Home / Reisinformatie / Europa / Groot Brittannië / York met kinderen: geschiedenis en familieactiviteiten
header york

York met kinderen: geschiedenis en familieactiviteiten

Wij vonden York een fantastisch stadje met een erg mooi historisch centrum. Het heeft leuke straatjes, veel kleinschalige winkeltjes en genoeg te doen voor gezinnen. De bekendste straat in York is ‘The Shambles’. Deze straat is een van de best bewaarde middeleeuwse straten in Europa met vakwerkhuizen uit de middeleeuwen. York is voor het Verenigd Koninkrijk een middelgrote stad, waar toch meer dan 200.000 mensen wonen. York heeft een rijke geschiedenis en veel toeristische attracties, maar het is bij Nederlanders een minder bekende bestemming. Dit komt mede doordat de stad geen eigen vliegveld heeft. Het dichtstbijzijnde vliegveld is dat van Leeds. Tussen Leeds en York rijden veel treinen en die doen er maar een half uurtje over. Tijdens onze interrailreis door Engeland en Schotland bezochten we York. Achteraf gezien hadden we hier makkelijk meer tijd kunnen doorbrengen dan de ene dag die ik hier gepland had. Twee dagen zou beter zijn.

York met kinderen straatje

Het nadeel is dat niet alleen wij enthousiast zijn. Wij waren er buiten het hoogseizoen en het was nu al druk. Bovendien hangt er aan al die leuke attracties ook weer een prijskaartje. Een tip vooraf, boek op tijd voor diverse attracties in York indien je reist tijdens de Engelse schoolvakanties. Sommige dingen die we hadden willen doen, waren enkele weken van tevoren al uitverkocht. Voor een aantal attracties in York (JORVIK Viking Centre, Barley Hall, DIG: An Archaeological Adventur en de City Walls Experience at Micklegate Bar) is het mogelijk online een goedkoper combinatieticket te kopen). Wil je besparen, dan is een andere optie om een York Pass aan te schaffen. Die is er voor 1, 2 of 3 dagen en geeft daarmee gratis toegang tot 25+ attracties.

Leuke dingen om te doen in York met kinderen

Beklim de kathedraal van York

De kathedraal van York, York Minster, een van de grootste gotische kathedralen van Noord-Europa en een iconisch kenmerk van de skyline van York. Bezoekers kunnen de prachtige architectuur bewonderen, de glas-in-loodramen bekijken en de toren beklimmen voor een panoramisch uitzicht over de stad. Entree voor kinderen tot 17 jaar is gratis, mits er een betalende volwassene is. Om het ook voor kinderen leuk te maken, kun je een rugzakje lenen met diverse gadgets, zoals een verrekijker en kleurmaterialen. Zo kun je de details van de kathedraal van dichtbij bekijken en daarna natekenen.

York met kinderen

Het Undercroft Museum, ook bekend als de “Undercroft of York Minster”, is een museum gelegen onder de kathedraal. Undercroft is een ondergrondse ruimte die oorspronkelijk diende als opslagplaats en werkplaats voor de kathedraal, maar is nu een museum over de geschiedenis van de kathedraal.

Wandeling over de stadsmuur van York

De middeleeuwse stadsmuren van York zijn bijna volledig bewaard gebleven en bieden een schilderachtige wandelroute rond het historische centrum van de stad. Op sommige stukken is er geen muur meer, dus als je een heel rondje wil doen, loop je af en toe een stukje door de stad. De muur is vrij smal en heeft op sommige plekken aan een kant geen hek (bijvoorbeeld rond Micklegate Bar). Let dus goed op met jonge kinderen.

York met kinderen stadsmuur

Op verschillende plekken zijn wachttorens. Die noemen ze hier nog bij de Viking naam. Micklegate Bar is dus geen café, maar een wachttoren. Terwijl Victoria Bar een poort is met uitkijktoren. In Micklegate Bar zit in de toren ook een kleinschalig museum.

