs zullen lopen.

Bekijk voor actuele prijzen en openingstijden de website van het Baumwipfelpfad Bad Iburg.

Boomkroonpad Bad Iburg

Wandelen in het Waldkurpark Bad Iburg

Aan het einde van het boomkroonpad nemen we de trap omlaag en door de draaipoortjes staan we midden in het zogenaamde Waldkurpark. Dit is een bosgebied rondom het boomkroonpark waar je kunt wandelen.

Waldkurpark Bad Iburg

Om mijn kaart zie ik dat er een blotenvoetenpad route is in Bad Iburg. Enthousiast doet mijn dochter haar schoenen uit, maar de route blijkt vooral te bestaan uit korte stukjes met een bijzondere structuur en dan weer een groot deel over het normale pad. Dat valt dan toch weer een beetje tegen.

Waldkurpark Bad Iburg
Waldkurpark Bad Iburg

“Echt niet hoor veel te koud”. We komen het Kneipp bad tegen op de route. Dit soort waterbaden zijn in Duitsland heel populair, omdat het goed voor je gezondheid zoude zijn. Ze combineren natuurlijk ook ideaal met een blotenvoetenpad, maar het is wel echt een koud bad waar je doorheen loopt. Bad Iburg is een Kneipp kuuroord, wat inhoudt dat je hier ook diverse kuur opties hebt die werken volgens de richtlijnen van dokter Kneipp. Hij bedacht meer dan 125 jaar geleden een gezondheidsfilosofie waarin veel gebruik wordt gemaakt van water.

Waldkurpark Bad Iburg

Ik stel voor dat ze dan haar schoenen maar weer aandoet en we lopen naar het kleine hertenkampje op de heuvel. Ik kijk op de kaart en zie dat we twee route opties hebben. Wij kiezen voor het bospad waarbij je langs meerdere leuke plekjes komt, zoals een paar ligstoelen tussen de bomen. Hier kun je “Waldbaden”, oftewel tot rust komen in het bos.

Waldkurpark Bad Iburg
Waldkurpark Bad Iburg

Rustig aandoen is niet zo besteed aan mijn dochter en ze wordt blijer van de volgende stop met grappige huisjes. Dit is een bosspeeltuin waar je ook lekker met takken kunt slepen.

“Wat hoor ik toch”, we volgen het pad en de muziek. Een piano in het bos, dat is wel heel grappig. In de klankentuin kun je zelf muziek maken met allerlei instrumenten in het bos.

Waldkurpark Bad Iburg

Aan het einde van de wandeling is er ook nog een echte speeltuin, hoewel deze niet al te groot is. Gelukkig weet ik van mijn vorige bezoek aan Bad Iburg dat er nog een andere toffe speeltuin is aan de voet van het kasteel.

Waldkurpark Bad Iburg

Kasteelmuseum en kasteel Iburg

Eerst snel naar kasteel Iburg, want deze heeft slechts beperkte openingstijden. Op onze twee eerdere bezoeken aan het stadje was ik er nooit terwijl het kasteel open was. Nu wel, maar het blijkt dat je eigenlijk niks mist als je niet in het kasteelmuseum kunt kijken. Het zijn echt letterlijk drie kamers met wat historische voorwerpen.

kasteel Iburg
kasteel Iburg

Kasteel Iburg is echt groot en er moeten toch echt een aantal mooie ruimtes zijn, zoals de ridderzaal. Deze blijken echter alleen met de van tevoren te reserveren rondleiding te bezoeken te zijn. Bovendien zijn die ook maar één keer per dag. Wil je echt in het kasteel zelf kijken, check dan de website en bel of e-mail voor een reservering. Jammer dat deze bezienswaardigheid van Bad Iburg niet wat toegankelijker is voor toeristen.

kasteel Iburg
kasteel Iburg

Kneipp-Erlebnis-Park en Charlottensee

Tussen het kasteel en het boomkroonpad van Bad Iburg ligt het Kneipp belevingspark en het meer de Charlottesee. Het valt mij op dat ook dit park sinds ons laatste bezoek een flinke make-over heeft gekregen. Meer planten, bankjes om te zitten en een uitnodigende omgeving.

Charlottensee

Aan het meer zitten twee restaurants en je kunt hier waterfietsen huren. Er is zelfs een zandstrandje gemaakt dat in de zomer omgetoverd wordt tot een beach bar.

Ook de leuke speeltuin die we nog kenden is er nog steeds. Dit is een wat grotere speeltuin in Bad Iburg met een apart deel voor oudere en voor jonge kinderen. Ook hier is weer een Kneipp bad te vinden.

Bad iburg
Charlottensee

Centrum van Bad Iburg

Het centrum van Bad Iburg vinden wij dan net weer wat minder interessant. Er zijn wel een aantal mooie oude vakwerkhuizen, maar die staan tussen modernere gebouwen. Het centrum van Bad Iburg is ook vrij klein, al zijn er wel meerdere restaurants te vinden, mocht je honger hebben gekregen.

Bad iburg

Hotel Bad Iburg

Het zal je niet verbazen dat er in Bad Iburg als kuuroord meerdere goede hotels zijn. Het flatgebouw dat je ziet vanaf het boomkroonpad is Hotel im Park. Een hotel met binnenzwembad, midgetgolfbaan en kamers met een prima prijs kwaliteit verhouding. Bekijk hier de beschikbaarheid.

Landidyll Hotel zum Freden is een ander goed hotel in Bad Iburg. Ze hebben geen familiekamers, maar wel de mogelijkheid extra bedden bij te plaatsen.

Meer tips voor de omgeving van Bad Iburg? Lees ook onze andere blogs over Duitsland met kinderen.

Bad iburg

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top