Ga je naar Kaapstad met kinderen? Kaapstad mag dan officieel niet de hoofdstad van Zuid-Afrika zijn, het is voor de meeste bezoekers wel de populairste stad van het land. De inwoners van Kaapstad noemen hun stad “De Moederstad”, omdat ze zich er zo thuis voelen. Onze blogger Esmeralda bezocht Kaapstad al een aantal keer met haar gezin en ook Tikva en Cindy delen hun ervaringen en tips voor een bezoek aan Kaapstad met kinderen!
De meeste mensen bezoeken Kaapstad met kids als onderdeel van hun rondreis door Zuid-Afrika met kids. Bijvoorbeeld in combinatie met de Tuinroute of na een safari met kinderen in het noordoosten van het land. Vaak zijn er aan het eind of begin van zo’n reis nog twee of drie dagen over, maar eigenlijk is dat veel te weinig om alle leuke dingen in en om Kaapstad met kinderen te doen. Er is niet alleen veel te doen in deze metropool zelf, er zijn ook veel dagtrips te maken vanuit Kaapstad. Ga bijvoorbeeld naar Robbeneiland of naar Cape Point en de pinguïns van Boulder Beach.
Het weer in Kaapstad is erg veranderlijk en zeker in onze zomervakantie kan het best fris zijn en regelmatig regenen. Daarom adviseren we je om, behalve voor Robbeneiland (waar dat echt nodig is), niet te veel vooraf vast te leggen. Het is namelijk zonde als je kaartjes hebt voor de Tafelberg en vervolgens niks op de top kunt zien.
Kaapstad met kinderen
De Tafelberg met kinderen
Om maar meteen te beginnen met hét icoon van Kaapstad: de Tafelberg. Het bekendste herkenningspunt van de stad en letterlijk en figuurlijk één van de hoogtepunten. Natuurlijk is het een must om naar boven te gaan en van het uitzicht te genieten. Dat kan prima met kinderen, Cas vond het in ieder geval een hele belevenis. Je kunt op twee manieren naar boven, lopend of met de kabelbaan. Ik geef je een paar tips voor beide opties.
De Tafelberg met kinderen beklimmen is een behoorlijke uitdaging en hoewel het te doen is, zou ik het met kleine kinderen zeker niet aanraden. Kinderen vanaf een jaar of 10 die ervaring hebben met wandelen en klimmen in de bergen kunnen in principe de beklimming maken, maar het is belangrijk een aantal dingen in gedachten te houden. Niet alle routes zijn geschikt om met kinderen te nemen, maar Platteklip Gorge en de Pipe Track Walk kun je wel nemen. Beide routes kosten je 2,5 tot 3 uur.
De sportieve 13 jarige zoon van blogger Cindy liep de route Platteklop. Hij vond het een mooie uitdaging samen met zijn vader. Je loopt via een steile trap van rotsen omhoog, soms moet je een beetje klauteren. Hij vond het vooral pittig omdat het erg warm was in de volle zon, neem dus voldoende water mee. De prachtige uitzichten zijn de inspanning zeker waard! Omdat ze dit spontaan besloten, liepen ze op sandalen. Het was te doen, maar wandelschoenen zijn beter.
Bezoek je Kaapstad met baby of Kaapstad met kleuter, neem dan een draagzak mee. Neem ook een telefoon mee en laat van tevoren aan iemand weten wat je van plan bent.
Voor wie de Tafelberg met kinderen op wil, maar niet wil lopen of kinderen heeft die nog te klein hiervoor zijn, is er de kabelbaan. Die brengt je in een mum van tijd helemaal naar boven, wel zo makkelijk en veilig!
Ik ben inmiddels al een aantal keer bovenop de Tafelberg geweest, maar het blijft fantastisch. En ook iedere keer weer anders, want het weer speelt een grote rol. Ben je in Kaapstad, let dan goed op de weersvoorspelling en onze tip: ga zodra het kan! Het weer in Kaapstad is zo veranderlijk als… het weer! Bij harde wind gaat de kabelbaan niet, dus check van tevoren op de site of je kunt gaan. Als het bewolkt is, ligt – zoals de Zuid-Afrikanen zelf zeggen – het tafelkleed op de berg en sta je letterlijk met je hoofd in de wolken.
De openingstijden van de kabelbaan verschillen per seizoen, ook dit kun je het beste even op de website checken. In juli en augustus sluit de kabelbaan ieder jaar voor groot onderhoud. Op de website worden de exacte data bekend gemaakt, maar meestal is het de laatste week van juli en de eerste van augustus. Helaas is dat midden in onze zomervakantie, houd hier dus rekening mee!
Wees voorbereid op drukte, want de Tafelberg is nu eenmaal een van de populairste attracties van Kaapstad. Toen wij er de laatste keer naartoe gingen, kwamen we ’s ochtends aan en was de rij zo lang dat we het eind niet konden zien. Omdat Cas en wachttijden geen gouden combinatie zijn, zijn we toen eerst ergens anders heen gegaan en aan het eind van de middag teruggekomen. Toen konden we zo doorlopen. Onze tip is dus om niet in de ochtend te gaan, maar laat in de middag.