JORVIK Viking Centre

Ga je naar York met kinderen, dan wil je naar het JORVIK Viking Centre. Wel even reserveren, want er stonden hier echt lange rijen. Het JORVIK Centre laat zich het beste vergelijken met een ritje in de Droomvlucht van de Efteling, alleen dan met Vikingen als thema. Oké, ook wel iets minder mooi uitgewerkt allemaal, maar wel met een interessant verhaal erbij. Je kunt uit veel verschillende talen kiezen, waaronder Nederlands. Wel zo makkelijk voor de kinderen.

York Jorivik

Nadat je klaar bent met je ritje door de attractie is er nog het museum gedeelte. Hier worden verschillende Viking vondsten uit York tentoongesteld. Daar zitten echt wel mooie stukken bij. De meeste kinderen zullen hier echter toch vrij snel doorheen lopen. Uiteindelijk waren we dan ook een stuk sneller klaar bij het Viking Centre dan ik vooraf had ingeschat. Een uur (zoals veel mensen aangeven) is echt te lang. Zeker omdat het ritje zelf misschien maar 15 minuten duurt.

York Jorivik

Barley Hall

Barley Hall is een historisch huis in het centrum van York, Engeland. Het werd oorspronkelijk gebouwd in de 14e eeuw en was ooit het huis van een welgestelde koopman. Het huis is opmerkelijk vanwege zijn goed bewaarde middeleeuwse architectuur en interieurs.

York met kinderen barley hall

Bezoekers kunnen door de kamers van Barley Hall wandelen en de middeleeuwse inrichting bewonderen, waaronder houtsnijwerk, meubels en decoraties uit die tijd. We hebben dit wel bezocht, maar we vonden het een van de minst leuke dingen die we deden in York.

York met kinderen barley hall

DIG: An Archaeological Adventure

Vinden jouw kinderen het leuk om te graven naar voorwerpen? Je kent het vast wel uit openluchtmusea en dat soort plekken. Op zoek naar voorwerpen of dinobotten? Is het antwoord ja, ga dan naar DIG: An Archaeological Adventure. Is het antwoord nee? Dan zou ik het overslaan.

York met kinderen DIG

Ik had vooraf wat anders verwacht van DIG: An Archaeological Adventure. Ze prijzen het aan als archeologie voor kinderen. Feitelijk is het een gids die een half uur wat vertelt en laat zien over het werk van archeologen in York. Wel op een interessante manier hoor. Zo moeten we schedels herkennen en leren we hoe Vikingen kammen maakten.

York met kinderen DIG

Daarna heb je nog een half uur de tijd om zelf te graven naar voorwerpen. Er zijn meerdere bakken, zodat je kunt kiezen voor verschillende tijdsperken. Af en toe komt de medewerker even langs om te vragen wat we denken gevonden te hebben. Soms weten we het wel, soms is het lastig. Mijn dochter was teleurgesteld toen de tijd op was, maar ze vindt het dan ook altijd leuk om te graven. Hier graaf je niet in zand, maar in een soort plastic korrels, waardoor je kind gelukkig niet helemaal vies wordt. Als ouder mag je ook mee graven, wanneer het niet te druk is.

Tenslotte kun je voor of nadat je tour begint nog even een minuut of vijf kijken in de verschillende vitrines met voorwerpen.

City Walls Experience at Micklegate Bar

De “City Walls Experience” bij Micklegate Bar in York is een interactieve tentoonstelling die bezoekers de mogelijkheid biedt om meer te leren over de geschiedenis van de stadsmuren van York. Dit gaat vooral over Micklegate Bar, een van de belangrijkste toegangspoorten tot de middeleeuwse stad.

York met kinderen

De ervaring omvat vaak displays, multimedia-installaties, artefacten en informatiepanelen die de geschiedenis van de stadsmuren en Micklegate Bar illustreren. Bezoekers kunnen meer te weten komen over de rol van de stadsmuren in de verdediging van York, de geschiedenis van de poort zelf, en de gebeurtenissen die er plaatsvonden gedurende de eeuwen.