Het is verstandig om je tickets online te kopen. Een retourkaartje kost rond de 20 euro voor een volwassene en ongeveer 10 euro voor kinderen vanaf 4 jaar. Voor kinderen jonger dan 4 jaar hoef je niet te betalen. Voor wie heen of terug wil lopen, is er ook een enkeltje te koop voor de helft van de prijs. Met een Cape Town Pass mag je gratis met de kabelbaan mee. Het voordeel van een online ticket is dat je de wachtrij voor de kassa kan overslaan en meteen mag aansluiten in de wachtrij om naar boven te gaan. Online zijn ook goede combi-tickets te koop, bijvoorbeeld met de hop-on, hop-off bus. Check hier ticket aanbiedingen.
Eenmaal in de kabelbaan is het niet nodig een plekje bij het raam te zoeken. De gondel draait namelijk rond terwijl je naar boven gaat, zodat je een 360 graden uitzicht krijgt. Het gaat best snel en je stijgt tot bijna 1100 meter.
Boven aangekomen kun je kiezen uit een paar wandelroutes. Omdat de Tafelberg plat is, is dat met kinderen prima te doen. Erg leuk zijn ook de klipdassies, een soort grote marmotten. De toen nog jonge zoon van Esmeralda, Cas, was er helemaal weg van. Hoewel ze er voor geen meter op lijken, zijn ze verre familie van de olifant. Het was een sport om er zoveel mogelijk te spotten, maar dat was niet moeilijk, want ze liggen overal op de berg te zonnen. Let eenmaal bovenop overigens wel goed op, want op de meeste plekken staan geen hekken. Neem ook altijd een jas of vest mee, het is vaak fris boven.
Kirstenbosch Botanical Gardens
De Kirstenbosch Botanical Gardens zijn een van de bezienswaardigheden in Kaapstad die leuk zijn als je wat meer tijd hebt en goed te combineren met de Tafelberg. Deze enorme botanische tuinen zijn 36 hectare groot en liggen aan de voet van de Tafelberg, op ongeveer 10 kilometer van het stadscentrum. Je komt hier het makkelijkste met je eigen huurauto. Een andere optie is een Uber of de Hop On Hop Off bus die door Kaapstad rijdt.
Het leukste van Kirstenbosch Botanical Garden vonden wij de Boomslang, een canopybrug van 130 meter lang en de speeltuin bij restaurant Moyo. Over de brug loop je echt door de jungle en aan het eind heb je een prachtig uitzicht over de tuinen en de Tafelberg. De tuinen zijn goed begaanbaar met een buggy en er zijn overal toiletten met voorzieningen om je kind te verschonen. Er is een gedeelte met levensgrote dinosaurus sculpturen. Ook leuk is de geurtuin met planten waar je van mag plukken om eraan te ruiken. Maar wees gewaarschuwd, want volgens Cas zaten er megastinkerds tussen!
De Kirstenbosch Botanical Gardens zijn iedere dag open van 08.00 tot 18.00 uur. Bezoek de tuinen als het even kan doordeweeks, want in het weekend is dit ook een favoriete plek voor Zuid-Afrikaanse families om te gaan picknicken en kan het erg druk zijn. Je betaalt een paar euro entree. Ook hier mag je gratis naar binnen met de Cape Town Pass.
Robbeneiland met kinderen
Voor de kust van Kaapstad, op zo’n half uurtje varen, ligt Robbeneiland. Deze plek is belangrijk in de historie van Zuid-Afrika, omdat het de plek is waar al in de VOC-periode gevangenen zaten en tijdens de Apartheid politieke tegenstanders van het regime werden vastgehouden. De bekendste gevangene die er zat, is natuurlijk Nelson Mandela. Hij bracht 18 jaar door in een cel op het eiland.
Robbeneiland met kinderen is best een “zware” excursie, het is dus afhankelijk van de leeftijd en interesse van je kind of je het wel of niet zou moeten doen. Er wordt bijvoorbeeld ook best wat verteld over martelingen die hier plaatsvonden. Hoewel echt jonge kinderen die geen Engels spreken dit niet mee krijgen, vinden we het toch meer een bestemming om met oudere kinderen naartoe te gaan. Voor wie nog meer wil weten over het leven tijdens de Apartheid is een bezoek aan het District Six museum een aanrader. Ook hier geldt dat ik dit pas vanaf ongeveer 10 jaar zou aanraden. Het is geen leuk, maar wel een leerzaam museum, zeker in combinatie met een bezoek aan Robbeneiland.
Het is een must om je tour van tevoren te boeken, de boot vertrekt maar een paar keer per dag en het is vaak volgeboekt. De opstapplaats ligt aan het V&A Waterfront en de boottocht kan best ruw zijn als het waait. Als je snel zeeziek bent, is een reistabletje geen overbodige luxe. Heb je geluk met het weer, dan is het een heerlijk boottochtje, waarbij je zelfs zeeleeuwen kunt zien. Boek je tour bijvoorbeeld online via Tiqets.
Eenmaal aangekomen rijd je eerst in een uur het eiland rond. Ik kreeg onder andere de cellencomplexen en de steengroeve te zien waar de gevangenen moesten werken. Je krijgt (Engelse) uitleg over de Apartheid en het eiland. Het meest indrukwekkende deel van de tour is de rondleiding door de cellen, die krijg je namelijk van een oud-gevangene die je dus uit eerste hand kan vertellen hoe het leven in de gevangenis was. Je ziet onder andere de cel van Mandela (nummer 46664) en als je erin staat, kun je je niet voorstellen hoe hij daar zo’n lange tijd heeft doorgebracht.
V&A Waterfront met kinderen
Het Victoria & Albert Waterfront is de oorspronkelijke haven van Kaapstad. In de 16e eeuw legden hier de Nederlandse koopvaardijschepen al aan, maar pas in1860 gaf de toenmalige koning van Engeland (Albert) de opdracht tot het aanleggen van een haven in de stad.
Tegenwoordig is het V&A Waterfront de populairste toeristische attractie van Zuid-Afrika. Je kan er winkelen, lekker eten of een terrasje pakken, maar er zijn ook een paar leuke musea en attracties die je met kinderen kan bezoeken. Andere leuke dingen om te doen als je aan het V&A Waterfront bent met kinderen zijn het reuzenrad of een boottochtje op zee om zeeleeuwen te spotten.
Op Nobelsquare staan standbeelden van onder andere Nelson Mandela en Desmond Tutu. Tegen betaling rijdt er ook een treintje rond, ik vond dat zelf niet zo bijzonder, maar Cas wilde er niet meer uit. Wees voorbereid op een krap ritje, want het is echt meer bedoeld voor kinderen. Ik raad je aan verder gewoon lekker rond te lopen over het Waterfront en te genieten van de levendige sfeer, de straatmuzikanten en het mooie uitzicht op de zee en de Tafelberg.
Two Oceans Aquarium
De bekendste attractie is wel het Two Oceans Aquarium. In het aquarium zie je ruim 3000 verschillende zeedieren uit de Indische en de Atlantische Oceaan, vandaar de naam. Ook de bekende pinguïns die je bij Boulders Beach kan zien, hebben een onderkomen in het aquarium.
Als pinguïns je favorieten zijn, kun je zelfs een Penguin Experience boeken, waarbij je ze mag voeren en van dichtbij bekijken. Je kinderen moeten dan overigens wel 8 jaar of ouder zijn.
Voor de kleintjes is er een speelruimte en er zijn wisselende, interactieve tentoonstellingen. De leukste is die waar je zelf onder water mag voelen en planten en dieren door de microscoop kunt bekijken.
Het aquarium is mooi en goed verzorgd. Dit is een van de beste aquaria in Afrika, maar wat betreft grootte en aantal dieren en tanks niet vergelijkbaar met de top aquaria in Europa, Azië of Amerika. Vooral bij minder mooi weer vinden we het wel een aanrader, omdat je hier prima een uur of twee kunt doorbrengen. Ik vind het aquarium zeker een van de mooiste die ik heb bezocht en het is bij slecht weer een leuke attractie. Koop je ticket van tevoren online via Tiqets, want bij regen sta je anders ter plekke echt lang in de rij. Ook hier mag je weer gratis naar binnen met je Cape Town Pass!
Zeitz Museum of Contemporary African Art
Het Zeitz Museum of Contemporary African Art (Zeitz MOCAA) is niet direct een museum dat gericht is op kinderen. Het is wel een heel gaaf gebouw en afhankelijk van de tentoonstellingen die er plaats vinden en de interesses van je kind, kan een bezoek ook best boeiend zijn.
Het is een privé museum welke gevestigd is in een voormalige graansilo in Victoria & Alfred Waterfront. Het ontwerp van het museum is gemaakt door de Britse architect Thomas Heatherwick. Vooral de binnenkomst is heel indrukwekkend, omdat je dan volledig omhoog kunt kijken. Boven op de top is klein restaurant te vinden.
Er zijn regelmatig tijdelijke tentoonstellingen en daarnaast is er een vaste collectie met voornamelijk moderne schilderijen. Doordat er veel kleur werd gebruikt, zullen die ook veel kinderen best aanspreken. Bovendien is dit museum gratis voor kinderen onder de 18 jaar. Voor jezelf koop je een ticket online hier via Tiqets.
Iziko South African Museum, Planetarium & The Company’s Gardens
Een andere interessante plek om te bezoeken in Kaapstad met kinderen zijn The Company’s Gardens. Dit is makkelijk te combineren met het Iziko South African Museum en een film in het planetarium, welke beide in een pand zitten dat aan het park grenst.
The Company’s Gardens zijn de tuinen van de VOC. Dit is waar de Nederlanders de eerste boerderij en tuinen startten om fruit en groente te verbouwen voor de schepen die hier stopten op weg van en naar Azië. Aan het begin werd dit nog geruild met de lokale bevolking, maar omdat die veel rondtrokken en ook geen enorme overschotten hadden, werd er bedacht dat het makkelijker was dit zelf te verbouwen. De tuinen die je nu nog ziet, zijn maar een fractie van wat het ooit was. Het is nu vooral een botanische tuin, met goed onderhouden paden, beelden en een meer dan 350 jaar oude boom uit de tijd waarin Kaapstad gesticht werd. In het park zijn veel tamme eekhoorns die je kunt voeren met pinda’s die in het park te koop zijn.
Langs het park zijn verschillende oude gebouwen. Sommige met een minder prettige historie, zoals het gerechtsgebouw. Voor dit gebouw staan nog steeds twee bankjes die herinneren aan de apartheid. Eentje waar alleen blanken op mogen zitten. Dit is een van de plekken waar op 18-jarige leeftijd werd bepaald welk ras je was. Wil je hier meer over weten, dan kun je het beste een wandeling maken met een gids door Kaapstad. Bij ons werd dit geregeld door Riksjafamily.