Muizen zoeken in de Holy Trinity Church

De Holy Trinity Church is een heel klein kerkje in het centrum van York. Waarom die in deze lijst met ‘attracties in York met kinderen’ staat? Vooral omdat je in het kerkje houten muizen kunt zoeken. Voor jonge kinderen is dit een leuke, korte speurtocht. Bovendien is het ook gewoon een mooi oud kerkje in een kleurige tuin.

York met kinderen Holy Trinity Church

York’s Chocolate Story

Wij hadden zelfde deze keer geen tijd voor York’s Chocolate Story, maar wanneer je meer tijd hebt, is is dit ook nog een plek om naartoe te gaan met je gezin. Je ontdekt hier alles over de geschiedenis van chocolade in deze stad. Van de oude Maya’s tot moderne lekkernijen. Je eindigt de tour met een demonstratie van een chocolademaker en mag dan natuurlijk ook wat proeven. Perfect voor iedereen die van chocolade houdt.

The Potions Cauldron, met Harry Potter minigolf

De Potions Cauldron in York is een winkel met Harry Potter thema. In de winkel koop je thema-items, waaronder toverdrankjes, toverstokken, toverboeken en andere tovenaarsparafernalia. Je kunt er ook meedoen aan toverdrankworkshops. De vestiging in York heeft ook een Harry Potter thema minigolf. Iets dat mijn dochter heel graag wilde spelen.

York met kinderen harry potter

De prijs viel mee, dus we hebben een rondje gedaan. Je speelt dan 9 holes die allemaal leuk zijn aangekleed. Na afloop kregen we nog een mierzoet magisch drankje.

York met kinderen minigolf

Yorkshire Museum en museum tuinen

In Engeland zijn veel musea gratis. Helaas zijn musea in York niet gratis (met uitzondering van het transportmuseum). Het Yorkshire Museum is een historisch en archeologisch museum. Van oude Romeinse artefacten tot prehistorische schatten, het museum neemt je mee op een reis door de tijd. Een van de toppers van het museum is de ‘Middleham Jewel’, onderdeel van de beroemde Viking-schat van York. Verspreid door de tentoonstelling zijn er verschillende dingen te doen voor kinderen. Maak een glas-in-loodraam, bouw een tempel, verkleed je als een Romein en trek je schoenen uit om over een mozaïek te lopen.

York met kids botanische tuin

Het museum heeft ook een gedeelte met dinosauriër skeletten, wat ook veel kinderen aanspreekt.

De museumtuin is wel vrij toegankelijk. Deze doet aan als een mooi park, met veel bloemen en zitjes. Ook ligt er een kerk ruïne in de tuinen. Een goede plek om bij mooi weer te picknicken.

York Art Gallery

In de York Art Gallery vind je een diverse verzameling kunstwerken, van klassieke schilderijen tot moderne sculpturen. Naast de vaste collectie zijn er ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen. Bekijk de website om te zien of er op dit moment iets is dat jullie gezin aanspreekt.

York met kids kunst gallery

York Castle Museum

Tijdens een vakantie naar Engeland ontkom je niet aan een kasteelbezoek. Het York Castle Museum is anders dan de meeste kastelen. Hier heb je niet alleen historisch ingerichte kamers en vitrinekasten met voorwerpen uit de middeleeuwen. Het museum staat bekend om zijn levensechte reconstructies van historische scènes, waaronder straten uit het Victoriaanse tijdperk, een gevangenis uit de 18e eeuw en een heropgebouwde Edwardiaanse winkelstraat.

York Castle Museum

Deze scènes met acteurs zijn ook leuk met kinderen. Ze geven een beeld van hoe het leven was in verschillende tijdperken. Bovendien zorgen ze voor wat interactie. Entree voor het York Castle museum is wel vrij hoog, dus ga alleen als je voldoende tijd hebt om hier 2 à 3 uur door te brengen.