In een een ander historisch pand zit nu zowel het planetarium als het Iziko South African Museum. Dit laatste is voornamelijk een natuurhistorisch museum, met veel opgezette dieren en skeletten. Hoewel er ook wel enige aandacht is voor grotkunst en de menselijke geschiedenis van Zuid-Afrika. De meeste kinderen vinden natuurhistorische museum en dino skeletten altijd leuk om te zien, hoewel er weinig interactieve displays zijn.
Ben je in Kaapstad met regen? Dan is dit een hele prima en betaalbare plek om een uurtje of twee rond te kijken. Bij binnenkomst zie je gelijk welke films er draaien in het planetarium. Dit is mede afhankelijk van de load shedding tijden. Als je gelukt hebt en een film kan bekijken, zou ik dit zeker doen. Wij bekeken zelf een echte goede film over het universum in het prettige kleine planetarium, waar je met je stoel bijna helemaal achterover kan liggen.
Kasteel de Goede Hoop
Kasteel de Goede Hoop is een historisch fort in het centrum van Kaapstad, Zuid-Afrika. Het kasteel werd in 1666 gebouwd door de Nederlandse Oost-Indische Compagnie en is een van de oudste, nog bestaande Nederlandse gebouwen in Zuid-Afrika. Omdat de meeste kinderen forten en kastelen wel interessant vinden, is dit ook een prima plek om te bezoeken. Al zou ik je aanraden om hier zelf rond te lopen of met een eigen gids te gaan en niet met de officiële rondleiding.
Aan de ene kant heb je namelijk het fort zelf, dat echt wel interessant is om te zien. Later werd het nog een tijd gebruikt als gevangenis. Daarnaast bevindt zich binnen de muren ook het historische woonhuis van de gouverneur. Ik kan me voorstellen dat die oude meubels best interessant zijn als je geen Nederlander bent, maar wij vonden het weinig bijzonder. In een gemiddeld Nederlands openluchtmuseum zie je oudere en beter bewaard gebleven stoelen en tafels.
Nog meer tips nodig in Kaapstad zelf? We zijn nog niet bij het Cape Town Science Centre geweest, maar dit staat ook bekend als een leuk museum in Kaapstad voor kinderen.
Kindvriendelijke stranden in Kaapstad
Hoewel Kaapstad pal aan zee ligt en prachtige stranden heeft, vinden wij het geen echte strandbestemming. De reden daarvoor? Het water van de Atlantische Oceaan is erg koud en er staat vaak een sterke, frisse wind. Tel daarbij de haaien op die regelmatig voor de kust gesignaleerd worden en je begrijpt dat het geen ideale plek is voor een strandvakantie met kinderen.
Toch zijn er een paar kindvriendelijke stranden die ik je niet wil onthouden. Dichtbij de stad liggen de stranden van Camps Bay en Clifton. Fijne zandstranden die in een luwte liggen, waardoor het hier wel meevalt met de wind. Camps Bay is wel een beetje een jetset gebied, de rijkere inwoners van Kaapstad hebben hier appartementen en dat zie je wel terug op het strand en bij de restaurants. De prijzen liggen hier hoger dan in de rest van Kaapstad. Maar het mooiste is de zonsondergang hier en die is gelukkig gewoon gratis!
Voor wat warmer water en om te leren surfen, is Muizenberg de place to be. Hier kunnen kinderen vanaf 4 jaar al surfles volgen! Muizenberg is een van de bekendste stranden, mede door de gekleurde huisjes die er staan, maar toch is het er zelden echt heel druk. Door de ligging aan de Indische Oceaan is het water weliswaar nog steeds fris, maar niet zo koud als aan de Atlantische Oceaan.
Dagtrips vanuit Kaapstad met kinderen
Kaapstad is een prima uitvalsbasis om (een stukje van) de Kaapregio te ontdekken. Een huurauto is hiervoor wel noodzakelijk, sommige plekken liggen behoorlijk afgelegen en met het openbaar vervoer is het bijna onmogelijk overal te komen. Zeker wanneer je drie dagen of meer hebt in Kaapstad met kinderen zijn er mooie dagtrips te maken.
De pinguïns van Boulder Beach
Eén van de bekendste en leukste dingen om vanuit Kaapstad met kids te doen, is een bezoek brengen aan de pinguïns op het strand van Boulders Beach. Dit strand ligt ten zuiden van het plaatsje Simon’s Town en vanuit hartje Kaapstad rijd je er in ongeveer drie kwartier naar toe.
Het strand op zich is al mooi, maar het bijzondere is dat hier sinds het begin van de jaren ’80 een pinguïnkolonie leeft tussen de rotsen. Omdat deze Afrikaanse pinguïn met uitsterven bedreigd wordt, is een deel van het strand beschermd gebied. Er zijn houten loopbruggen aangelegd (buggy-proof) en er is een klein bezoekerscentrum. De wandeling over de loopbruggen is niet al te lang, maar de kans is groot dat je toch een poosje onderweg bent, omdat je steeds stil blijft staan om pinguïns te spotten. Je mag de pinguïns uiteraard niet voeren of aaien en dat is niet voor niets: bij mij beet er eentje in mijn voet!
Het beste tijdstip om een bezoekje te brengen aan Boulders Beach met kinderen is vroeg in de ochtend of laat in de middag. Dan komen er minder groepen toeristen en zijn de pinguïns volop in beweging. Ze keren dan terug van het vissen op zee of gaan juist op pad en het is erg grappig om ze aan land te zien komen of het water in te zien rennen. Cas keek zijn ogen uit op de loopbrug, waar je soms ook broedende pinguïns in nesten ziet zitten.
Af en toe zitten er ook pinguïns op het strand naast het afgeschermde stuk en dan kun je nog een stuk dichterbij komen. Sterker nog, als je op het strand gaat liggen, komen ze gewoon over je handdoek gewandeld.
Boulders Beach valt onder Table Mountain National Park en is dus officieel een nationaal park van SANParks. Met een Wildcard mag je hier gratis naar binnen. Heb je die niet, dan betaal je de zogenaamde conservation fee van ongeveer 8 euro voor en volwassene, kinderen betalen minderen. Dat is het meer dan waard, wij vonden dit een hele leuke plek die je zeker niet mag overslaan. Check wel even of er geen pinguïn onder je auto zit als je vertrekt!
Cape Point met kinderen
Wij combineerden een stop bij de pinguïns van Boulders Beach met een bezoek aan Cape Point. We zijn daar ongeveer drie uur gebleven, maar als je meer tijd hebt en van wandelen houdt, kun je ook makkelijk een hele dag volmaken in dit park. Het park heeft prachtige uitzichten, een heel goed restaurant en verrassend veel dieren. Zo zagen wij er bijvoorbeeld struisvogels op het strand, maar je kunt er ook allerlei soorten antilopes en zebra’s tegenkomen.
Vanuit het centrum van Kaapstad naar de ingang van Cape Point National Park is het ongeveer een uur rijden. De openingstijden verschillen per seizoen en het komt wel eens voor dat het park afgesloten is wegens harde wind of bosbranden. Check voor de zekerheid de website voordat je vertrekt. Omdat ook Cape Point onder de SANparks valt, mag je hier met een Wildcard gratis naar binnen. De normale entreeprijzen liggen rond de 20 euro voor volwassenen en rond de 10 euro voor kinderen.
Eenmaal door de poort is het nog een paar minuten rijden naar de parkeerplek bij Cape Point zelf. Je kunt daar je auto parkeren en te voet verder naar de vuurtoren van Cape Point en eventueel naar Kaap de Goede Hoop. Dat is trouwens, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, niet het meest zuidelijke puntje van Afrika, want dat ligt nog een paar honderd kilometer verder bij Cape Agulhas!
Al bij de ingang staan overal borden die je waarschuwen tegen brutale apen. Dat klinkt best grappig, maar dat is het dus niet. Het gaat namelijk om bavianen en die kunnen heel agressief zijn. Bovendien zijn ze net zo groot als de gemiddelde kleuter. Toen we uitstapten, kregen we meteen bewijs dat de borden er niet voor niets staan: we hadden de deuren van de auto nog niet dicht of er stond al een enorm exemplaar achter ons.
Op de terugweg zagen we weer dat je de waarschuwing serieus moet nemen. Eerst was een Chinese toeriste het slachtoffer: een baviaan trok haar rok bijna naar beneden en pikte vervolgens haar waaier om er mee op de motorkap van een auto te gaan zitten om zichzelf wat koelte toe te wuiven. Daarna zagen we een baviaan die over de schouder van een jongen zo de kofferbak van de auto insprong en er vandoor ging met een tas souvenirs. Het droevige is dat de apen dit doen, omdat veel toeristen ze lokken met eten om een foto te kunnen maken. Daardoor raken ze gewend aan mensen en worden ze erg agressief. Niet voeren en goed oppassen dus!
Ben je eenmaal veilig van de parkeerplek vertrokken, dan kun je op weg naar de vuurtoren. Heb je veel moed en een behoorlijke conditie, dan kun je de klim te voet wagen. Met kleine kinderen zou ik dit niet aanraden. Het lijkt niet zo ver, maar het is een behoorlijk eind. Wij kozen ervoor om naar boven te gaan met de kabelbaan De Vliegende Hollander (juist, vernoemd naar een van de VOC schepen die volgens de verhalen in de 17e eeuw verging bij Kaap de Goede Hoop). Met de kabelbaan kom je bijna helemaal boven, je hoeft dan nog maar een klein stukje te lopen naar de vuurtoren. Niet echt buggy-vriendelijk hier, dus laat de buggy hier liever in de auto. Het uitzicht is de klim zeker waard!
Wil je daarna ook nog naar Kaap de Goede Hoop zelf, dan is dat nog een stukje verder. Het punt zelf vinden wij niet spectaculair. Er staat een bord met daarop de breedte- en lengtegraad (leuk voor de foto), maar het uitzicht vonden wij een stuk minder mooi dan bij Cape Point. Houd je van hiken, dan is dit wel een prachtige plek. Op de website staan verschillende wandelroutes en bij de ingang zijn kaarten te koop. Iedere tweede zondag van de maand kun je gratis met een gids gaan wandelen.
Wijnlanden Zuid-Afrika met kinderen
Eerder schreef ik al dat we vanuit Kaapstad een bezoek brachten aan de Kaapse wijnlanden. Wat ons betreft, is dit zeker één van de leukste dingen om te doen in de buurt van Kaapstad. Ik hoor je denken: wijn en kinderen? Maar het kan! In de omgeving van Stellenbosch vond ik een paar kindvriendelijke wijnboerderijen en hadden we een geweldige dag. Lees er alles over in de blog Wijnproeven met kinderen in Zuid-Afrika.