Clifford’s Tower

Naast het kasteel museum ligt Clifford’s Tower. Ook hier is de entree weer behoorlijk hoog, vonden wij. Er zijn combinatietickets beschikbaar waarmee je toegang krijgt tot zowel Clifford’s Tower als het naastgelegen York Castle Museum. De toren lijkt op een klein kasteeltje. Oorspronkelijk is deze gebouwd door Willem de Veroveraar in de 11e eeuw.

York Clifford's Tower

De huidige stenen toren werd gebouwd in de 13e eeuw als onderdeel van York Castle. Gedurende zijn geschiedenis heeft het verschillende doeleinden gediend, waaronder een koninklijke munt, een gevangenis en een verdedigingsfort. Binnen leer je meer over de geschiedenis en je hebt uitzicht over de stad York.

National Railway Museum

Het spoorwegmuseum in York mag dan misschien gratis zijn, grote kans dat je kinderen ook naar de speciale onderdelen willen en die zijn wel betaald. Zo is er de Flying Schotsman VR Experience waarbij je met een magische trein op reis gaat. Vanaf 8 jaar en voor kinderen vanaf 120cm.

York met kids railwaymuseum

Ook is er een soort science museum hal. Met allerlei testjes leer je hier meer over de techniek achter de trein. Tenminste dat is het verhaal. In de praktijk zullen de meeste kinderen het gewoon al heel leuk vinden om te spelen met techniek. Ik laat mijn dochter kiezen voor een van de twee activiteiten en ze kiest voor de Wonderlab hal.

York met kids railwaymuseum

Het is allemaal modern van opzet en gelukkig niet te druk. Er zijn leuke testjes te doen. Bijvoorbeeld over magnetisme en hoe treinen daarmee in de toekomst kunnen reizen. We spelen met luchtdruk, kunnen vliegtuigjes vouwen en ontdekken wat er gebeurt er als je iets in een buis stopt.

York met kids railwaymuseum

Er zijn ook een aantal spellen die je samen kan spelen, die hebben te maken met evenwicht en met rekenen. Voor jonge kinderen is er een apart stukje waar ze lekker kunnen bouwen met schuimrubber blokken.

Er worden ook regelmatig demonstraties gegeven, bijvoorbeeld over ontbranding.

Het is een leuke plek om een uurtje of twee door te brengen. Al moet ik wel zeggen dat het niet heel groot is. Er zijn 18 doe-stations in totaal. Bekijk de website van het National Railway museum voor informatie over de entreeprijs en openingstijden.

Kindvriendelijk hotel in York

Wij verblijven in Hampton by Hilton York. Dit hotel biedt ruime en moderne kamers geschikt voor gezinnen, inclusief gratis ontbijt met heel veel keuze. Het ligt vlakbij het treinstation, maar ook op loopafstand van vele attracties in het centrum van York. Dat maakte dat wij kozen voor dit hotel. Het heeft goede bedden, nette kamers en een ontspannen sfeer die geschikt is voor gezinnen. Je kunt tegen betaling parkeren in de omgeving. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid van Hampton by Hilton York.

York Hotel

Een andere keten die wij altijd leuk vinden om te overnachten, is Moxy. Dit zijn moderne hotels die door de inrichting ook tieners aanspreken. In York hebben ze ook een aantal familiekamers. Het hotel ligt aan de rand van het centrum, wel iets verder lopen vanaf het treinstation. In de lobby is een speelruimte. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid van Moxy York.

York Hotel

Zoek je een betaalbaar hotel waar je gratis kunt parkeren? Holiday Inn Express York biedt een aantal familiekamers die geschikt zijn voor gezinnen. De locatie langs de snelweg is handig als je op doorreis bent. Je moet wel de auto of bus nemen om naar het centrum van York te reizen. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid van Holiday Inn Express York.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top