Een bijzondere vermelding krijgt het de Hazendal Wine Estate in Stellenbosh. Aangezien het vanaf hier slechts 30 minuten rijden is naar het vliegveld van Kaapstad besloot Tikva om hier met haar dochter de laatste paar uur in Zuid-Afrika door te brengen. Wijn proeven gaat lastig als je nog moet rijden, maar je kunt hier wel uitstekend eten.
Wat extra leuk is voor kinderen is dat er hier een soort mix van een science centrum en speeltuin te vinden is onder de naam Wonderdal. Je betaalt voor een of twee uur entree. In de buiten- en binnenruimtes is van alles te doen. Zo is er een klim- en klauter speeltuin, kun je in alle rust een boekje lezen, met hulp en onder begeleiding knutselen en met behulp van interactieve displays en magische sprookjesfiguren een aantal opdrachten doen. Hier leer je bijvoorbeeld over energie en over gezonde voeding.
Wonderdal is toegankelijk voor kinderen van 5 tot en met 13 jaar. Als ouder mag je mee naar binnen, indien je ook entree betaalt. Het is ook mogelijk om je kind hier achter te laten en dan een uur of twee uur later weer op te halen. Ondertussen kun je dan zelf wat anders doen op het landgoed. Zo is er een collectie met oude auto’s te bekijken, kun je er golfen en in 2023 gaat de spa open.
Walvissen spotten met kinderen in Hermanus
Wanneer je Kaapstad in onze zomervakantie of de kerstvakantie bezoekt, is het erg tof om naar Hermanus te rijden. Je doet er ongeveer een uurtje over, de route is mooi en beloning is bijna gegarandeerd. Tussen eind juni en eind december kun je hier vanaf de kant namelijk vrij gemakkelijk walvissen spotten. Het water van de baai is warmer dan de open zee en daarom komen de walvissen hier spelen en paren. Op de klif staat een restaurant waar wij vanaf het terras de walvissen uit het water zagen springen. Heel bijzonder en indrukwekkend! Iets verder dan Hermanus ligt het kleine plaatsje De Kelders, waar je goed kunt wandelen en vanaf het strand ook een grote kans maakt om de walvissen te zien.
Bij de meeste van de bezienswaardigheden krijg je nog een extraatje als je ze vanuit het centrum van Kaapstad bezoekt. Als je je route plant via de westkant van het schiereiland, rijd je namelijk over één van de mooiste kustroutes ter wereld: de Chapmans Peak Drive. Ik kan het je eigenlijk niet uitleggen, je moet hier zelf een keer gereden hebben. De twee euro tol die je moet betalen, is een koopje voor het uitzicht en de ervaring die je krijgt!
Overnachten in Kaapstad
Overnachten in Kaapstad met kinderen kan op veel manieren. Er zijn veel guesthouses en B&B’s, maar check wel van tevoren even of ze kinderen accepteren. De grotere Zuid-Afrikaanse hotelketens, zoals Protea en Radisson, hebben er hotels en er is een flink aantal budgetaccommodaties om uit te kiezen. Ook is Airbnb erg populair, dit zou ik zeker met een grotere groep overwegen, omdat het vaak echt veel waar voor je geld geeft.
Het lastigste is eigenlijk niet om een accommodatie vinden, maar te kiezen in welk deel van de stad je wil verblijven. Als je wat korter in Kaapstad bent, zou ik persoonlijk een locatie kiezen die tussen het Waterfront en de Tafelberg in ligt, zodat je deze twee hoogtepunten in ieder geval gemakkelijk kunt bezoeken. Kloof of Gardens is dan een goede keuze.
Blijf je wat langer, dan is (een beetje) buiten de stad ook erg fijn. Greenpoint of Seapoint is dan een goede optie of als je van strand en een beetje luxe houdt, zou je Camps Bay en omgeving kunnen overwegen. Tijdens ons laatste bezoek aan Kaapstad hebben we ervoor gekozen om vier nachten buiten de stad (Noordhoek) te slapen en daarna nog twee nachten in het centrum (Kloof) in het More Quarters hotel te verblijven. Op die manier konden we makkelijk buiten de stad naar bijvoorbeeld de wijnlanden en Cape Point gaan, terwijl we de laatste dagen de Tafelberg beklommen en het V&A Waterfront bezochten.
In onze blog over kindvriendelijke accommodaties in Kaapstad vind je tips voor de leukste plekjes om te overnachten!
Kindvriendelijke restaurants Kaapstad
In Kaapstad zijn zoveel restaurants dat er voor ieder wel wat wils te vinden is. Toegegeven, ze zijn niet allemaal kindvriendelijk, maar over het algemeen zijn kinderen erg welkom en zijn er voorzieningen en kindermenu’s. Ik deel een paar van onze favorieten in en om de stad.
In Kloof in het centrum van Kaapstad is Café Paradiso dé plek om te gaan eten met kinderen in Kaapstad. “Children are not only welcome, they are invited” is hun motto. Met een uitgebreid menu ben je hier zelf ook meer dan tevreden en kinderen mogen hier zelfs mee de keuken in om hun eigen pizza te bakken. Tip: reserveren van tevoren. Helaas visten wij achter het net toen we de laatste keer in Kaapstad waren, het is een populaire plek!
Onze tip voor Kaapstad met tieners: ga eten en shoppen bij Mojo Market in Sea Point. Dit is een overdekte food & lifestyle markt met ruim 50 kraampjes en genoeg plek om gezellig te zitten. Deze markthal is 7 dagen per week open, heeft ‘s avonds vaak live muziek en er hangt een hele relaxte sfeer.
Noordhoek Farm Village ligt een stukje buiten de stad in Noordhoek. Het is eigenlijk een verzameling van kleine winkeltjes, barretjes en restaurants. Zeker de moeite waard om naartoe te rijden vanuit Kaapstad. Iedere woensdagmiddag is er in Noordhoek Farm Village een markt waar je heerlijke lokale producten kunt proeven en kopen.
Aanraders zijn hier The Toad (pub met heerlijke burgers en pizza’s), Village Sushi en Café Roux. Bij die laatste kan je ook heerlijk ontbijten en het grootste voordeel is hier dat je vanaf het terras uitzicht hebt op de grote, omheinde speeltuin van Farm Village. Het kindermenu heeft hier niet alleen frietjes, maar ook lekkere en gezonde dingen, zoals smoothies en rauwkost. Als je ’s avonds hier gaat eten, kun je het beste wel even checken of er iets op de agenda staat, er speelt vaak een bandje en er treden regelmatig cabaretiers op. Wij kwamen hier tijdens het eten midden in een comedyshow terecht!
Ga je eropuit buiten de stad en wil je onderweg lekker picknicken? Grote kans dat je via de wijk GreenPoint de stad uitrijdt. En laat je dan net precies langs de allerbeste daily van Kaapstad komen: Giovanni’s. Dit is met stip onze favoriet voor de lekkerste broodjes, kaas, pastasalades en heerlijke toetjes om mee te nemen tijdens je roadtrip.
In Kirstenbosch Botanical Gardens ligt restaurant Moyo. Moyo is een heel kindvriendelijk restaurant met kindermenu en je kunt er buiten zitten met uitzicht op de speeltuin, erg fijn. Wil je niet in een restaurant eten, maar echt in het park? Dat kan ook, want je mag hier overal picknicken. Je mag je eigen eten meenemen, maar bij de Kirstenbosch Tearoom zijn ook picknickmanden te bestellen.
Een tikkeltje toeristisch en luidruchtig, maar toch erg leuk met kinderen, is Mama Africa in Longstreet. Hier eet je Afrikaanse specialiteiten, zoals krokodil kebab, spareribs van wrattenzwijn (ja, Pumba dus!) en boboti. Er is geen speciaal kindermenu, maar alles kan in kleinere porties besteld worden. Wees erop voorbereid dat je niet op je stoel blijft zitten, want hier is Afrikaanse livemuziek en kinderen (en papa’s en mama’s) zijn meer dan welkom om mee te dansen.
Aan het V&A Waterfront zijn een paar van onze favoriete plekken om te lunchen te vinden. Bij de bakkerij Vovo Telo (naast het reuzenrad) hebben ze een enorme keuze aan soep, broodjes, salades en quiche. Het kindermenu heeft keuze uit onder andere pannenkoeken, wafels, tosti’s en bagels met pindakaas. Ook leuk aan het V&A Waterfront is de Food Market, met meer dan veertig verschillende kraampjes. Je bestelt wat je wil eten en zoekt een plekje buiten op de picknickbanken met uitzicht op de haven en de Tafelberg.
Zijn jij en je kids echte zoetekauwen? Dan mag je de leukste bakkerij van Kaapstad echt niet overslaan. Bij Charly’s Bakery in de wijk District Six maken ze zulke bijzondere taarten en cupcakes dat er zelfs een televisieprogramma over gemaakt is. Gezond zijn ze niet, maar wel prachtig en heel erg lekker. Je kinderen zullen hier hun ogen uitkijken, maar wees gewaarschuwd: Charly’s is (zoals ze zelf zeggen) mucking afazing, maar niet goed voor je lijn en je tanden.
Praktische tips voor Kaapstad met kinderen
Beste reistijd voor Kaapstad met kinderen
Zuid-Afrika heeft omgekeerde seizoenen met Nederland. In onze zomervakantie is het dus winter daar. In Kaapstad betekent het dat het behoorlijk fris kan worden en dat er meestal een straffe wind waait. Onze blogger Esmeralda is in vier verschillende maanden in Kaapstad geweest (maart, april, juni en oktober) en heeft eigenlijk altijd prachtig weer gehad, terwijl Tikva in april juist veel regen had. Het is dus niet zo dat je per se slecht weer hoeft te treffen in de winter (onze zomer dus), maar de kans op neerslag en lagere temperaturen is wel wat groter.
Indien je Kaapstad met kinderen slechts een paar dagen bezoekt in combinatie met het oosten van het land of de Tuinroute, zou ik rustig in de zomer gaan. Ga je echter alleen naar Kaapstad en blijf je langer om ook meer van de regio te zien, dan zou ik overwegen om in de kerstvakantie of meivakantie te gaan. Houd er wel rekening mee dat in december en januari de lokale bevolking zomervakantie heeft, waardoor het erg druk kan zijn en de prijzen voor accommodaties hoger liggen.
Vervoer in Kaapstad met kinderen
Kaapstad ligt op ongeveer 12 uur vliegen van Nederland. KLM vliegt er rechtstreeks heen vanaf Amsterdam. Het is prettig om niet over te hoeven stappen, maar het nadeel van de rechtstreekse vlucht is dat je overdag vliegt en dus ’s avonds aankomt. Wij kiezen daarom meestal voor een vlucht met tussenstop in bijvoorbeeld Londen of Madrid. Bijkomend voordeel is dat deze vluchten meestal behoorlijk wat goedkoper zijn. Tip: check ook vluchten vanaf Brussel of Düsseldorf, want ook dit scheelt soms aanzienlijk. Als je Kaapstad combineert met het oostelijke deel van Zuid-Afrika, is het aan te raden om een binnenlandse vlucht te nemen vanaf Johannesburg of Durban. Wat ook veel gedaan wordt, is vanuit daar vliegen naar Port Elisabeth en dan via de Tuinroute naar Kaapstad rijden.
Openbaar vervoer in Kaapstad is in het centrum redelijk, maar daarbuiten niet erg betrouwbaar. Blijf je alleen in de stad zelf, dan is de Hop On Hop Off bus een goed alternatief. Met een aantal verschillende routes kom je op alle plaatsen in en net buiten het centrum. Een andere optie is een taxi of Uber. Wij huren zelf altijd een auto, om ook gemakkelijk buiten de stad te kunnen gaan.
Veiligheid in Kaapstad
Kaapstad is een miljoenenstad en er zijn grote verschillen tussen arm en rijk. Dit betekent niet dat het per se een onveilige stad is, ik heb me er nooit onveilig gevoeld, maar je moet wel opletten. Rijden in het donker is een no-go, bepaalde wijken kan je beter vermijden en zoals in alle grote steden moet je goed op je spullen passen. Te koop lopen met dure camera’s, geldbuidels of sieraden is ook hier gewoon geen goed idee. Met gezond verstand kom je een eind. Lees meer over veiligheid in Zuid-Afrika in de uitgebreide blog Gezinsvakantie in Zuid-Afrika: wat kost het en is het veilig?
Kaapstad is malariavrij, dus daar hoef je geen rekening mee te houden. De medische voorzieningen zijn hier uitstekend, zorg wel voor een goede reisverzekering. Mocht je medische hulp nodig hebben, dan ga je het beste naar een privékliniek en dat is niet goedkoop.
De Cape Town Pass
Je zag het al een paar keer voorbij komen in de blog: de Cape Town Pass. Met deze pas krijg je gratis entree bij een aantal van de topattracties, zoals Kirstenbosch Botanical Garden, Cape Point funiculair (maar park entree moet je nog wel los betalen) en de kabelbaan naar de Tafelberg. Ook kun je er gratis wijnboerderij Groot Constantia mee bezoeken of een halve dag door de stad fietsen met een gids. Bij veel andere attracties krijg je korting met de kaart.
Je kunt kiezen voor een kaart die 2, 3 of 5 dagen geldig is. Het handigste is de pas online bestellen en ophalen bij het informatiepunt aan het V&A Waterfront of de mobile versie op je smartphone downloaden. Actuele prijzen en informatie zijn terug te vinden op de website. Ik raad je aan goed te kijken wat je wil gaan doen in de stad, want de korting kan behoorlijk oplopen, vooral als je er langer dan twee dagen bent. En wat misschien nog wel het fijnst is: je hoeft op veel plaatsen niet in de rij aan te sluiten om een ticket te kopen.
Zoals ik al zei: twee of drie dagen is eigenlijk niet genoeg voor deze wereldstad. Kaapstad met kinderen is een aanrader, ongeacht de leeftijd van je kind, omdat er voor iedereen wel wat leukst te beleven is.
Esmeralda en haar gezin bezochten Kaapstad en omgeving in samenwerking met Cape Town Tourism. Zoals je gewend bent, gaan we alleen samenwerking aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven. Bezoeken van andere bloggers waren op eigen kosten en iniatief.
Mooi compleet overzicht. Wij zijn vorig jaar ook met onze kinderen naar Kaapstad geweest en was erg geslaagd. Ze willen dit jaar alweer terug.
Dank je wel voor je reactie. Het reisbureau heb ik even verwijderd. Het was wellicht niet je bedoeling om reclame te maken.
Superleuke blog! Wij vertrekken volgende week ook met onze dochter (11 maanden) naar Kaapstad en willen graag de Tuinroute gaan rijden. Welke tussenstops kunnen we dan het beste maken om te verblijven?
Hallo Joanne!
Wat leuk dat jullie ook naar Zuid-Afrika gaan! Ik zou zeker stoppen bij Addo Elephant Park en Knysna. Tsitsikamma is ook erg leuk en Plettenberg Bay. Alle tips over de Tuinroute kan je ook in de aparte blog lezen : https://www.gezinopreis.nl/tuinroute-zuid-afrika/
Veel plezier en goede reis!
Wij vertrekken in februari voor een maand naar zuid afrika met ons zoontje van 15 maanden. Is het handig om daar ene babybedje aan te schaffen of kun je net zo goed uitgaan van wat hotels/appartementen beschikbaar hebben? Wat kost een campingbedje?
Veel accommodaties hebben wel kinderbedjes. Ik zou zelf zo’n Deryan meenemen, vooral als je naar de oostkant gaat want dan biedt het meteen ook bescherming tegen muggen. Ik zou zelf niet het risico nemen om er vanuit te gaan dat je het daar kan kopen
Fantastisch om daar te wonen! Ik ben er een aantal keer geweest en kijk nu rond voor info voor een vakantie in Kaapstad met kids.